לראשונה, ראש ממשלה מכהן עלה לדוכן העדים

עדותו של רה"מ בנימין נתניהו נערכה באולם ממוגן עם בידוק ביטחוני, ומחר יתקיים יום העדות השני • נתניהו בעדותו: "להציג את החיים שלי כחיי נהנתנות זו בושה וחרפה" • "זה לא חריג לפנות לאיש תקשורת לגבי מינוי"

עדות נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב / איור: גיל ג'יבלי
עדות נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב / איור: גיל ג'יבלי

הבוקר (ג') בשעה 10:00 התייצב ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב כדי למסור את עדותו במשפטו הפלילי. העדות נערכת באולם ממוגן בקומה מינוס 2 והסתיימה בשעה 15:45. בקשה לשדר את העדות שהגישו גלובס וגופי תקשורת נוספים - נדחתה

בעולם מדווחים: ראש הממשלה הישראלי הראשון המעיד במשפטו
כמעט 5 שנים לאחר שהחל המשפט: כל מה שכדאי לדעת לקראת עדות ראש הממשלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב, הבוקר (ג') / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה
 ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב, הבוקר (ג') / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

נתניהו בפתח עדותו: "חיכיתי 8 שנים לרגע הזה" 

לאחר נאום הפתיחה של סנגורו עמית חדד, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייצב על דוכן העדים. 

ראש ההרכב, השופטת רבקה פרידמן-פלדמן, אמרה לנתניהו: "כמו כל מי שעומד על דוכן העדים - אתה מוזהר לומר את האמת וכל האמת, אחרת תהיה צפוי לעונשים הקבועים בחוק".

עו"ד חדד אמר לנתניהו: "אחרי כל-כך הרבה שנים יש לך הזדמנות להביא את האמת שלך".

נתניהו השיב: "אני אכן חיכיתי 8 שנים לרגע הזה. לומר את האמת, כפי שאני זוכר אותה, שהיא חשובה גם למען הצדק. זו הזדמנות לנקב את ההאשמות המופרכות". 

לדבריו, "אני פשוט נדהם מגודל האבסורד. אני רוצה לדבר על זה. אני רוצה להעיד. אבל אני גם ראש ממשלה. אני מנהל מדינה. אני מוביל את המדינה ואת הצבא במלחמה בשבע חזיתות. אני חושב שאפשר לעשות את שני הדברים במקביל".

לדברי נתניהו, "לפני ימים אחדים קרה כאן דבר טקטוני - רעידת אדמה שלא התרחשה 100 שנים. אנחנו שינינו את פני המזרח התיכון, אבל יש לזה השפעה על כל המעצמות, והאירוע הזה מחייב במהלך העדות כניסת פתקים, מחייב את תשומת-הלב שלי. אני רץ מרתון - אני יכול לרוץ עם 20 קילו, ואני יכול לרוץ עם 10 קילו. אני חושב שצריך למצוא את האיזון המתאים בין הדברים האלה". 

"הסיקור זה לא מה שמנחה אותי"

השאלה האשונה של עו"ד חדד התייחסה לחשיבות התקשורת עבור נתניהו המוזכרת בכתב האישום. נתניהו השיב: "המאבק שלי למען המדינה הצריך אותי לא רק להילחם בשדה המדיני, אלא גם בבית בשדה התקשורתי. הייתי חייב להיאבק שם. אמרו לי 'תקים מדינה פלסטינית בתוך ירושלים, ויבוא סדר לעולם'. זה חייב אותי לעמוד מול מסע תקשורתי אדיר מבית ומחוץ. 

"למדתי במהלך השנים שלא ממש חשוב הסיקור. מה שחשוב זה המדיניות וההישגים שאני יכול להוביל את עם ישראל. זה מה שירשתי מאבי, מה שלמדתי מאחי".

לדבריו, "אם הייתי רוצה תקשורת טובה, כל מה שהייתי צריך זה לאותת שזה בסדר שיהיו שתי מדינות. הייתי עובר כמה צעדים שמאלה, ואני ורעייתי היינו נישאים על כפיים כגיבורי ישראל.

