על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● אחרי ניצחון טראמפ: האירו יורד בחדות מול הדולר, חשש כבד באירופה
● סטארט־אפ אמריקאי לייצור כטב"מים מציג הישג יוצא דופן בשמי אוקראינה
● "רעידת אדמה פוליטית בישראל": כך מסקרים בעולם את פיטורי גלנט
1 לפי לבנון: כך ישפיע הנשיא החדש על המלחמה
בעיתון אל ג'מהורייה הלבנוני נכתב הבוקר כי "'בכל הקשור בלבנון, אין זה משנה אם נשיאות ארה"ב תעבור לדונלד טראמפ או לקמאלה האריס, כי בסופו של דבר שניהם מעדיפים ותומכים בישראל'". עוד נכתב בעיתון הלבנוני כי "מקורות סוברים כי 'לניצחון של מי משני המועמדים לא תהיה השפעה משמעותית עלינו, לא לרעה ולא לחיוב, ולא ישנה את העמדה האמריקאית ביחס לנתניהו והמלחמה, בהתחשב בכך ששתי המפלגות, הדמוקרטית והרפובליקאית, מתחרות כדי לזכות בחסד הישות הישראלית ולהגן עליה'".
בכתבה אחרת שפורסמה הבוקר באותו עיתון נכתב כי "חלק מהאנליסטים אומרים שבנימין נתניהו מבין שהוא יעמוד בפני בעיה מול הממשל האמריקאי הבא, מי שלא יהיה". וכי "רוב המומחים סבורים שנתניהו יעדיף שדונלד טראמפ יהיה נשיא ארה"ב הבא. אבל יש היבטים באישיותו של טראמפ שאולי לא ירגיעו את הישראלים, בעוד שהיבטים באישיותה של קמאלה האריס כן. אז כנראה שהם יבחרו 'לשחק לשני הכיוונים' בין הרפובליקאים לדמוקרטים".
נכתב כי "האריס, אם היא תזכה בנשיאות, אולי לא תהיה נלהבת כמו ביידן בתמיכה בישראל ובשמירה על ביטחונה ועליונותה האזורית". עם זאת, "מה שלא מנחם את נתניהו זו העובדה שהיא מדור שרחוק יחסית מהלך הרוח הציוני".
לעומת זאת נכתב על האפשרות שטראמפ יבחר כי "הוא (נתניהו) יעמוד מול אישיות שתעז לקבל החלטות גדולות ופתאומיות שמשרתות את ישראל, כמו העברת שגרירות ארצו לירושלים, סיפוח רמת הגולן והשגת הסכמי אברהם". מצד שני, זה אומר ש"עליו להיות מוכן גם לזעזועים שעלולים להפתיע אותו בכל רגע". נכתב כי "נתניהו ועמיתיו לממשלה הכינו כנראה תוכנית מקיפה שלוקחת בחשבון את כל האפשרויות בבחירות בארה"ב, והיא לוקחת בחשבון את הדרך להתמודד עם כל נשיא אמריקאי חדש". ובכל מקרה, "נתניהו ייהנה מתקופה ארוכה מאוד שנותרה עד כניסתו של הנשיא החדש לתפקידו ב-20 בינואר 2025. עד אז יש 75 ימים יקרים מאוד שנתניהו ועמיתיו ינצלו כדי לשנות באופן קיצוני את העובדות בעזה, הגדה המערבית ולבנון, ולכפות עובדות חדשות שיהפכו לעובדה מוגמרת שיהיה קשה לכל נשיא אמריקאי חדש להתגבר עליה. המשמעות היא רמה גבוהה מאוד של אלימות, ומהלכים קיצוניים, שחלקם אולי לא מחושבים".
מאמר מערכת מתוך 'אל ג'מהורייה' הלבנוני. לקריאת הכתבה המלאה
מתוך 'אל ג'מהורייה' הלבנוני, מאת טוני איסה. לקריאת הכתבה המלאה
2בלבנון מקווים כי הפלישה הקרקעית ללבנון לקראת סיום
"בימים האחרונים נכנסה המלחמה למעין קיפאון, בעוד ישראל עומדת על פרשת דרכים, שכן הנהגתה צריכה להחליט: או להמשיך בנתיב המשא ומתן כדי להגיע להפסקת אש, גם אם הדבר מצריך הגדלה מוגבלת של לחץ צבאי, או לצאת למלחמת התשה ארוכה הפתוחה לאפשרויות רבות", נכתב ב'אל-אח'באר' הלבנוני. "בכל מקרה, לא ייקבע באיזו דרך יעבור האויב בטרם יוודעו תוצאות הבחירות בארה"ב שמתחילות היום".
