יונה יהב נבחר לראשות עיריית חיפה, בין היתר בעקבות הצהרה כי ינקה את רחובות חיפה מחזירים תוך 100 יום, כלומר עד סוף יולי 2024. במקביל טענה העירייה בבית המשפט, בתשובה לתביעת תנו לחיות לחיות, כי היא רק ממשיכה ליישם את תוכנית הטיפול בחזירים הקיימת שחתמה מול רט"ג ראשת העיר הקודמת עינת קליש.
● "הצלת בעלי חיים הייתה סוג של תיקון": המחקר שבחן את היחס שלנו לחיות במלחמה
● קריאות המצוקה נערמות: מה גרם ללווייתני האורקה להתחיל לתקוף סירות בספרד
דוח שפרסמה בסוף ספטמבר העירייה עם רשות הטבע והגנים, שותפתה בפרויקט הטיפול בחזירים, שופך אור על הפעולות ותוצאותיהן. ניתן לראות בבירור כי הטיפול בחזירים השתנה לעומת הקדנציה הקודמת, גם אם הוא טכנית עדיין נופל תחת הגדרת התוכנית. אך האם השינוי הזה בכלל עזר לטיפול בבעיית החזירים, ואילו ערים נוספות עומדות להתמודד עם אותה בעיה?
מאות רבות של חזירים נורו מאז מאי האחרון בו החל הקמפיין של יהב. על פי הדוח, כ-200 חזירים בחודש מאי, 100 בחודש יוני, ועוד 180 מאז. בקדנציה הקודמת, נרשמו כ-15-10 "טיפולים" בכל חודש, רובם המוחלט בלכידה והמתה, ורק ספורים בכל חודש בירי.
כשהחזירים מרגישים שהם בסכנה - מספר הילודים שלהם עולה
האם הפעילות הזו בכלל עוזרת? מומחים לחזירי בר טענו בעבר כי כשהחזירים מרגישים שהם בסכנה, מספר הילודים בכל שגר עולה, וכך הם שומרים בסופו של דבר על מספרם. התרשמות האזרחים בשטח היא שזה בדיוק מה שקורה. כך כתב המשורר אורי "כובע גרב" מייזלמן בטוויטר לפני כמה ימים: "מאה ימים מהבחירות ולא יהיו חזירים במרחב העירוני בחיפה הבטיח יונה יהב. ניצח, הביא פרויקטור, אחד שהורג. מהצבא. אמרו לו שצריך לטפל אחרת, לסגור פחים, לגדר. לטפל בהאכלה. אמרו לו שההרג יגרום לעוד ילודה... וקריית אליעזר עכשיו מפוצצת חזירים 24/7".
ומה אומרים המספרים? לכאורה, ניצחון ברור לעירייה: במאי היו 813 תצפיות חזירים במרחב העירוני, ביוני - 542, ביולי ובאוגוסט - סביב 450 ובספטמבר 371. גם מספר היריות נמצא כאמור בירידה מתחילת הקמפיין של יהב, על פי הדוח משום שנמצאים ברחובות פחות חזירים סוררים שצריך "לטפל" בהם.
אבל כפי שכותבי הדוח מציינים בעצמם, ישנה עונתיות במספרי החזירים, ואם משווים את המספרים מול התקופה המקבילה אשתקד, הרי שהשנה היא שנת שיא הפעילות של החזירים בקיץ. ספטמבר השנה אופיין ב-371 צפיות בחזירים, הכי הרבה שנצפו בספטמבר זה ארבע שנים. בספטמבר 2023 הגיעו לעירייה דיווחים על 141 תצפיות חזירים, ב-2022 נצפו 249 וב-2021: 262. אז האם הקמפיין עוזר או שזו רק השפעת העונתיות? הדבר לא ברור.
ירידה בהפיכות פחים על ידי החזירים
ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים ואחד מכותבי הדוח, אומר: "יש שינוי ושיפור משמעותי, עם פעילות בכל התחומים, והכיוון הוא משמעותי. בחודשים האחרונים אנחנו לא שומעים על תקיפות". העירייה ורט"ג זוקפות לזכותן נתון נוסף: ירידה משמעותית בהפיכות פחים על ידי החזירים. בספטמבר 2024 חלו רק 30 אירועי הפיכת פחים, לעומת 72 בספטמבר 2023, 183 בספטמבר 2022 ו-214 בספטמבר 2021.
הירידה בהפיכת הפחים יכולה להעיד על כך שלמרות שמספר התצפיות בחזירים עלה בין ספטמבר לספטמבר, בפועל יש פחות חזירים בעיר - אולי הציבור רק מודע יותר ולכן מדווח יותר. או, שהיא יכולה להעיד על הצלחת פעולות לניקוי הפחים או לסגירה הרמטית שלהם כך שהחזירים לא מנסים להפוך אותם למרות שהם נמצאים בשכונה - אבל ישנם פעילים למען החזירים שמצלמים לעתים קרובות פחים מלאים ומזמינים. הסבר שלישי הוא שאולי החזירים נכנסים לשכונה, אך הם חוששים יותר מבני האדם, אחת המטרות של רט"ג בקמפיין, אבל דולב בעצמו אומר שקשה למצוא היום בעיר חזיר שיש בו פחד.
זהו גם לב הוויכוח בין העירייה ורט"ג לבין קבוצת הפעילים למען החזירים ותנו לחיות לחיות. הפעילים מסבירים כי העירייה הקודמת ראתה ב"פרט סורר" כזה שמפריע אקטיבית לסביבה. מבחינת העירייה הנוכחית ורט"ג, פרט סורר הוא כל חזיר שלא פוחד מבני אדם. אם החזיר מתקרב בעדינות לבני אדם ומחפש אוכל, הוא סורר ודינו מוות.