"עמדתי על העמדות החיוניות כדי להבטיח את הקיום שלנו. ספגתי התקפות, נאצות, הכפשות ושקרים, בהיקף שמעט מאוד אנשי ציבור עברו. אף אחד בארץ לא עבר את זה". 

"לא חי חיי נהנתנות" 

על הטענה שקיבל טובות הנאה אמר נתניהו: "זה שקר מוחלט, אבסורד כפול. אלה לא חיים של נהנתנות. אני עובד 18 שעות ביממה. אני אוכל את ארוחותיי ליד שולחן העבודה. זה לא קורדון בלו. לא באים מלצרים עם כפפות". 

"אני הולך לישון באחת-שתיים לפנות בוקר. אין לי כמעט זמן לראות את המשפחה, וזה מחיר גדול מאוד. אני חוטא בסיגר שאני לא יכול לעשן ברציפות כי אני ברצף פגישות. אגב, את שונא שמפניה, לא יכול לשתות את זה".

נתניהו סיפר: "בשנת 1999 יצאתי לחיים של חופש. פתאום יכולתי לנסוע בעולם. חשבתי בגיל 50: זו התכלית של חיי? יש לך מה לתת, אז תחזור חזרה למדמנה, למכרה הפחם. תחצוב בהר. זה מאמץ כביר. זו לא הנאה, לא נהנתנות. זה מגוחך.

"זה גם גורם עוול עצום לרעייתי. היא מקבלת התקפות ורצח אופי שאף רעיית ראש ממשלה לא קיבלה. משפחות החטופים יכולות להעיד - האישה הזאת נותנת מחייה למען המדינה הזו ולמען המשפחה שלנו.

"להציג את החיים שלי כנהנתנות זה לא סתם אבסורד, זה לא סתם עוול - זו בושה וחרפה". 

"אובמה ראה באיראן הזדמנות" 

נתניהו התבקש לפרט במה עסק באותן השנים שאליהן מתייחס כתב האישום. הוא פירט פעולות שביצע בשדה המדיני, הצבאי, העיסוק עם הפלסטינים ואיראן, וכן התייחס "למבצעים צבאיים, הטיפול מול ברק אובמה, עניינים חברתיים וכלכליים, שתי מערכות בחירות. זה לא מתחיל לסכם מה היה שם". 

עו"ד חדד שאל: "האם תוכל לספר לבית המשפט על אירועים מאזור 2011-2016?"

נתניהו השיב: "הדבר העיקרי שהייתי צריך להתמודד איתו היה הכניסה של אובמה לבית הלבן. אובמה, כבר בפגישתו הראשונה שלנו בבית הלבן, הסביר לי שהמדיניות של ארה"ב תקבל תפנית חדה ביחס לרעיונות שהאמנתי בהם. 

"הוא פנה לעולם הערבי להתפייסות, והוא פנה לאיראן לפיוס. הוא ראה באיראן הזדמנות גדולה, לא איום. ביחס למדינת ישראל הוא ראה צורך חיוני שאנחנו נחזור לקווי 67 ונקים מדינה פלסטינית. הוא דרש ממני כבר בפגישה הראשונה - 'אפילו לא לבנה אחת אל תבנו מעבר הירוק'. הסברתי לו שחצי מירושלים זה מעבר לקו הירוק. הייתי צריך להתמודד עם זה ולהדוף את זה". 

הדיון נקטע כאשר הכניסו לאולם פתק עבור נתניהו, והוא ביקש הפסקה לשתי דקות. לאחר מכן הוא חזר לדוכן העדים. 

"לוח זמנים עמוס" 

נתניהו המשיך ותיאר איך נראה סדר היום שלו: "לוח הזמנים שלי עמוס מאוד בצרכים הביטחוניים. יש ישיבות קבינט כמעט כל שבוע. כל הזמן יש אירועים. פגישות עם יועצים מדיניים, עם המל"ל שהקמתי אותו. כל הצרכים הפוליטיים - הכנסת, הדוברות כמובן. הפגישות נערכות עד חצות ומעבר לחצות". 

