על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● שוקלים לעזוב את ישראל? אתם צריכים לקרוא את המחקר הזה
● אחרי נפילת אסד: גרמניה הקפיאה כ-50 אלף בקשות מקלט סוריות
1בארה"ב מעריכים: "מפלה היסטורית" לאיראן באזור אחרי נפילת אסד
"איראן השקיעה עשורים ומיליארדי דולרים בהקמת ברית של מיליציות וממשלות שאיפשרו לה השפעה צבאית ופוליטית ברחבי המזרח התיכון... אך בתוך שבועות בלבד היסודות של הברית הזאת התרסקו לחלוטין", זו המסקנה של הוול סטריט ג'ורנל, בדיווח על השינויים המשמעותיים במאזן הכוחות במזרח התיכון אחרי נפילת משטר אסד.
לפי הדיווח, נפילת המשטר היא עוד "קטסטרופה אסטרטגית" לטהרן שתחייב את השלטון שם למחשבה מחודשת בנוגע למדיניות שלו. בהשוואה למלחמה בעיראק, נכתב, "בעוד שהפלת סדאם הביאה ליצירת אפשרויות חדשות בעבור טהרן, הרי שהפעם היא בעיקר נפגעת מההתפתחויות". מומחה צבאי אמר לעיתון כי "האיראנים חשבו ש-7 באוקטובר הוא נקודת מפנה היסטורית. הם צדקו, אבל בכיוון ההפוך לחלוטין מזה שהם רצו". לדבריו, אבני הדומינו בחזית המערבית שהקימה איראן נגד ישראל "נפלו בזו אחר זו".
אין "ציר התנגדות" בלי אספקת נשק לחיזבאללה, אמר המומחה, וזו כעת תלויה בספק בעקבות האירועים בסוריה. לפי הדיווח, יש גם היבט כלכלי לפירוק הברית: איראן הושיטה לסוריה עזרה על ידי אספקת נפט זולה, ודמשק "חייבת" עשרות מיליארד דולרים לאיראן. כעת, כאשר רוחות אנטי-איראניות נושבות בסוריה, ספק אם החובות יוחזרו.
מאת סונה אנגל רסמוסן. מתוך הוול סטריט ג'ורנל. לקריאת כתבה המלאה.
2ארה"ב שוקלת לקנוס את ספרד בשל סירוב לספינות נשק לישראל לעגון בשטחה
ממשלת ספרד אסרה בחצי השנה האחרונה על אוניות הנושאות נשק או חומרי נפץ לישראל לעגון בשטחה, אפילו אם מדובר ביצוא ביטחוני אמריקאי שנועד לסייע למאמץ המלחמה הישראלי. הצעד הוכרז כמדיניות רשמית על ידי הממשלה, כולל משרד החוץ, לצד אמברגו שהוטל על יצוא נשק לישראל בכלל והקפאת כל הרכש הצבאי החדש מישראל. לפחות שלושה מקרים פורסמו בכלי התקשורת בחודשים האחרונים, בהם נאסרה עגינה בנמלים כמו אלחזירס או אחרים בדרום ספרד.
כעת, לפי דיווח של סוכנות הידיעות AP, פתחו הרשויות האמריקאיות בחקירה נגד הרשויות בספרד בנושא זה. המועצה הפדרלית לימאות, לפי הדיווח, היא זו שאחראית על החקירה, והחשד הוא כי ההחלטה "יוצרת תנאים מגבילים לסחר חוץ חופשי". למועצה יש את הסמכות להטיל קנס של יותר מ-2 מיליון דולר על ממשלת ספרד על כל סירוב עגינה שאינו מוצדק, לשיטתה. מדובר בין היתר בסמכות שנועדה להגן על תובלה ימית המשמשת את הצבא האמריקאי ליצוא בינלאומי, מתוך הבנה כי ישנן ממשלות שינסו להטיל על כלי השיט סנקציות שונות. לפי הדיווח, המקרה הראשון נרשם במאי, ולאחר מכן היה מדובר בשתי ספינות משא של ענקית הסחר הדנית "מרסק" שניסו לעגון וסורבו בנובמבר.
מתוך AP. לקריאת הכתבה המלאה.
3בגרמניה מעריכים: ישראל וטורקיה יתעמתו על גורל הכורדים בסוריה
חזית חדשה צפויה להיפתח בין ישראל לטורקיה, סביב התמיכה של ירושלים בכורדים בצפון סוריה לעומת הניסיון של נשיא טורקיה ארדואן לערער את האזור הסמי-אוטונומי שהכורדים גיבשו לעצמם; כך מעריך מומחה טורקי לאזור במאמר בעיתון הגרמני פרנקפורטר רונדשאו.
לפי הכתבה, שר החוץ גדעון סער וראש הממשלה בנימין נתניהו הקפידו להבהיר כי יש להגן על הכורדים, בעלי ברית ותיקים של ישראל באזור, המתפרשים על פני שטחים בעיראק, בסוריה ובטורקיה. ארדואן איים כי "לא ייתן למצב שבו יש איומים קיומיים על ביטחונה של טורקיה" להתרחש באזורים המשוחררים בצפון סוריה, בעוד ישראל הושיטה "מסר של שלום לדרוזים, לכורדים, לנוצרים ולמוסלמים המעוניינים לחיות בשלום לצד ישראל", כפי שהצהיר סער. בצד הטורקי חוששים במיוחד מסיוע ישראל ל-SDF, כוחות אופוזיציה שבהם נוכחות בולטת לכורדים השולטים בצפון המדינה. סוכנות הידיעות הטורקית היא היחידה שבינתיים השמיעה ביקורת על הרס הארסנל הצבאי של אסד על ידי ישראל, בדיווחים במהלך השבוע, לפי הכתבה.
מאת ארקן פהליוון. מתוך הפרנקפורטר רונדשאו. לקריאת הכתבה המלאה.
4אמסטרדם: אחד החשודים בתקיפת אוהדי מכבי יואשם בניסיון הריגה
באמסטרדם ייפתח מחר (ד') משפטם של שבעה חשודים במעורבות בהתקפות האלימות על אוהדי מכבי תל-אביב לפני כחודש בעיר, ואחד מסעיפי האישום כולל ניסיון הריגה. בין החשודים ישנו מבקש מקלט ממוצא פלסטיני שמתגורר במרכז קליטה בעיר וכן בן של מהגרים פלסטיניים שנחשב לבכיר במאבק הציבורי נגד ישראל בשנה האחרונה; כך מדווח הערוץ הציבורי ההולנדי.
לפי מומחים, למרות שיש תיעוד וידיאו רב של המעשים, כולל על ידי התוקפים עצמם, "יהיה קשה לזהות באופן מוחלט את התוקפים משום שרבים לבשו כיסויי ראש". הדבר רלוונטי במיוחד לנאשם החשוד בניסיון הריגה. בית המשפט יוכל להכריע אם התקיפה נעשתה על רקע אנטישמי, מה שיכול להחמיר את הענישה לפי החוק ההולנדי. לפי מומחים, מי מבין התוקפים שזו עבירה ראשונה בשבילו ככל הנראה יישלח לעבודות שירות בלבד. התביעה ההולנדית הבטיחה להמשיך ולהעמיד לדין חשודים נוספים, והבהירה כי התרכזה בהגשת כתבי אישום במהירות האפשרית במקרה זה.
מתוך הערוץ ההולנדי הממלכתי NPO1. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.