סין מפציצה כישרונות טכנולוגיים בהצעות עבודה. המערב בלחץ

Huawei הציעה לשלש את שכרם של עובדי ספקית עיקרית של חלקים לייצור שבבים, ועוררה חקירה בגרמניה

וואווי הסינית הציגה ניסיונות גיוס עקשניים במיוחד / צילום: Reuters, Costfoto
וואווי הסינית הציגה ניסיונות גיוס עקשניים במיוחד / צילום: Reuters, Costfoto

מנהלים ב-Zeiss SMT בגרמניה, המייצרת רכיבים חיוניים לבניית המוליכים למחצה החזקים ביותר בעולם, קיבלו חדשות מטרידות בסתיו האחרון. "ציידי ראשים" מחברת הטכנולוגיה הסינית Huawei Technologies ניסו לגזול את עובדיה. 

השיחות שחושפות: כך נראית מערכת היחסים של פוטין לטראמפ
פרויקט הבנייה הגדול בעולם הוא מגנט למנהלים עם התנהגות מחפירה

עובדים עם גישה לידע רגיש של Zeiss קיבלו הודעות בלינקדאין, מיילים ושיחות מנציגי Huawei (וואווי הוא תאגיד רב-לאומי סיני המייצר ציוד תקשורת), שהציעו להם עד פי שלושה מהמשכורות שלהם כדי להצטרף לחברה הסינית, כך על פי מידע שהגיע מאנשים המכירים את הפרטים.  

הפנייה עוררה חקירה של גורמי מודיעין גרמניים, שחששו כי היא עלולה לספק דלת אחורית ל-Huawei לקבל גישה לחלק מהקניין הרוחני המתוחכם ביותר בעולם. החקירה עדיין פתוחה, אומרים גורמים הבקיאים בנושא. זה היה הסימן האחרון לכך שציידי הכישרונות הפכו לחזית מכרעת בקרב בין סין למערב על עליונות טכנולוגית. 

בעוד שממשלות מערביות מקשות על סין לגשת לטכנולוגיות רגישות - מגמה שצפויה להימשך תחת הנהגתו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ - חברות סיניות רבות מנסות להתקדם על ידי פיתוי של מהנדסים בכירים, בתחומי המוליכים למחצה ובינה מלאכותית, להצטרף לשורותיהם. 

רן ג'נגפיי, מנכ''ל Huawei / צילום: Reuters, Denis Balibouse
 רן ג'נגפיי, מנכ''ל Huawei / צילום: Reuters, Denis Balibouse

חלק מהחברות מטשטשות את מוצאן הסיני

חברות סיניות מתמקדות במספר מוקדי טכנולוגיה, לרבות טייוואן, חלקים מאירופה ועמק הסיליקון. חלקן מטשטשות את מוצאן הסיני על ידי הקמת מיזמים מקומיים השוכרים את העובדים, כדי להימנע מלמשוך תשומת-לב של גורמים רשמיים מקומיים, לדברי הרשויות. 

המאמצים מאלצים גורמים בארה"ב ובאירופה, שרבים מהם רואים בגיוס פעילות עסקית רגילה שאין להגביל אותה, להתעמת עם השאלה האם עליהם לעשות יותר כדי לפקח על הנוהג, ואם כן, כיצד. 

טייוואן, שכבר מנהיגה כללים נוקשים בנוגע לגיוס סיני, הודיעה בספטמבר כי החלה בנקיטת אמצעים והאשימה שמונה חברות טכנולוגיה סיניות ביבשת בגזל לא חוקי של כישרונות מהאי, דבר המאיים על התחרותיות של טייוואן. 

הרשויות בקוריאה הדרומית מחמירות את העונשים המוטלים על אנשים שמעבירים באופן לא חוקי טכנולוגיות רגישות למדינות זרות כמו סין, גם כאשר הם מגויסים לעבודה שם. המדינה מתמודדת עם כמה מקרים, לרבות אחד שבו בכיר לשעבר של סמסונג אלקטרוניקה הואשם בלקיחה לא חוקית של שרטוטי המפעל של סמסונג, כדי לבנות העתק שלו כמפעל שבבים בסין.

