לאחר עיכובים ושיפור בריבית למשקיעים: בלדי צפויה להשלים את הנפקת האג"ח

חברת המזון של ארז דהבני הבטיחה גיוס של כ-300 מיליון שקל במכרז המוסדי • עיקר תמורת הגיוס תשמש למחזור חובות יקרים ולצמצום הערבויות שהעמיד בעל השליטה

ארז דהבני, מנכ''ל ויו''ר בלדי, ועובדי המפעל / צילום: דן פרץ
ארז דהבני, מנכ''ל ויו''ר בלדי, ועובדי המפעל / צילום: דן פרץ

חברת בלדי מתקרבת לגיוס חוב בבורסה בתל אביב. בערב ראש השנה השלימה חברת המזון העשירית בגודלה בישראל את החלק המוסדי של גיוס האג"ח שלה, בהיקף של כ-300 מיליון שקל, וביום שלישי הקרוב היא צפויה להשלים את החלק הציבורי. זאת כשבוע לאחר חשיפת גלובס על התחזיות שסיפק הבעלים והמנכ"ל של החברה, ארז דהבני, בסיור משקיעים, שהובילה את רשות ניירות ערך לעכב את ההנפקה למשך כשבוע. לגלובס נודע כי בהנפקה השתתפו "גופים מרכזיים בשוק" כולל חברות ביטוח, קופות גמל וקרנות נאמנות, כאשר חלק מהגופים לקחו גם 40-60 מיליון שקל כל אחד. הודעה על שמות הגופים צפויה לצאת גם היא בימים הקרובים.

ההימור שעומד להשתלם והבנק שעשוי להפתיע: מנהלי השקעות בכירים ממליצים על מניה לשנה הנכנסת 
אהרון פרנקל מסתער על אלוני חץ בהשקעה של 800 מיליון שקל - מדוע נתן חץ לא חושש מהשתלטות? 

מתוצאות ההנפקה עולה כי בלדי גייסה את החוב, הצמוד למדד המחירים לצרכן, בריבית של עד 4.25%, גבוה משיעור מקסימאלי של 3.5% שאליו כיוונה החברה בגיוס, כאשר הריבית תשולם פעמיים בשנה החל מה-1 ביולי שנת 2025. במסגרת השלב המוסדי החברה קיבלה ביקושים ל-383 מיליון שקל. על פי התשקיף, החברה תפרע 85% מהכסף שיגויס בהנפקת האג"ח ב-1 בינואר של שנת 2030, ולפני כן תפרע 5% בכל אחת מהשנים 2027-2029. את הגיוס מובילה אי.בי.אי חיתום.

בלדי החלה את דרכה כאטליז משפחתי בשוק הכרמל בתל אביב בשנת 1916 ובמרוצת השנים התפתחה לקונצרן העוסק ביבוא, עיבוד ושיווק מוצרי מזון בתחום הבשר, העופות, הדגים וכן ירקות ופירות קפואים, שמכירותיו אשתקד עמדו על כמיליארד שקל.

במהלך סיור משקיעים חשף דהבני, הבעלים והמנכ"ל של בלדי, כי הוא צופה מכירות של 3 מיליארד שקל בתוך 4-5 שנים, כלומר זינוק של 200%, והוסיף כי הוא מעריך שהרבעון השלישי יסתיים בקצב הכנסות של 330-340 מיליון שקל. עוד הוא סיפר למשקיעים שהושלם ההסכם המשמעותי מול ספק בברזיל, שצפוי להקפיץ את מכירותיה של החברה. הפרט הראשון לא הופיע בתשקיף שפרסמה החברה, הפרט השני היה מעל הצפי שפרסמה החברה במסגרת התשקיף למשקיעים, ואילו השלישי לא דווח.

בעקבות פניית גלובס שהובילה לפנייה של רשות ניירות ערך לחברה, הוציאה בלדי תיקון לתשקיף ובו הודיעה החברה כי "אמירה שניתנה על ידי בעל השליטה בחברה... במהלך סיור שנערך ביום 15 לספטמבר 2024 לנציגי גופים מוסדיים במרלו"ג (מרכז לוגיסטי. נ"א) החברה... בנוגע ליעד מחזור מכירותיה בסך של 3 מיליארד שקל בארבע-חמש השנים הקרובות, איננה מהווה צפי של החברה וכי נכן למועד פרסום תיקון תשקיף זה אין בידיה מידע ו/או נתונים ו/או הנחות אשר עשויים לבסס הערכה כשלהי ליעד מכירות בהיקף כאמור לתקופה האמורה".

