היום שאחרי: בהולנד מאשימים נהגי מוניות ו"נערי טוסטוסים" באחריות לפרעות

"הכוחות היו ערוכים במקסימום האפשרי", אמרה ראשת העיר אמסטרדם פמקה הלסמה • הרשויות הודיעו על חקירה פנימית כדי לברר את הסיבות לכישלון למניעת פרעות

התפרעויות נגד ישראלים באמסטרדם / צילום: Reuters, X/iAnnet
התפרעויות נגד ישראלים באמסטרדם / צילום: Reuters, X/iAnnet

ביום שאחרי ההתפרעויות וציד האוהדים הישראלים על ידי כנופיות ברחובות אמסטרדם, ניסו בהולנד להבין כיצד הידרדר המצב לאלימות שזיעזעה את העולם. אמש הצטרף הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן למגנים את התקריות, בהן הותקפו באלימות עשרות אוהדי מכבי תל-אביב על ידי חבורות של צעירים מוסלמים שהצהירו כי מדובר בנקמה על הנעשה בעזה. "מדובר בהתקפה פושעת וראויה לכל גינוי", אמר הנשיא האמריקאי, וציין כי היא "מהדהדת רגעים חשוכים בהיסטוריה, כאשר יהודים נרדפו". ראש ממשלת הולנד קיצר את ביקורו בפסגת מנהיגי האיחוד האירופי בבודפשט ושב להולנד.

●  באירופה מזועזעים מ"ציד הישראלים", אבל הכתובת היתה על הקיר
●  גם בשבת: כל הפרטים על טיסות החילוץ מאמסטרדם 

ראשת העיר אמסטרדם פמקה הלסמה, קיימה אתמול מסיבת עיתונאים שבה אמרה כי "הכוחות היו ערוכים במקסימום האפשרי" להתפרעויות נגד אוהדים ישראלים, אך כי בכל זאת האלימות התפרצה. גם היא הביעה צער על הפגיעה באוהדים, והגדירה את האירועים כ"פוגרום". לדבריה, כנופיות של צעירים המכונים בהולנד "נערי טוסטוסים" (scooterjongeren) הסתובבו במרכז העיר הולנד כשעתיים אחרי המשחק, לאחר שהאוהדים הישראלים שבו מהאצטדיון ובדרכם למלונות, ו"צדו" ישראלים. "מאוד קשה למנוע את זה", אמרה, וציינה כי הצעירים היו מתואמים באמצעות מסרים ורשתות חברתיות והעבירו דיווחים ביניהם.

מיקום האוהדים הועבר גם על ידי נהגי מוניות

מפקד המשטרה המקומית אמר כי כ-800 שוטרים נפרשו בעיר וביניהם שש חוליות להתערבות מהירה. הוא אמר כי הוא "מתוסכל" מהעובדה שלמרות ההיערכות המסיבית לא הצליחה המשטרה למנוע את האלימות הרבה. הרשויות הודיעו על חקירה פנימית כדי לברר את הסיבות לכישלון.

לפי דיווחי התקשורת הבוקר, מי שהיו פעילים בהתקפות הם בין היתר פעילים פרו-פלסטינים שהיו מעורבים בשנה האחרונה בהתבצרות אלימה בקמפוס אוניברסיטת אמסטרדם, שכללה עימותים עם השוטרים וניסיונות להקים "אזור ללא ציונים" באוניברסיטה. חלק מהם הודיעו מראש כי "עורכי הדין יהיו מוכנים" למי שייעצר בהתפרעויות המתוכננות. קריאות לתקיפות מתואמות פורסמו ושותפו בסנאפצ'ט ובטלגרם. אחת מהן היתה: "הם (הישראלים) חייבים לקחת את המטרו, יש שם בערך 300 בני אדם, ביניהם ציונים רבים, אנחנו צריכים לבוא בחבורות שלמות כדי להראות להם שאנחנו לא פוחדים". 

אתמול דיווחו כלי התקשורת במדינה כי מידע על מיקום האוהדים הועבר גם על ידי נהגי מוניות שדיווחו היכן הם מתרכזים ואיפה הורידו אותם וכי בניסיונם לצאת מהעיר, "הישראלים לא מעזים יותר להזמין מוניות". לפי העיתון ההולנדי "טלגרף" גם פעילים פרו-פלסטינים מחוץ לאמסטרדם הגיעו לעיר כדי להשתתף במה שכונה ב"טלגרם" "ציד יהודים". חברת "אובר" הודיעה כי היא "מזועזעת מהאירועים" וכי תסייע לחקירה ככל שיידרש. בקהילה היהודית באמסטרדם, לפי הדיווחים, הוזהרו החברים לא להשתמש בשירותי "אובר".

לפי חברי הקהילה היהודית, נהגים ממוצא מזרח-תיכוני או צפון-אפריקאי סירבו בעבר לקחת נוסעים יהודים, על רקע המלחמה בעזה, או שתקפו אותם מילולית.
בהיבט היחסים בין המדינות, העיתון NRC דיווח אתמול כי ביקורו החפוז של שר החוץ הישראלי החדש גדעון סער עורר מתיחות במערכת הפוליטית ההולנדית.

מכיוון שראש הממשלה ההולנדי היה בבודפשט, ושר החוץ בביקור בסינגפור, מנהיג מפלגת החופש ההולנדית (PVV) חירט וילדרס "ניצל את ההזדמנות" כדי לקבל את סער בשדה התעופה, אירוע מאוד חריג לפי הפרוטוקולים הקיימים. וילדרס עומד בראש המפלגה הגדולה ביותר בהולנד אחרי הבחירות האחרונות, אך הוא אינו מכהן בממשלה אלא מינה שרים לפי בחירתו. העיתונים פירסמו את תמונתו של סער אחרי נחיתתו בסכיפהול ביום שישי בצהריים.

על רקע ההתפרעויות, שגרמו לפציעתם של כמה עשרות בני אדם, הודיעה ממשלת צרפת אתמול כי תקצה לפחות 4,000 שוטרים לאבטחה בפריז במהלך משחק כדורגל בין הנבחרות הלאומיות של ישראל וצרפת ב-14 בנובמבר.