ארה"ב ואירופה עדיין פתוחות למדי לגיוס על ידי רוב החברות הסיניות. אך גורמי מודיעין אירופיים אומרים שהם צופים בדאגה באופן שבו גורמים הקשורים לסין מנסים לפתות מומחים מחברות ההייטק ביבשת. סוכנויות הביון האמריקאיות אמרו בהערכת האיום האחרונה שלהן כי הן מאמינות שגיוס כישרונות הוא אחת הדרכים שסין משתמשת בהן כדי להפוך למעצמת-על מדעית וטכנולוגית. 

סודות של מוליכים למחצה

גורמי ביטחון מערביים מודאגים במיוחד מן המאמצים של סין לכוון לחברת  ASML  Holding, אחת מחברות הטכנולוגיה החשובות בעולם, ולספקיה, לרבות Zeiss הגרמנית. החברה ההולנדית היא היחידה בעולם המסוגלת לייצר מכונות מתוחכמות הדרושות להדפסת מבנים קטנים - מרוחב שערה אנושית על שבבים עבור יישומי AI מתקדמים ויישומים אחרים. 

ל-ASML נדרשו עשרות שנים כדי להתמחות במכונות ליתוגרפיה (טכניקת הדפס) כאלה, הידועות כסורקי EUV. בלעדיהם, סין לא תוכל לייצר שבבים ברמה המתקדמת ביותר. ממשלת הולנד מונעת מ-ASML לשלוח לסין את מכונות ה-EUV שלה, שיכולים להיות להן גם יישומים צבאיים. 

מאז 2021, שכרה חברת Huawei עשרות מהנדסים וצוותים אחרים בסין, שעבדו על ליתוגרפיה ואופטיקה עבור חברות, לרבות ASML וחברות מערביות אחרות, כך עולה מנתוני לינקדאין ומאתר רשת העבודה הסיני Maimai. מהנדס סיני שעזב את ASML לפני כעשור, עם ידע על חלק מן התוכנות שלה, הקים מאוחר יותר חברה מתחרה בסין, לפי רישומי חברות ולפי ASML. 

עובד לשעבר של ASML מטאיפיי אמר שקיבל פניות ממגייסים סיניים מדי חודש במשך שנתיים לאחר שעזב את החברה ב-2020. המהנדס אמר ש-Huawei הייתה עקשנית במיוחד, ועשתה מאמצים חוזרים ונשנים ליצור איתו קשר בלינקדאין. הוא מעולם לא הגיב.

ASML אמרה כי אין לה אינדיקציה לפעילות גיוס חריגה המכוונת אל עובדיה וכי קצב עזיבת העובדים שלה נמוך מאוד בהולנד ובעולם כולו. 

ממשרד החוץ של סין נמסר כי לא ידוע להם על דוגמאות של ציד כישרונות, וכן כי האינטראקציה של סין עם כישרונות זרים אינה שונה מזו של מדינות אחרות. Huawei לא השיבה לבקשות להגיב. 

"לרסס ולהתפלל"

סין הבהירה שגיוס עובדים הוא בראש סדר העדיפויות שלה, במיוחד עבור טכנולוגיות תחרותיות כמו בינה מלאכותית. תוכנית ממשלתית לפיתוח בינה מלאכותית ב-2017 קראה למשוך את הכישרונות ה"חדים" ביותר, לרבות "מדענים בין-לאומיים מובילים" בתחומים כמו למידת מכונה, נהיגה אוטומטית ורובוטים חכמים. 

פיתוי מהנדסים זרים יכול לספק קיצור דרך רב-ערך לחברות סיניות, משום שאת המומחיות שלהם אי אפשר לשכפל או לגנוב בקלות, אמר פול טריולו, שותף בחברת הייעוץ העסקי DGA Group. "היום לממשלות אכפת מזה יותר", אמר, אף שהקביעה היכן למתוח את גבולות הגיוס המקובל תהיה "משימה קשה מאוד, וקשה לאכיפה".