עו"ד חדד שאל: "איך אנשים היו יוצרים איתך בקשר באותן שנים (של כתב האישום)?"

נתניהו השיב: "היו מתקשרים ללשכה. שנים ארוכות לא היה לי טלפון סלולרי וגם לא מחשב. לא הייתה דרך להתקשר איתי חוץ מאשר דרך מזכירות או עוזרים". 

על פגישות שקיים אמר נתניהו: "כל גורם שבא אליי לפגישה, חייב לעבור דרך מעטפת ביטחונית. ראש ממשלת ישראל הוא האדם המאובטח ביותר". 

בשלב זה הדיון יצא להפסקה עד השעה 13:00. 

מפגינים מחוץ לבית המשפט המחוזי בתל אביב בפתיחת עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הבוקר (ג') / צילום: ידין גלעדי
 מפגינים מחוץ לבית המשפט המחוזי בתל אביב בפתיחת עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הבוקר (ג') / צילום: ידין גלעדי

"התקשורת ממש לא מאוזנת" 

לאחר ששב מההפסקה בדיון, נתניהו נשאל לגבי פרשה 4000 האם התקשורת מאוזנת, והשיב: "ממש לא". הוא ביקש להתייחס לשוק באופן כללי ואמר: "ישראל הייתה מאוד ריכוזית בתחילת דרכה, הייתה יותר חופשית. היה רדיו, והייתה עיתונות. היו 'מעריב', 'ידיעות אחרונות' ו'הארץ', והיו מגוון דעות. הגיוון הלך ונסגר, עד כדי כך שהרוב המכריע של הכתבים והפרשנים באו ממחנה השמאל ושיקפו את דעותיהם. האיזון מושג על-ידי הגיוון. אני מאמין בכלכלה חופשית של דעות, לתת ביטוי בדמוקרטיה לציבור. שני שליש מהציבור רואה את עצמו כימין מתון עד קשה. 

"לישראל הייתה עד לאחרונה תקשורת מונוליטית. יש לזה חשיבות כלפי חוץ. כששומעים בחוץ רק דעה אחת, וחושבים שזה משקף את רוב העם - זו תוספת תהודה גדולה. אבי המנוח הוסיף לתורת ז'בטינסקי את המאבק בדעת הקהל. אתה לא יכול לעגן ניצחון צבאי בלי ניצחון מדיני. אתה לא יכול לעגן ביטחון מדיני בלי דעת הקהל. יש נזק עצום בתקשורת מונוליטית". 

לדברי נתניהו, "הדבר העיקרי הוא לגוון את התקשורת שאינה נשלטת על-ידי מחנה אחד. לגיוון הזה היה בעיניי תפקיד חיוני, וזו האג'נדה שאיתה הלכתי. עמוס שוקן לא ישתנה. גם האחרים לא. או שיקנו אמצעי תקשורת קיימים, או שיקימו". 

ראש הממשלה הוסיף: "היו לי שיחות עם מוזי ורטהיים, שהיה מבעלי ערוץ 2. פטריוט גדול, איש אשכולות שתרם בדרכים שונות לביטחון המדינה. אמרתי לו: 'תגוון, הערוץ מוטה לשמאל'. הוא ענה לי: 'ידיי כבולות'". 

על הימנעותו מראיונות בישראל אמר נתניהו: "בראיונות בארץ מעוניינים בשאלה ולא בתשובה, או שמפריעים - בניגוד גמור למה שקורה בתקשורת האמריקאית. פה לא באים לשמוע". 

ראש הממשלה התייחס לפתיחת ערוץ 14 ואמר: "ערוץ 14 צמח מכלום, בהשקעה אפסית ביחס לתאגיד השידור הציבורי, משום שיש לציבור צימאון עצום לשמוע גיוון דעות. חשבתי שזו השקעה טובה: שני שליש מהציבור רוצה בשר, ו-98% מוכרים רק טבעוני, אז ברור שאם תפתח ערוץ ותמכור בשר - יבואו אליך". 

