שולחן, כיסא, מקלדת ומסך: כך תאבזרו נכון את פינת העבודה הביתית

כדי להפוך את העבודה מול מחשב לנוחה ובריאה יותר, חשוב לבחור את המוצרים הרלוונטיים בצורה מושכלת • ממקלדת עם פידבק קולי ותחושתי ועד שולחן חשמלי

סביבת עבודה. יש לא מעט מה לשפר / צילום: Shutterstock
סביבת עבודה. יש לא מעט מה לשפר / צילום: Shutterstock

בדיקה טכנולוגית

איך ניתן לשפר שירותים דיגיטליים? אילו מוצרים חדשים יש היום בשוק, ומה איכותם לעומת המתחרים? כיצד פותרים בעיות טכנולוגיות? מדי שבוע המדור ינסה לענות על שאלות אלה ודומות להן. אם נתקלתם בתקלות ואתם זקוקים לעזרה, או שאתם מעוניינים שנסקור מוצרים מסוימים, אתם מוזמנים לפנות למייל: nevo-t@globes.co.il

רבים אינם סבורים שהנושא שבו עוסק המדור השבוע דורש השקעת זמן, אבל כשיישאלו על חוויית העבודה שלהם מול המחשב יתברר שיש לא מעט מה לשפר בה. כדי להפוך את החוויה הזו - בבית או במשרד - לא רק לקלה ונוחה יותר, אלא גם לבריאה יותר, חשוב לקחת כמה דברים בחשבון לפני שבוחרים עכבר, מקלדת או מסך.

בדיקה טכנולוגית | הבינה המלאכותית הגיעה לאפל, ויש לה עוד דרך ארוכה לעשות
מתקפת ביפרים אבל הפוך. האם גם ישראל חשופה?
בגיל 21 הוא חתם על אקזיט ראשון, עשור לאחר מכן הוא מיליארדר מבטיח, בתחום הנשק

שוחחנו עם מספר מומחים, וריכזנו כאן את מה שצריך לדעת לפני שרוכשים ציוד היקפי לעבודה מול מחשב, ואיך משתמשים בו בצורה נכונה.

בניית העמדה: ההחלטות הבסיסיות

נקודת המוצא היא להבין מהם הצרכים האישיים והמקצועיים שלכם. "מתכנת לא צריך אותו ציוד כמו עורך דין או כמו עורך וידאו", אומר גל ראובן, מנהל תחום B2B לסביבת עבודה אישית בלוג'יטק ישראל, המתמחה במכירת ציוד היקפי. "כיום קיים היצע רחב של מוצרים בתחום, כאשר מאחורי התכנון, העיצוב והפיתוח שלהם עומדת מחשבה על המשתמש בקצה, ועל אופי העבודה היומיומית שלו. כמובן צריך גם להבחין בין ציוד שישמש רק משתמש אחד בלבד לבין פינת מחשב משפחתית".

לדברי ענבר גלבוע, ארגונומית מוסמכת בכירה באגודה הישראלית לארגונומיה, "השאלות הראשונות שיש לשאול הן האם עובדים עם לפטופ או עם מחשב שולחני, האם זה מסך אחד או שניים-שלושה, מה סוג העבודה ועוד. לפטופ, למשל, דורש התאמות רבות יותר מאשר מחשב שולחני, משום שהוא מאלץ את המשתמש לכופף את הצוואר בכדי לראות את המסך. אם נגביה את הלפטופ, נתאים את גובה המסך לעיניים ונקל על הצוואר, אבל אז נדרשת התאמה לגובה הידיים - ולכך נדרשת מקלדת חיצונית".

בנוסף, כשמתכננים עמדה במשרד, צריך לדעת מה הגובה של העובד. "הכי כדאי לבחור בשולחן מתכוונן, שמאפשר דינמיות למי שנמצא הרבה מול המחשב. אחד הפתרונות הקיימים בשוק הוא שולחן חשמלי, שמאפשר גם לשבת וגם לעמוד במהלך העבודה, ומחירו עומד על 1,000-1,500 שקל".

זוהר שרם, יועצת ארגונומיה בכירה, סבורה שבמקרה של חברה המתכננת מחדש את המשרד, "מומלץ לקנות ריהוט מתכוונן ככל הניתן. ככל שהריהוט מתכוונן יותר, למשל כיסא עם פונקציות רבות או שולחן מתכוונן בגובה, הוא יאפשר התאמה מיטבית לעובדים. מומלץ להשתמש גם בריהוט שמעודד תנועה, כמו כיסאות ברכיים, כדורי פיזיו, או כסאות שמאפשרים תנועה. כשמדובר במשרד ביתי, עדיף למקם את העמדה בסביבה שקטה. אם היא ליד החלון, אז כדאי שהחלון יהיה בצד השולחן ולא מולו או מאחוריו".

המקלדת: גדלים וקיצורים

המקלדת הפופולרית ביותר היא המלאה שכוללת פד מספרים בצד, אך יש נוספות שעברו התאמות. "יש מקלדות שהן אינן ישרות כדי לאפשר למי שיש בעיות ביד, ויש מקלדות שיכולות לסייע למתכנתים שצריכים פידבק מהמקלדת, כך שכל לחצן ייתן פידבק קולי ותחושתי", מסבירה גלבוע. "לצד זאת, יש מקלדות קטנות יותר, שמאפשרות לקרב את הידיים למרכז העבודה. משתמשים 'קטנים' יותר או בעלי רגישות בכתף שמתקשים בהרחקת היד לצד, ייהנו ממקלדות ממורכזות יותר".

