אנבידיה ואינטל, שתי ענקיות השבבים, נמצאות כיום בשני קצוות מנוגדים בעסקיהן. בעוד אנבידיה רוכבת על גל ההצלחה של מהפכת הבינה המלאכותית, עם שווי שוק שהגיע כבר ליותר מ־3 טריליון דולר ומתחרה על תואר החברה היקרה בעולם, אינטל מתמודדת עם אתגרים משמעותיים - נתח השוק שלה בתחום המעבדים מצטמצם, 15% מהמשרות יקוצצו עד סוף השנה והחברה נאבקת לשמור על מעמדה ההיסטורי בתעשייה. פער זה משתקף לא רק בביצועים של השתיים, אלא גם באופן בו כל חברה מתגמלת את עובדיה.
● ישראל מצטרפת לגל הפיטורים של אינטל, ובינתיים אנבידיה מרוויחה מכך
● החברה הישראלית שנמכרה לאינטל ב-650 מיליון דולר וכעת עלולה להיסגר
למרות ההטבות המסורתיות הנדיבות בשתי החברות, אינטל כאמור נמצאת כעת בתקופת צמצומים וקיצוצים, ונראה שבינתיים המרוויחה הגדולה היא אנבידיה. לפי ההערכה מספרם הכולל של עובדי אינטל ישראל שנקלטו בחודשים האחרונים באנבידיה נע בין כ־60 ל־90 איש, והוא צפוי להמשיך לגדול עם תחילת הפיטורים בפועל.
על פי דיווחים מספטמבר האחרון, החברה בישראל ביטלה את סבסוד חשבונות הסלולר לעובדי מרכזי הפיתוח, קיצצה לחלוטין את תוכניות מימון הרכב, מה שהתבטא בקיצוץ של כ־4000 שקלים מהמשכורת החודשית, והיא שוקלת שינויים נוספים כמו צמצום בחופשות השבתון, שינויים בבונוס השנתי שעמד על 2־3 משכורות לעובד, ואפילו, כפי שפורסם גם כן, צמצום בתחזוקת מכונות הקפה. אזי, נכון לתקופה הנוכחית, עוד לא ברור האם יהיו עוד הרעות תנאים.
נתוני השנה הנוכחית, המתועדים בין היתר באתרי החברות כמו גם בדוחות כספיים פומביים, מציגים תמונה של שתי חברות המציעות לעובדיהן חבילות תגמול נדיבות עם קווי דמיון אך גם עם שוני, כשהפערים רק הולכים ומתרחבים.
אינטל: בונוסים גבוהים
ראשית, שתי החברות, כנהוג בתעשיית הטק, מציעות לעובדים תוכניות מניות נרחבות. על פי המידע הרשמי מאתר אנבידיה, עובדים יכולים להשתתף בתוכנית וולונטרית ESPP - המאפשרת לרכוש מניות חברה בתנאים מועדפים. במסגרת התוכנית, העובדים מפרישים אחוז מוגדר משכרם החודשי (בדרך־כלל עד 15% מהשכר נטו) למשך תקופת חיסכון של כחצי שנה, ובסופה יכולים לרכוש מניות בהנחה משמעותית של בין 5%־15% ממחיר השוק.
יתרון מיוחד בתוכנית הוא שמחיר הרכישה נקבע לפי המחיר הנמוך מבין מחיר המניה בתחילת תקופת החיסכון או בסופה (בניכוי ההנחה), והעובדים יכולים לשנות את שיעור ההפרשה או לפרוש מהתוכנית ולקבל את כספם בחזרה בכל עת. במקרה של אנבידיה, תוכנית זו הפכה למשמעותית במיוחד בזכות העלייה הדרמטית במחיר המניה. בנוסף, בתחילת דרכם החברה מעניקה לעובדים יחידות מניה חסומות (RSU) המבשילות לאורך ארבע שנים.
לפי דיווח במגזין בארונס מהקיץ האחרון, עובד בדרג ביניים באנבידיה שהשקיע באופן עקבי בתוכנית רכישת המניות של החברה, זאת במשך 18 שנים, צבר תיק בשווי של 62 מיליון דולר. יתרה מכך, בבלומברג צוטט בחודש אוגוסט האחרון סוכן נדל"ן מפאלו אלטו, שסיפר כי לקוחותיו שהם עובדי אנבידיה משלמים מקדמות של בין 40% ל־60% על בתים בשווי מיליוני דולרים. בצמרת החברה המספרים מסחררים אף יותר.