הבעיה במסירת פרטים מעין אלה היא יצירת א-סימטריה בין המשקיעים של החברה ולכן נקטה הרשות בפעולה חריפה יחסית של עיכוב ההנפקה. ברשות ניירות ערך הסבירו לגלובס כי "הרשות לא סובלנית לפטפוטים של נושאי משרה, בטח לפני הנפקה, ולכן הוחלט להשעות את ההנפקה של החברה, עד שהמידע ישקע".

עיקר הגיוס ישמש למחזור חובות יקרים ולצמצום ערבויות 

תשקיף החברה לימד כי 160 מיליון שקל, מעל מחצית תמורת גיוס החוב נועדה לפרוע הלוואות שנלקחו לצורך הקמת המרכז הלוגיסטי של בלדי באזור התעשייה תימורים (קריית מלאכי), המשמש אותה בין היתר לאחסון וקרור מוצרים וחומרי גלם. המרלו"ג משועבד כיום בשיעבוד ראשון בדרגה לטובת המלווה, בנק הפועלים, כאשר לאחר פירעון החוב הוא ישועבד לטובת מחזיקי האג"ח. עוד 131 מיליון שקל מתמורת ההנפקה מיועדת "לשיפור יחסי המינוף והקטנת החוב הקיים לטובת תאגידים בנקאיים מממנים". כתוצאה מפירעונן של חלק מהלוואות כאמור, יקטן גם סך החוב לו ערב בעלי החברה דהבני (59) לצורך הבטחת התחייוביות החברה - שהיקפו עומד על כחצי מיליארד שקל.

גיוס האג"ח ישרת מטרה נוספת: ניפוח שכרם של בני משפחתו של הבעלים. ארז דהבני המשמש כיו"ר ומנכ"ל יזכה לשידרוג של יותר מפי שלושה בעלות שכרו, שתעמוד על 5.8 מיליון שקל בשנת 2025. גם ילדיו יזכו לשידרוגים: תמיר דהבני המשנה למנכ"ל שנטל שכר של 846 אלף שקל אשתקד, צפוי לקבל בשנה הבאה 2.7 מיליון שקל. קארין דהבני סוויסה, שמועסקת ככלכלנית ראשית, תזכה לשכר של 1.5 מיליון שקל (מול 688 אלף שקל בשנת 2023) וגם שני ילדים נוספים: דור המשמש כמנהל פיתוח עסקי וטל המשמש כמנהל השיווק בחברה, יזכו כל אחד לשכר בעלות שנתית של 1.5 מיליון שקל - יותר מכפול מבעבר. בסה"כ יזכו חמשת בני משפחת דהבני לשכר מצרפי בעלות של יותר מ-13 מיליון שקל ב-2025.

שיפור בתוצאות בלדי

תוצאותיה של בלדי מעידות על שיפור: ההכנסות ברבעון השני עלו ב-17% ל-281 מיליון שקל, הודות לעיתוי חג הפסח. במחצית עלו בשיעור מתון יותר של 2% ל-541 מיליון שקל. החברה שיפרה גם את שיעור הרווח הגולמי שעמד במחצית על 20.5% מההכנסות מול 11.4% אשתקד, זאת על רקע התמתנות בהשפעת עליית מחירי חומרי הגלם בעולם ובעלויות הנלוות לייבוא. השיפור ברווחיות הוביל לכך שבסיכום הרבעון השני הציגה בלדי רווח נקי של 22 מיליון שקל מול הפסד של 12 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. את המחצית הראשונה סיימה עם רווח של 37 מיליון שקל, למול הפסד של כ-25 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

מהלך גיוס האג"ח של בלבד מתרחש לאחר שאשתקד נכשל המיזוג שלה לתוך חברת ה-SPAC (חברה שהוקמה לצורך מיזוג עם חברה קיימת) איי-ספאק 1 של גיל דויטש ורוני בירם. בזמנו דיווחה איי-ספאק 1 כי התקבלה אצלה "אינדיקציה ברורה כי לא יושג הרוב המיוחד הדרוש לאישור העסקה, להשלמת רכישת חברת בלדי". באותו שלב בלדי הייתה אמורה להיכנס לבורסה כחברת מניות לפי שווי של 650 מיליון שקל לפני הכסף.