הכנסת תקבע מה יעלה בגורל האוטונומיה ברשויות המקומיות

ברקע הדברים עומד המתח בין נציגי השלטון המקומי, שנתמכים בידי אגף תקציבים במשרד האוצר, לבין משרדי הפנים והמשפטים שמעוניינים לשמור על פיקוח הדוק יחסית על הרשויות

מליאת הכנסת / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ
מליאת הכנסת / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

כמעט ברגע האחרון, בבוקר יום רביעי שעבר, הוסרה מחוק ההסדרים אחת הרפורמות המשמעותיות שהיו בה - הגדלת האוטונומיה של השלטון המקומי. מדובר בסמכויות לקיים מכרזים, להשכיר קרקעות, לייצר פרויקטים עם המגזר הפרטי, וגולת הכותרת - אפשרות להעלות ארנונה למגורים בעד 5% בשנה, מעבר לנוסחה הרגילה. אלא שלפתע, באותו ערב, הרפורמה בכל זאת חזרה לחוק, בקובץ נפרד.

בפעם השנייה ברציפות: השכר הממוצע במשק יורד. ומה קורה בהייטק?
"הממשלה לא מבינה את גודל האירוע": מאות מיליונים יקוצצו ממנהלות השיקום

ברקע עמד המתח בין נציגי השלטון המקומי, שנתמכים בידי אגף תקציבים במשרד האוצר, לבין משרדי הפנים והמשפטים שמעוניינים לשמור על פיקוח הדוק יחסית על הרשויות. בסופו של דבר, הרפורמות עברו במלואן בממשלה, אבל על פי גורמים במשרד הפנים עוד לא נאמרה המילה האחרונה.

"חוק הסדרים על סטרואידים"

האוטונומיה המקומית בישראל נחשבת מצומצמת מאוד: הממשלה המרכזית שולטת ברוב ההוצאה הציבורית וברוב תחומי האחריות כמו חינוך, בריאות, בטחון אישי ותשתיות. גורם בכיר במשרד הפנים זועם על חוסר השיתוף של המשרד ברפורמה המדוברת. לדבריו, "אגף תקציבים התנהל מול המרכז לשלטון מקומי, אבל בלחצים פוליטיים נאלצתי לבלוע את הצפרדע. סגירה עם חיים ביבס (יו"ר מרכז השלטון המקומי) היא לא תהליך מיטבי לבדיקת תהליך חקיקה. אתה לא רוצה לדעת איך עושים נקניקיות ואיך עושים חוק בהסדרים".

לירון דורון לוי, מנכ"לית המרכז לשלטון מקומי, מסכימה ש"זה היה חוק הסדרים על סטרואידים, שעבר בשבועות ספורים". אבל לדבריה, "בזמן הזה ישבנו עם משרד הפנים, המנכ"ל וצוות המשרד. היו הרבה יותר סעיפים, ובעקבות הדיון איתם ירדנו מחלקם".

בעוד עיקר התלונות עוסקות בדרך בה החוק עבר, שמאפיינת את כל התקציב הנוכחי, במשרד הפנים מלינים גם על הסעיפים עצמם: "ברור שהשלב הראשון של ביזור זה הגדלת הכנסות הרשויות. אבל צריך להסתכל על התמונה הכוללת. יש המון העלאות ארנונה בגלל סביבת האינפלציה. לאיפה נגיע? מה המשמעות של זה לציבור?".

בסופו של דבר, הפרק עבר בממשלה ביום שישי במסגרת אישור התקציב, אך הוא עדיין נתון לשינויים בוועדת הפנים ברשות ח"כ יעקב אשר. לשם כנראה יגיעו כל הצדדים וידרשו כנראה לא מעט שינויים. לירון דורון לוי מקווה שמשרד הפנים בכל זאת יגלה גמישות. "אחרי כל כך הרבה שנים וניסיונות והחלטת ממשלה שלא מומשה, אפשר להגיד לזכותם שעצם זה שזה עבר בממשלה, אומר שגם הם יכולים לחיות עם השינוי בגישה", היא אומרת.