סמנכ"לית הכספים הראשית של אנבידיה, קולט קרס, מחזיקה במניות בשווי של כ־700 מיליון דולר - סכום הגבוה משמעותית ממנהלים מקבילים בחברות המתחרות. דיוויד זינסנר, סמנכ"ל הכספים של אינטל, מחזיק במניות החברה בשווי של כ־4 מיליון דולר, זאת נכון לחודש ספטמבר האחרון.
הפערים בין החברות ניכרים בנתוני השכר, אם כי המספרים המדויקים משתנים בין המקורות השונים. על פי נתוני אתר אינדייד מאוקטובר 2024, מהנדסים באנבידיה מרוויחים בממוצע כ־163 אלף דולר בשנה, לעומת כ־119 אלף דולר באינטל. לפי נתוני אתר גלאסדור, הפער בשכר הבסיס עומד על כ־30%, כאשר מהנדסי תוכנה באנבידיה מרוויחים בממוצע כ־202 אלף דולר בשנה בתוספת בונוסים, לעומת כ־152 אלף דולר באינטל בתוספת בונוסים. על פי אתר levels.fyi, בדרגי הביניים והבכירים אנבידיה מובילה בשכר בסיס ובאופציות למניות, בעוד אינטל מציעה בונוסים גבוהים יותר.
גם ייעוץ פסיכולוגי
אינטל מדגישה באתר שלה את הרצון לייצר איזון בין עבודה לחיים אישיים. העובדים, כך כאמור לפי אתר החברה, מקבלים מגוון הטבות, הכוללות בין היתר תקציב שנתי של אלף שקלים לפעילויות תרבות ופנאי, וכן תוכניות תמיכה במשפחה כולל הטבות פוריות ואימוץ, חזרה הדרגתית לעבודה להורים טריים, ומלגות לימודים לילדי עובדים. החברה גם מפעילה תוכנית מצ'ינג במסגרתה היא תורמת 10 דולר על כל שעת התנדבות של עובדיה. עוד על פי האתר הרשמי של אינטל ישראל, העובדים נהנים ממועדון הטבות ייעודי ('אינטלזון'), וכרטיס אשראי עסקי ללא עמלות. כמו כן, במתחמי החברה ישנם מתקנים כמו חדרי כושר, חדרי מוסיקה, שירותי כביסה, ספא וחדרי הנקה.
גם חבילת ההטבות של אנבידיה בישראל כוללת מרכיבים המתמקדים באיזון בית־עבודה ותמיכה משפחתית. החברה מעניקה בין היתר שמונה ימי חופשה מרוכזים בשנה בנוסף לימי החופשה הרגילים, חופשת לידה של 22 שבועות לנשים ו־12 שבועות לגברים בתשלום מלא, ו־8 שבועות של 'זמן גמיש' לחזרה הדרגתית לעבודה. החברה מממנת באופן מלא הליכי פונדקאות, אימוץ והליכי הורות אלטרנטיביים, מפעילה תוכנית להורים לילדים עם מוגבלויות ומספקת ייעוץ פסיכולוגי ללא עלות לעובדים ומשפחותיהם. בתחום ההטבות הכלכליות, בנוסף לתוכנית המניות, אנבידיה מציעה קרן השתלמות על מלוא השכר, מימון לימודים באוניברסיטאות בארץ ובארה"ב, וגם כן תוכנית מצ'ינג לתרומות והתנדבות.
אזיקי זהב
עם זאת, בכתבה של בלומברג מאוגוסט האחרון, המבוססת בין היתר על ראיונות עם עשרה עובדים ועובדים לשעבר באנבידיה, סופר על ימי עבודה מתישים המסתיימים לעיתים גם בשתיים לפנות בוקר, כמו גם עבודה של שבעה ימים בשבוע, ואווירה מתוחה הכוללת עימותים וצעקות בפגישות.
במחלקת השיווק, למשל, עובדת לשעבר תיארה מריבות וצעקות בפגישות שהתקיימו 7־10 פעמים ביום, כל אחת עם יותר מ־30 משתתפים. ומנגד, על פי דוח הקיימות של אנבידיה לשנת הכספים 2024, שיעור העזיבה בחברה עומד על פחות מ־3% בלבד, זאת לעומת ממוצע של כ־18% בתעשיית המוליכים למחצה כולה. נתון זה, שירד מ־5.3% בשנה שעברה, משקף בצורה הטובה ביותר את "אזיקי הזהב" שיוצרות ענקיות הטכנולוגיה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.