"לחשוש כשאחרים נוהרים ולהיות תאב בצע כשאחרים פוחדים" אלו שתיים מעצות ההשקעה המוכרות של האורקל מאומהה - וורן באפט. באפט פרסם בסוף השבוע האחרון את דוחות חברת ההחזקות שבבעלותו, ברקשייר הת'אוויי לרבעון השלישי של 2024. בשנה בה וול סטריט שברה עשרות שיאים ומדד הדגל S&P 500 עלה ביותר מ־20%, וורן באפט שומע בעצה של עצמו ובעיקר מוכר מניות. החברה בראשותו דיווחה על הכנסות רבעוניות של 93 מיליארד דולר, כמעט ללא שינוי לעומת הרבעון המקביל, ורווח נקי של 26.3 מיליארד דולר, לעומת הפסד ברבעון המקביל. בין היתר בלטו בדוחות פגיעה משמעותית ברווחי עסקי הביטוח בעיקר בשל הוריקן הלן שהיכה בחופי דרום-מזרח ארה"ב במהלך חודש ספטמבר. אבל המכה הקשה באמת עוד לפני באפט: הוריקן מילטון שיצר באוקטובר נזק רב בפלורידה "אנחנו מעריכים בשלב זה את ההפסדים לפני מס מהוריקן מילטון בסכום של 1.3־1.5 מיליארד דולר", כתבו בברקשייר, ואלה יבואו לידי ביטוי בדוח הבא.
● בלעדי | ב־180 מיליון ליש"ט: טדי שגיא מוכר נכס שלישי בלונדון
● החברה הזו סומנה כבעלת פוטנציאל לפרוץ רף שווי של טריליון דולר
האם וורן באפט צופה מפולת בשוק? למה הוא לא מפסיק למכור מניות אפל ? וגם: ההחזקה הישראלית שהוא שומר כבר 20 שנה. הנה כמה תובנות מהדוחות.
אפל עדיין יהלום?
המשקיעים שמעוניינים להציץ בתיק ההשקעות של וורן באפט יידרשו לחכות עד אמצע נובמבר. אז צפוי להתפרסם דוח ה־13F המפרט את ההחזקות של המשקיעים הגדולים בארה"ב. יחד עם זאת, כבר בדוחות הכספיים לרבעון ניתן לראות שברקשייר המשיכה לממש מניות אפל, רבעון שלישי ברציפות.
לפי הדוח, בסוף הרבעון השלישי ברקשייר החזיקה במניות אפל בשווי 69.9 מיליארד דולר, לשם השוואה, בסוף 2023, באפט החזיק במניות בשווי 174.3 מיליארד דולר. לפי מחיר מניית אפל בסוף הרבעון, המשמעות היא החזקה של כ־300 מיליון מניות, לעומת כ־906 מיליון מניות בסוף 2023 - יותר משני שלישים. גם אחרי המימושים האגרסיביים במניה, אפל היא עדיין ההחזקה הגדולה ביותר של ברקשייר.
בוול סטריט ג'ורנל ניסו להבין מה עומד מאחורי המימושים הגדולים, וציטטו את כריס בלומסטרן, מנהל השקעות ב־Semper Augustus, שציין שמניית אפל נסחרת במכפיל רווח גבוה מהממוצע שלה. לטענתו, אפל נסחרת במחיר שוורן באפט מעריך שכבר אינו מצדיק החזקה גדולה כמו בעבר. האנליסט ג'ים שנאהן מ־Edward Jones אמר לסוכנות הידיעות AP כי ייתכן שחלק מהסיבה למכירת המניות היא מותו של סגן נשיא ברקשייר, צ'רלי מאנגר, בשנה שעברה, וציין שמכירת המניות החלה זמן קצר לאחר מותו; להערכת האנליסט, באפט אף פעם לא חש בנוח עם עסקי הטכנולוגיה כמו מאנגר.
אבל ברקשייר כן מצאה הזדמנות אחת חדשה השנה: מניית חברת הביטוח Chubb. במשך חודשים היא נחשבה ל"השקעה המסתורית של באפט" משום שברקשייר ביקשה מה-SEC אישור לשמור על הפוזיציה שהיא בונה בחברה בסוד. נכון לסוף הרבעון השני, ברקשייר הגדילה מעט את המניות שלה מ־25.9 מיליון לכ־27 מיליון מניות Chubb, שהשווי הנוכחי שלהן הוא 7.5 מיליארד דולר.
