קרן הנדל"ן וולת'סטון, אשר מאות מיליוני שקלים שגייסה טרם הושבו לאלפי משקיעים בעקבות השקעות כושלות שביצעה בפרויקטים של התחדשות עירונית, ממשיכה להסתבך. שלושה משקיעים, אשר השקיעו במצטבר למעלה ממיליון שקל בקרן, הגישו לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לפתוח נגד הקרן בהליכי חדלות פירעון ולמנות לה בעל תפקיד חיצוני, אשר יחקור את היעלמות הכספים וימנע הברחת נכסים.
● אחרי שיותר מ-2 מיליארד שקל נעלמו: איך להימנע מהשקעה מסוכנת בנכס אלטרנטיבי
● בלעדי | ההודעות נחשפות: כך המשיך בעלי הקרן שהסתבכה לפזר הבטחות על הקרח
● הם חשבו שזו השקעה ללא סיכון. עכשיו 2,000 איש לא יודעים איפה הכסף שלהם
הבקשה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין ליאור דגן, לירון ליברמן ודוד צנעני ממשרד פירט, וילנסקי, מזרחי, כנעני, מתארת התנהלות במבנה פירמידה והפסדי עתק של הקרן באמצעות חברת וולת'סטון נדל"ן, המשמשת כשותף הכללי (הגוף השולט והמנהל) בקרן ובלמעלה מ-100 שותפויות שהקימה לצורך השקעה בפרויקטים של התחדשות עירונית.
"ניגוד עניינים מובנה"
המשקיעים מתמקדים בקשר המתואר כ"ניגוד עניינים מובנה ומובהק" בין קרן וולת'סטון, המתמחה בהעמדת הלוואות מזנין להשלמת הון עצמי עבור קבלנים במיזמי התחדשות עירונית - לבין נטו פיננסים, סוכנות הביטוח השנייה בגודלה בישראל. נטו ובעלי השליטה בה, עידן כץ ואילן בן-ישי, הם גם בעלי השליטה בוולת'סטון, ביחד עם איש שוק ההון ירון פיטארו.
רבים מהמשקיעים בוולת'סטון גויסו לקרן באמצעות 200 סוכני ביטוח מטעם נטו פיננסים. נטו פיננסים עצמה מצויה בעצמה מאז ספטמבר האחרון בהליך חדלות פירעון, אחרי שהתחייבה לחלץ את לקוחותיה מהשקעותיהם בוולת'סטון ולהעמיד לצורך כך כ-100 מיליון שקל. נטו אף נטלה הלוואה מבנק מזרחי טפחות בהיקף של כ-27 מיליון שקל. השתלשלות דברים זו הובילה להסתבכותה הפיננסית של נטו, אשר ההתחייבויות הללו היו, ככל הידוע, מעבר ליכולותיה.
השבוע פורסם כי במסגרת הסדר החוב בנטו, סוכנות הביטוח ארבע עונות שבשליטת בית ההשקעות אי.בי.אי צפויה לרכוש כ-80% מנטו פיננסים תמורת כ-40 מיליון שקל. מנהלי הסדר החוב בנטו פיננסים צופים כי השלמת העסקה תאפשר להחזיר את מלוא החובות לנושים.
חשש כי בעלי השליטה בסוכנות הביטוח יבריחו נכסים
בינתיים, ולנוכח ההסתבכות של נטו פיננסים, המשקיעים מעלים בבקשה לבית המשפט "חשש כבד" כי בעלי השליטה בסוכנות הביטוח יבריחו נכסים מקרן וולת'סטון שבשליטתם "על-מנת לשרת את הסדר החוב של עצמם ואת האינטרסים האישיים שלהם על פני טובת המשקיעים".
החשש מסתמך על כך שהסדר החוב בנטו פיננסים "מבוסס על כספים בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים שאמורים להיות מועברים מקרן וולת'סטון", ואשר בעלי השליטה בנטו טוענים כי מגיעים להם. מצב זה יוצר, לדברי המשקיעים בוולת'סטון, ניגוד עניינים "מובנה ומובהק".
היקף ההפסדים של קרן וולת'סטון מוערך לפי הבקשה לבית המשפט בכ-350 מיליון שקל. זאת, לנוכח העובדה כי הקרן גייסה בסך-הכול כמיליארד שקל, וכי בעלת השליטה בה, נטו פיננסים, טענה בבקשה לעיכוב ההליכים עבור עצמה כי היא צופה שתצליח להחזיר כ-65% מהסכום באמצעות הבטוחות שהועמדו לטובתה בכל אחד מפרויקטי הנדל"ן שבהם השקיעה וולת'סטון. המשקיעים אף מסתמכים בבקשתן לבית המשפט על הודאתה של נטו פיננסים כי וולת'סטון הפסידה 350 מיליון שקל, וכי נטו העמידה לטובתה הלוואה בסך 10 מיליון שקל למימון הוצאות שוטפות, כך שוולת'סטון מצויה ב"חדלות פירעון נכסית ותזרימית".
