הגירעון טיפס גם בחודש ספטמבר: עומד על 8.5% מהתוצר

הגירעון בסוף חודש ספטמבר 2024 עומד על 165.8 מיליארד שקל • מדובר ביעד רחוק מזה שקבעה הממשלה לתקציב 2024 המעודכן, שעמד על 6.6%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נגה מלסה, לע"מ
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נגה מלסה, לע"מ

הגירעון התקציבי של ישראל ממשיך במגמת העלייה זה החודש ה-18 ברציפות, מאז שעמד על נקודת האפס במרץ 2023. בסוף חודש ספטמבר האחרון הגיע הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים לרמה של 8.5% תוצר, השקולים ל-165.8 מיליארד שקל - כך פרסם היום (ה') החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג.

האוצר שוב רוצה לנגוס בדמי ההבראה של העובדים
מכתב של סמוטריץ' לדרג המקצועי חושף את המהפכה שהוא מתכנן באגף התקציבים  

הגירעון העמיק ביחס לנתון שפורסם לפני חודש, אז עמד על רמה של 8.3% תוצר, שהם כ-161 מיליארד שקל. בכך מוסיף הגירעון להתרחק מהיעד שהציבה הממשלה לתקציב 2024 המעודכן שאושר במרץ האחרון, שעמד על רמה של 6.6%.

ההערכה באוצר היא שהגירעון הגיע בספטמבר לנקודת השיא שלו, ובחודשים הבאים תירשם ירידה מסוימת. זאת, מכיוון שחלפה שנה שלמה לפרוץ המלחמה ולזינוק בהוצאות הביטחון, והגירעון מחושב 12 חודשים אחורה.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' העריך בחודש שעבר שיצליחו באוצר לכנס את הגירעון עד סוף 2024 אל תוך התכנון של 6.6%, ואף הציע "להתערב על בקבוק ויסקי" שזה אכן יקרה.

נראה כי סמוטריץ' יפסיד בהתערבות. ההוצאות הביטחון של המדינה גדלו מעל לתכנון עד סוף השנה, על רקע עיכוב בחבילת הסיוע האמריקאית לצד תחילת המערכה הקרקעית בלבנון. נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, העריך אתמול במעמד הודעת הריבית כי הגירעון בסוף השנה יסתכם ב-7.2% תוצר. במונחים של כסף, המינוס של המדינה יהיה עמוק בכ-11 מיליארד שקל לעומת ההתחייבות של שר האוצר. גם את הצהרתו שגירעון 2025 לא יעבור את רף ה-4% לקחו בבנק ישראל בעירבון מוגבל, ונקבו בתחזית של 4.9% תוצר.

הגירעון בספטמבר: כפול לעומת שנה שעברה

בחודש ספטמבר עצמו, עמד הגירעון על 8.8 מיליארד שקל - יותר מכפליים לעומת גירעון של 4 מיליארד שקל בספטמבר אשתקד. מתחילת השנה נרשם גירעון מצטבר של 92.8 מיליארד שקל, לעומת גירעון של 4 מיליארד שקל בלבד שקל בתקופה המקבילה ב-2023.

עיקר הגידול נובע מהוצאות גבוהות של מערכת הביטחון והמשרדים האזרחיים עקב המלחמה. אומדן הוצאות המלחמה מתחילת השנה עמד על 78.3 מיליארד שקל, ומפרוץ המלחמה על 103.4 מיליארד שקל. גם בנטרול הוצאות המלחמה, עומד הגידול בהוצאות הממשלה על כ-7.7%, אם כי ניכרת ירידה עקבית מחודש לחודש בנתון זה.

בהכנסות המדינה נמדד גידול של 5.4% מתחילת השנה, למרות המלחמה, כאשר גם כאן נרשמת מגמה מעודדת של עלייה רציפה. אולם אל מול זינוק כולל בהוצאות של 31.2%, זה לא מספיק. השורה התחתונה מובילה עדיין לגירעון בן 8-15 מיליארד שקל מדי חודש ב-2024. בחודש הבא, כאמור, הנתונים כבר אמורים להיראות טוב יותר.