בעקבות פרשת סלייס: רשות שוק ההון תגביר את הפיקוח על קופות גמל בניהול אישי

בדיון שהתקיים היום בוועדת הכספים של הכנסת סביב חברת הגמל שקרסה, הודיעה רשות שוק ההון, כי היא פועלת לתקן את התקנות המסדירות את פעולתן של קופות ה-IRA, אשר מהן נעלמו כ-890 מיליון שקל בסלייס • ועדת הכספים דרשה מהרשות לעדכן לגבי תוכניותיה להידוק הפיקוח תוך שבועיים, וביום חמישי הקרוב צפוי המנהל המורשה בסלייס להגיש תוכנית הסדר לבית המשפט

דיון מעקב פרשת סלייס בוועדת הכספים, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת
דיון מעקב פרשת סלייס בוועדת הכספים, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ועדת הכספים של הכנסת בראשותו של ח"כ משה גפני דנה היום (ב') בפרשת סלייס. מדובר בדיון המשך לדיון שקיימה הוועדה בחודש יוני האחרון סביב קריסתה של חברת הגמל, אשר ממנה נעלמו כ-890 מיליון שקל מכספיהם של כ-7,500 חוסכים. כספים אלה הושקעו בקופות גמל בניהול אישי (IRA) ונויידו לקרנות בחו"ל, אשר זכו לכינוי "קרנות אדומות" בשל הליקויים בהן.

סלייס: הושבו כ-60 מיליון שקל, הקופות המסלוליות יימכרו להפניקס, ויוגשו תביעות נגד המעורבים בפרשה 
אחרי שיותר מ-2 מיליארד שקל נעלמו: איך להימנע מהשקעה מסוכנת בנכס אלטרנטיבי 

יו"ר וועדת הכספים: "אנחנו מאוד לא מרוצים"

נציגים מטעם רשות שוק ההון שהשתתפו בדיון, ובראשם רמי עזריה, מנהל מחלקת קופות גמל ברשות, הודיעו כי בעקבות הפרשה יוזמת הרשות תיקון לתקנות המסדירות את פעילותן של קופות ה-IRA. יו"ר הוועדה גפני דרש מהרשות לעדכן תוך שבועיים לגבי הפעולות שבכוונתה לנקוט כלקח מהפרשה, לרבות התיקון המתוכנן ברגולציה. עוד עדכן עזריה, כי הרשות מנהלת בימים אלה הליך מנהלי של שימוע מול בעלי השליטה בסלייס, משפחת גולדברג, בעניין הזרמת כספים מטעמם לחברה לצורך השלמת ההון העצמי הנדרש מהם לפי היתר השליטה.

יו"ר הוועדה גפני אמר בדיון, כי מוקדם מדי לדון בהעמדת ערבות ממשלתית לכספי החוסכים שנעלמו, אך אם לא תהיה התקדמות בהשבתם הוא עשוי לקיים על כך דיון. "אנחנו מאוד לא מרוצים", אמר גפני בהתייחסו לפעולותיה של רשות שוק ההון. בעקבות פער הזמנים המשמעותי שחלף מהדיון הקודם שקיימה הוועדה בנושא, הבטיח גפני להגביר את עיסוק הוועדה בנושא - ואולי אף להעביר חלק מהדיונים לוועדת משנה בראשות ח"כ יצחק פינדרוס. במענה לחשש שהביעו ח"כים כי הדבר עלול לשמש להכפפתה של רשות שוק ההון לפיקוח פוליטיקאים הבהיר גפני כי אין כל כוונה כזו, וכי ועדת המשנה נועדה רק לשאול שאלות ולאפשר האצה בדיונים.

רו"ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה שמינתה רשות שוק ההון בסלייס, ציין בדיון כי ביום חמישי הקרוב יגיש לאישור בית המשפט תוכנית הסדר, אשר נועדה להבטיח את השבת הכספים לעמיתים. סנדרוב פירט את הנתונים שהציג זה מכבר בעדכון לעמיתים, ולפיהם עד כה הצליח להשיב כ-60 מיליון שקל לחשבונות הבנק של סלייס. זאת, מתוך סכום של כ-520 מיליון שקל שאותרו באמצעות בדיקות וחקירות.

סנדרוב הדגיש: "גילינו חברה עם כשלים חמורים בכל נקודה שנגענו בה. החלפנו את כל נושאי המשרה ושומרי הסף, כולל המנכ"ל והדירקטוריון. הליקויים נגעו לניהול החברה עם כשלים רחבים. המנכ"ל הקודם ניהל כ-10,000 חשבונות בקופות גמל בניהול אישי באמצעות טבלת אקסל, אין תקדים לזה בשום גוף מוסדי בישראל. 240 מיליון דלר עברו לחשבונות בחו"ל בלי אסמכתאות". לדבריו, "אנחנו בעיצומו של פרויקט, הזמנו מהבנקים דיווח לגבי כל 30,000 התנועות בחשבונות סלייס כדי להבין מה קרה. כספי ציבור היו בסיכון והרוב אותרו".

"בלי הדיון הזה, ספק אם היו מוצאים את הכסף"

חברי הכנסת שהשתתפו בדיון תקפו את רשות שוק ההון לנוכח מה שתיארו ככשלונה בפיקוח על סלייס. חברת הכנסת שרן השכל (הימין הממלכתי) אמרה כי רק בעקבות קביעת הדיון "פתאום מצאו חצי מיליארד שקל מהכספים שנעלמו. בלי הדיון הזה, ספק אם היו מוצאים את הכסף". לדבריה, "יש כאן פרצה שהרשות עדיין לא סתמה אותה. אם נגנבו מאות מיליונים, ואנחנו לא נוודא שסוגרים הרמטית את הפרצה, יש סיכון למיליארדים נוספים שאפשר לגנוב אותם. חייבים בטחון ואמון של האזרחים במערכות שמגינות על הכספים שלהם כי אחרת כל המערכת תקרוס".

ח"כ מירב כהן (יש עתיד) מתחה ביקורת על כך שיו"ר רשות שוק ההון, עמית גל, נעדר מהדיון. "מאז שפורסם דו"ח מבקר המדינה על הליקויים ברשות שוק ההון, כולל הידרדרות בכמות התקציבים והעובדים, לא רק שהדבר לא תוקן אלא שתקציב הרשות קוצץ בעוד 6.5%".

כהן השוותה את פרשת סלייס לפרשת בנק המסחר, אשר לדבריה "הרעישה וזעזעה את השוק בישראל, המפקח על הבנקים התפטר, ובנק ישראל העמיד ערבות לכספים כדי שמי שאיבד את כספו קיבל אותו בחזרה. למדו מזה המון לקחים. סלייס זו פרשה הרבה יותר גדולה אבל העין הציבורית לא עליה. רשות שוק ההון חלשה יותר מבנק ישראל, ובשורה התחתונה לא הופקו לקחים. הייתה כאן הונאה שהחברה עצמה ידעה עליה ככל הנראה, אבל בסוף מי ששיווק את ההשקעות המסוכנות לאנשים תמימים ומבוגרים הם סוכני הביטוח. חייבים לשאול מה נעשה מאז - האם שללו את הרשיון שלהם, האם בדקו את ניגודי העניינים שלהם בבעלות על קרנות השקעה, האם בדקו את העמלות הנותנות תמריץ לנייד כספי חוסכים למסלולים מסוכנים".