ומה הדרך הנכונה להשתמש במקלדת כדי לא לפתח בעיות בריאות? "לא כדאי לפתוח את הרגליים האחוריות, עדיף שהיא תהיה שטוחה", אומרת שרם. "אם זה לא נוח, אפשר לפתוח את הרגליים הקטנות יותר. בנוסף, חשוב לקרב יחסית את המקלדת למשתמש. המנח הנכון הוא שהידיים יהיו קרובות לגוף ונתמכות על הידיות של הכיסא או על השולחן. רצוי שהידיים 'ינגנו' על המקלדת, משמע לא להניח את היד על השולחן, כדי למנוע חיכוך של שורש כף היד. כדאי גם להשתמש בקיצורי מקלדת, שכן זה מפחית את התנועות החוזרות בעכבר".

העכבר: צורות ורעשים

גם בעכברים יש מוצר סטנדרטי, שאינו מתאים לכולם. "יש מי שמעדיף את המצב הניטרלי שבו היד אנכית, ולכן יש עכברים שהם ב-90 מעלות כלפי השולחן - ויש כאלו שיעדיפו אחרת", אומרת גלבוע. "יש עכברים שהם חצי-חצי, ויש כאלו שלא זזים בכלל אלא יש בתוכם כדור שמזיז את העכבר".

ומה הדרך הנכונה להשתמש בעכבר? שרם מסבירה: "היד צריכה לנוח עליו בנוחות ובקלות. האחיזה צריכה להיות רכה, וצריך למצוא עבר בגודל שמתאים למידות היד. אם השימוש בעכבר נוקשה או מעייף, נחליף אותו. נקודה נוספת היא שהעכבר צריך להיות קרוב למקלדת, ולא מרוחק ממנה. היד צריכה להיות קרובה לגוף, כתף נינוחה וזרוע קרובה לגוף. אגב, כדאי לעיתים קרובות להוריד את היד מהעכבר, ולתת ליד לנוח על השולחן".

שולחן וכיסא: נוחות היא שם המשחק

חשוב שהשולחן והכיסא יהיו כמה שיותר מותאמים לכם. שרם מסבירה כי "עדיף ללכת על הפשוט והרגיל -פלטה שטוחה של שולחן, אך חשוב להקפיד שלא יהיו מתחתיה מגירות. כמובן שיש שולחן חשמלי, אבל מבחינת המידות צריך מינימום עומק של 60 ס"מ כדי שיהיה מקום נוח לרגליים, ורוחב שולחן מינימלי לשני מסכים הוא 1.2 מטר. מבחינת גובה, הסטנדרט זה 73 ס"מ, ואפשר גם לקנות שולחן מתכוונן בגובה. לגבי הכיסא, חיוני שיהיו גובה כיסא מתכוונן, משענת גב מתכווננת בגובה ובזווית, תמיכה לגב התחתון ומשענות ידיים מתכווננות. מומלץ 'למדוד' אותו בחנות לפני שרוכשים".

מסך: קצת פחות מגובה העיניים

צרכנים רבים מגביהים את המסך יתר על המידה, ויוצרים עומס על הצוואר והגוף. לפי גלבוע, "מסך צריך להיות מול העיניים ומול מרכז הגוף. משמע, האף מול המסך המרכזי. אנחנו לא רוצים להסתכל בצורה ישרה, אלא טיפונת למטה. אנשים טועים כשהם מגביהים את המסך, ואז העיניים מתייבשות יותר. מבחינת המרחק, כלל האצבע היא יד מושטת".

שרם מוסיפה כי "אם יש שימוש במסך אחד, צריך לראות את השליש העליון של המסך מול העיניים. אם משתמשים בשני מסכים, אך באחד מהם יותר, לשים מסך ראשי במרכז ומשני באחד הצדדים; ואם משתמשים בשני המסכים ביחד תמיד, אז כדאי למקם את שניהם כאילו אנחנו יושבים מול ספר, ואז זה סימטרי".

מגמות:  התאמה אישית ובריאות

ומהן המגמות בשוק? ראובן מלוג'יטק מסביר כי המגמה השלטת, שרק מתחזקת, היא הפרסונליזציה. "אם בעבר כולם היו רוכשים את אותו עכבר או מקלדת, כעת ניתן לראות כיצד מושקעת יותר מחשבה בבחירת הציוד האישי לסביבת המחשוב באופן שישרת את ההעדפות האישיות, הצרכים הספציפיים, אופי השימוש ומטרתו". לצד זאת, ראובן מצביע על העדפה לסביבת מחשוב בריאה, כפי שתואר בכתבה. "כ-60% מכלל פציעות העבודה הכרוניות הן 'פציעות מחשוב' וכ-30% ממשתמשי המחשבים סובלים מפציעות ודלקות מפרקים". לכן, יותר אנשים שמים דגש על זה.

בלוג'יטק ישראל מעדכנים כי בשנת 2024 נרשמה עלייה של 74.2% ברכישה של ציוד היקפי בקטגוריית מחשוב בריא ( ERGO ). מה שמצביע על כך שיותר ויותר ישראלים לא מחפשים רק את הציוד הסטנדרטי.

השורה התחתונה: לבחור נכון בלי לשלם הרבה

שוק הציוד ההיקפי בישראל מתקדם מאוד, הודות לחברות ההייטק והטכנולוגיה הרבות. כפי שמציין ראובן מלוג'יטק, "המשתמשים הישראלים מאוד אוהבים טכנולוגיה חדשנית ונוטים לאמץ ולהתנסות בה מוקדם יותר".

ככל שההתאמה האישית וההכנה טובות מספיק, כך נוח יותר לעבוד על המחשב ונמנעות בעיות בריאותיות שיכולות להתפתח. כל המומחים שמופיעים בטור סבורים שאין סיבה להוציא יותר מדי כסף על הציוד ההיקפי, אבל חשוב לבחור נכון, ובכך ולשפר דרמטית את סביבת העבודה.