סוף הסאגה: חברת היהלומים של בני לנדא תימכר ב-4 מיליון דולר

חברת פניקס הבלגית-הודית תרכוש את לוסיקס בתמורה ל-4 מיליון דולר בלבד • החברה התחייבה להעסיק עד 23 עובדים ישראלים, מהם 13 עובדי מו"פ בתנאי העסקה כפי שהיו נכון למועד פשיטת הרגל בחודש שעבר

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez
בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי שגייסה כ-150 מיליון דולר ממשקיעים כגון בני לנדא, דודי ויסמן, תאגיד היוקרה לואי ויטון ואהרון פרנקל - מגיע חלום יהלומי המעבדה של חברת לוסיקס (Lusix) לקיצו עם מכירתה לחברת פניקס הבלגית-הודית  (Fenix Diamonds Belgium) בתמורה ל-4 מיליון דולר בלבד. פניקס הציעה תחילה 3.1 מיליון דולר, אך המחיר עלה במהלך ההתדיינות בבית המשפט.

הכתה את התחזיות: דוחות פייזר מחזקים אותה במאבק מול הקרן האקטיביסטית סטארבורד 
שוק השבבים רותח ברקע הפיטורים באינטל. מה מציעה המתחרה המובילה? 

החברה התחייבה לרכוש את לוסיקס בתוך שלושה ימים ולהעסיק עד 23 עובדים ישראלים, מהם 13 עובדי מו"פ בתנאי העסקה כפי שהיו נכון למועד פשיטת הרגל של לוסיקס בחודש שעבר וכן עוד 10 עובדים למשך חצי שנה לפחות. פניקס התחייבה לשכור את משרדי החברה במודיעין למשך עד 90 יום ואת הנכס ברחובות למשך תקופה של חצי שנה.

"ההצעה של פניקס טובה יותר לעובדים"

עו"ד אופיר רונן, בא כוחם של העובדים שיבח את החלטת בית המשפט לאור העובדה ש"בית המשפט התחשב במסגרת החלטתו בדבר זהות הזוכה במכרז, בעמדת העובדים לפיה ההצעה של פניקס טובה יותר לעובדים הן לאור מספר העובדים שהיא התחייבה להעסיק והן לאור העובדה שהיא התחייבה לשמר את מלוא תנאי התעסוקה של העובדים וכן לשמור על הוותק שלהם לעניין צבירת חופשה והבראה".

על רכישת החברה מידי כונס הנכסים התחרו עוד שתי חברות: PD Holdings הבלגית ו- Hong Kong Glory Zenith הסינית שהציעו סכומים נמוכים יותר. קודם לכן התעניינה ברכישת לוסיקס חברת EDP היפנית העוסקת גם היא בפיתוח יהלומי מעבדה, שלא המשיכה את תהליך ההתמחרות ככל הנראה בשל החשש ממצב המלחמה בישראל. ד"ר יוסי יאיון, מייסד החברה ומנהל האתר הישראלי, יעמוד בראש החברה בישראל ויסייע בפיתוח יישומים בתחום האלקטרוניקה. בראיון בעבר דיבר על יהלומי מעבדה כעל מוליך חום ליישומי דיפ טק, כמו חוות שרתים ומכשירים בעלי הספק חשמלי גבוה.

בכך הגיע לסיומו הפרק העצמאי בחייה של לוסיקס, חברת יהלומי המעבדה שהוקמה בידי לנדא והפיזיקאי יאיון. החברה הוקמה מתוך החזון לייצר בישראל יהלומי מעבדה איכותיים שיתחרו בשוק היהלומים אל מול יהלומי המכרות, שכרייתם כרוכה בהפרת זכויות אדם וזיהום סביבתי. בשלב מסוים אף הצטרפה לחברה חברת מוצרי היוקרה לואי ויטון במטרה לייצר שעון המשובץ כולו ביהלומי מעבדה. אלא שפריחת שוק יהלומי המעבדה בהודו הביא לירידה במחירי היהלומים בתחום.

לוסיקס עברה מרווח להפסד, ובסופו של דבר הגישה בקשה להגנה מפני נושים לבית המשפט המחוזי בתל אביב בחודש שעבר. ככונס נכסים מונה לה עו"ד שי בר-ניר ממשרד פירון. בסופו של דבר, אישרה השופטת עירית וינברג-נוטוביץ היום (ג') אחר הצהריים את מכירת החברה לידיה של פניקס.