למרות גרירת הרגליים של משרד המשפטים: הטבות ההייטק ייכנסו לחוק ההסדרים

טיוטת חוק ההסדרים שתתפרסם הערב תכלול גם הטבות למשקיעי וחברות הייטק • זאת לאחר שבמשרד המשפטים נטו שלא לאשר את ההטבות • בין ההטבות שיפורסמו: פטור ממס רווח הון לשותפים בקרנות הייטק שאינם מתגוררים בישראל

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock
משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שורה של הטבות למשקיעי ההייטק, בהן הטבות לחברות ענק בינלאומיות, הטבות לשותפים בקרנות הון סיכון זרות ולמשקיעים בחברות סטארט-אפ צפויות להיכנס לטיוטת חוק ההסדרים שתתפרסם הערב (א').

ראיון | אלדד תמיר מגלה למה לא קנה דירה ומעריך - זה מה שיקרה לכלכלה הישראלית
היועמ"שית לבג"ץ: הליך מינוי נציב שירות המדינה אינו חוקי
בית המשפט הורה להקפיא את השלמת פיטורי נדב שובל מאופן ווב

משרד האוצר ביקש להסדיר הטבות מס כדי ליצור ודאות גדולה יותר בקרב משקיעים זרים וחברות ענק באשר לכללי המיסוי בישראל, אך משרד המשפטים גרר רגליים ונטה שלא לאשר את ההטבות החדשות, ובענף העריכו כי הדבר נעשה מתוך רצון לסגור חשבון עם בכירי הענף בשל תמיכתם במחאה נגד החקיקה המשפטית. עם זאת, לאחר לחץ שהופעל על ידי קרנות ההון סיכון, ענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות, משרדי עורכי דין, רואי חשבון שפעלו תחת האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI) - נוסף על פורום חברות הצמיחה - פרק ההטבות צפוי להיות מאושר במלואו. 

קרין מאיר רובינשטיין / צילום: ברונו שביט
 קרין מאיר רובינשטיין / צילום: ברונו שביט

פטור ממס רווח הון: לשותפים בקרנות שאינם מתגוררים בישראל

שורת ההטבות נועדה בעיקרה לספק ודאות למשקיעים זרים באשר למיסוי שייגבה מהם על מנת שלא להיות תלויים בהסדרים ותקנות חדשות לבקרים. בראש ובראשונה יזכו חברות הענק כמו מטא, גוגל, מיקרוסופט ואנבידיה לבהירות באשר לתקרת הסכום שיכול להיחשב כחייב במס. כיום משלמות החברות הזרות מס רק על פעילותן בישראל ולא על רווחיהן הנצברים בחו"ל, דבר שמקטין מאוד את היקף המס המשולם בארץ, אך מייצר עבורם תמריץ להחזיק פה מרכז פיתוח ולהעסיק בישראל אלפי עובדים. החשש משינוי אופי מיסוי החברות הרב לאומיות, כגון העלאת שיעור המס והשוואתו לשאר מדינות ה- OECD, או הסדרים פרטניים שונים עם רשות המסים, הביא רבות מהן למחות מול רשות המסים ומשרד האוצר.

הטבה נוספת נוגעת לשותפים זרים בקרנות הון סיכון זרות כמו סקויה או באטרי ובקרנות תאגידיות כמו אינטל קפיטל או סמסונג קטליסט. לאחר שאלה חששו מהכבדת נטל המס. כעת נודע שותפים בקרנות שאינם מתגוררים בישראל באורח קבע ימשיכו לקבל פטור ממס רווח הון על רקע היותם תושבים זרים.

עוד שתי הטבות יקבלו משקיעים בקרנות הון סיכון: האחת היא הרחבת הפטור מתשלום מע"מ על דמי הצלחה ("קרי", כלומר דמי הצלחה בגובה 20% על תשואת קרן ההון סיכון) גם על משקיעים ישראלים, והשנייה היא הרחבת הפטור ממס על רווחי הון גם למשקיעים בחברות סטארט-אפ קטנות, על מנת לעודד אותם למזג את החברות עם חברות ישראלית גדולות יותר.

"השמטת פרק ההייטק מהתכנית הכלכלית עלול לפגוע במעמדה של ישראל כמעצמה טכנולוגית"

בסוף החודש שעבר נשלח מכתב מאיגוד IATI למשרד האוצר שמחה על העיכובים במתן ההטבות ועל החשש שמא אלה יוצאו מחוק ההסדרים: "פרק ההייטק שבנדון, אשר הופרד, ברגע האחרון, מטיוטת התכנית הכלכלית לשנת ,2025 הינו, בין היתר, פרי עבודה מקצועית ומשותפת של רשויות המדינה עם ה -IATI ושכולל צעדים משמעותיים הכוללים צעדי מדיניות, חקיקה ראשית, חקיקה משנית, צווים וכלים רגולטוריים אחרים".

"השמטת פרק ההייטק מהתכנית הכלכלית לשנת 2025 או הצגה של מנגנונים בלתי בשלים, משדרת מסר בעייתי העלול לפגוע, באופן דרמטי, במעמדה של ישראל כמעצמה טכנולוגית ולהחליש את האטרקטיביות המקומית עבור השחקנים הגלובאליים בתעשייה זו. הסיכון אף גדל, בעקבות מצב המלחמה והפגיעה בדירוג האשראי של ישראל. אנו קוראים לכם לפעול להשבת פרק ההייטק לתכנית הכלכלית ובמקביל לפעול עימנו להשלים את המנגנונים המפורטים המתחייבים וההכרחיים בהתאם ללוחות הזמנים לחקיקת חוק התקציב וחוק ההסדרים לשנת 2025", נכתב.