"אלוביץ'? היכרות רחוקה" 

נתניהו נשאל על-ידי עורך דינו על הקשר שלו עם שאול אלוביץ', בעלי בזק לשעבר, הנאשם לצידו בתיק 4000. נתניהו השיב כי הוא פגש בו בקדנציה הראשונה שלו כראש ממשלה כאשר נפגש עם 40-30 אנשי כלכלה בשביל להוביל רפורמות, וב-2002, כשמונה לשר האוצר.

"זו היכרות רחוקה, לא יצא לי לדבר עם שאול אלוביץ' אחד על אחד אף פעם", אמר והוסיף: "ידעתי שהוא איש עסקים שעוסק באסיה, וזה עניין אותי". לדבריו, "בשולחן של מובילי הכלכלה, הייתי יכול לדעת שאלוביץ' תומך במדיניות שלי, כי רוב האנשים שם תמכו בה". 

נתניהו סיפר כי בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' הגיעו לנחם את רעייתו שרה אחרי פטירת אביה שמואל בן ארצי. "אז נוצר קשר שלא היה קודם", אמר. 

מסמכים ששווים הון עתק 

עו"ד חדד החל להיכנס לפרטי כתב האישום והציג מסמכים, לגביהם נטען כי הם נחתמו לפני ארוחת הערב בה נטען כי הושגה הבנה עם אלוביץ' להטיית הסיקור. מדובר במסמכים שהוגדרו על-ידי התביעה כבעלי ערך כלכלי, וההגנה מראה כי הם נחתמו לפני הפגישה בה סוכמה ההבנה ביניהם. 

נתניהו אמר: "קודם כל צריך להגיד איך זה עובד. יש שר תקשורת. אני יכול להניח שחתמתי לאורך השנים על אלפים כאלה. אם זה מגיע אליך, זה עבר דרג מקצועי. אני לא זוכר מקרה אחד שאני כראש ממשלה לא חתמתי על מסמך כזה. מעולם לא קרה מצב שלא חתמתי על מסמכים שהגיעו מהדרג המקצועי. אתם אומרים בכתב האישום שזה שווה לאלוביץ' הון עתק. זאת אומרת מה זה שונה ממה שבא אחר-כך? שום דבר.

"מביאים מסמכים לחתימתי. אני לא חולק שחתמתי, אלא שלא הראו לי, כי הייתי אומר - אתם הבנתם מה שאתם מראים לי? שהדבר הזה שווה לו הון עתק". הוא הוסיף: "אלה שתי הטבות רגולטוריות שאני חותם עליהן - וגם משה כחלון כשר האוצר - בלי סיקור אוהד. זה התהליך הטבעי". 

התנגדות ראשונה של התביעה 

בכתב האישום תואר אתר וואלה כאתר פופולרי אחרי ynet. נתניהו הגיב לכך ואמר: "זה מלמד שהתביעה לא מכירה מספיק את שוק התקשורת. וואלה היה אתר חדשות זניח. השפעתו על סדר היום הפוליטי הייתה זניחה. השאלה היא לא כמה נכנסים לאתר". 

לדבריו, "בבחירות 2013 התבקשנו לשים כסף באתר, ולכן התבצעה בדיקה שגילתה שוואלה אתר זניח. בבחירות 2015 השקענו בו 0 שקלים. הטענה שחשבתי שוואלה הוא אתר משפיע, היא טענת כזב". 

עו"ד חדד שאל את נתניהו על כך שעד המדינה ניר חפץ אמר שאתר וואלה היה בעל השפעה מזערית בעיניו. התביעה התנגדה, לראשונה מתחילת העדות. עו"ד יהודית תירוש, ראש צוות התביעה בתיק 4000, התנגדה להציג לנתניהו את השאלה וטענה כי לא מציגים לעד טענות של עדים אחרים שאומרים אותו הדבר, ומבקשים את תגובתם.

ח"כ טלי גוטליב צעקה מהקהל, וראש ההרכב, השופטת רבקה פרידמן-פלדמן, אמרה לה: "חברת הכנסת מתבקשת לא להתערב, יש פה עורכי דין שעושים את עבודתם".

ההתנגדות התקבלה. 

