מיגון 20 אלף יחידות דיור, סבסוד של הוצאות הפיתוח בסכום של עד 280 אלף שקל ליחידת דיור, בחינת הקמת יישוב חדש ומעל לכל: הכפלת מספר יחידות הדיור ביישובי הגבול - אלב עיקרי פרק הדיור בתוכנית הסיוע לאזור הצפון, בהובלת מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי ומשרד הבינוי והשיכון, שהוצגה לראשונה בימים האחרונים ומובאת כאן בגלובס באופן בלעדי.
יוסי שלי, מנכ''ל משרד ראש הממשלה / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ
● עשור אחרי שגובשה: השיטה לעידוד פינוי־בינוי יוצאת לדרך
● הכלכלן הראשי: המשקיעים הכבדים נוטשים את שוק הדיור
נזכיר כי תוכנית הסיוע לצפון אושרה בממשלה, לאחר חודשים של עיכובים, בתחילת חודש אפריל 2024. בין שלל הסעיפים הכלולים בה מופיעות גם "משימות" בתחום הדיור, ובעיקרן "גיבוש כלים להרחבת היצע הדיור הקיים ולשיקום ארוך־טווח, וכן לעידוד ביקושים והגירה חיובית למגורים ביישובי הצפון - הן במרחב העירוני והן במרחב הכפרי". מתוך סעיפים אלה גובש פרק הדיור המוצג כעת.
על־פי המסמכים שהגיעו לידי גלובס, המטרה בתחום הדיור היא "לתת מענה לצרכים הייחודיים של כל אחת מהרשויות המקומיות, כדי לאפשר חזרה מהירה של המפונים הביתה, שיקום ופיתוח של היישובים וצמיחה דמוגרפית של הצפון כולו".
לצד השיקום של המבנים והאזורים הפגועים, אחת המטרות המרכזיות שהוצגו בפרק זה היא הכפלת מספר יחידות הדיור בצפון. נזכיר כי בחודש אוגוסט הציג מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, תוכנית ראשונית לשיקום ולפיתוח הצפון, ובה הוצג כי ישנו מלאי תכנוני של כ־125 אלף יחידות דיור בצפון - ונראה כי למספרים הללו מכוון גם פרק הדיור שהוצג כעת.
תוכנית מגן הצפון תושלם סוף־סוף?
אחד הפערים הגדולים ביותר בנוגע לצפון, שהובלט ביתר שאת ברקע המלחמה, הוא פער המיגון של היישובים בטווח של עד 9 ק"מ מהגבול: על אף שתוכנית נרחבת למיגון הצפון, תוכנית "מגן הצפון", יצאה לדרך כבר בשנת 2018, הממשלה לא השכילה לתקצב אותה כראוי, ועד לתחילת המלחמה מוגן אחוז מזערי של בתים באזור זה. פרק הדיור קובע הלכה למעשה את השלמת התוכנית ומיגון של 20 אלף יחידות דיור קיימות.
התקציב עבור סעיף זה לא צוין, אך בהנחת עלות הקמת ממ"ד של 140 אלף שקל, לפי עבודה שביצע בשנים האחרונות מרכז המחקר והמידע של הכנסת, אפשר להניח כי עלות הסעיף כולו תסתכם סביב כ־2.8 מיליארד שקל. התוכנית כוללת בינוי ממ"דים ביישובים שבמועצות האזוריות מטה אשר, מרום גליל, מבואות חרמון, גליל עליון ומעלה יוסף; וכן בקריית שמונה, בשלומי, במטולה ובמעלות.
עוד מציע פרק הדיור העמקה של סבסוד הפיתוח ביישובים שבטווח של עד 9 ק"מ מהגבול. ביישובים שבין אפס ל־2 ק"מ מהגבול, יסובסדו עד 90% מעלויות הפיתוח, ועד 280 אלף שקל ליח"ד; ביישובים שבטווח שבין 2 ל־5 ק"מ - עד 85% מעלויות הפיתוח יסובסדו, ועד 260 אלף שקל ליח"ד; וביישובים שבין 5 ל־9 ק"מ מהגבול - סבסוד של עד 80% מעלויות הפיתוח, ועד 240 אלף שקל ליח"ד.
הפרק כולל השתתפות גם בהקמת בתי אגודה, בתים המיועדים לזוגות צעירים המגיעים להתגורר ביישובי האזור, בשכירות בשלב ראשון. בהמשך אותה שכירות מקוזזת מעלות הבית, אם אותם שוכרים יחליטו לרכוש אותו ולהשתקע. פרק הדיור מציע השתתפות בהקמת עד עשרה בתים כאלה בכל יישוב בגבול הצפון, בסכומים של עד 780 אלף שקל לכל בית, בהתאם לקרבתו לגבול.
עוד מציע פרק הדיור בחינה של הקמת יישוב חדש במועצה האזורית מבואות חרמון, המשתרעת על האזור שבין צפון הכינרת לגבול הצפון באצבע הגליל. על־פי ההצעה, היישוב יוקם במרכז המועצה וישלב אוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים.
עוד כולל הפרק הגדלת ההנחות באזור קו העימות וכן קידום של פרויקטי התחדשות עירונית ביישובים הקרובים לגבול.
מטה דיור נוסף
פרק הדיור כולל, לצד שלל המהלכים שציינו לעיל, גם הקמה של מטה דיור מיוחד, "מטה דיור צפוני", שמטרתו "קידום יישום החלטת הממשלה בתחומי הבינוי, הדיור והתשתיות". נזכיר כי לממשלה ישנו מטה דיור קיים, אשר אמון על קבלת החלטות בנושא הדיור באופן כללי ורוחבי, אך הוא התכנס מאז הקמתה של הממשלה רק פעם אחת.
נזכיר כי פרק הדיור מוצג על רקע הפרסום בימים האחרונים של פרטי התוכנית לשיקום הצפון של פרויקטור הצפון, האלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום. תוכנית זו רוחבית יותר ונוגעת לשיקום הצפון בכלל ההיבטים, ושוויה על פי הפרסומים הוא יותר מ־31 מיליארד שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.