ממשלות רבות כבר הגבילו שותפויות אקדמיות ועסקיות עם סין או הציגו תוכניות לתהליך סינון של השקעות עבור רכישות סיניות. מימון ממשלתי של חברות סיניות מאפשר להן להציע משכורות שהן מעבר למה שחברות מערביות יכולות לשלם. 

מהנדסים רבים נרתעים מהצעות כאלה, ומציינים סיכון למוניטין וחששות בנוגע להתאמה לתרבות הארגונית הסינית. עם זאת, כמות הפניות של חברות סיניות היא רבה כל כך - אסטרטגיה שמגייס לשעבר של Huawei כינה בריאיון "לרסס ולהתפלל" - שבהכרח יש כאלה שאומרים כן. 

לעתים קרובות, הם מביאים עמם סודות מסחריים. בשנה שעברה, המנכ"ל של חברת המוליכים למחצה הקליפורנית FemtoMetrix העיד בפני הקונגרס כי הסודות המסחריים של החברה שלו נגנבו כאשר שלושה עובדים עזבו כדי להקים חברת מוליכים למחצה בסין, ולקחו איתם אלפי קבצי FemtoMetrix. אלון רפאל, מנכ"ל FemtoMetrix, אמר בעדותו כי מדובר בדוגמה ל"אסטרטגיה של סין לגניבת קניין רוחני אמריקאי". בריאיון עימו, אמר רפאל כי החברה שלו ממשיכה "בקושי" לפעול, וכי הוא לא הצליח לגייס מימון משמעותי מאז הגניבה.

ממשרד החוץ של סין נמסר כי סין מכבדת את כללי הקניין הרוחני וכי כל דיווח על גניבת קניין רוחני לכאורה הוא השמצה חסרת בסיס.

הצרות של טייוואן

בטייוואן, בסיסה של Taiwan Semiconductor Manufacturing, החברה הקבלנית הגדולה בעולם לייצור שבבים, גורמים רשמיים אומרים שהם החלו לראות עלייה בציד כישרונות מסין ובגניבת סודות מסחריים בסביבות 2015. בתסכולם, הם אישרו כללים חדשים ב-2022 המונעים מכל אדם להדליף למדינות זרות טכנולוגיה שהיא קריטית לביטחון הלאומי ולתחרותיות התעשייתית של טייוואן. 

עבריינים צפויים לעונש של עד 12 שנות מאסר וקנס של עד כ-3 מיליון דולר. טייוואן גם החמירה את העונשים לחברות מקומיות שפועלות ככיסוי של חברות סיניות לגיוס כישרונות. 

"הידע נמצא במוחות שלהם, ובמקרים מסוימים, צוות שלם עלול להיגזל על ידי חברה סינית", אמר סאן צ'ן-יי, סגן מנכ"ל לשכת החקירות במשרד המשפטים של טייוואן. בין 2020 ליולי 2024, המשרד חקר כ-90 מקרים של ציד כישרונות, רובם קשורים למוליכים למחצה, אלקטרוניקה ומכונות, אמר סאן. 

לפני כמה שנים, הצטרף ליאנג מונג סונג, מהנדס טייוואני בכיר לשעבר ב-TSMC ובסמסונג, ליצרנית השבבים הקבלנית הגדולה בסין, Semiconductor Manufacturing International. לרוב מיוחסת לליאנג ההצלחה המהירה של SMIC, שבסיסה בשנחאי. בשנה שעברה היא סייעה ל-Huawei לייצר את מעבד הסמארטפון המתקדם ביותר שלה, שבב של שבעה ננומטר המשמש באחד הטלפונים החזקים ביותר שלה. 

