9 שיאים בשנה: אלה המניות שהזניקו את מדד ת"א 35 למעלה

מדד ת"א 35 עלה ב-14% מתחילת השנה, בעיקר בזכות המניות הדואליות, הבנקים ושופרסל • בצד שהכביד על המדד נמצא הנדל"ן המניב והענקית איי.סי.אל של עידן עופר

המניות שתרמו לשיא של מדד ת''א 35, ואלו שלא / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המניות שתרמו לשיא של מדד ת''א 35, ואלו שלא / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחרי שנה מטלטלת בישראל - מלחמה בדרום ובצפון, מטחי טילים על כל רחבי הארץ, גירעון מזנק והורדות דירוג של סוכנויות האשראי - מפתיע לראות שמדד ת"א 35 נסחר ברמות שיא כל הזמנים, עם עלייה של 14.6% מתחילת 2024 וזינוק של לא פחות מ-32% מהשפל שנרשם בפרוץ המלחמה באוקטובר אשתקד. מדד הדגל של הבורסה שבר ביום שלישי האחרון את שיא כל הזמנים התשיעי שלו בשנה האחרונה: 2,137.7 נקודות.

"הזדמנות של פעם בדור": המלצה מדהימה למניה הלוהטת בעולם 
העבודה הראשונה של רמי לוי ומנכ"לית אל על, ומה היא מלמדת על המשך הקריירה שלהם 

כלכלנים ואנליסטים שניסו להסביר את התופעה הזו של עליות נאות בתקופת מלחמה, ציינו את השיפור החזוי במצב אחרי שהמלחמה תסתיים ו"הריבאונד" כלכלי שיגיע לאחריה. בנוסף, הם מזכירים שהמצב של המשק בישראל, גם היום, הוא בסך הכל בסדר.

יניב פגוט סמנכ"ל המסחר בבורסת תל אביב מסתכל על הנתונים החיוביים, לצד המצב הקשה בו מצויה המדינה ומציין כי "מדובר בחגיגות שיא המהולות בתחושת חמיצות, שכן לצד העובדה שמשקיעים כאן, אנו גם חיים במציאות מאוד מורכבת וקשה. במידה רבה, הדבר משול לרכב ספורט שנוסע עם בלם יד משוך. הכלכלה מתנהלת יפה למרות המצב, אך ברור שאם היינו במצב אחר, השוק היה טס קדימה".

לדבריו, "לא צריך דמיון מפותח מאד כדי להבין שאם הסיטואציה הגיאופוליטית הייתה סבירה, השיא הנוכחי היה רק קדימון לעוד הרבה שיאים קדימה, כפי שהיה בשנת 2021 כשהמדדים הישראלים הניבו תשואות מהגבוהות בעולם. כל החברות במדד הציגו רווח תפעולי חיובי בשנה האחרונה. תמחור החברות נוח בהשוואה גלובלית והוא בסיס לשיאים עתידיים בהתפזר העננות הקיימת כיום".

הדואליות: העליות בוול סטריט עוזרות גם לבורסה בתל אביב

חלק לא קטן מהתשואה החיובית של מדד הדגל בבורסה המקומית נובע ממספר מניות דואליות הנסחרות גם בוול סטריט, כלומר שהעליות בוול סטריט עוזרות גם לבורסה בתל אביב. בראשן נמצאת מניית ענקית התרופות טבע , אשר זינקה ב-70% מתחילת השנה, ומשקלה במדד ת"א 35 הוא יותר מ-7% - כשהיא חוזרת להיות החברה בעלת שווי השוק הגדול ביותר בבורסה המקומית, ובפער גדול מהאחרות (שווי שוק של יותר מ-73 מיליארד שקל. בנק לאומי במקום השני עם 54 מיליארד שקל, ואחריו בנק הפועלים עם 49 מיליארד שקל).

עוד מניות דואליות שהשפיעו לטובה על ביצועי מדד הדגל הן נובה  וטאואר , המשתייכות לתעשיית השבבים הלוהטת, ומשקלן במדד 6.5% ו-5.3% בהתאמה, שזינקו מתחילת 2024 בלא פחות מ-66% ו-56% (בהתאמה). לביצועי המדד תרמה גם מניית שופרסל , שהצטרפה אליו במאי השנה, לאחר רכישת השליטה בה בידי האחים אמיר, והוסיפה לערכה מאז 35% נוספים (משקלה במדד 2.1%).

הרביעייה הזו היא קבוצת המניות שעלו הכי הרבה מתחילת שנת 2024 במדד הדגל (שופרסל עם 97% מתחילת השנה). לא פחות מ-9 מניות במדד עלו ביותר מ-20%. בהן גם חברת הביטוח  הראל  (34%), חברת השבבים קמטק  (33%), חברת ה-IT סאפיינס (29%), לאומי (27%), או.פי.סי אנרגיה (22%).

