חמש ענקיות הטכנולוגיה - אפל, מיקרוסופט, אלפבית, אמזון ומטא - הציגו בשבוע שעבר את דוחות הרבעון השלישי של השנה, ואצל כולן הבינה המלאכותית תפסה מקום מרכזי, אבל לא רק לחיוב.
כל החברות דיווחו על ביקושים חסרי תקדים לשירותי ענן ופתרונות בינה מלאכותית, המתורגמים לצמיחה בהכנסות, אבל גם על מחסור בשבבים מתקדמים והצורך בהשקעות עתק בתשתיות.
● פרשנות | ענקיות הטכנולוגיה כבר הוציאו מיליארדי דולרים על מוצר אחד. עכשיו הן בבעיה
● המניה צללה, התחזיות פוספסו: מה עובר על החברה שרק לפני שנתיים הצילה את העולם?
רבעון טוב ל-5 ענקיות הטכנולוגיה
ענקית הקמעונאות אמזון הציגה הכנסות בגובה של 158.9 מיליארד דולר, הרבה מעל לתחזיות. חטיבת הענן ומגזר הפרסום הניבו נתח יפה מהכנסות החברה, 27.4 מיליארד דולר ו-14 מיליארד דולר, בהתאמה. המשקיעים הגיבו בחיוב לנתונים, והמניה זינקה ב-6% לאחר פרסום הדוחות.
מיקרוסופט רשמה צמיחה של 16% בהכנסות הכלליות, כשמגזר הענן הניב כ-24 מיליארד דולר ושירות הענן של החברה, אז'ור, צמח גם הוא. עם זאת, החברה, שנתפסת כמובילה במהפכת הבינה המלאכותית, בין היתר בזכות השקעתה בחברת OpenAI, מעוררת את החששות הגדולים ביותר בקרב המשקיעים. "השאלה שצריך לשאול היא האם מיקרוסופט מקבלת תמורה לכל הכסף שהיא משקיעה, כשהמספרים שלה דווקא יורדים בששת החודשים האחרונים", אמר בין היתר דן ניילס, מייסד ומנהל השקעות בחברת ההשקעות ניילס, במסגרת ניתוח לרשת CNBC.
אפל, שנתפסת כחברה פחות חדשנית, שגם למרוץ הבינה המלאכותית נכנסה באיחור, הציגה הכנסות בגובה של 94.9 מיליארד דולר. עם זאת, הרווח הנקי שלה נפגע בעקבות תשלום מס חד-פעמי בגובה של 10.2 מיליארד דולר, והמניה הגיבה בירידה. בכך אפל הצטרפה גם היא לרשימת ה"מדאיגות". לפי ניילס, אחת הסיבות לדאגת המשקיעים היא שה"חברה צמחה ב-5% במצטבר בשלוש השנים האחרונות". כמו כן, הוא הביע ספקנות לגבי מוצרי הבינה המלאכותית החדשים של החברה, כולל משקפי ה-Vision Pro כשאמר בין היתר כי "אף אחד לא ילך עם משקפי סקי על הראש".
ענקית הטכנולוגיה אלפאבית הציגה צמיחה של 15% בהכנסות הכלליות, כשהכנסות הענן זינקו ב-35% ל-11.4 מיליארד דולר. לאחר הדוחות עלתה מניית אלפאבית ב-3%.
מטא הציגה צמיחה של 19% בהכנסות ודיווחה על כ-500 מיליון משתמשים בשירותי הבינה המלאכותית שלה, כאשר ההכנסה הממוצעת למשתמש עומדת על כ-12 דולר, אך המניה נחלשה ב-4% לאחר הפרסום.
אלפאבית עלתה איפה שמיקרוסופט ומטא נפלו
בעוד שכל השלוש - אלפאבית, מיקרוסופט ומטא - הציגו צמיחה חזקה בפעילויות הקשורות לבינה מלאכותית, רק מניית אלפאבית הגיבה בחיוב לדוחות, בעוד מניות מיקרוסופט ומטא ירדו לאחר הפרסום.
ההבדל העיקרי ביניהן, לפי יאהו פיננסי, נעוץ בהוצאות ההון - אלפאבית שומרת על יציבות בהוצאות וצופה המשך מגמה זו, בעוד מיקרוסופט ומטא צופות גידול משמעותי בנתון.
יתרון נוסף לאלפאבית נובע מכך שהיא מפתחת שבבי בינה מלאכותית משלה כבר משנת 2015, בעוד שמתחרותיה עדיין תלויות ברכישת שבבים יקרים מחברת אנבידיה ורק עכשיו הן מתחילות לפתח שבבים משלהן, מה שמסביר את העלויות הגבוהות יותר שלהן.
כמה משקיעות הענקיות בבינה מלאכותית?
פרסום הדוחות חשף כי השקעות החברות בתשתיות בינה מלאכותית מגיעות לשיאים חדשים. אמזון הכריזה על תוכנית להשקיע כ-75 מיליארד דולר בתשתיות השנה, כולל 10 מיליארד דולר בפרויקט הלוויינות שלה-Kuiper. מיקרוסופט הגדילה את השקעותיה ב-5.3% ל-20 מיליארד דולר ברבעון, וגוגל הכפילה את הוצאותיה ל-13 מיליארד דולר. היקף ההשקעות בתשתיות מדגים שינוי דרמטי: ההוצאות ההוניות של מיקרוסופט ברבעון בודד כיום גבוהות מההוצאה השנתית שלה עד שנת 2020. במטא, ההוצאה הרבעונית משתווה להוצאה השנתית עד 2017.
במקביל, האתגר המרכזי שמתחיל להתבהר הוא כאמור פער הולך וגדל בין החזון לבין היכולת לממש אותו בפועל. בעוד שהביקוש לשירותי AI מזנק, התעשייה נתקלת במחסום חדש - היעדר היכולת לייצר מספיק שבבים מתקדמים, כאשר יצרניות השבבים המובילות, מ-TSMC ועד AMD, מתריעות על מגבלות ייצור שצפויות רק להחמיר בשנה הבאה.
גם ההצלחות המדווחות מקבלות משמעות חדשה בהקשר זה. כשמטא מדווחת על מיליון מפרסמים המשתמשים בכלי ה-AI שלה, או כשמיקרוסופט מצביעה על 70% מחברות הפורצ'ן 500 שאימצו את כלי הבינה המלאכותית שפיתחה, עולה השאלה: האם יוכלו החברות לתמוך בגידול מתמשך בביקושים אלה?
מחכים לאנבידיה
כעת, המשקיעים מצפים בדריכות לדוחות הכספיים של אנבידיה, מלכת הבינה המלאכותית, שצפויים להתפרסם בהמשך החודש. החברה ידועה ביכולת העקבית שלה להכות את תחזיות האנליסטים, כפי שהוכיחה בין היתר ברבעון הקודם, עם הכנסות של 30 מיליארד דולר, שהוו צמיחה של 122%.
בהתחשב במגמת העדכון כלפי מעלה של תחזיות האנליסטים ובשילוב דירוג המלצת קנייה של חברת זאקס, ישנם סימנים חיוביים לכך שהחברה עשויה להציג תוצאות טובות מהצפוי גם ברבעון הקרוב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.