המפקח על הבנקים זימן בכירים במערכת הבנקאית לדיון חריג על מצב ענף הנדל"ן

המפקח מבקש לבדוק מול ראשי החטיבות העסקיות בבנקים הגדולים את מפלס הסיכון שנוצר בבנקים, בכל הנוגע לשוק הדיור למגורים • הרקע למהלך הוא גל מכירות ענק של דירות שנרשם ברבעונים הראשונים של השנה ומבצעי ה-20/80 של הקבלנים, שמשנים את כללי המשחק במערכת הבנקאית

דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים / צילום: חן גלילי
דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים / צילום: חן גלילי

המפקח על הבנקים בבנק ישראל, דני חחיאשוילי, זימן בכירים במערכת הבנקאית לדיון נרחב על מצבו של ענף הנדל"ן. המפקח מבקש לבדוק מול ראשי החטיבות העסקיות בבנקים הגדולים את מפלס הסיכון שנוצר בבנקים, בכל הנוגע לשוק הדיור למגורים. הסיבה היא גל מכירות ענק של דירות שנרשם ברבעונים הראשונים של השנה, שייתכן והתגבר גם בחלק מחודשי הקיץ.

המפקח על הבנקים: "אם נשחרר את המגבלות, תהיה התפרצות של מחירי הנדל"ן" 
חברות הביטוח כבנקים: האם בנק ישראל מייצר מפלצת ריכוזית חדשה?
בני 50 ומעלה? בקרוב תקבלו הודעה מפתיעה בנוגע לפנסיה שלכם

הקבלנים החלו להחתים את הלקוחות בשנה החולפת על מבצעי 20/80, שמשנים במידה מסוימת את כללי המשחק גם עבור המערכת הבנקאית - שכן משמעותם היא תשלום מצומצם בעת החתימה על החוזה לרכישת הדירה, ונטילת משכנתה מספר שנים לאחר מכן, לאחר השלמתה. החשש הוא שרמת הסיכון בכל הנוגע לאשראי לענף הנדל"ן עלולה לזנק בגל מפתיע בהמשך, לנוכח השינוי באופי פעולת ענף הבנייה למגורים.

המפקח מתכנן לקיים לאחר החג דיון בהשתתפות הבנקאים הבכירים, שתכליתו להתחיל בבחינה של מפלס הסיכון שנצבר. לאחר מכן, ייתכן שתגובש הוראה חדשה למערכת הבנקאית, שתשפיע בעקיפין גם על הדרך שבה יעמידו הבנקאים אשראי לקבלנים.

הציבור עלול למצוא עצמו עם משכנתאות יקרות שיגבירו את הסיכון במאזני הבנקים

בסוף אוגוסט, ניתחנו כאן בגלובס חלק מהמגמה של מכירת הדירות הצומחת בקרב הקבלנים הגדולים במשק. חברות כמו י.ח דמרי, אאורה, אזורים ושיכון ובינוי, רשמו עלייה חדה במספר הדירות שמכרו ברבעון השני. יתרה מכך, מחירה של דירה ממוצעת זינק מ-2.5 מיליון שקל בממוצע ברבעון השני של 2023 ל-2.96 מיליון שקל ברבעון השני שחלף. אמנם תמהיל הדירות משתנה ומשפיע על המחיר הממוצע, אך מכיוון שהתופעה היא רחבה בקרב קבלנים רבים, היא עולה בקנה אחד עם נתוני הלמ"ס, שמלמדים על המשך עליית מחירי הדיור.

הבעיה מבחינת בנק ישראל היא שאין אופק להורדת ריבית בישראל, בשל התמשכות המלחמה והאינפלציה ה"דביקה" שאוחזת במשק. כך, בניגוד למגמה בארה"ב, שם החל הנגיד פאוול להפחית את הריבית, בארץ ייקח עוד חודשים עד שהפחתות הרבית יחזרו. התוצאה היא שהציבור שחזר לקנות דירות, עלול למצוא עצמו עדיין עם משכנתאות יקרות שיכבידו עליו בהמשך הדרך, ובכך יגבירו את הסיכון במאזני הבנקים.

מהפיקוח על הבנקים נמסר בתגובה: "הפיקוח על הבנקים נוקט באופן שוטף בצעדים פיקוחיים שנועדו לוודא ניהול סיכונים הולם של הבנקים".

הרחבה מיד.