כוחות השוק | ראיון

"במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה"

תמיר מנדובסקי, מחבר רב המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, איך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי" וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה" • וגם: מה הייתה המניה הראשונה שהוא קנה? "זו הייתה פצצה מתקתקת"

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן
תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

אודות הפודקאסט "כוחות השוק"

"כוחות השוק", פודקאסט ההשקעות החדש של גלובס. בפודקאסט, המתפרסם אחת לשבועיים, אנחנו שואפים לארח קולות מעניינים מהתעשייה, לנתח את הנושאים הבוערים שעל הפרק ולספק מידע לכל מי שחי ונושם שוק הון.

השיחות מתפרסמות באתר ובעיתון גלובס, ולכל אחת נלווה שאלון קצר על העדפות השקעה, תחזיות והמלצות.

נשמח לקבל תגובות והצעות למייל ל-bar-la@globes.co.il.

​​בשנת 2021 פרסם תמיר מנדובסקי את הספר "השקעות לעצלנים". מה שהתחיל כספר שנכתב "בעיקר למשפחה ולחברים" הפך לרב מכר שנמכר ב־165 אלף עותקים והוביל להקמת חברה עם 12 עובדים ומשרדים בבנייני התאומים ברמת גן. בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מסביר מנדובסקי את הגישה הפשוטה להשקעות שהפכה אותו לאחד הקולות המשפיעים בתחום.

כוחות השוק | מנהל ההשקעות הבכיר שממליץ לכם לא לקנות דירה להשקעה וגם לא לחקות את וורן באפט
כוחות השוק | האם יהיה לנו מספיק כסף בפנסיה? התשובה של מנכ"לית חברת הגמל הגדולה בישראל  

"כתבתי ספר אחר לפני כן - רומן מתח בשם 'קנטאור' שיצא בידיעות ספרים", מספר מנדובסקי. "עליו באמת הקזתי דם. את 'השקעות לעצלנים' כתבתי ממש מהר אחרי משבר הקורונה ב־2020, כשראיתי איך אנשים נבהלים ומוכרים את התיקים שלהם. זו טעות פטאלית, טעות לדורות למכור את תיק ההשקעות בזמן משבר. העיקרון שעומד מאחורי הספר פשוט - לקנות את הכלכלה כולה, לא לחפש את המניה הלוהטת הבאה. כשאתה קונה את המדד, אתה לא צריך להחליט האם לקנות את מניית גוגל או את מניית מיקרוסופט. אתה קונה את שתיהן ואומר להן 'תתחרו אחת בשנייה, לא אכפת לי מי תנצח'".

תמיר מנדובסקי

אישי: בן 36, מתגורר ברמת גן, נשוי ואב ל־2
מקצועי: מחבר רב המכר "השקעות לעצלנים" ובעלי חברת אסיף השקעות, המעבירה קורסים בהתנהלות פיננסית. בעל תואר ראשון ביחסים בינלאומיים ותקשורת ותואר שני בחקר סכסוכים, מהאוניברסיטה העברית
עוד משהו: עבד בעבר בשב"כ

ההשקעה הראשונה: "קניתי מניית וואלה"

את דרכו בשוק ההון החל מנדובסקי ב־2006, כנער צעיר שעבד במועדון לילה בבאר שבע. "צברתי סכום כסף יחסית גדול, קניתי מערכת תופים ונשאר לי עודף", הוא נזכר. "אבא שלי אמר לי 'תשקיע את זה'. פתחתי את המוסף הכלכלי של העיתון וראיתי את מניית 'וואלה', דיברו עליה וקניתי אותה. הרגשתי טוב עם עצמי - ילד צעיר מהדרום, ואנשים בתל אביב עובדים בשבילי".

ההתלהבות הראשונית הסתיימה במשבר 2008. "זו הייתה פצצה מתקתקת", הוא מודה. "מכרתי הכל בבהלה". ב־2012, כשהתחיל לעבוד במערכת הביטחון, החל בתהליך למידה ארוך על העולם הכלכלי. "קראתי בלוגים, פורומים וספרים. בסוף הבנתי שאני לא יכול להכות את המדד ולהשיג תשואה גבוהה יותר. מאז ועד היום, כבר 12 שנה, אני משקיע רק במדדי מניות רחבים".

"לא צריך ספר בשביל להשקיע"

מנדובסקי בטוח שניתן לגבש מדיניות השקעה חכמה גם לאחר למידה של שעות ספורות: "מדובר בסביבות בין שלוש שעות ל־12 שעות של לימוד וזהו. ויש לך אסטרטגיית השקעות לחיים שלמים. כדאי לקחת יומיים חופש מהעבודה, להתרכז בזה, כי אם אתה לא תתחיל להשקיע, זאת העלות הכי גבוהה.