הבקשה מתארת התנהלות חמורה לכאורה, במתכונת שאותה מכנים המשקיעים הונאת פונזי. לדבריהם, וולת'סטון השתמשה בכספים שגייסה בערבוביה כ"פול" אחד, ללא הפרדה בין הפרויקטים השונים ותוך שימוש בכספים שגויסו לפרויקטים חדשים כדי לכסות ולפרוע חובות בפרויקטים ישנים. חלק מהותי מהכספים אף זרם למימון פרויקטים שבעלי השליטה בקרן הם בעלי עניין בהם.
בהקשר זה, הבקשה מפנה לתביעה שהגיש עו"ד רועי פריד, המתואר כמי ששימש במשך שנים כעורך הדין של קרן וולת'סטון, ואשר במסגרתה הוא טוען נגד בעלי השליטה בקרן כי הם "הפכו את כספי המשקיעים ל'קופה הפרטית' בה עשו שימוש לכיסוי הוצאותיהם הפרטיות".
עוד נטען בבקשה כי סוכני נטו פיננסים הציגו בפני המשקיעים את וולת'סטון כ"אפיק השקעה סולידי", מבלי לגלות כי נטו היא חלק מבעלי השליטה בקרן, וכי הכספים יופנו גם למיזמים שנטו ובעלי השליטה בה שותפים בהם. בניגוד להתחייבות שקיבלו המשקיעים, וולת'סטון אף לא טרחה לספק דוח חצי-שנתי ונתונים אודות הפעילות.
"מצגי שווא חמורים"
המשקיעים מצביעים על שורה ארוכה של "מצגי שווא ברורים וחמורים", ובהם התחייבויות שוולת'סטון הפרה להגן על כספי המשקיעים באמצעות הפרדה בין שותפויות ייעודיות שישקיעו לכל היותר ב-2 עד 4 פרויקטים, הקמת חשבון בנק ייעודי לכל שותפות וגיוון ההשקעות בפרויקטים עם דרגות סיכון שונות.
כזכור, רשות ניירות ערך פתחה בינואר 2024 בחקירה נגד קרן וולת'סטון ובעלי השליטה בה - כץ, בן-ישי ופיטארו - בחשד להצעה ומכירה ללא תשקיף ליותר מ-35 איש, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ייעוץ ללא רישיון, קבלת טובת הנאה, ועבירות הלבנת הון בין 2018 ל-2023.
דיון בבקשת המשקיעים לפתיחת הליכים של חדלות פירעון נגד וולת'סטון אמור להתקיים בפני השופט חגי ברנר בבית המשפט המחוזי בתל אביב ב-27 באוקטובר.
וולת'סטון: "בקשה שגויה"
מקרן וולת'סטון נמסר בתגובה: "הבקשה שהוגשה שגויה מן המסד ועד הטפחות. המבקשים הם משקיעים, ואין כלפיהם חוב כלשהו. וולת'סטון נדל"ן איננה חדלת פירעון כלל ועיקר, מאחר שנכסיה עולים בהרבה על התחייבויותיה. יתר הדברים העולים בבקשה הם השמצות פרועות חסרות בסיס משפטי ועובדתי. אנו סמוכים ובטוחים כי הבקשה שהוגשה תידחה על-ידי בית המשפט.
"בשנים האחרונות שותפויות וולת'סטון השיבו לשותפים המוגבלים בשותפויות השונות למעלה מ-700 מיליון שקל, במצטבר. בכלל זאת, כמצוין בבקשה, לפחות אחד מהמבקשים קיבל זה מכבר החזר של 100% מסכום השקעתו באחת השותפויות. בניגוד לנטען בבקשה, כל אחת מהשותפויות עומדת בפני עצמה והשקיעה בתמהיל שונה של פרויקטים.
"וולת'סטון פועלת במלוא המרץ כדי להשיא את התמורות והתשואות לכלל המשקיעים, בכל-אחת מהשותפויות. למן הקמתה, וולת'סטון פועלת בשקיפות מול המשקיעים, וכך תמשיך לפעול כלפי כלל משקיעיה, לרבות המבקשים".
עו"ד חובב ביטון, בא-כוחה של נטו פיננסים, מסר בתגובה: "נטו פיננסים, באמצעות מנהלי ההסדר שמונו מטעם בית המשפט, יחד עם בא-כוחה, הגיעו למתווה למכירת מניות של החברה לסוכנות ארבע עונות שבבעלות בית ההשקעות IBI. המתווה יאפשר לחברה להגיע להסדר שבמסגרתו ישולמו 100% מהכספים לכלל הנושים.
"התביעה שהוגשה כלל איננה נגד נטו או בעלי השליטה בה, ולכן היא חסרת רלוונטיות וערך משפטי. מגישי הבקשה מנסים לחבל בהסדר שנמצא על הפרק ולגזור קופון על חשבונם של אחרים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.