עוד נכתב בעיתון הלבנוני כי "האויב לא ציפה, לאחר המכות הקשות שספגה ההתנגדות, לחזות ברמת הלחימה הקרקעית הזו בכפרים". כעת, "הוא פעל לפי טקטיקות צבאיות שמטרתן לצמצם את מספר הנפגעים בקרב כוחותיו. אבל האם זה אומר שהמבצע הקרקעי הישראלי מגיע לסופו?". עוד נכתב כי "למרות הנסיגות מרוב הכפרים, כוחות האויב שומרים על נוכחותם בפאתי כפרים אחרים. צוין כי מנתח הצבא יוסי יהושע סבור כי 'ישנה ירידה משמעותית בהיקף הכוחות בקו המגע עם לבנון. הצבא לא מתקדם, ומחכה להנחיות מהדרג המדיני'. למרות שהוא 'אולי מחכה לבחירות בארה"ב, אין התקדמות מוחשית בפלישה הקרקעית, וגם לא ביעדים שהצבא תכנן'".
מאמר מערכת מתוך אל-אח'באר הלבנוני. לקריאת הכתבה המלאה
3 החברות הפיננסיות הגדולות באירופה מתנתקות מישראל
"כמה מהחברות הפיננסיות הגדולות באירופה ניתקו את קשריהן עם חברות ישראליות או חברות בעלות קשרים עם המדינה", כך עולה מניתוח שערך רויטרס. "זאת בצל לחץ גובר מצד פעילים וממשלות לשים קץ למלחמה בעזה", נכתב באתר החדשות. בעוד "בנקים וחברות ביטוח לא שקופים בדרך כלל לגבי כל קשר לאזורי עימות, מקור אישר לרויטרס כי הבנק האיטלקי יוניקרדיט (UniCredit) הציב את ישראל ברשימה 'אסורה' כשהסכסוך התגבר באוקטובר אשתקד, תוך ציטוט של מחקר מארגון PAX ההולנדי".
בניתוח של רויטרס נכתב כי "למרות שמדיניות הבנק האיטלקי אוסרת על מימון ישיר של יצוא נשק לכל אזור עימות, כולל ישראל, עמדתו מחמירה יותר מההנחיות הלאומיות של איטליה לגבי יצוא נשק לישראל. יוניקרדיט ומשרד האוצר של ישראל סירבו להגיב".
עוד נכתב כי "בינתיים, מנהל הנכסים הנורבגי Storebrand וחברת הביטוח הצרפתית AXA מכרו מניות בכמה חברות ישראליות, כולל כמה בנקים". וכי "למרות שדוחות תאגידיים מציעים רק הצצה לחשיפות כאלה, הם מראים שחברות עשו התאמה מחדש של השקעותיהם. 'אנחנו לא יודעים אם זה מייצג את ההתחלה של שינוי בתעשייה, שינוי שמכיר בכוח הבנקים והבחירה לאן להקצות הון, ולאן לא', אמר מרטין רונר, מנכ"ל הברית העולמית לבנקאות ב-Global Alliance for Banking on. 'השקעה בייצור וסחר בנשק מנוגדת ביסודה לעקרונות של פיתוח בר קיימא', הוסיף רוהנר. צוין גם כי "ההשפעה הרחבה הפוטנציאלית באה לידי ביטוי בהחלטה של חברת ההשקעות הנורבגית Storebrand למכור את אחזקתה ב-24 מיליון דולר בחברת הביג דאה פלנטיר(Palantir).
"Storebrand ציטטו חששות לגבי הפרות אפשריות של המשפט ההומניטרי הבינלאומי וזכויות האדם. חברת פלנטיר, המספקת טכנולוגיה לצבא ישראל, לא נענתה לבקשת תגובה".
מתוך רויטרס, מאת סטפניה ספזאטי. לקריאת הכתבה המלאה
4למה הישראלים רוצים לראות קדנציה שנייה של דונלד טראמפ?