רכישות עצמיות לא קונה מניות של עצמו
אפל לא לבד, האורקל מאומהה כבר לא קונה אפילו את המניות של עצמו. ברבעונים האחרונים ברקשייר הת'וואיי הקטינה את היקפי הרכישה העצמית של מניותיה (Buy Back), וברבעון השלישי היא הקפיאה אותן לגמרי לראשונה מאז שנת 2018 (לפי factset). לשם השוואה, ברבעון הקודם ברקשייר הוציאה 345 מיליון דולר על רכישת מניות של עצמה, וברבעון הראשון השנה, יותר מ־2.5 מיליארד דולר.
בדוחות ברקשייר מסבירים כי "תוכנית הרכישה העצמית של מניות ברקשייר הת'וואיי מאפשרת לרכוש מניות בכל זמן שוורן באפט, יו"ר ומנכ"ל החברה, מאמין שמחיר הרכישה העצמית הוא מתחת לשווי הפנימי (intrinsic value) של ברקשייר, שנקבע באופן שמרני". נראה שכמו שבאפט מחכה למחירים טובים יותר למציאת הזדמנויות רכישה בשוק, כך גם עם הרכישה העצמית של מניות ברקשייר. המניה עלתה ב־26.8% מתחילת השנה.
הר המזומנים גדל פי 2 בתוך פחות משנה
כך, הר המזומנים של ברקשייר תפח לממדים חסרי תקדים, מגמה שמעוררת תהיות בשוק. בסוף 2023 יתרות המזומנים של ברקשייר עמדו על 168 מיליארד דולר, תפחו בעקביות רבעון אחרי רבעון וכעת, הן עקפו לראשונה את רף ה־300 מיליארד דולר ועומדות על מעל 325 מיליארד דולר. המשמעות היא זינוק של כמעט פי 2 תוך פחות משנה.
בשוק תהו לא פעם על אגירת המזומנים של באפט והעלו אפשרות שמדובר במעין תחזית של האורקל מאומהה לקראת ירידה בשוק. בסוכנות הידיעות AP צוטטה האנליסטית קאת'י סייפרט מ־CFRA Research שאמרה שבעלי המניות תוהים מדוע באפט ממשיך לצבור כל כך הרבה מזומנים. "האם הם יותר פסימיים לגבי עתיד הכלכלה ותמונת השוק מאשר אחרים?", שאלה האנליסטית. מוקדם יותר השנה, באסיפה השנתית של בעלי מניות ברקשייר הת'וואיי, באפט נשאל על מדיניות הקצאת המזומנים ואמר: "אני לא חושב שלמישהו שיושב סביב השולחן הזה יש איזשהו מושג איך להשתמש בכסף הזה ביעילות, לכן אנחנו לא משתמשים בו. אנחנו פועלים רק במגרש שאנחנו אוהבים". הוא הוסיף כי "דברים (מניות בשוק) לא אטרקטיביים, ויש דרכים שזה יכול להשתנות. נראה אם הדברים ישתנו". למעשה, באפט הודה שברקשייר מעדיפה לקבל תשואה על החזקה באג"ח של ממשלת ארה"ב עד שתיווצר הזדמנות בשוק.
מוצר הזהב אג"ח ממשלתיות לטווח קצר
ההזדמנות הגדולה באמת שבאפט מזהה כיום בשוק, ומה שמסתמן בתור ההשקעה הצומחת בפורטפוליו שלו השנה הן דווקא אג"ח של הממשל האמריקאי לטווח קצר. המשקיע הפרטי הגדול בעולם מחזיק, נכון לסוף הרבעון האחרון, באג"ח אמריקאיות בשווי 288 מיליארד דולר - יותר מפי שניים לעומת הסכום בסוף 2023 (129.6). בכנס האחרון באומהה באפט הודה כי "ברקשייר מעדיפה לקבל תשואה על החזקה באג"ח של ממשלת ארה"ב עד שתיווצר הזדמנות בשוק".
ההחזקה הישראלית חברת המתכות של ורטהיימר
לבאפט יש "יהלום" אחד ישראלי - חברת ישקר שהוקמה בשנות ה־50 על ידי סטף ורטהיימר. השליטה בחברה, שעוסקת בתחום המתכות, נרכשה על ידי ברקשייר בשנת 2006 לפי שווי של 5 מיליארד דולר, וב־2013 ברקשייר מימשה אופציה לרכישת יתרת המניות לפי שווי של 10 מיליארד דולר. כיום אין הערכת שווי עדכנית, אבל לפי הדוחות נראה שעסקי ישקר מדשדשים, עם ירידה קלה ברווחים ובהכנסות. לפי ברקשייר,"הפעילות של IMC (דרכה פועלת ישקר, ש"ח) בישראל לא הושפעה משמעותית עד כה מהקונפליקטים באזור". בחברה זקפו חלק מירידת ההכנסות בשער הדולר־שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.