האם מאי גולן לא כינסה את ועדת תוכנית החומש של החברה הערבית?

היכן עומדת תוכנית החומש הכלכלית לחברה הערבית? הדברים תקועים בוועדות • המשרוקית של גלובס

ח"כ מנסור עבאס, רע''ם / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
ח"כ מנסור עבאס, רע''ם / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

להגדרות הציונים לחצו כאן

נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד

הכלכלה הישראלית נמצאת במשבר לא פשוט. זה מורגש ביתר שאת בגלל המלחמה, אבל יש גם סוגיות של טווח ארוך. יו"ר רע"ם מנסור עבאס טען בכאן ב' שהמדיניות הכלכלית של הממשלה לא מאפשרת למצות את הפוטנציאל הכלכלי של החברה הערבית. "הבעיה שיש שרים שאין להם קשר עם החברה הערבית, בלשון המעטה. זה לא באג'נדה שלהם", הוא אמר, והרחיב: "השרה מאי גולן, מאז שנכנסה לתפקיד… מנעה את כינוס הוועדה המתמדת של משרדי הממשלה". האם כך? 

המשרוקית | המתקפה הישראלית באיראן היממה רבים, אבל לא כל מה שנאמר עליה נכון
המשרוקית | באילו שיעורים החילונים מתגייסים? יותר ממה שגולדקנופף חושב

נתחיל במהי הוועדה המתמדת: הוועדה הוקמה במסגרת החלטה 550 של הממשלה הקודמת, בראשה עמדו נפתלי בנט ויאיר לפיד, שעניינה "התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית עד לשנת 2026", או בקיצור תוכנית החומש. הוועדה המתמדת, בראשה צריך לעמוד מנכ"ל המשרד לשוויון חברתי, אמורה לדון בתוכניות השנתיות של משרדי הממשלה הרלוונטיים ולאשרן, לפקח על התקדמות התוכנית הכללית ועוד.

על הוועדה להתכנס לפחות פעמיים בשנה, ונקבעו גם לוחות זמנים: עד 1 בפברואר מדיי שנה על המשרדים השונים להגיש את התוכניות השנתיות, ועד 1 במרץ צריכה לדון ביישום התוכניות של השנה שחלפה. הממשלה הנוכחית לא העבירה החלטת ממשלה שתבטל את החלטה 550, ולפיכך עדיין מחויבת לה. בהתאם, הוועדה אכן כונסה פעמיים ב־2023, תחת השר הקודם לשוויון חברתי עמיחי שיקלי.

ומה קרה עם מאי גולן? היא נכנסה לתפקידה ב־22 בינואר 2024, כחלק מסגירת המשרד לקידום מעמד האישה בראשו עמדה. הדבר עמד בסמיכות לדדליינים לעיל. לפי בקשת חופש מידע שהוציא המשרד לשוויון חברתי בפברואר האחרון, לבקשת הארגון אדם, טבע ודין, הוועדה הייתה אמורה להתכנס באותו חודש בהתאם ללוח הזמנים הקבוע. אלא שהשרה הטרייה ביקשה לדחות את הישיבה כדי ללמוד את הנתונים "באופן ראוי". הישיבה נדחתה, מבלי שנקבע מועד חדש.

אלא שהזמן עבר, והוועדה טרם כונסה. הפעם האחרונה בה היא כונסה הייתה ב־31 באוקטובר 2023, לפני כמעט שנה. העיכוב בכינוס העלה ביקורת, וכבר ביוני האגודה לזכויות האזרח אף פנתה לשרה גולן בדרישה לכנס את הוועדה. מבירור עם האגודה, פנייה זו נותרה ללא מענה.

מה מביא לעיכוב? כך נמסר מטעם השרה גולן: "השרה ביקשה להציג בפניה את נתוני הביצוע להקצאות תקציביות שניתנו בוועדות הקודמות לשנים 2022־2023 ולהפתעתה גילתה שאין בנמצא נתונים במערכת 'מרכבה'. בשל חומרת הדברים, הורתה השרה לאסוף ולברר מה עלה בגורלם של התקציבים שהוקצו בוועדות הקודמות". עוד נמסר מטעמה שהיא "לא תיתן שכספים בעלות של מיליוני ומיליארדי ש"ח, המיועדים לצמצום פערים בחברה הערבית לא יגיעו ליעדם: לאזרחים בקצה. הוועדה תתכנס כאשר כל נתוני הביצוע ישוקפו במערכת הכספית של הממשלה כנדרש בהחלטה על פי החוק" (התגובה המלאה תובא באתר).