בפעולת האכיפה האחרונה של טייוואן, אמרו הרשויות כי הן פשטו על 30 מקומות וחקרו 65 אנשים בארבע ערים. בין שמונה החברות שהואשמו בציד כישרונות לא חוקי הייתה יצרנית סינית גדולה של כלים לשבבים (Chip toolmaker). 

ישנן חברות שבבים סיניות שמנסות לטשטש את מוצאן ועובדות עם ציידי ראשים שבסיסם בסינגפור ובהונג קונג. הן גם הצטוותו לטייוואנים כדי להקים חברות באי ולשכור מהנדסים מקומיים, אומרים החוקרים. 

הקשר הגרמני

הרשויות בגרמניה מודאגות גם הן מן המאמצים של סין לפתות מהנדסים העובדים אצל הספקים הגרמניים של ASML. 

המראות המיוחדות של Zeiss SMT מהוות את החלק המרכזי של מערכות ה-EUV המשוכללות של ASML, שלעתים הן מגיעות גם לגודל של אוטובוס. הטכנולוגיות של Zeiss נחשבות מתקדמות כל כך, עד שהמטה שלה הוא מחוץ לתחום עבור רוב המבקרים. התמונות בחומרי הפרסום שלה נערכות בקפידה כדי לא להסגיר סודות מסחריים. 

כשעובדי Zeiss התריעו על ניסיונות הצייד של Huawei בסתיו שעבר, הם שיתפו את הפרופילים של המגייסים עם המנהלים שלהם, כך על פי אנשים המכירים את המקרה. אף על פי ששום עובד לא נטש את החברה, הלוביסט הראשי של חברת האם של Zeiss SMT העלה את הנושא בפני גורמים בממשלה, מה שגרם לחקירת המודיעין הגרמני, לדברי אנשים המכירים את הנושא. 

Zeiss וסוכנות הביון הפנימית של גרמניה, המשרד הפדרלי להגנת החוקה, הידוע גם בשם BfV, סירבו להגיב. 

מאוחר יותר התברר ש-Huawei פנתה גם ל-Trumpf, חברה גרמנית המייצרת מגבר לייזר שיוצר מקור אור מרוכז לייצור פרטי שבבים, שחלקם הם שבריר מגודלו של גרגר חול. דובר Trumpf אמר כי "גם אנחנו הבחנו בפניות מוגברות של חברות סיניות כמו Huawei המכוונות לעובדים שלנו", אף אחת מהן לא צלחה, לדבריו. 

הרשויות בברלין נמנעו מלהתערב יותר מדי בהחלטות עסקיות, כמו את מי מעסיקים יכולים להעסיק. 

ברלין אימצה לאחרונה חקיקה האוסרת על מפעילי מערכות טלקומוניקציה להשתמש ברכיבי Huawei בחלקים רגישים של הרשתות של גרמניה, בדומה להגבלות מחמירות יותר שהטילה ארה"ב על Huawei בשנת 2020. אך המכשירים והמוצרים האחרים של החברה הסינית עדיין נמכרים במדינה. Huawei מנהלת חמישה מרכזי מחקר ברחבי גרמניה, העוסקים במערכות אופטיות ובתחומים אחרים. 

גורמים רבים בממשל מפקפקים בכך שאפשר למנוע ציד כישרונות. חקיקה חדשה שעשויה הייתה להקשות על חברות סיניות להתבסס בגרמניה כדי לגייס כישרונות, צפויה להיכשל לאחר קריסת ממשלתו של הקנצלר אולף שולץ. 

יחד עם זאת, פרידריך מרץ, ראש האיחוד הנוצרי-דמוקרטי של המרכז-ימין, והמועמד הסביר ביותר להיות הקנצלר הבא לפי הסקרים, השמיע הערות נוקשות יותר כלפי סין. "גם חברות גרמניות הן מטרה", אמר לרשת החדשות הגרמנית DPA מוקדם יותר השנה, "וזה לא בסדר מבחינתנו."

ג'יו וואנג בטאיפיי ודסטין וולץ בוושינגטון תרמו למאמר זה.