המלחמה גורמת להקטנת ההיצע והביקושים לדירות בשוק השכירות, מה שבא לידי ביטוי בהעדפה של שוכרים, בעיקר משפחות, להמשיך את חוזי השכירות הקיימים ולא לחפש לעצמם דירות חדשות, אלא במקרי קיצון (למשל במקרים של מגורים בדירה ללא ממ"ד). גם בעלי דירות מעדיפים בימי חוסר ודאות להמשיך את החוזים מאשר להיכנס להרפתקה חדשה של חיפוש שוכרים חדשים - כך עולה מסקירת חברת הפינטק WeCheck. על פי החברה, התופעות הללו מביאות לירידות קלות במחירי השכירות.
● בלעדי | עשרות חברות בנייה זרות נענו לקריאה ומבקשות לפעול בישראל
● הבניין במרכז תל אביב שנרכש ב־46 מיליון שקל, והמחלוקת על מס הרכישה
"היצע הדירות שממשיך לרדת נובע ככל הנראה מירידה בפעילות השכרה בערים הקרובות לאזורי העימות ונטייה של דיירים ובעלי דירות לבצע פחות שינויים בתקופה זאת, וכן מיציאה של דירות משוק ההשכרה", אומר רמי רונן, מנכ"ל WeCheck. "אין כמעט כניסה של דירות חדשות לשוק".
החברה משקללת בכל חודש את מחירי עשרות אלפי הדירות שיוצאות לשוק השכירות. כמו כן, מתבצע אימות נוסף כאשר עסקה נסגרת, כך ניתן לקבוע באמצעות כלי ביג דאטה את המחיר המדויק והאמין ביותר. כל הנתונים מתייחסים לדירות 1-5 חדרים, בשכר דירה חודשי שבין אלף ל־15 אלף שקל.
מהנתונים עולה, כי בספטמבר חלה ירידה של 14.2% בהיצע הדירות להשכרה בהשוואה לאוגוסט. גם מחירי השכירות ירדו, בשיעור של 0.6% בהיבט ארצי. בהשוואה לספטמבר 2023 שקדם לפרוץ המלחמה, מדובר בירידה של 4.5%. שכר דירה ממוצע בישראל על פי WeCheck הגיע בחודש שעבר ל־4,391 שקל, ירידה של 4.5% לעומת ספטמבר הקודם. מתברר כי תל אביב טרם התאוששה מהשנה שעברה, ושכר הדירה בה בספטמבר היה נמוך ב־0.4% מחודש אוגוסט האחרון וב־6% לעומת זה מלפני שנה. ירושלים עם ירידה נוספת ומתונה של 0.2% מאוגוסט, וחיפה מתאזנת עם עלייה קלה של 0.2% במחירים בהשוואה לחודש אוגוסט האחרון.
הסטודנטים נשארו בשוק
ב־WeCheck מצאו כי הדירות הקטנות להשכרה (1-3 חדרים) מתנהגות שונה. מחירי דירות אלו בהיבט הארצי עלו מחודש אוגוסט ב־0.7%, לעומת דירות גדולות שירדו ב־1.3%. ההסבר המיידי הוא שמי שנותר כיום בשוק הם בעיקר סטודנטים, ולכן מחירי הדירות הקטנות עולים, והכמות המוצעת שלהן בשוק פוחתת במהירות רבה יותר. זה המקום לצין שהלמ"ס תפרסם בשבוע הבא את מדד שירותי הדיור שלה לחודש ספטמבר, אך בחודשים האחרונים סקירותיה העלו כי מחירי השכירות נמצאים בעלייה, וזאת בניגוד לממצאים של WeCheck. עניין זה נובע בעיקר מהשוני במתודות המדידה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.