האם הממשלה מתכוונת לקצץ את תקציבי המנהלות לדרום ולצפון, במסגרת הגזירות של תקציב 2025? בסוף השבוע אושר התקציב, אך הוא עוד צפוי לעבור שינויים בהמשך הדרך, ונראה כי ישנם צעדים שיעשו דרכם לתקציב הסופי. אחד מהם הוא קיצוץ של תקציבי מנהלת תקומה והמנהלת ליישובי הצפון.
● ראיון | "אין רפורמות או מנועי צמיחה בתקציב. אבל מה מציעים, שאבעיר את המדינה?"
● 153 מטוסים השתתפו בתרגיל, וזו רק אחת המלחמות שיכולות לטלטל גם את הכלכלה העולמית
נזכיר כי למנהלת תקומה האחראית על שיקום עוטף עזה הוקצו, עם הקמתה בתחילת המלחמה, 19 מיליארד שקל. המנהלת לצפון הוקמה מאוחר הרבה יותר, לפני חודשים ספורים, ונכון לעכשיו טרם הוצגה תוכנית סדורה ומאושרת לגבי פעילותה, כמו גם לגבי תקציבה הסופי.
5 מיליארד שקל מהתקציב של תקומה, המיועדים בעיקר לפיתוח ולצמיחה, קרי לשלב השיקום המתקדם יותר, מוקפאים - בין היתר במטרה לבחון מחדש את חלוקת הכספים בין היישובים שנפגעו. כעת נראה כי במסגרת קידום "חוק התקומה", שיבוא לאישור הכנסת במהלך המושב הנוכחי, יופשרו הסכומים הללו.
אך אליה וקוץ בה: הפשרת הכסף היא בשורה, שהרי מדובר על יותר מרבע מתקציב המנהלת, אך נראה כעת שאותם כספים יופנו גם לסיוע ליישובים שלא נכללו בהצעת התקציב המקורית - ייתכן שחלק מהיישובים הללו לא קטנים כלל, כדוגמת הערים אופקים ונתיבות, שהתמודדו גם הן עם התקפות קשות מצד מחבלי החמאס.
נזכיר כי במקור המנדט שקיבלה מנהלת תקומה הוא לשיקום היישובים שבטווח 0-7 ק"מ מהגבול בלבד, אך ככל שחלף הזמן שקלה הממשלה להרחיב את הסיוע מעבר לכך. בהודעת המנהלת על קידום "חוק התקומה" נכתב, ביחס להפשרת המיליארדים, כי "חלק יחסי מסכום זה יוקצה גם לטובת שיקום היישובים הנוספים שנפגעו במתקפת הטרור ב־7 באוקטובר".
המשמעות בפועל היא "נגיסה" בתקציב המקורי וחלוקתו בין יותר יישובים ויותר תוכניות לשיקום ופיתוח, כך שבפועל כל צעד בפני עצמו עשוי לזכות לתקציב מופחת יותר מאשר בתוכנית המקורית. נכון לעכשיו, עוד לא ברור כיצד יחולק התקציב הזה מחדש.
"החלטה מנותקת"
לצד זה, עשויה המנהלת לצפון להיכלל בקיצוץ הרוחבי המתוכנן במסגרת התקציב בכל משרדי הממשלה וגופי הממשלה הרלוונטיים. אפשרות כזו עוד לא ירדה מהפרק, גם אם סיכוייה נמוכים יותר. אם אכן תיכלל המנהלת במהלך הקיצוץ הרוחבי, צפויים להיגרע מאות מיליוני שקלים מתקציבה.
נדגיש כי כל אלו מתרחשים בזמן שהמלחמה עוד מתנהלת, גם בדרום - ובעוצמה רבה מאוד בצפון, וכאשר כ־75 אלף תושבים מהעוטף ומיישובי גבול הצפון עדיין מפונים מבתיהם.
בתגובה לדברים אמר ראש המועצה האזורית אשכול, גדי ירקוני: "שנה למלחמה, וממשלת ישראל עדיין לא מבינה את גודל האירוע. הכוונה לקצץ בתקציבי תקומה, התקציבים שאמורים לשקם אותנו - מנותקת מהמציאות. לא כך משקמים את האמון ואת החוזה הבסיסי בין הממשלה לבינינו. לא כך נראה ניצחון מוחלט. ממשלת ישראל ממשיכה להתעלם ממוקד האסון ומחבל הארץ שספג את הפגיעה הקשה ביותר, בזמן שאנו נאבקים לקדם את תהליכי השיקום והפיתוח. הפיתוח והשיקום קריטיים, וחזרת התושבים לעוטף קריטית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.