היוזמה החדשה של משרד האוצר בתחום ההתחדשות העירונית גורמת להתנגשות חזיתית בינו ובין הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: לאחרונה פנה מנכ"ל הרשות, עו"ד אלעזר במברגר, במכתב לממונה על התקציבים במשרד האוצר, יוגב גרדוס, ובו הוא מצהיר כי יתנגד למהלך לדרוש החזר כספי מדיירים בפרויקטי התחדשות עירונית שזכו לסיוע כלכלי מהמדינה. ההתנגדות עוררה, כך נראה, כעס רב במשרד האוצר, והובילה למסר חריף: "הרשות תוקעת מקלות בגלגלים".
● הרוכשים נהנים ממבצעי הקבלנים אבל בעוד שלוש שנים יצטרכו להעמיד סכום עתק. האם כולם יעמדו בכך?
● המשבר בשוק הדיור משנה את העדפות המשכנתה
● שאלות ותשובות | הקבלן מעכב את מסירת הדירה? זה מה שכדאי לכם לעשות
היוזמה החדשה, המופיעה בטיוטת חוק ההסדרים לשנת 2025 שהפיץ משרד האוצר בימים האחרונים, קובעת כי בפרויקטי התחדשות עירונית אשר יזכו לסיוע כלכלי מהמדינה (במטרה להבטיח את כלכליותם ואת הוצאתם לפועל), כספי הסיוע יינתנו למיזם בתנאי שבעלי הדירות הקיימים יתחייבו להחזיר בעצמם את סכום הסיוע למדינה, בתוספת הצמדה למדד המחירים לצרכן. עוד קובעת ההצעה, כי המדינה תוכל לרשום הערת אזהרה על הדירה, מעין כתב התחייבות בנוגע לנכס מקרקעין, זאת כדי להבטיח שהדייר יעמוד בהתחייבות זו.
"הסיוע הממשלתי הקיים כיום משמעותי, אולם העלות התקציבית המשמעותית שלו מצמצמת את יכולת הממשלה לסייע בפרויקטים נוספים", נכתב בטיוטת חוק ההסדרים. "ההצעה מבקשת לייצר מסגרת אשר תקל על מתן סיוע מטעם הממשלה בקשר לנכסים פרטיים".
עוד קובעת ההצעה כי הרשות להתחדשות עירונית תהיה אחראית על מנגנון ההחזרים הכספיים, ועל רישום הערות האזהרה וקליטת התשלומים. ברשות, כאמור, מתנגדים ליוזמה בתוקף - ונראה כי שני הצדדים עלו על מסלול בדרך להתנגשות.
"בעלי הדירות יירתעו מפרויקטים"
במכתב ששלח עו"ד במברגר לגרדוס הוא כותב כי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית "מתנגדת להצעה זו מכל וכול", והיא תפגע במאמצי הרשות, שכבר החלו, לקידום מתחמים בפריפריה בהיקף של כ-14 אלף יח"ד אשר הסתמכו על סיוע כלכלי מהמדינה.
"הדרישה תפגע להערכתנו באורח קשה בנכונותם של בעלי דירות לחתום על עסקאות", כותב מנכ"ל הרשות במכתבו. "אנו צופים שדרישה זו תרתיע את בעלי הדירות מלקחת חלק בפרויקט, ורבים מהם יעדיפו להישאר בדלת אמותיהם, אף אם ייוותרו ללא מיגון וחיזוק. ההצעה תאיין בראש ובראשונה פרויקטים באזורים בעלי ערכי קרקע נמוכים במיוחד, שהרי באזורים אלה המענק הנדרש הוא הגבוה ביותר, ובהתאם לכך החוב שיוטל על כתפי בעלי הדירות יהיה הגבוה ביותר".
גורמים בענף מזהירים כי מדובר ברעיון מסוכן מאוד, אשר "יחזיר את התחום שנים אחורה, בעיקר בכל הנוגע לפריפריה". ברשות להתחדשות עירונית מעריכים כי סכום המענק שיידרשו הדיירים להחזיר, בעיקר באותם אזורי פריפריה שבהם הסבסוד הוא העמוק ביותר, עשוי להגיע עד לכמחצית משווייה של דירה חדשה.
עו"ד במברגר מזהיר עוד, כי "צפויות להישמע טענות של דיירים לאפליה ועיוות, כיוון שישנן דירות שכבר מוגנו במימון מלא של המדינה, או חוזקו מפני רעידות אדמה או שניתן בגינן מענק מטעם המדינה להשלמת כדאיות".
ממשרד האוצר נמסר: "הצעד המוצע צפוי לתרום לגידול משמעותי במימוש וביישום חיזוק ומיגון מבנים נעדרי כדאיות כלכלית, ועתיד להביא לבשורה של ממש בכלל אזורי הפריפריה ובדגש על צפון הארץ.
"צר לנו שהרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, שלא השכילה עד היום לקדם הליכי התחדשות עירונית בפריפריה, תוקעת מקלות בגלגלים ומקשה על יישום השקעה ממשלתית אפשרית בפריפריה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.