נתניהו ביקש להציג סרטון בו הוא נראה חותם על מסמכים שהביא לו ראש הלשכה צחי ברוורמן. "הייתי במשרדי", אמר. "צחי ברוורמן, הרל"ש, מביא לי את המסמכים לחתימתי, ואמרתי אני רוצה לתעד את זה, כדי שהשופטים יראו איך זה נראה". 

"זה אופייני ב-17 שנים שאני ראש ממשלה", הוסיף נתניהו. "אם היה קורה שהייתי מסרב לחתום, זה היה אירוע נדיר. זה עובר את השרים, ואם זה עובר, אתה חותם". 

"זה לא חריג לפנות לאיש תקשורת לגבי מינוי" 

עו"ד חדד ביקש להציג לנתניהו התכתבות בין גלעד ארדן לאילן ישועה, שהיה אז מנכ"ל אתר וואלה, בו התלונן האחרון על מינויה של טלי בן עובדיה לעורכת האתר בשנת 2012.

נתניהו השיב כי הוא לא זוכר. התובעת התנגדה בפעם השנייה היום: "זו לא פרקטיקה של חקירה ראשית". עו"ד חדד השיב: "אם הנאשם רוצה להגיד שהם טועים - אז תתנגדו. זה תפקידו להתייחס".

חדד המשיך לשאול: "מה ידוע לך על החופש לפנות לאיש תקשורת ולומר לו את דעתך על מינוי אלמוני או פלוני?"

ראש הממשלה השיב כי זה לא חריג. "המדיניות היא כוח-האדם שבא ליישם את המדיניות. בשוק החופשי של העיתונות אתה קובע את המדיניות גם לפי האנשים. לכן, הדבר עלה אצלי עם כמה בעלים. לכן, ארדן משקף בזעיר-אנפין את המדיניות הזו".

עוד הוסיף נתניהו כי הוא שוחח עם אלי עזור ועם רבים אחרים. "זה מה שפוליטיקאים עושים. אבל להכניס את זה לכתב האישום?", אמר. 

עו"ד חדד שאל: "אתה יכול לפנות לבעלים ביחס לזהות של כתב ועורך ראשי? זה דבר שנובע מיחסים של שוחד?"

נתניהו השיב: "זה הדבר הכי טבעי בעולם, זה לא מושחת. איש ציבור מבין עניין, זה מה שהוא עושה. עשיתי את זה עם מוזי ורטהיי,ם אמרתי לו 'תשנה את האנשים בחדשות 2'. יש פה אי-הבנה יסודית ביחסים בין פוליטיקאים לתקשורת. פוליטיקאים תלויים בתקשורת, כי זה השער שלהם לתקשורת. התקשורת תלויה בפוליטיקאים, כי הם מספקים להם חדשות. הקשר הזה הוא ביסוד הדמוקרטיה המודרנית כפי שאנחנו מכירים אותה".

"לא הייתה הבנה, לא היה סיכום, לא היה שוחד"

עו"ד חדד שאל את נתניהו על כתבה באתר וואלה מדצמבר 2012: "נתניהו עיוור לעוני הגובר בעקבות דוח העוני של לתת". נתניהו השיב: "זה מוכיח את העוינות של וואלה לליכוד. מצאו איזו עמותה והפכו את זה לכותרת ראשית".

נתניהו אישר כי ארדן פנה לישועה, מנכ"ל וואלה דאז, והתלונן על הכותרת. "הוא התלונן כי זה לא הוגן, לא ביקשו תגובה של הליכוד, שום דבר. זו הייתה כותרת לא מקצועית במטרה לפגוע בליכוד". נתניהו הוסיף: "לא הייתה הבנה, לא היה סיכום, לא היה שוחד. רואים מה היה לפני ארוחת הערב (עם אלוביץ') ומה היה אחריה".

נתניהו המשיך וטען כי לא רק שוואלה לא שינו כותרות לטובתו, אלא עשו הפוך. כך הוצג גם לגבי ידיעה בעניינו של נפתלי בנט. "ברור שלפי הכותרת בנט הוא הקורבן, והליכוד הוא רע".