בשורה התחתונה: דברי עבאס נכונים. מאז כניסת מאי גולן לתפקיד השרה לשוויון חברתי, לא כונסה הוועדה המתמדת שנועדה לקדם את תוכנית החומש לחברה הערבית. זאת, בניגוד לקבוע בהחלטת ממשלה 550, שיש לכנסת את הוועדה לפחות פעמיים בשנה, אחת מהן עד מרץ.

תחקיר: יובל אינהורן

שם: מנסור עבאס
מפלגה: רע"ם
תוכנית: מעבירה לראשון
ציטוט: "השרה מאי גולן, מאז שנכנסה לתפקיד... מנעה את כינוס הוועדה המתמדת"
תאריך: 21.9.24
ציון: נכון

ח"כ מנסור עבאס התראיין לכאן ב' וטען שיש בחברה הערבית פוטנציאל כלכלי, אלא שהמדיניות הממשלתית לא דואגת לטפח אותו. לדבריו, "הבעיה שיש שרים שאין להם קשר עם החברה הערבית, בלשון המעטה. זה לא באג'נדה שלהם". לטענתו, ראיה לכך ניתן למצוא במשרד לשוויון חברתי: "השרה מאי גולן, מאז שנכנסה לתפקיד... מנעה את כינוס הוועדה המתמדת של משרדי הממשלה". בדקנו האם הוועדה אכן לא כונסה בתקופת כהונתה של מאי גולן כשרה לשוויון חברתי.

באוקטובר 2021, קיבלה הממשלה ה-36 (בראשות נפתלי בנט ויאיר לפיד) את החלטה מספר 550 שעניינה "התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית עד לשנת 2026". במסגרת ההחלטה וכחלק מאותה תוכנית חומש, הוקמה "ועדה מתמדת" שבראשה יעמוד מנכ"ל המשרד לשוויון חברתי ויהיו חברים בה מנהל הרשות לפיתוח כלכלי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הממונה על התקציבים או נציג בכיר מטעמם. כמו כן, נקבע שלישיבות הוועדה המתמדת יוזמן, דרך קבע, נציג קבוע מטעם ועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות. בנוסף, יו"ר הוועדה יהיה רשאי להזמין לישיבות הוועדה נציגים נוספים על פי צורך וכן לכנס את הוועדה בהרכב מצומצם.

על הוועדה הוטלו מספר תפקידים וסמכויות. נקבע, למשל, שעל הוועדה המתמדת לדון מדי שנה בתוכנית עבודה שנתית ולאשר אותה, לתכנן את עדכון התוכנית הרב-שנתית ולאשר, בתיאום עם המשרדים הרלוונטיים, שינויים והתאמות בתוכניות העבודה המפורטות של כל משרד. כמו כן, הוטל על לבצע פיקוח ומעקב ליישום החלטת הממשלה ולהכריע במחלוקות שהתעוררו במהלך היישום. עוד ניתנה לה הסמכות לבצע הסטות תקציביות מסוימות.

לענייננו, נקבע שהוועדה המתמדת תכונס לפחות פעמיים בשנה - והוצבו עוד "דד-ליינים" שנתיים קשיחים: נקבע שתוכניות העבודה השנתיות של המשרדים השונים יוגשו לוועדה עד ל-1 בפברואר, וכי הוועדה תקיים עד 1 במרץ דיון בדוחות השנתיים של המשרדים בדבר יישום התוכנית בשנה החולפת.