"בן אדם שמשקיע מגיל צעיר, 20 או 30 או תחילת 40, והוא משקיע כל החיים - רוב הכסף שיהיה לו לא יגיע מהעבודה שלו, אלא מההשקעות", הוא מסביר. "יש אנשים שחיים חיים שלמים ולא משקיעים".

בשביל "לקנות את הכלכלה כולה" צריך לקנות S&P 500 או מדד עולמי. בשביל זה צריך ספר וקורסים?
"אתה צודק, השירות שהספר נותן זה לקצר את כל התהליך. במקום לקרוא את Common Sense Investing ואת 'המשקיע הנבון' ועוד ספרים, האתגר שלי היה לסכם את זה ל־120 עמודים. בתחילת הדרך שלי, כשמאוד נהניתי לראות את הספר על המדפים בחנויות, מישהו ראה אותי מסתכל על הספר בסטימצקי ואמר לי 'עזוב, שים את הכסף על S&P 500'. זו טעות, כי מי שפשוט מעביר את הפנסיה שלו ל־S&P 500 או פותח תיק השקעות בלי להבין מה סיבולת התנודתיות שלו, מה אומרת ההיסטוריה והסטטיסטיקה - הוא עושה טעות, כי במשבר הראשון שיקרה הוא פשוט יישבר ויעזוב".

כולם מדברים על השקעות פסיביות. למה דווקא "השקעות לעצלנים" הצליח במיוחד?
"הכריכה שלו משדרת ממש עצלנות, כמו ספר ילדים", הוא צוחק. "אם הכותרת הייתה כתובה בסינית היית חושב שמדובר בספר ילדים. אנשים רואים כריכה של ספר ילדים, רואים שזה ספר השקעות ואומרים 'טוב, את זה אולי אני אבין'. הבעיה בשוק ספרות ההשקעות המקצועית היא שהכל זה גרפים ותמונות של גברים בחליפות".

פינג פונג השקעות: ההשקעה ששינתה לו את החיים וזו שהוא מתחרט עליה


תל אביב או וול סטריט, נדל"ן או מניות? ההמלצות של תמיר מנדובסק

האם אתה ממליץ לקרוא ספר על השקעות שהוא לא "השקעות לעצלנים"?
"כן. המדריך למשקיע המתחיל (Common Sense Investing, ג'ון בוגל)".

הטיפ הכי חשוב למשקיע המתחיל?
"התמדה, התמדה".

תל אביב או וול סטריט בשנה הקרובה?
"לדעתי תל אביב".

נדל"ן או מניות?
"מניות".

השקעה אחת שאתה מצטער עליה?
"השקעתי דרך קבוצת רכישה בנדל"ן בארצות הברית. בגלל שיש הרבה מאוד מתווכים, הרבה מאוד 'מידל מנים', ההשקעה מניבה תשואה מאוד נמוכה".

והשקעה שאתה הכי גאה בה?
"בגיל 24 רכשתי במעט מאוד כסף דירת מגורים סטודנטיאלית קטנה בבאר שבע. זו הייתה עסקה מאוד משעממת אבל ממש משנת חיים".

"שנה אחרי השקת הספר הסיוט שלי התגשם"

השקת הספר של מנדובסקי התרחשה לא הרבה לפני פרוץ משבר האינפלציה של 2022, שטלטל בחדות את השווקים שנכנסו למוד "דובי". כלומר, מי שקנה את הספר והשקיע במדדי מניות רחבים בשנת 2021, מצא עצמו מול הפסדים שיכולים להגיע לעשרות אחוזים.

"ב־2022 נכנסנו למשבר די ארוך ומייסר שהשפל שלו היה במינוס 25% בשווקים. זה היה הסיוט שלי, אני ממש פחדתי שזה יקרה. מה ששימח אותי זה שקיבלתי מעט מאוד, ממש מעט, כמות אפסית של אנשים שאמרו לי 'מה זה, זה לא עובד הדבר הזה', כי הם הבינו שבסוף זה משחק לטווח זמן ארוך. היום הם כבר מרווחים בצורה ניכרת. אבל זה עניין של מזל, הם היו יכולים להיות גם מופסדים עכשיו. העיקר שמי שמסיים לקרוא את הספר מבין שאנחנו משחקים פה לטווח ארוך", מספר מנדובסקי.

