וורן באפט מהמר על 300 מיליארד דולר. האם הוא מפספס בגדול?

לפי הערכה, אגירת המזומנים של באפט עלתה לו בינתיים כ־60 מיליארד דולר • בשוק מנסים להבין האם היא טומנת תחזית קודרת

וורן באפט, יו''ר חברת ההשקעות ברקשייר האת'ווי / צילום: Shutterstock
וורן באפט, יו''ר חברת ההשקעות ברקשייר האת'ווי / צילום: Shutterstock

אסטרטגיית ההשקעה של וורן באפט בשנה האחרונה היא תעלומה בשוק ההון. כבר כמעט שנה שחברת ההחזקות שלו, ברקשייר הת'וואיי , צוברת מזומנים בהיקפים כמעט בלתי נתפסים ובעיקר מממשת מניות. בסוף הרבעון השני של השנה היו בקופה של ברקשייר יתרות מזומנים בהיקף של לא פחות מ־277 מיליארד דולר, לעומת 168 מיליארד דולר "בלבד" בסוף שנת 2023. בסוף הרבעון הנוכחי, שמסתיים בשבוע הבא, הסכום הזה צפוי לגדול עוד יותר, ל־300 מיליארד דולר לפי ההערכות. 

היכונו, הנטו שלכם עשוי להישחק באלפי שקלים: כל מה שכדאי לדעת על הקפאת מדרגות המס
עד 15.3 מיליון דולר: מה כוללת חבילת התגמולים של מנכ"ל צ'ק פוינט החדש 

ברקשייר הת'וואיי ממשיכה לממש מניות בהחזקות בולטות שלה, ובמקביל, מצמצמת את היקפי הרכישה העצמית של מניותיה (Buy Back). בבארונ'ס ציינו כי כבר היום, ברקשייר הת'וואיי היא החברה בעלת קופת המזומנים הגדולה ביותר בארה"ב, הרבה יותר מחברות ביג טק כמו אפל או גוגל. 

המימוש הבולט ביותר של ברקשייר הת'וואיי ברבעונים האחרונים היה במניות אפל - ההחזקה המרכזית שלה שבאפט אוהב לכנות "היהלום של ברקשייר". היא מכרה כמחצית מההחזקה שלה באפל, בסכומים שהוערכו בעשרות רבות של מיליארדי דולרים, מה שכמובן תרם לגידול בהר המזומנים שלה. במקביל, ברקשייר הת'וואיי מממשת גם מניות של בנק אוף אמריקה, ורק השבוע היא דיווחה על מכירה של למעלה מ־21.5 מיליון מניות בנק אוף אמריקה בכ־863 מיליון דולר. בכך, נמשכה המגמה של השבועות האחרונים של מימושים במניות הבנק, שהסתכמו במיליארדי דולרים. 

בשוק תוהים מה בדיוק רואים וורן באפט ואנשיו בברקשייר הת'וואיי, ומדוע הם מעדיפים לצבור מזומנים (והשקעות באיגרות חוב) על חשבון מציאת הזדמנויות השקעה בשוק ההון. מוקדם יותר השנה, באסיפת בעלי המניות השנתית של ברקשייר הת'וואיי, באפט נשאל על מדיניות הקצאת המזומנים של החברה, ומה בכוונתו לעשות איתם. הוא השיב כי "אני לא חושב שלמישהו שיושב סביב השולחן הזה יש איזשהו מושג איך להשתמש בכסף הזה ביעילות, לכן אנחנו לא משתמשים בו. אנחנו פועלים רק במגרש שאנחנו אוהבים". הוא הוסיף אז, "זה לא שיש לי שביתת רעב או משהו כזה, פשוט דברים לא אטרקטיביים (מניות בשוק) ויש דרכים שזה יכול להשתנות. נראה אם הדברים ישתנו". למעשה, הודה באפט, החברה מעדיפה לקבל תשואה על ההחזקה באג"ח של ממשלת ארה"ב, עד שדברים ישתנו ושתימצא איזו הזדמנות בשוק. 

גם מניית ברקשייר הת'וואיי עצמה כנראה לא נחשבת הזדמנות מספקת עבור החברה, וברבעון השני היקף הרכישות העצמיות ירד משמעותית והסתכם בכ־345 מיליון דולר, לעומת כ־2.6 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה. 

בינתיים, השוק האמריקאי ממשיך לעלות, וייתכן שבאפט מפספס תשואות שהיה יכול להשיג אם היה מקצה חלק מהמזומנים להשקעות בשוק. כך למשל איש העסקים והמשקיע סמיר ארורה מחברת Helios Capital העריך לאחרונה שהישיבה של באפט על הגדר גרעה ממנו רווחים פוטנציאליים של כ־60 מיליארד דולר. הוא חישב את הסכום על בסיס עלייה של כ־50% בשוק האמריקאי בשנתיים האחרונות, ועל בסיס החזקה של ברקשייר הת'וואיי באג"ח ממשלתיות שמניבות תשואה של סביב 5% בשנה. 

לכן, עולה השאלה האם באפט יודע או מזהה משהו שמשקיעים אחרים בשוק לא מזהים. לאחרונה אמר משקיע בשם ביל סמיד, שמחקה את אסטרטגיית ההשקעה של באפט, שהמימושים של ברקשייר הת'וואיי בהחזקות הבולטות שלו, אפל ובנק אוף אמריקה, הן למעשה עדויות לפיהן באפט מתכונן לנפילה בשווקים. לדבריו, יש דמיון רב לפעולות בהן נקט באפט בשנת 1999, בשיא בועת הדוט.קום, כשהזהיר את השוק שהעליות לא יימשכו לנצח. עם זאת, משקיעים אחרים סבורים שהמימושים באפל ובבנק אוף אמריקה מגיעים אך ורק כדי לאזן את תיק ההשקעות של באפט, לאחר ששתי ההשקעות הללו תפסו נתחים גבוהים מדי מהתיק. נזכיר שבחודש מאי גילתה ברקשייר הת'וואיי לשוק מי ההשקעה החדשה שלה, שנשמרה בסודיות במשך מספר רבעונים. זו הייתה חברת הביטוח Chubb, שברקשייר רכשה בה נתח של כמה מיליארדי דולרים. 

אבל אם המהלכים של ברקשייר הת'וואיי מסמנים ציפיות לנפילה בשוק ובהנחה שהציפיות האלה נכונות, ההימור של באפט יתברר כצעד כמעט גאוני. ברקשייר תוכל ליהנות מהזדמנויות רכישה טובות במחירים נוחים.