עוד הוסיף ראש הממשלה: "כל התיק בנוי על אמירה מופרכת שהייתה הבנה, טלפתיה (עם אלוביץ'). לא היה שינוי ביחס של וואלה אליי, ואני אומר - היה שינוי, אלא שנהיה גרוע. לא היה שינוי לפני ארוחת הערב ואחריה".

עו"ד חדד בנאום הפתיחה: "התביעה לא פרעה את השטרות שהניחה בתחילת המשפט"

מוקדם יותר היום, בפתח הדיון, עו"ד עמית חדד, סנגורו של נתניהו, החל בנאום פתיחה לפרשת ההגנה: "בלית-ברירה אנחנו כאן", אמר. "אנחנו שמחים להציג את הגרסה שלנו. אמרו שנתניהו לא רוצה להגיע. הוא מכבד את ההליך. הוא רוצה לפרוס באופן סדור וברור את האמת כפי שאנחנו מבינים אותה. אנחנו רואים את האישומים בצורה אחרת לגמרי". 

עו"ד חדד אמר שהתביעה לא פרעה את השטרות שהניחה בתחילת המשפט. לדבריו, "בתיק 4000 יש טענה מאוד מוזרה. הטענה איננה שנתניהו קיבל סיקור חיובי בוואלה, כי הסיקור היה איום ונורא, אלא שהייתה היענות חריגה משאול אלוביץ' - ואת זה בכלל לא חקרו. אנחנו נראה מתי ואיך התזה הזאת נולדה.

"שוחד על בסיס הבנה שלא מתבסס על סיכום מוקדם הוא תקדימי, שגוי ופסול. בכתב החשדות לקראת השימוע, המאשימה מיקמה את מועד ההבנה בינואר 2014. אחרי השימוע היא מתחה אותו קדימה. לא היו שינויים או ראיות חדשות". 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ועורך דינו עמית חדד בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: חיים גולדברג/פלאש90
 ראש הממשלה בנימין נתניהו ועורך דינו עמית חדד בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

עו"ד חדד טען כי התביעה לא הוכיחה שהייתה הטיה בסיקור באתר וואלה. לדבריו, "וואלה התברר כאתר ציני, עוין, אכזרי. הכתבות הכי שגויות היו שם. ובאתר הזה טוענים להיענות חריגה. גם האישום הנוסף בתיק 4000 גם הוא חריג וחסר תקדים - מי שמע על טענה של הפרת אמונים המתבססת על קונסטרוקציה חדשה? זה שאתה פונה לגוף תקשורת בנוגע לסיקור, מעמיד אותך בניגוד עניינים?". 

לדבריו, "הדברים קלושים. אין כזה דבר שוחד של סיקור, בטח בלי שיש סיכום מוקדם. בלי סיכום מוקדם מגיעים לתוצרות אבוסרדיות". 

"שפן ניסיונות משפטי"

על תיק 2000 אמר חדד כי הוא מופרך. "הטענה שנוני מוזס הציע שוחד - זה לא נכון, וזה גם לא מה שמיוחס לראש הממשלה. הוא מואשם כי לא חדל מהשיח עם מוזס. האישום בתיק 2000 מקריס את האישום בתיק 4000 - אם ראש הממשלה מסרב לקבל שוחד מאתר כמו 'ידיעות אחרונות', שהוא אתר חזק יותר מוואלה, אז הוא כן יסכים לקבל שוחד מאתר נחות כמו וואלה?". 

על תיק 1000 אמר חדד: "לפי חוק המתנות, עובד הציבור לא רשאי לקבל מתנה. בא בית המשפט העליון ובשורה של פסקי דין אמר לנו מה זו מתנה שניתנת לאדם, באשר הוא עובד ציבור. היועמ"ש ידע שאי-אפשר לטעון ברצינות שנתניהו קיבל את המתנות מהטעם היחיד והדומיננטי כי הוא עובד ציבור. מה עשו? יצרו קונסטרוקציה חדשה. אם המתנה ניתנה בזיקה להיותך עובד ציבור - אז קמה עבירה חמורה יותר. שם די לנו בזיקה".