האם זה אכן קרה בתקופת כהונתה של מאי גולן כשרה לשוויון חברתי? גולן החלה לכהן כשרה לשוויון חברתי ב-22 בינואר 2024 לאחר שבוטל המשרד לקידום מעמד האישה, בו עמדה עד אז. לבקשנתו, המשרד לשוויון חברתי העביר לנו את מועדי הכינוס של הוועדה המתמדת. הפעם הראשונה שהוועדה כונסה הייתה ב-31 בינואר 2022. היא כונסה שוב יום לאחר מכן - וזה היה הכינוס האחרון של הוועדה בשנה זו. ב-2023, היא כונסה פעמיים בפברואר ועוד פעם אחת ב-31 באוקטובר.

ומאז 31 באוקטובר 2023, כשלושה חודשים לפני שהשרה גולן נכנסה לתפקידה, הוועדה אכן לא כונסה עד היום. בפברואר 2024, פנה ארגון אדם, טבע ודין למשרד לשוויון חברתי בבקשת חופש מידע בעניין פעילות הוועדה המתמדת. בתשובה לבקשה, המשרד ציין כי סמוך למינויה של השרה מאי גולן, הוועדה המתמדת הייתה צפויה לשוב ולהתכנס בתוך זמן קצר על מנת לאשר תוכניות עבודה לשנת 2024. אלא שהשרה גולן ביקשה לקבל נתונים וללמוד את הנושא, ומשום שלטענת המשרד, "סד הזמנים הקצר עד למועד שנקבע לא אפשר לעשות כן באופן ראוי" - הוחלט על דחיית מועד כינוס הוועדה המתמדת, בלי שנקבע אז מועד חדש.

אלא שכאמור - הזמן עבר והוועדה טרם כונסה. ביוני האחרון, האגודה לזכויות האזרח פנתה לשרה גולן בדרישה לכינוסה של הוועדה המתמדת. מהבירור שערכנו עם האגודה לזכויות האזרח, עולה שלפנייה זו לא ניתן מענה.

מהשרה לשוויון חברתי מאי גולן נמסר: "הוועדה המתמדת מתכנסת אחת לשנה, לרוב בחודש פברואר, בהתאם להחלטת ממשלה 550. עם מינוייה של ח"כ מאי גולן לשרה לשוויון חברתי, נקבעה מדיניות ברורה, על פיה יש לפעול ביתר שאת כדי לצמצם את הפערים הקיימים בחברה הערבית ולספק את השירות האיכותי והמתאים ביותר לצרכי האזרחים בהתאם להחלטה הנ״ל. בכדי לממש מדיניות זו, ביקשה השרה מתוקף סעיף 32 לעניין מנגנוני ניהול ופיקוח על ההחלטה - להציג בפניה את נתוני הביצוע להקצאות תקציביות שניתנו בוועדות הקודמות לשנים 2022 - 2023 ולהפתעתה גילתה שאין בנמצא נתונים במערכת 'מרכבה' שנקבעה באופן מפורש בהחלטה 550. בשל חומרת הדברים, הורתה השרה לצוות המקצועי במשרד לאסוף ולברר מה עלה בגורלם של התקציבים שהוקצו בוועדות הקודמות. בכדי להאיץ את התהליך תיקנה השרה את החלטת 550 והכניסה את החשב הכללי כחבר בוועדה - ומתוקף תפקידו לפקח על ההוצאות התקציביות".

עוד מסרה השרה גולן כי "השרה לשוויון חברתי אינה חותמת גומי כמו קודמיה ולא תיתן שכספים בעלות של מיליוני ומיליארדי ש"ח - המיועדים לצמצום פערים בחברה הערבית לא יגיעו ליעדם - לאזרחים בקצה. הוועדה תתכנס כאשר כל נתוני הביצוע ישוקפו במערכת הכספית של הממשלה כנדרש בהחלטה על פי החוק".

לסיכום: בהתאם לדברי עבאס, מאז שמאי גולן נכנסה לתפקיד השרה לשוויון חברתי בינואר 2024, לא כונסה הוועדה המתמדת שנועדה לקדם את תוכנית החומש הכלכלית לחברה הערבית. הדבר מנוגד לנקבע בהחלטת ממשלה שדורשת שהוועדה תכונס לפחות פעמיים בשנה, כאשר אחד הכינוסים צריך להיערך עד מרץ. לכן דבריו של עבאס נכונים.

היות שדבריו של עבאס נכונים, לא פנינו אליו לקבלת תגובה.