לא עומדים בקצב? מה עומד מאחורי הדיווח על המחסור בטילי יירוט

ב"פייננשל טיימס" דווח הבוקר כי ישראל מתמודדת עם מחסור בטילי יירוט • מנכ"ל התעשייה האווירית בועז לוי אמר ל-FT: "זה לא סוד שאנחנו צריכים לחדש את המלאים. חלק מהקווים שלנו עובדים 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע" • עוד נכתב כי לקראת מתקפת תגמול צפויה של ישראל על איראן, ארה"ב רצה לעזור לסגור חורים בהגנה של ישראל

טיל מיירט של כיפת ברזל / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
טיל מיירט של כיפת ברזל / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

"ישראל מתמודדת עם מחסור מתמשך בטילי יירוט בזמן שהיא מחזקת את ההגנה האווירית, כדי להגן על המדינה מפני התקפות של איראן ושלוחותיה, כך לפי בכירים בתעשייה, פקידי צבא לשעבר ואנליסטים", נכתב ב"פייננשל טיימס". "ארה"ב רצה לעזור לסגור חורים בהגנה של ישראל, והכריזה ביום ראשון על פריסת סוללת טילים נגד טילים להגנה על מרחבים בגובה רב (Thaad), לקראת מתקפת תגמול צפויה של ישראל על איראן המסכנת הסלמה אזורית נוספת".

ב-700 דולר לאחד: כך הרחפנים החדשניים של אוקראינה משנים את הלחימה
הפגיעה באזור בנימינה: איך חודר כטב"ם לעומק הארץ, ולמה לא הייתה אזעקה?
הבכיר שמזהיר: ישראל חוזרת על הטעות מול חמאס גם עם חיזבאללה

"נושא התחמושת של ישראל הוא רציני", צוטטה דנה שטרול, בכירה לשעבר בהגנה בארה"ב במזרח התיכון. "אם איראן תגיב למתקפה ישראלית בתקיפה אווירית מסיבית, וגם חיזבאללה יתערב, ההגנה האווירית של ישראל תימתח".

היא גם ציינה כי המלאים בארה"ב מוגבלים: "ארה"ב לא יכולה להמשיך לספק לאוקראינה ולישראל באותו קצב. אנחנו מגיעים לנקודת מפנה".

צוין כי בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית, המייצרת את מיירטי החץ לטילים בליסטיים, אמר כי הם עובדים במשמרות משולשות כדי להמשיך בייצור. "חלק מהקווים שלנו עובדים 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. המטרה שלנו היא לעמוד בכל ההתחייבויות שלנו", אמר לוי והוסיף כי ייצור טילי יירוט לוקח זמן: "זה לא עניין של ימים". למרות שישראל לא חושפת את גודל המאגרים שלה, הוא ציין כי "זה לא סוד שאנחנו צריכים לחדש את המלאים'".

נכתב כי ההגנה האווירית התלת-שכבתית של ישראל הדפה עד כה את רוב הרחפנים והטילים הנכנסים שנורו על ידי איראן ושלוחיה לעבר המדינה מרחבי האזור. "מערכת כיפת ברזל הפילה רקטות ומזל"טים קצרי-טווח ששוגרו על ידי חמאס מעזה, בעוד שקלע דוד יירט רקטות כבדות יותר שנורו מלבנון, ומערכת החץ חסמה טילים בליסטיים מאיראן. גם המורדים החות'ים בתימן ומיליציות עיראקיות ירו טילים, רקטות ומזל"טים לעבר ישראל". עוד נכתב כי "צה"ל טען באפריל כי בסיוע ארה"ב ובעלות ברית אחרות, הוא השיג שיעור יירוט של 99% מול מאגר איראני של 170 מל"טים, 30 טילי שיוט ו-120 טילים בליסטיים. אך לישראל הייתה פחות הצלחה להדוף מטח איראני שני של למעלה מ-180 טילים בליסטיים שנורו ב-1 באוקטובר".

בנוסף צוין כי מערכת ההגנה המרחבית בגובה רב (Thaad) שסופקה על ידי ארה"ב, המיועדת להפיל טילים בליסטיים, תפעל לצד מערכת החץ של ישראל. "זה יחזק את ההגנה האווירית הכוללת של ישראל כאשר ממשלתו של בנימין נתניהו מתכננת את מתקפת התגמול שלה על מטח הטילים של איראן באוקטובר". צוין גם כי "חיזבאללה הראה שהוא עדיין יכול לתקוף לפחות 60 ק"מ לתוך ישראל למרות שבועות של התקפות ישראליות על מפקדיו והארסנל שלה".

"אנחנו עדיין לא רואים את היכולת המלאה של חיזבאללה. הוא ירה רק עשירית מיכולת השיגור המשוערת שלו לפני המלחמה, כמה מאות רקטות ביום במקום 2,000", צוטט אסף אוריון, מח"ט ישראלי לשעבר וראש אגף אסטרטגיה בצה"ל.