חדד התייחס לעניינה של עו"ד רות דוד, פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר, ואמר: "היא קיבלה מתנות וסחלבים מסנגור - סגרו לה את התיק. אותו יועמ"ש. שם נכתב בהחלטת הסגירה שהיו יחסי חברות, שהמתנות יכולות לשמש אינדיקציה לחברות העמוקה. נכתב שגם איש ציבור רשאי לקבל מתנות מידידים. אנחנו חושבים שהיועמ"ש צדק כשסגר את התיק לרות דוד, אבל הסטסנרט הכפול הוא בלתי אפשרי. צריך לשאול למה ראש הממשלה זוכה לחידוש על חידוש - דווקא עליו מחליטים לחדש. הוא הפך לשפן ניסיונות משפטי". 

טענות לרדיפה

עו"ד חדד טען לרדיפה של נתניהו והתייחס לזימונו של העיתונאי בן כספית לאחר שהופעלו עליו לחצים. "כדי להבין כמה רחוק הייתה המשטרה מוכנה ללכת, ביולי 2016 ארי הרו חזר מארה"ב. הוא טס בקונקשן ולא ישן. הוא נחקר 11 שעות ביאח"ה. משטרת ישראל הציעה לו עסקה מושחתת פסולה. אמרו לו - 'יוותרו לך על התיק האישי שלך'. אמרו לו - 'אין מה לתת? אין לך משהו עליו?'. אנחנו נראה בפרשת ההגנה את רוחב הרשת שבה ניסו לתפוס את ראש הממשלה".

לדבריו, "יש רשימה אינסופית - אחד השיאים היה כשלקחו את דוד שמרון (עורך דינו של נתניהו ובן דודו - נ.ש.) והציעו לו להיות עד מדינה נגד ראש הממשלה. מי שמע על דבר כזה? עד מדינה נגד הלקוח שלו. במאמץ אדיר וחסר תקדים באים ומחברים לתמונה חתיכות פאזל עם פטיש 50 ק"מ שכאילו התחבר".

על חקירת המשטרה והתנהלות הפרקליטות אמר חדד: "הם ידעו שפגישת ההנחיה לא יכולה הייתה לקרות. הם ידעו, הרי היה להם את היומן. בתיק 4000 יש טענה לפגישת הנחיה. בא עד מדינה וצריך לנחש מתי הפגישה קרתה.

"בתיק 4000 היה ברור שהוא תיק חסר סיכוי. לא היו שום ראיות להטבות רגולטוריות ולהטיית סיקור". 

עו"ד חדד יצא נגד פירוט המתנות בכתב האישום: "עדויות סברה של עדה אחת שעומדות בסתירה לראיות אובייקטיביות. בניגוד למה שהנהג מספר. למרות שכל העדים סותרים אותה. למרות שהיא אומרת שאין לה דרך להעריך. זה נראה כאילו הסכום מדויק עד השקל. הראינו כמה הדברים מופרכים. נמשיך להראות זאת גם במסגרת פרשת ההגנה. היומרה הזאת היא יוצאת דופן. 

"הראנו מה הסיבה למתן המתנות, ושההיקף מצומצם בהרבה. ההיקף הוא לאין שיעור מצומצם יותר. זו הייתה מתנת יום הולדת של ראש הממשלה, יום נישואים, עניינים שהם הכי לגיטימיים של חילופי מתנות בין חברים". 

חדד הודיע כי העדות תתחיל בתיק 4000, לאחר מכן תעסוק בתיק 1000 ואז בתיק 2000. "נוכיח שהחקירה נעשתה ללא אישור היועמ"ש. נבקש לא רק לזכות את ראש הממשלה - נבקש לוודא שדבר דומה לא יקרה יותר".

תמיכה רחבה 

לאולם הדיונים הגיעו הבוקר לתמוך חברת הכנסת טלי גוטליב, השרים איתמר בן גביר, מירי רגב, עידית סילמן ומאי גולן, יו"ר הכנסת אמיר אוחנה ובנו של נתניהו, אבנר. 