"למה הישראלים רוצים לראות קדנציה שנייה של דונלד טראמפ?" נכתב בכותרת של כתבה שפורסמה ב'ניו ערב' הסעודי. "בזמן שהאמריקאים הולכים לקלפי ביום שלישי, רבים בישראל, כולל מתנחלים ממוצא אמריקאי בגדה המערבית, הביעו תמיכה ברורה במועמד הרפובליקאי דונלד טראמפ". צוין כי "טראמפ העדיף את ישראל בקדנציה הקודמת שלו, העביר את השגרירות האמריקאית לירושלים, הכיר בריבונות הישראלית על רמת הגולן הכבושה ועזר לנרמל את הקשרים בין ישראל לכמה מדינות ערביות במסגרת מה שנקרא הסכמי אברהם". נכתב כי בהתנחלות הבלתי חוקית שילה, "שבה מוערך 20% מהמתנחלים מחזיקים באזרחות אמריקאית, אמר ישראל מד, יליד ניו יורק, בן 77, לסוכנות הידיעות הצרפתית כי הוא מאמין שטראמפ יהיה טוב לא רק לארה"ב אלא גם ל'חברים של אמריקה בעולם, כולל ישראל'".
נכתב כי מספר לא מבוטל של אזרחים אמריקאים-ישראלים מתגוררים בהתנחלויות ישראליות בגדה המערבית, כאשר דיווחים משנת 2015 מצביעים על כך ש-15 אחוזים ממתנחלי הגדה המערבית הם אזרחים אמריקאים - מדובר בכ-60 אלף איש. התנחלויות אלו נתפסות באופן נרחב כמכשולים לתהליך השלום ולהקמתה הרשמית של מדינה פלסטינית". עוד צוין כי "מתנחל אחר, גדליה בלום, שנולד בניו ג'רזי, אמר גם הוא כי הצביע לטראמפ על סמך השאלה 'איזה עתיד אנחנו רוצים שיהיה לנו כאן בישראל. האם אנחנו רוצים עתיד שבו מאיים באמברגו על ישראל בכל פעם שאנחנו מגנים על עצמנו?', שאל, ורמז לעמדת הדמוקרטים על התניית תמיכת ארה"ב בהתבסס על פעולות ישראל בעזה ובגדה המערבית הכבושה".
מאמר מערכת מתוך ה'ניו ערב' הסעודי. לקריאת הכתבה המלאה
5 כך מסוקרים פיטורי גלנט מהממשלה
"ראש הממשלה בנימין נתניהו פיטר שלשום את שר הביטחון שלו, יואב גלנט", נכתב בניו יורק טיימס, במה שהוא "צעד מסוכן עבור ראש הממשלה, שנעשה בזמן שישראל מנהלת מלחמה בשתי חזיתות". בכותרת בגארדיאן נכתב: "בנימין נתניהו פיטר את שר הביטחון יואב גלנט". עוד נכתב כי "נתניהו היה מסוכסך עם גלנט מאז 2022, אז הפך שר הביטחון לאיש הבכיר היחיד בממשלה שמתנגד לרפורמות המשפטית שהוביל".
ב-CNN צוין כי "המהלך הגיע כאשר הבוחרים בארה"ב, בעלת בריתה החשובה ביותר של ישראל, הצביעו לנשיא הבא שלהם. גלנט הוא בן שיח קרוב של הממשל האמריקאי, ונאמר שהוא מנהל שיחות יומיות עם שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין". רבות ממשפחות החטופים, "יחד עם עשרות אלפי אנשים שהצטרפו להפגנות נגד הממשלה, מאשימות את נתניהו בכך שהוא מקלקל עסקה כדי לשמור על אחיזתו בשלטון", נכתב באתר החדשות AP.
מתוך הניו יורק טיימס, מאת אדם רסגון, מת'יו מפוק ביג. לקריאת הכתבה המלאה
מתוך הגארדיאן, מאת מת'אן מקרנן. לקריאת הכתבה המלאה
מתוך ה- CNN , מאת תמר מיכאליס, טרה ג'ון, מיק קרבר. לקריאת הכתבה המלאה
מתוך אתר החדשות AP , מאת ג'וזף פדרמן. לקריאת הכתבה המלאה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.