מנהלי השקעות רבים יוצאים נגד השקעה פסיבית במניות, וטוענים כי לרבים אין את הסיבולת לחצות תקופות של ירידות. מה דעתך על זה?
"נכון שלא לכולם מתאים מאה אחוז S&P 500. אדם צריך להכיר את עצמו במובן הפיננסי־מנטלי. צריך להבין מה סיבולת התנודתיות שלך, מה קרן הביטחון שאתה צריך. קרן ביטחון לא נועדה להגן עליך - היא נועדה להגן על תיק ההשקעות מפניך".

הוא מדגיש שהגישה שלו לא מתמצה רק בהשקעה במדד האמריקאי המפורסם, אלא יכולה להיות גם השקעה במדדים מקומיים כגון ת"א 125.

אילו עוד עקרונות חשובים צריך לזכור מעבר להשקעה במדדים?
"קודם כל, לגבי איך להשקיע - למשקיע ישראלי שרוצה להשקיע במדד מקומי כמו תל אביב 125, עדיף דרך קרן ישראלית. כשמדובר בהשקעה ב־S&P 500, יש כמה אפשרויות טובות. קרנות סל ישראליות שמציעות עקיבה סינטטית עם יתרונות מס, או קרנות איריות שנסחרות בתל אביב.

"בסוף ההשקעה היא רק תוצר. הדבר החשוב ביותר הוא להבין מה סיבולת התנודתיות האישית שלך ומה המטרה של הכסף. למשל, אישה פגשה אותי בקופת חולים ושאלה 'יש לי מאה אלף שקלים, איפה לשים אותם?'. אבל זו לא השאלה הנכונה. השאלה היא מתי היא צריכה את הכסף הזה. אם זה לדירה בעוד שנתיים - ממש לא במניות. אם זה לפתוח עסק - גם לא במניות. אבל אם זה כסף לטווח של 20 שנה, לחיסכון לבת שלה למשל, אז אפשר לחשוב על מניות.

"וגם אז, צריך להתאים את רמת הסיכון לאדם עצמו. אם מישהו לא יכול לסבול פסיכולוגית תנודתיות של מינוס 50% שקורית פעם בעשר שנים, הוא לא חייב להשקיע 100% במניות. אפשר 80%, 60%, מה שמתאים לו. זה משהו שכל אחד צריך לשבת עם עצמו ולחשוב עליו".

"ביטקוין זה מטבע, לא השקעה"

מאז בחירותו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, שוק הקריפטו טס והביטקוין נסחר בשיא היסטורי על סף שער של מאה אלף דולר לביטקוין אחד. למרות זאת, מנדובסקי נותר ספקן ובאופן אישי מעדיף לשמור מרחק. "ביטקוין זה מטבע, ואני לא משקיע במטבעות", הוא אומר בפשטות. "אם היית אומר לי שהלירה הטורקית עלתה בצורה פנטסטית בעשור האחרון, הייתי אומר 'אוקיי, so what?'. אני לא צריך לירה טורקית".

"אנשים קונים ביטקוין רק מתוך ספקולציה, בתקווה למכור אותו ביוקר יותר בעתיד", הוא משוכנע. "אני לא משקיע בשום דבר מתוך תקווה למכור אותו ביותר יקר. אני משקיע במניות כי החברות האלו מייצרות ערך לעולם - אייפונים, בקבוקי מים, קולה, סופרמרקטים וקניונים. אנשים שמחים לשלם להן, כמו שהם משלמים לעסק שלי".

תומכי הביטקוין ממש לא יסכימו איתך. יש אידיאולוגיה שלמה שרואה בו חלופה לבנקים המרכזיים ולכלכלה הוותיקה שמגדילה את החוב. הם מפספסים?
"אם מישהו עושה את זה מתוך אידיאולוגיה או רגש, אין לי יכולת להתווכח איתו. אם זה עושה לו טוב זה הכי חשוב. אבל מי שרוצה מתוך אידיאולוגיה להפיל את הבנקים יתאכזב, כי הבנקים לא יפלו. הם יחליפו את עורם וישתנו, כמו שהמוסד הזה השתנה לאורך מאות השנים.

"ביטקוין נותן ערך לאנשים שרוצים לבצע תשלומים לא מפוקחים, אבל לי אישית זה לא נותן ערך. אני לא יכול לבסס תוכנית עסקית על מטבע לא יציב. מטבע טוב זה מטבע יציב. המטרה של בנק ישראל היא לא שהשקל יהיה יקר, אלא שהוא יהיה יציב כדי שאנשים יוכלו לעשות איתו עסקים. בהיבט הזה, ביטקוין הוא לא מטבע טוב. הסבירו לי מה זה קריפטוגרפיה, הבנתי. הסבירו לי מה זה ביטקוין, הבנתי. לא הבנתי איך אני מרוויח מזה".

