אמזון הודיעה בשבוע שעבר כי מארוול , חברת שבבים לא גדולה, תסייע לענקית הטכנולוגיה לפתח מעבד בינה מלאכותית שיעזור לה להפחית את התלות באנבידיה . מארוול טכנולוגיות (Marvell Technology), המעסיקה 6,600 עובדים בלבד, מתוכם כמה מאות בישראל, רשמה בערב אחד עלייה של קרוב ל־25% בזכות ההכרזה.
● מונופול או המתיחות מול ארה"ב? סין פותחת בחקירה נגד אנבידיה
● מניית האולטרסאונד הישראלית שקפצה ביותר מ-100% ביום
למעשה, החברה הקטנה מעמק הסיליקון עקפה את אינטל, חברה המעסיקה 100 אלף איש ומכניסה פי 10 ממנה, בשווי השוק שלה, ורשמה עלייה של כמעט 100% במחיר המנייה שלה מאז תחילת השנה.
במסגרת ההסכם החמש־שנתי, מארוול ואמזון מפתחות יחד שבב לאימון מודלים של בינה מלאכותית בשם "טרייניום" (Trainium) המיועד לשירות הענן אמזון AWS, ובנוסף, מארוול תספק לחוות השרתים של אמזון רכיבים רבים שקודם לכן הייתה יכולה לרכוש מחברות כמו אינטל או אנבידיה, כמו מעבדי אותות, מעבדי תקשורת אופטית ומתגי תקשורת.
לפי הערכות אנליסטים, ההסכם עם אמזון לבדה יכפיל את הכנסותיה של מארוול בתחום הבינה המלאכותית בשנת הכספים הבאה.
בחודשים האחרונים התברר כי מארוול מסייעת לחברות הביג־טק להפחית את התלות באנבידיה ובאינטל, בין אם באמצעות שותפות בפיתוח מעבדים משלהם, או באמצעות מכירת של מעבדים עבורם. נוסף על אמזון, היא מפתחת מאיץ גרפי במשותף עם מיקרוסופט בשם "מאיה", וככל הנראה גם מעבד ליבה מרכזי (CPU) בשם "קובאלט", ויחד עם גוגל היא מפתחת מעבד ליבה שמחליף את זה של אינטל.
הראשונה לפתח שבב מחשוב משלה
אמזון היתה הראשונה לפתח שבב מחשוב משלה - עוד בתקופה שבה גוגל, מיקרוסופט ואפילו אנבידיה הסתמכו על מעבדים של חברות אחרות, המרכזית שבהם היא אינטל.
ב־2013 היא רכשה את החברה הישראלית אנפורנה לאבס של אביגדור וילנץ, נאפע בשארה ובילי הרבויה ב־350 מיליון דולר, רכישה שמתחרה במלאנוקס באופן שבו היא השתלמה לרוכשת.
לפי ההערכות, המעבדים של אנפורנה, הכוללים מעבד ניהול שרת ענן ושני מעבדי בינה מלאכותית, אחראים על הכנסות של יותר מ־35 מיליארד דולר. נתון זה הופך את החברה, שמתפרסת בין אוסטין טקסס, לבין חיפה ותל אביב לאחת מהחברות המכניסות ביותר בישראל.
שני המייסדים הישראליים בה פעילים בה עד היום: הרבויה מנהל את הפיתוח ממרכזי החברה בחיפה ובתל אביב ואילו בשארה ממוקם במטה שלה באוסטין, שם היא מעסיקה מהנדסים בכירים, חלקם מישראל ואף מלבנון. אחד מעובדי אנפורנה הוא החטוף סשה טרופנוב הנמצא בשבי הג'יאהד האיסלמי והחמאס בעזה מאז ה־7.10.
תאפשר למארוול להשתלב ב־AI "קלוד"
ההסכם המשותף בין מארוול לאמזון, שלא הוערך בהיקף כספי, מדגיש את התלות ההולכת וגוברת של ענקיות הטכנולוגיה באנבידיה באספקת מעבדי בינה מלאכותית, ואת רצונן להפחית את התלות באמצעות פיתוח שבבים ושרתים משלהם. זאת לאחר רבעון ובו מיקרוסופט הודתה כי היא לא מקבלת את כל שבבי ה־AI שהיא מזמינה ואנבידיה עצמה הודתה כי יכולתה לייצור השבבים לא מדביקה את הביקוש הגבוה.
נוסף על אמזון, גוגל משקיעה בפיתוח מאיצי בינה מלאכותית משלה בשם TPU, שנכנסו לשימוש באפל.
אמזון קשרה את גורלה באנתרופיק, החברה שעומדת מאחורי מודל הבינה המלאכותית המצליח "קלוד" והשקיעה בו בחודש שעבר 4 מיליארד דולר. לפי ההערכה, מעבדי טרייניום הקודמים סייעו לפתח את המודל, והעסקה החדשה תאפשר גם למארוול להשתלב באחד ממנועי הבינה המלאכותית הבולטים.
ההימור של מארוול השתלם
בינתיים, ההימור של מארוול על תחום הבינה המלאכותית ושרתי מידע השתלם: שלא כמו אינטל, שעיקר הכנסותיה מסתמכות על שבבים למחשבים אישיים, מארוול מוכיחה שהיא רלוונטית למהפכת הבינה המלאכותית: הכנסות שבבים לחוות שרתים הוכפלו ל־1.1 בתוך שנה ברבעון השלישי. לפי תחזיות החברה, עד סוף השנה יהיו המכירות בתחום אחראיות על 72% מסך ההכנסות, בהשוואה ל־40% בשנה שלפניה.
אנליסטים מעריכים כי תעשיית שבבי הבינה המלאכותית המותאמת אישית לחברות תגיע למכירות שינועו בין 30 ל־50 מיליארד דולר עד 2030, ועל פי בית ההשקעות אוורקור, למארוול קיים פוטנציאל להשיג כשליש מהשוק.
שמו של מאט מרפי, מנכ"ל מארוול, אף הוזכר בתור מי שמועמד להיכנס לנעליו של מנכ"ל אינטל המודח פט גלסינגר, אך זה הכחיש את השמועות במהלך שיחת משקיעים שערך בשבוע שעבר ואמר: "אני כולי מושקע במארוול".
אין למרפי סיבה לעזוב את החברה הצומחת לטובת הספינה השוקעת של אינטל: מארוול אמנם חוותה מומנטום שלילי עם הכנסות שהצטמצמו בשנה האחרונה, אך דווקא הרבעון שעליו דיווח שהסתיים בחודש נובמבר התברר כרבעון שיא השנה, על אף שההפסדים העמיקו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.