בסביבות השעה 10:00 נתניהו הגיע לאולם ולחץ את ידי השרים וחברי הכנסת שהגיעו לתמוך בו. 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ועורך דינו עמית חדד לפני תחילת עדותו, היום (ג') / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה
 ראש הממשלה בנימין נתניהו ועורך דינו עמית חדד לפני תחילת עדותו, היום (ג') / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

אמיר אוחנה, מירי רגב ואוסנת מרק בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היום / צילום: ראובן קסטרו/פול וואלה
 אמיר אוחנה, מירי רגב ואוסנת מרק בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היום / צילום: ראובן קסטרו/פול וואלה

טלי גוטליב באולם בית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: חיים גולדברג/פלאש90
 טלי גוטליב באולם בית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

איתמר בן גביר באולם בית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: חיים גולדברג/פלאש90
 איתמר בן גביר באולם בית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

אבנר נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: פול וואלה. ראובן קסטרו
 אבנר נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: פול וואלה. ראובן קסטרו

מטעם הפרקליטות התייצבו חמישה: פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה עו"ד יהונתן תדמור, עו"ד אלון גילדין, עו"ד יהודית תירוש, עו"ד קרן צבירן ועו"ד ניצן וולקן. 

מימין: פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה עו''ד יהונתן תדמור, עו''ד אלון גילדין, עו''ד יהודית תירוש ועו''ד ניצן וולקן / צילום: ראובן קסטרו/פול וואלה
 מימין: פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה עו''ד יהונתן תדמור, עו''ד אלון גילדין, עו''ד יהודית תירוש ועו''ד ניצן וולקן / צילום: ראובן קסטרו/פול וואלה

ארגזי מסמכים ותמלילים לקראת עדות נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: חיים גולדברג/פלאש90
 ארגזי מסמכים ותמלילים לקראת עדות נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

לקראת עדות נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: פול וואלה. ראובן קסטרו
 לקראת עדות נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: פול וואלה. ראובן קסטרו

שלושה אישומים 

מאז החל שלב ההוכחות במשפט נתניהו, התקיימו כ-280 ימי דיונים. בפרשת התביעה העידו בבית המשפט 120 עדים, בהם שלושת עדי המדינה: ניר חפץ, יועץ התקשורת לשעבר של נתניהו; שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר; וארי הרו, מנהל לשכתו של נתניהו לשעבר. עדים מרכזיים נוספים היו איש העסקים ארנון מילצ'ן; הדס קליין, העוזרת של מילצ'ן; והמיליארדר גיימס פאקר. 

כתב האישום הוגש בינואר 2020 נגד ראש הממשלה נתניהו; שאול אלוביץ', בעלי בזק לשעבר; אשתו איריס אלוביץ'; וארנון (נוני) מוזס, מו"ל "ידיעות אחרונות".

כתב האישום כולל שלושה אישומים - האישום הראשון והחמור ביותר מתייחס לתיק 4000, בו מואשם ראש הממשלה בשוחד ובהפרת אמונים, בכך שקידם מהלכים רגולטוריים לטובת בזק בתמורה להטיית הסיקור באתר וואלה.

האישום השני מתייחס לתיק 2000, בו מואשם נתניהו בהפרת אמונים, בכך שלא סירב להצעתו של מוזס לשנות את הסיקור ב"ידיעות אחרונות" לטובתו בתמורה לקידום חקיקה נגד "ישראל היום", זאת למרות שלא הייתה בכוונת נתניהו לקדם את המהלכים. מוזס מואשם בהצעה לשוחד.

האישום השלישי מתייחס לתיק 1000 - תיק המתנות, בו נאשם נתניהו בהפרת אמונים, בכך שקיבל טובות הנאה מחבריו המיליארדרים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר, בהיקף של כ-700 אלף שקל. נטען כי טובות ההנאה ניתנו בשל תפקידו הציבורי. 

ארנון (נוני) מוזס באולם בית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: ראובן קסטרו/פול וואלה
 ארנון (נוני) מוזס באולם בית המשפט המחוזי בתל אביב, היום (ג') / צילום: ראובן קסטרו/פול וואלה

*** חזקת החפות: ראש הממשלה בנימין נתניהו, בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.