להשקיע בנדל"ן, בתנאי אחד

מנדובסקי אמנם מזוהה בעיקר עם השקעה במדדי מניות, אך לא פוסל השקעה בנדל"ן. "אני כן משקיע בנדל"ן, גם מסחרי, גם בארץ וגם בחו"ל. כי אני מבין ־ אתה משלם על דירה, לוקח משכנתא, השוכר משלם לך שכר דירה. אני מוודא ששכר הדירה מכסה את המשכנתא ככה שאני בסדר תזרימית. אחרי 30־40 שנה נגמרת המשכנתא ואני לא הוצאתי שקל מהכיס. אני יכול להסביר את זה גם לילד בן 9".

עם זאת, הוא מזהיר מפני השקעות מורכבות מדי: "אם עכשיו מסבירים לי משהו, גם בנדל"ן, שהוא נורא מורכב, אני לא משקיע בזה כי אני לא מבין. זה מחוץ למעגל הכשירות שלי".

נדל"ן זה לא בדיוק השקעות לעצלנים. זה דורש הרבה עבודה, מחקר, עורכי דין ומסים. זה לא כמו לקנות S&P 500, לא?
"נדל"ן יכול להיות עבודה יותר קלה או יותר קשה. אם מישהו עושה 'פליפ' בדירות (לקנות ומיד למכור ביוקר, ב"ל) הוא לא משקיע ־ זה ממש תחום עיסוק, וגם רשות המסים חושבת ככה. אבל מי שקונה דירת מגורים יחידה עם דייר קיים? יש קצת התעסקות עם עורך דין ובדיקות, אבל תראה, יש לי דירת מגורים פה ברמת גן, וחוץ מלהיפגש עם השוכרים פעם בשנה לא עשיתי כל כך הרבה, וזה עושה רווח יפה. משקיע, בין אם בנדל"ן או במניות, יכול לבחור את רמת הפעלתנות שלו. הרווח הפוטנציאלי ביחס לכמות העבודה הוא פשוט מטורף".

חיבור מפתיע עם שר האוצר

לאחרונה התפרסמה תמונה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כשעל שולחנו נראה הספר "השקעות לעצלנים". מנדובסקי מספר על הפגישה שקדמה לכך: "הוזמנתי ללשכה שלו. אחד העוזרים שלו יצר איתי קשר ואמר שהוא מאזין מושבע של הפודקאסט שלי. הייתה שיחה מאוד מעניינת, במיוחד כי הוא לא קרא את הספר כשנפגשנו.

"התרשמתי שהוא דמות יותר עגולה ממה שחשבתי. הוא מבין בכלכלה, למרות שלא על הכל הסכמנו. אחר כך הוא גם הגיע לראיון בפודקאסט שלי, שזה היה עבורי הישג אישי. אני חושב שרוב מי שהאזין לפודקאסט שינה את דעתו על שר האוצר, כי הוא איש חכם שלומד מהר מאוד דברים. דיברנו גם על החטופים ואמרתי לו את הדעה הרווחת שלי ושל העוקבים שלי בנושא הזה".

הספר ''השקעות לעצלנים'' על שולחנו של שר האוצר / צילום: מתוך עמוד ה־X של השר, בעת הגשת הדוח השנתי של רשות שוק ההון
 הספר ''השקעות לעצלנים'' על שולחנו של שר האוצר / צילום: מתוך עמוד ה־X של השר, בעת הגשת הדוח השנתי של רשות שוק ההון

ומה אתה חושב על הכלכלה הישראלית באופן כללי - אתה רואה בה הזדמנות?
"אני מודה שאני אופטימי מהממוצע", הוא אומר. "אם צ'ארלי מנגר היה עכשיו בוחן את החברות הישראליות ־ חברות הביטוח, הפנסיה, הבנקים ־ אני חושב שהוא לא היה מתלבט בכלל אם להשקיע".

הוא מציין שבתחילת השנה, כשהיה איום של מתקפת טילים מדויקים מחיזבאללה, המצב היה שונה. "מי שמשקיע היום יקבל פרמיית סיכון הרבה יותר נמוכה מאשר מי שהשקיע בתחילת השנה. אני עדיין חושב שהשוק מתמחר פחד רב של משקיעים מהארץ ומחו"ל, ואני עוד יותר בטוח בזה שמי שהיום משקיע בבורסה הישראלית קונה חברות במכפיל מאוד נמוך".

"אני מאמין שבעוד שנתיים אנחנו נהיה במדינה מאוד בטוחה, עם כלכלה שיש לה פוטנציאל צמיחה מאוד גבוה", הוא מוסיף.