תקציב 2025 | 89 מיליארד שקל בשנה: מי הנהנים מהטבות המס?
במשרד האוצר הפיצו השבוע את עיקרי הצעת התקציב לשנת 2025, והיא כוללת פרק מסקרן במיוחד על הטבות המס שמעניקה המדינה. מדובר על סכום עתק שמוערך ב–89 מיליארד שקל, רובם ממס הכנסה ומסי נדל״ן.
הטבת המס הגדולה ביותר, ובפער גדול, נוגעת לחסכונות ארוכי הטווח בפנסיה ובקופות הגמל. באוצר מעריכים כי מדובר בקרוב ל-26 מיליארד שקל בשנה. במקום השני נמצאות קרנות ההשתלמות, עם הטבה צפויה של 7.3 מיליארד שקל. באוצר ניסו לצמצם את הטבת המס, ולא בפעם הראשונה, ברקע התנגדות ההסתדרות והביקורת הציבורית. למרות שהאוצר התקפל כביכול, מדובר בהטבה שהולכת ונשחקת ממילא, שכן עברו שני עשורים מאז הפעם האחרונה שתקרת ההפקדה לשכירים עודכנה.
במקום השלישי עם 6.9 מיליארד שקל נמצאות נקודות הזיכוי להורים. בשנה החולפת נוספה נקודת זיכוי אחת בגין ילדים בני 13־17 ושתי נקודות זיכוי בגין ילדים בני 0־3, הן לאב והן לאם. מדובר בתוספת משמעותית, שכן כל נקודה שווה כ-240 שקל לחודש.
הבאים בתור ברשימה הם החוק לעידוד השקעות הון והפטור לענף הפירות והירקות, הפטור ממס שבח והפטור על השכרת דירה. אגב השכרת דירה, באוצר שואפים להביא לשחיקת ההטבה עליה באמצעות הקפאת הסכום הפטור מתשלום מס, שעומד היום על כ-5,600 שקל.
מהמסמך ניתן להבין עד כמה באוצר היו שמחים לראות חלק מהפטורים חולפים מן העולם. ״החיסרון הגדול של הטבות המס נובע מהיעדר דיון ציבורי על אודות התועלת שבהן, ומכך שמרביתן אינן זוכות לאישור תקופתי, להבדיל מתקציב ההוצאות של הממשלה, המאושר בחוק הכנסת מדי שנה״, ציינו.
בהשוואה בינלאומית, היקף הטבות המס בישראל (4.2% מהתוצר) נמוך משמעותית משורת מדינות ב-OECD, שמגיעות גם ל-14.5%. אז לפני שממהרים לפגוע בהטבות המס הניתנות לציבור, אפשר לשאול קודם כיצד נכון לחלק אותן כך שיגיעו למי לאן שבאמת זקוקים להן.
בר לביא
משפט רה"מ | השיח על חנינה לנתניהו חוזר, והוא משרת את ההגנה
בתום השבוע הראשון לעדותו של ראש הממשלה במשפטו הפלילי, שוב עלתה על הפרק אפשרות חנינתו. נשיא המדינה יצחק הרצוג, שבסמכותו להעניק חנינה כזו, נשאל בנושא בכנס של מקור ראשון, והשיב: "כרגע זה לא על הפרק".
"תמיד אפעיל את סמכויותיי על פי צו מצפוני ועל פי החוקים במצב הזה", ציין, "אני מאמין בחובה לכבד את שלטון החוק ואין אדם העומד מעל החוק". עד כאן דברים שניתן לשאוב מהם מסר ראוי לגבי עצמאות מערכת המשפט.
אלא, שהנשיא לא עצר כאן, ולפי פרסום בהארץ הוסיף לגבי אפשרות החנינה כי "אנשים צריכים לבקש, לרצות - והדברים ייבחנו". עוד אמר כי "זה תהליך שמעורבים בו הרבה גורמים, לא נכון שאדבר על כך באופן פומבי בעוד שהמשפט מתנהל". הרוח העולה מהדברים ברורה: חנינה בהחלט על השולחן, וייתכן כי מגעים בנושא מתנהלים כבר עכשיו, מאחורי הקלעים.
משפט נתניהו, אם צריך להזכיר, לא מתנהל בסטריליות של אולם בית המשפט. כבר ביום הראשון לעדותו, ובמסיבת העיתונאים שכינס בערב שקדם לה, חזר ראש הממשלה ותקף את מערכת אכיפת החוק. באווירה רעילה כזו, הבחירה של הרצוג שלא להעניק גיבוי חד משמעי לפרקליטות אלא לפזר רמזים על עסקאות הנרקמות הרחק מעין הציבור, ועל פתיחותו לרעיון שיפטור את ראש הממשלה מהאחריות הפלילית שמייחסת לו המדינה, היא לא רק שגיאה ערכית - היא גם מתנה לסניגוריו של נתניהו.
עמירם גיל
ההפיכה בסוריה | ההצלחה הכלכלית שמתחבאת מאחורי הפלת אסד
בשנים שחלפו מאז הבסת דאע"ש, הגבולות בסוריה די התייצבו. העיר אידליב וסביבתה הפכו למעוז קבוע של האופוזיציה הסורית, שמשטר אסד לא הצליח למגר.
היאת תחריר א־שאם, ארגון המורדים העיקרי, ניצל את השקט היחסי והקים שם מדינה מתפקדת יחסית. כל כך מתפקדת, שהיא צמחה כלכלית במידה דרמטית ביחס להידרדרות של שאר סוריה.
איך יודעים את זה? מביטים אל האור. שימוש בתאורה חשמלית מוכר במחקר הכלכלי כפרוקסי לצמיחה כלכלית, ומאפשר להעריך צמיחה בפועל לעומת דיווחים רשמיים במדינות דיקטטוריות שאמינותן מוטלת בספק. ובצפון-מערב סוריה, היקף התאורה זינק פי כמה, בעוד באזורים שבשליטת המשטר התאורה נחתכה בחצי. מחקר אחר מעריך כי בין 2020 ל-2023 שיעור האוכלוסיה באזורים בשליטת האופוזיציה עלה מ־24% ל־26%. כלומר, אנשים מהגרים לאזורים המצליחים יותר, אף ששם הם חשופים למתקפות מצד המשטר. זו, כנראה, אחת הסיבות להצלחת המורדים ולהפלתו המהירה של אסד. כשהמצב הורע כל כך בעוד שתחת שליטת המורדים דווקא חל שיפור, המוטיבציה להגן על המשטר צנחה, והצבא נטש עמדות.
ריאד עבד אל־ראוף, שר האוצר בממשל אסד שהמורדים הנחו להמשיך בעבודתו לפי שעה, אמר לפייננשל טיימס כי השלטון הסורי החדש מתכוון לנטוש את "המערכת הפסאודו־סוציאליסטית" שהנהיגה מפלגת הבעת', לטובת מודל של שוק חופשי יותר, כדי למשוך השקעות חיצוניות. ניסוי הכלים באידליב הוכיח שהם מסוגלים למשול בצורה טובה בהרבה מאשר אסד המודח.
עידן ארץ
תמונת השבוע
חפצים של אסירים בכלא סידנאיא, ששימש תחת משטר אסד להוצאות להורג ועינויים, השבוע בדמשק / צילום: Reuters, Emin Sansar
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.