מנהיגי האיחוד האירופי בהלם. בחירתו של דונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארה"ב בנקודת הזמן הנוכחית היא התממשות של התסריט הגרוע ביותר בעבורם, מבחינה כלכלית וביטחונית. נשיא אמריקאי בדלן, שהבטיח להטיל מכסים על סחורה אירופית, שמטפח שנאה לא מוסתרת לגרמניה ומאיים "לעודד" את רוסיה לכבוש מדינות אירופיות שלא מוציאות מספיק לשיטתו על ביטחון, הוא לא מה שהיבשת צריכה בימים אלו. גם כך היא מתמודדת עם משבר אנרגיה מתמשך, עם אינפלציה שוחקת־חיסכונות ועם חוסר יציבות פוליטי.
● משבר בגרמניה: הקרב על התקציב הוביל לפירוק הממשלה
● הטעויות שהביאו לתבוסה של קמלה האריס
על פניו, מנהיגי אירופה בירכו את טראמפ בזה אחר זה. כולם, מנשיא צרפת עמנואל מקרון דרך קנצלר גרמניה אולף שולץ ועד לנשיאת הנציבות אורסולה פון־דר־ליין, כתבו עד כמה הם "מצפים לעבודה משותפת" וכי הם "בטוחים בעתיד היחסים". בפועל, יש להם הרבה ממה לחשוש. הנשיא האמריקאי השתלח באירופה באופן עקבי במהלך הכהונה הראשונה שלו. הוא הטיל מכסי־מגן ותעריפים על מוצרי פלדה ואלומיניום של היבשת, צעד ששלח את הצדדים לבוררות והפתיע את האיחוד ("חשבנו שאנחנו ידידים", אמר אז בכיר באיחוד). הוא איים על אירופה להפסיק לקנוס חברות טכנולוגיה אמריקאית, הטיל בספק את ההגנה שנאט"ו תספק למדינות ביבשת ואף כינה את האיחוד "היריב הגדול ביותר של ארה"ב".
בשבועות האחרונים, לקראת הניצחון שלו ביום שלישי לתקופת כהונה נוספת ובעודו בקמפיין, לא היסס טראמפ לחזור על העמדות הללו. ארבע השנים שעברו מאז רק החריפו את הטון, כך נראה. "האיחוד האירופי נשמע כזה נחמד ומקסים, לא?", אמר במהלך עצרת בחירות בפנסילבניה בחודש שעבר, "אבל הם לא קונים את המכוניות שלנו, הם לא קונים את מוצרי החקלאות שלנו, הם לא קונים כלום. יש לנו גירעון סחר של 312 מיליארד דולר איתם. אתם יודעים, האיחוד האירופי הוא כמו סין קטנה, או לא כל כך קטנה... והם הולכים לשלם בגדול".
הדרך שטראמפ הציע לגבות את התשלום הזה היא להטיל באופן מיידי מכסי מגן ותעריפים בגובה של בין 10% ל־20% על כל המוצרים שמגיעים מהאיחוד האירופי. ארה"ב היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של הגוש הכלכלי המשותף, והדבר עשוי לגלח באופן מיידי 150 מיליארד אירו מהתמ"ג שלו, לפי הערכות אנליסטים. בנוסף, הוא יכול להטיל מכסים נוספים על כלי רכב, מה שיפגע במיוחד בגרמניה. בעבר אמר טראמפ כי "החלום שלו" הוא לא לראות אף מרצדס בשדירה החמישית בניו יורק. "הם לא כל כך אוהבים אותי שם בגרמניה", אמר בחיוך כמה ימים לפני הבחירות.
שאלות המפתח
אם בכהונה הקודמת של טראמפ, בשנים 2017־2021, אירופה אולי הצליחה להתמודד עם גזירות כאלו מצד מי שהיתה שותפת סחר נאמנה בעבר, מצבה הכלכלי של היבשת עכשיו גרוע פי כמה. וההנהגה שלה חלשה ומפוצלת מתמיד. האירו ירד ב־2% אחרי החדשות על כך שטראמפ נבחר, ועשוי לרדת עד 10%, לשוויון עם המטבע האמריקאי, לפי ניתוח של "גולדמן זאקס". בגרמניה, המכון הכלכלי בקיל הגדיר את ההתפתחות כ"איום הגדול ביותר על הכלכלה הגרמנית מאז היווסדה של גרמניה".