גם הבנקים תרמו לעליות

גם מניות הבנקים שנחשבות ככאלה שמשקפות את מצבה של הכלכלה הישראלית - תרמו בצורה יפה לעליות השנה. משקלם המשותף של חמשת הבנקים במדד הוא כ-20%, וכולם רשמו תשואה חיובית. עם זאת, לא מדובר במקשה אחת. מניות הבנקים לאומי, פועלים ודיסקונט  רשמו תשואה גבוהה פי 2 ויותר ממניות מזרחי טפחות  ובינלאומי  מתחילת 2024, לאחר שמכפילי ההון (שווי חלקי הון עצמי) של שלושת הבנקים הללו, שאין בהם גרעין שליטה, היו נמוכים משמעותית בשנים האחרונות מאלה של מזרחי והבינלאומי.

כך, מניית בנק לאומי עלתה כאמור מתחילת 2024 ב-27%, אחריה הפועלים עם עלייה של 16.8% ודיסקונט צמודה עם 15.4%. מניית מזרחי טפחות עלתה מתחילת השנה ב-5.4% בלבד ואילו זו של הבינלאומי ב-7.4%.

בבורסה השיקו לאחרונה מדד שמשלב את מניות הבנקים יחד עם מניות מדד ת"א 90 "כדי לאפשר חשיפה מיטבית לנכסים אלו". בבורסה מסבירים כי "מניות הבנקים אינן נמצאות במדד ת"א 90 וזו אחת הסיבות לביצועי החסר של המדד לעומת מדד 35".

נזכיר כי עיקר המסחר בבורסה מתנהל במניות הנכללות במדד ת"א 35, שמרכז 70% מהמסחר היומי. עוד 22% מהמסחר מתבצע במניות מדד ת"א 90. זאת למרות שבבורסה רשומות 537 חברות (מתוכן 372 מניות עם שווי שוק שעולה על 100 מיליון שקל), כך שיש חשיבות רבה לעצם היותה של חברה במדדים הגדולים.

מי הורידו את הבורסה?

למרות העליות היפות שנרשמו, היו גם לא מעט חברות שרשמו ירידות בבורסה המקומית. המניה שירדה הכי הרבה במדד ת"א 35 היא אנלייט אנרגיה , שאיבדה 18% מערכה מתחילת השנה, אחריה מניית חברת המינרלים והאשלג איי.סי.אל  (לשעבר כיל) עם ירידה של 15%, מה שגם הוביל לירידה דומה במניית חברת האם שלה, החברה לישראל  שבשליטת עידן עופר.

תחום נוסף שבולט לשלילה מתחילת 2024 הוא תחום הנדל"ן המניב, וזאת על רקע הריבית במשק ובעיקר ההבנה שהיא לא צפויה לרדת בקרוב, כאשר נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון אף מעריך שהריבית תחל לרדת רק במחצית השניה של השנה הבאה. בעקבות כך אמות  שבשליטת אלוני חץ  איבדה יותר מ-14% משוויה, איירפורט סיטי  שבשליטת קובי מימון ירדה גם היא ב-13% וחברת מבנה  המתנהלת ללא בעל שליטה השילה מערכה 10.5%.

גם מניית שטראוס  בלטה לרעה עם ירידה של 12%. וכך גם מניית חברת התוכנה הגדולה בבורסה, נייס , וזאת בין מהיתר בשל פרישתו של המנכ"ל הוותיק ברק עילם, אחרי עשור.

ביחס לעולם:

מתחילת שנת 2024 מדד ת"א 35 וגם מדד 125 נמצאים במקום סביר באמצע, בתוך הבורסות בעולם. אפשר להסתכל על כך בצורה שלילית כיוון שמדדי וול סטריט שעטו יותר, אך אפשר גם להסתכל על כך בצורה חיובית שכן אפילו בשנה כה קשה בישראל, הציבור המשיך להרוויח וחסכונותיו המשיכו לגדול בצורה נאה.

כך, מדד ת"א 35 עלה כאמור ב-14.6% מתחילת שנת 2024, מדד ת"א 125 עלה ב-13%. בכך עקפו המדדים הישראלים את המדד האירופאי יורוסטקוס 50 שעלה עד כה ב-10.2%, את מדד המניות הקטנות של ארה"ב, ראסל 2000, שעלה ב-12.2%, וגם את מדדי שוויץ, סידני (אוסטרליה), שטוקהולם (שבדיה), שנגחאי (סין), פוטסי (בריטניה), קאק (צרפת) וקוספי (דרום קוריאה) שעלו באחוז חד ספרתי עד אפסי.

מנגד, הנאסד"ק זינק ב-23.2%, ה-S&P 500 קפץ ב-22.9%, ניקיי (יפן) והאנג סנג (הונג קונג) עלו שניהם ביותר מ-16%. מדד המניות של המדינות המפותחות, MSCI World, עלה ב-18.4%, וגם ספרד (18%) ודאקס (גרמניה) עם 17.3% עקפו את המדדים המקומיים.