"הצעירים חזרו להורים": מחירי השכירות בתל אביב עלו, אבל לא בכל הדירות

נתוני הלמ"ס מצביעים על עלייה לא קטנה של 4.9% במחירי השכירות בתל אביב, אולם בדיקה לפי גדלי דירות מראה תמונה מורכבת יותר: הדירות הגדולות התייקרו, ודווקא בדירות הקטנות העלייה מתונה יותר

בנייה ישנה וחדשה בתל אביב / צילום: בר לביא
בנייה ישנה וחדשה בתל אביב / צילום: בר לביא

האם שכר הדירה בתל אביב חוזר לעלות? שכר הדירה הממוצע לדירה בתל אביב עומד על כ־7,000 שקל בחודש, כך על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) לרבעון השני של השנה. מדובר בעלייה של 4.9% בממוצע במחירי השכירות בעיר.

הכלכלן הראשי: המשקיעים הכבדים נוטשים את שוק הנדל"ן
עסקה בשבוע | שלושה חברים קנו במשותף דירת 4 חדרים בבת ים. כמה הם שילמו?
"אימת המשכירים": החברה שהפכה לכאב הראש של בעלי הדירות בברלין

למרות העלייה בממוצע, בענף טוענים שבשטח יש ירידות. "במהלך השנה הזו די התייצבו מחירי השכירות בהשוואה למצב השוק לפני המלחמה, אז היו מגמות עלייה ומחירים הזויים", אומרת שירלי ורנר, זכיינית רי/מקס אושן ת"א שמנהלים שלושה משרדי תיווך בדרום, במרכז ובצפון העיר. "הייתה פה כמו בועה שנרגעה. בימים אלה, מרבית בעלי הנכסים פחות נוטים להפריז במחירים ומדובר בשווי הריאלי של הדירות. כלומר, המחירים לא עולים ויש מקרים נקודתיים בנכסים מסוימים".

הדירות הקטנות מבוקשות פחות

על פי נתוני הלמ"ס, הדירות הגדולות בעיר רשמו עליות מחיר גדולות יותר בהשוואה לקטנות. דירות 1־2 חדרים עלו בשיעור מתון של 2.5% ואילו דירות בנות 2.5 חדרים ומעלה, עלו בשיעור שנע בין 4.6%־4.9%. מחיר השכירות הממוצע בדירות 1־2 הנו 5,242 שקל לחודש, ודירות 4.5־6 חדרים מושכרות תמורת 10,601 שקל בחודש.

"אני עוסק בתיווך בעיקר במרכז העיר וצפון תל אביב והאזורים החדשים. בדירות הקטנות של 1.5־2 חדרים השינוי לא גדול. ייתכן שישנה פגיעה בשוק הזה, משום שהצעירים שגרו בדירות הללו, עובדי המסעדות והברים והצעירים, עזבו את העיר או חזרו לגור אצל ההורים וכך הביקושים התכווצו וירדו המחירים בעקבות המצב", מספר שחר טל, מטל נכסים מבית קלר ווילאמס, שהוא גם שמאי מקרקעין במקצועו. "אולי לקראת תחילת הלימודים באוניברסיטה יחזרו סטודנטים שמחפשים דירות קטנות".

בשוק השכירות ישנה גם השפעה של עונתיות: לקראת הקיץ המחירים עולים, כשמשפחות וצעירים סוגרים את החוזים בטרם תחל שנת הלימודים: "במא־יוני המחירים גבוהים יותר, וכבר ביולי־אוגוסט המחירים יורדים ועכשיו בספטמבר עוד יותר", אומר טל.

גם החשש מנכס ריק לאורך זמן עשוי לגרום לבעלי הנכסים להפחית במחיר. ורנר מספרת על חוזה שכירות שנסגר בהפחתה של כ־1,000 שקל מהמחיר המבוקש: "אם בעבר בעלי דירות היו נוקבים בכל מחיר ובגלל הביקוש הגבוה בסוף זה היה נסגר במחיר המבוקש, כיום המצב אחר לגמרי. כולנו חיים במדינה ויש הרבה שנפגעו ברמה העסקית והמון אנשים מגויסים.

