קיבוץ האון הפסיד בבית המשפט. כמה תעלה וילה ליד הכנרת?

רשות מקרקעי ישראל פרסמה את תוצאות שיווק המגרשים לאחר שנדחתה עתירת המועצה אזורית עמק הירדן וקיבוץ האון נגדם • המכרזים נסגרו עבור השוק החופשי וחיילי מילואים חסרי דיור

קיבוץ האון / צילום: איל יצהר
קיבוץ האון / צילום: איל יצהר

רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) פרסמה את תוצאות שיווק 171 המגרשים בקיבוץ האון על שפת הכנרת, שאליהם נרשם ביקוש ער והוגשו כ-900 הצעות לרכישת הקרקעות. מדובר בשני מכרזים, האחד עבור השוק החופשי והשני מכרז עבור משרתי המילואים מחוסרי הדיור.

בלעדי | מחקר: צעירים מוציאים 42% מהכנסתם החודשית על שכר דירה 
השכנים התלוננו: קביעת השופט עשויה לשנות את שוק דירות הנופש בארץ 

בממוצע חיילי המילואים ישלמו כמיליון שקל פחות לקרקע. המחיר הממוצע לרכישת מגרש במסגרת המכרז לכלל האוכלוסייה עמד על 2.4 מיליון שקל, לעומת 1.3 מיליון שקל בממוצע במגרשים עבור משרתי המילואים חסרי הדיור. הזוכים במכרזים יידרשו לעבור ועדת קבלה, והמחירים אינם כוללים את עלות הפיתוח, שאינה ידועה עדיין, ויכולה להוסיף סכומים משמעותיים לכל זוכה.

פרסום הזוכים מגיע לאחר שבית המשפט דחה את עתירת המועצה האזורית עמק הירדן וקיבוץ האון, שניסו לעצור את המכרזים לקרקעות. תיבת המכרזים כבר נסגרה להצעות באמצע ספטמבר, ועד כה המתינו מגישי ההצעות להכרעה בעתירה, ובכך גם לדעת האם זכו או לא.

במכרזי האון ישווקו בסך הכול 248 מגרשים בשטח 500-300 מ"ר להקמת בתים צמודי-קרקע. כעת נסגרו שניים מתוך ארבעת המכרזים, הכוללים 171 יח"ד. מחירי המינימום להגשת ההצעות במכרזים נעו בין 655 אלף שקל ל-1.1 מיליון שקל לפני עלויות פיתוח.

המגרש נמכר ביותר מכפול ממחיר השומה

במכרז שנסגר בקרקעות האון עבור השוק החופשי שווקו 91 מגרשים והוגשו 656 הצעות לרכישת הקרקעות. המחיר הנמוך ביותר למגרש שנסגר במכרז זה הינו 1.6 מיליון שקל, והמגרש היקר ביותר נמכר ב-4.6 מיליון שקל. השומה למגרש עם ההצעה הגבוהה ביותר שזכתה עמדה על 1.98 מיליון שקל (פחות מחצי ממחיר הזכייה) ומחיר המינימום להצעה עמד על 902 אלף שקל. מבחינת ההצעות למגרש, המחיר הממוצע של ההצעות עמד על 1.59 מיליון שקל, נמוך מן השומה.

נזכיר כי בגלובס נחשף שחנוך דאום, סופר ואיש טלוויזיה, קנה בית בהאון ב-8.3 מיליון שקל, סכום גבוה בהרבה מהמחיר במכרזים.

במסגרת המכרז השני שנסגר, עבור חיילי מילואים מחוסרי דיור, שווקו 80 מגרשים וניגשו 216 זכאים שהגישו הצעות לרכישה. המחיר הממוצע לרכישת קרקע הוא 1.3 מיליון שקל. על פי תוצאות המכרז, המגרש היקר ביותר שנסגר למשרתי המילואים הוא במחיר של 2.8 מיליון שקל. השומה העריכה את המגרש ב-2 מיליון שקל, מחיר המינימום עמד על 925 אלף שקל וממוצע ההצעות במכרז לרכישת המגרש עמדו על 1.4 מיליון שקל. המגרש שזכה במחיר הנמוך ביותר קיבל סכום של 933 אלף שקל בלבד, השומה העריכה את הקרקע בסכום 1.3 מיליון שקל ומחיר המינימום עמד על 582 אלף שקל בלבד.

המכרזים שטרם נסגרו לקרקעות בקיבוץ האון

שני מכרזים נוספים טרם נסגרו לרכישת קרקעות בקיבוץ האון, מסוג הרשמה והגרלה, הכוללים 73 יח"ד, האחד עבור נכי צה"ל (25 יח"ד) והשני (48 יח"ד) הינו עבור מחוסרי דיור חיילי מילואים. במכרזים הללו טרם פורסמו חוברות המכרזים עם המחיר הצפוי, והמועד כעת לסגירתם הוא 23 בדצמבר.

בעתירה שהוגשה ונדחתה טענו העותרים, כי לשיווק המגרשים במכרזים פומביים למרבה במחיר "השלכות הרות גורל על עתיד האזור, שמשמעותה הפיכת היישוב לכפר נופש לעשירי ישראל, או ליישוב 'רפאים', ולא ליישוב קהילתי אמיתי שיש בו חיי קהילה". כמו כן טענו גם לפגמים שונים במכרז עצמו. רמ"י טענה בתגובה כי מדובר במקרקעין ייחודיים - על שפת הכנרת - ומשכך יש לשווקם בדרך של מכרז פומבי, "תוך מתן עדיפות לקבוצות שבהן מבקשת המדינה לתמוך בימים אלה - נכי צה"ל וחיילי מילואים".

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל, מסר עם תוצאות המכרז: "אני מברך על החלטת בית המשפט, אשר ראה לנגד עיניו את טובת כלל אזרחי ישראל, דבק בעיקרון השוויון ואימץ את המתווה אשר גובש על ידינו בהנחיית יו"ר מועצת מקרקעי ישראל, השר גולדקנופף. אדמות האון אינן שייכות רק לתושבי המועצה ולבניהם. בפסק הדין נקבע 'כי מטרת העתירה הייתה אחת ויחידה והיא לשווק את המגרשים לבנים ולמקורבים'. במכרזים שפרסמנו לא זכו טייקונים ולא בנים של בעלי הון, אלא צעירים וחיילי מילואים אשר מעוניינים להתגורר במקום היפהפה, וקיבלו הנחה משמעותית ביותר במחיר הקרקע".

המועצה האזורית עמק הירדן מסרה בתגובה להחלטת בית המשפט לדחות את העתירה: "הצטערנו לקרוא את החלטת השופט בנוגע לשיווק המגרשים בהאון. נלמד אותה ואנו בהחלט שוקלים להגיש ערעור לבית המשפט העליון".