גם מבחינה ביטחונית, אירופה עדיין תלויה במטריית ההגנה של נאט"ו אותה מספקת ארה"ב. למרות "שינוי כיוון" מונומנטלי בשנתיים האחרונות, מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה, האירופאים רחוקים מלהיות מסוגלים להתמודד עם צבא רוסי או עם עוינות צבאית מצד גורמים אחרים בעצמם. הצעה להקים קרן אירופית של 100 מיליארד אירו להתחמשות נדונה בימים אלו, אבל בפועל מדינות אירופה יצטרכו הרבה יותר.
טראמפ איים במהלך הקמפיין "לעודד" את רוסיה להפנות תוקפנות כלפי מדינות נאט"ו שלא יוציאו את הסכום הנדרש מהתמ"ג על ביטחון, בין אם הוא 2.5 או 3 אחוז. הוא עשוי לדרוש מאירופה את אותו שיעור הוצאה על ביטחון כמו בארה"ב (3.5%), מה שירושש עוד יותר את הכלכלות המדשדשות של האיחוד. הוא גם יוכל לדרוש ממדינות היבשת לרכוש את הנשק שלהן מהיצרנית הגדולה ביותר בעולם, ארה"ב.
שאלת מפתח תהיה אם ארה"ב תחת טראמפ תמשיך לתמוך צבאית באוקראינה, ולסייע בעשרות מיליארדים לקייב במלחמתה ברוסיה. ללא תמיכה אמריקאית, מעריכים מומחים, האוקראינים לא יצליחו להגן על ארצם. עצם האיום בהסרת התמיכה עשוי לגרור פשרה טריטוריאלית, שתגביר את התיאבון של נשיא רוסיה פוטין לפלישות נוספות בעתיד. "זה הולך להיות מאוד כואב", אמר ביום רביעי שר לשעבר מהמפלגה השמרנית הגרמנית בדיון טלוויזיוני בנוגע לכהונת טראמפ.
"הרגשה של פחד"
באיחוד ובבירות אירופה אולי הקימו בשבועות האחרונים צוותי חירום להתמודד עם אמריקה תחת טראמפ, אבל להם אין הרבה מה לעשות. היו מי שהציעו בבריסל להושיט "ענף זית" לנשיא האמריקאי, בדמות הפחתת מכסים ותעריפים על סחורה אמריקאית באופן וולונטרי. יש גם מי שמקווים שטראמפ יגנוז את החוק להפחתת האינפלציה (IRA) של ביידן, שכבר משך חברות כלי רכב חשמליים וייצור בטריות לארה"ב, היכן שהאנרגיה זולה ושיקולי איכות סביבה משניים. מעבר לזאת, לא נשאר להם הרבה חוץ מלהכין רשימה של מוצרים אמריקאים שייכללו במכסי מגן הדדיים.
"יש הרגשה בעיקר של פחד", אמר בכיר באיחוד האירופי ביום רביעי ל"פייננשייל טימס". שבו הזמנים שבהם ההפכפכות המפורסמת של טראמפ שבה לקבוע את סדר היום בעבור היבשת, הנמצאת בחסות ביטחונית אמריקאית, ושהפכה במהלך השנתיים האחרונות להיות תלויה גם בגז המונזל שארה"ב מספקת לה. "העצה הגדולה ביותר היא להיות מוכנים לשינויים", אמר דיפלומט אחר לעיתון. נשיא צרפת מקרון הציע לכנס פסגת חירום שתדון בנושאים אלה. מקרון רוצה איחוד הדוק הרבה יותר, מבחינה פיננסית וצבאית, כדי להתמודד עם ארה"ב שעשויה להפוך ליריבת סחר. בגרמניה, הקנצלר שולץ, ששם קץ לקואליציה שלו בימים האחרונים, הוא בבחינת ברווז צולע.
לא כולם באיחוד מזילים דמעות. ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, ידיד של טראמפ שביקר אותו בפלורידה לפני הבחירות, התגאה בכך שהיה הראשון לברך את הנשיא הנבחר על הניצחון בבוקר יום רביעי. בסוף השבוע הזה הוא מארח את מנהיגי 27 המדינות החברות באיחוד האירופי. לפי התקשורת, הוא מכין להם הפתעה: דונלד טראמפ בהופעת וידיאו לייב מארה"ב. גם אם היא לא תצא לפועל לבסוף, אין ספק מה יהיה הנושא המרכזי עליו ידברו המנהיגים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.