"אני יכולה לתת דוגמה של דירה בצפון הישן שהושכרה אתמול (25/9). בעל הנכס ניסה להשכיר לבד ופרסם במשך חודש בשכ"ד של 10,500 שקל לחודש והדירה לא הושכרה. אנחנו השכרנו אותה אתמול ב־9,500 שקל בחודש. אנשים מבינים שעדיף להוריד מעט מחיר ולא להשאיר דירה ריקה עוד חודש".

השפעת האבק והרעש מאתרי הבנייה

העיר מלאה באתרי בנייה של הרכבת הקלה ובפרויקטים של התחדשות עירונית ובנייה חדשה, וורנר טוענת שהמחיר מושפע בין היתר גם מהאתרים: "עשינו בשמונת החודשים האחרונים כ־130 עסקאות שכירות בעיר: סוגיית אתרי הבנייה במרכז ובצפון הישן היא ממש מטרד וזה גם בא לידי ביטוי במחיר. אנשים נרתעים לגור ליד אתרי בנייה. למשל הדירה שהזכרתי קודם היא בצפון הישן ולידה יהיה פרויקט תמ"א 38. יכול להיות שבשוק רגיל היו מקבלים 10,500 שקל בחודש, אבל בנסיבות האלה יש יותר גמישות בקרב בעלי הנכסים".

ורנר מסבירה את השונות בין האזורים בתל אביב והמחירים: "בדרום מזרח תל אביב, כמו יד אליהו וכפר שלם, המחירים די סטטיים בהשוואה לשנה שעברה. אין עלייה קיצונית, אולי 100־200 שקל בחודש. שם יש יותר ביקוש ופחות היצע, ושם באמת מחפשים דירות יותר חדשות ועם ממ"ד. זאת למרות שנרגע המצב ויש ירידה משמעותית בדרישה לממ"ד בדירות שכורות".

המחירים משתנים מאוד בדרום מזרח העיר, היא אומרת. "ניתן לשכור דירת 4 חדרים ב־6,000־8,000 שקל תלוי בשכונה ובאזור. יד אליהו יותר יקרה באזורים האלה. בנווה חן השכרנו דירת 4 חדרים עם מעלית וחניה ב־6,500 שקל בבניין חדיש יחסית. ביד אליהו, השכרנו דירת גן 5 חדרים בבניין חדש יותר עם ממ"ד וחניה ב־8,600 שקל. המחיר אולי יקר לאזור אבל לשם השוואה דירת 5 חדרים בצפון העיר במפרט דומה, מושכרת בכ־15 אלף שקל.

"בחצרות יפו דירת 2 חדרים בשטח של כ־50 מ"ר הושכרה ב־7,500 שקל בחודש, משופצת ומרוהטת. מפרט פחות יוקרתי יכול להוריד 1,500 שקל".

שוק היוקרה - שכירות של 40 אלף שקל בחודש

טל שחר מספר על מגמה שהוא מזהה בשכירות מגה יוקרה, מאז עליית ריבית בנק ישראל. "בפלח היוקרה יש עלייה של המחירים - הפנטהאוזים יקרים מאוד והמחירים עלו לאזור של 30־40 אלף שקל לחודש. העלייה של המחירים נובעת מכך שבעלי ממון שחשבו לרכוש נכסי יוקרה ב־12 מיליון שקל וצפונה, לא רואים כדאיות ברכישה כשהריבית בבנק טובה ומעדיפים לשכור במקום דירה יקרה.

"אני מראה מחר דירה ללקוח שחיפש לקנות ב־12 מיליון שקל. יש לו את הכסף, אבל המצב מעורער והכסף בבנק עם הריביות ולכן הוא מעדיף לשכור דירה ב־20־25 אלף שקל בחודש. יש לי כרגע עשר דירות יקרות והשכרנו לאחרונה כמה דירות יקרות ויש ביקוש מטורף עבורן. למשל יש פנטהאוז יוקרתי מאוד בשכירות של 40 אלף שקל בחודש ברמת אביב החדשה שצפוי להיסגר בקרוב".