"פרט סורר הוא פרט שלא בורח ממך. יש לנו הנחיה ברורה לא לפגוע בחיה שבורחת. למעשה, קשה מאוד לצוד חזיר שבורח, ועצם זה שמצליחים לירות בהם, זה אומר שמדובר בפרטים שאין להם חשש", אומר דולר.
רט"ג מסבירים כי חזירים אינם אמורים לפתח תלות בבני אדם וכך לאבד את היכולת שלהם לחיות בטבע. הניסיון לנתק את הקשר בין החזירים לבין בני האדם בחיפה נעשה מבחינתם לטובת השבת הפרטים לטבע, לא פחות מאשר לטובת ההגנה על הציבור מפני פגיעה אפשרית מהחזירים, תקיפות או תאונות.
בדוח מוקדש סעיף מיוחד לתופעת הכישכוש בזנב על ידי החזירים. "בחזירי בר, זו התנהגות חריגה וראויה לציון, משום שהיא מזוהה בדרך כלל עם בעלי חיים מבויתים. נראה שהיא קשורה בציפייה לגירוי חיובי כמו מזון... החזירים מפגינים אמון כלפי בני האדם".
זה די חמוד.
דולב: "ברור שאנשים נהנים לראות חזיר חמוד, אבל הם לא במודעות מה המשמעויות של זה הלאה". אני יכולה להבין מדוע פעילים נרתעים מהרעיון שדווקא חזיר שכשכש כלפיהם בזנב הוא אותו "סורר" שאתם מגיעים לירות בו. "הייתה לנו מישהי שהופיעה לבית המשפט ואמרה שהחזיר כבר הפך כמעט לחיית המחמד שלה. זה בדיוק מה שאנחנו לא רוצים שיקרה. זו חיית בר".
האפקטיביות של הגידור
אחד החלקים בדוח מתמקד בדוגמה של שכונת הדר. השכונה סבלה על פי הדוח מעדר חזירים סורר, ש"טופל" באפריל 2023. בחודש מאי ירד מאוד מספר החזירים באזור - 17 דיווחים לעומת 91 במרץ - אך בחודשים לאחר מכן שוב חלה עלייה. "הדוגמה מלמדת שטיפול ממוקד שמשלב טיפול סניטציה יכול להוביל לירידה משמעותית בעוצמת והיקף פעילות החזירים, אך איננו נותן מענה לאורך זמן. ללא טיפול במקורות המזון, חזרו החזירים לפעול בשכונה".
לעומת זאת הדוח מדגים את האפקטיביות של הגידור. ב-2021 בוצע גידור של כמה שכונות מועדות בדרום חיפה, ומחקר באמצעות מכשירי GPS שהותקנו על החזירים הראה כי הם אינם עוברים את הגדר כל עוד התושבים מקפידים לסגור את השערים. בדוח הנוכחי נאמר כי בדצמבר 2023 תוקנו פרצות בגדרות בשכונה מסוימת (הוד הכרמל) בצורה לא מקצועית, ובשכונה זו חלה עלייה בהפיכות הפחים בניגוד למגמה הכללית.
המטרה היא שעם הירי בחזירים הסוררים, יתר החזירים ישובו לפחד ויחזרו לטבע, אבל לא ברור אם התרחיש הזה עדיין אפשרי או סביר בחיפה. על פי הדוח, במחקר שנערך בשנת 2023-2022 נמצא כי כמעט ואין תנועת חזירים מחיפה לפארק הכרמל. "ניתן להעריך שהקשר בין חזירי חיפה והכרמל מוגבל מאוד", אומרים בדוח.
"הדבר הכי חשוב הוא, להמשיך במקביל לירי בשאר הפעולות, ואז היכולת שלהם לפעול בשכונות תפחת", מסביר דולב. "אני משתמש במונח של הצבא - 'מדיניות כיסוח דשא'. טיפול מתמשך בקונפליקט ברמה נמוכה. תידרש כאן תחזוקה לטווח זמן לא מבוטל, כי המצב בחיפה מאוד חריג. אנחנו מנסים לומר לעיריות אחרות, שהן לא רוצות להגיע למצב של חיפה, ולכן הן צריכות לטפל בפחים, במאכילים ובגידור, כבר עכשיו".
אילו ערים נוספים נמצאות בסיכון?
"בירושלים ישנה התחלה של בעיה, גם בכרמיאל. על קריית שמונה לא נכון כרגע לדבר. בקריות על גבול חיפה יש לנו בעיה דומה עם תנים ולא עם חזירים, אבל דרכי הטיפול דומות. העיריות קיבלו את המידע, והן מתחילות לטפל. הן מבינות בהדרגה שזה לא משחק, שצריך לעבוד נכון כדי לא להגיע למצב בלתי נשלט כמו בחיפה".
אחת הטענות של קבוצת הפעילים למען החזירים היא שאם יורים בחזירים באמצע רחוב עירוני בלילה - אולי תיווצר בהלה בגלל היריות. ישנה גם טענה כי הירי לא "נקי", כלומר משאירים את החזירים לגסוס, משאירים גורים בלי אימא שזה בעצם גזר דין מוות ברעב.
"הכל נעשה לפי ההיתר, זה מה שאני יכול להגיד. זה בהחלט לא נעים להמית חיה בירי במרחב העירוני באמצע מלחמה, אבל המצב עם החזירים הוא קיצוני", הוא מציין, "זה חינוך של אם לילדיה להיות ללא פחד. לצערנו עוד לא לימדנו אותם מחדש את הפחד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.