אפשר היום להגיד שמדד נאסד"ק 100 הצדיק את שמו - לא רק בגלל ש-100 חברות טכנולוגיה מיוצגות בו, אלא גם כי מתחילת שנת 2023 ועד היום, בתקופה של כמעט שנתיים, הוא השלים זינוק מדהים של 100% ואפילו קצת יותר, לאחר העלייה שרשם ביום ב'. מתחילת השנה הנוכחית, שבר המדד 44 שיאים חדשים.
● מנהל הקרנות שמסביר: כך תרוויחו מ"מרוץ החימוש הגדול מאז המלחמה הקרה"
● טבע פרסמה תוצאות חיוביות בניסוי קליני - והמניה טסה במעל 19%
משקיעים ישראלים יכולים רק להיות מאוכזבים מכך שרשות שוק ההון הגבילה השנה את החשיפה למדד הטכנולוגיה במסלולי ההשקעות לטווח ארוך (רפורמת המסלולים) לעד 50%. זאת, בניסיון להגן על החוסכים מהפעם הבאה שיגיעו ירידות חדות בשווקים (והותירה את המסלולים עוקבי מדד S&P 500 שמשקף פעילות רחבה יותר).
העלייה החדה של נאסד"ק 100 היא מרשימה מאוד מצד אחד ומנגד מעלה חששות בנוגע למימוש קרב וירידות, הגם שאיש לא יודע להגיד מתי אלה יגיעו. אלא שנדרש לומר ביושר כי זה גם עניין של ממתי מודדים את הנתונים. שכן, מדד נאסד"ק איבד כ-34% מערכו בשנת 2022, בעקבות גל העלאות הריבית המהיר. כלומר, העליות בתחילת 2023 הגיעו לאחר מהלך של מימוש כבד וכואב למשקיעים. אך אילו מודדים את הנתון מתחילת שנת 2022, המדד קפץ "רק" ב-36%.
מדד נאסד"ק 100 נחשב לסמן הימני בכל הקשור לעליות בשווקים בעולם, והסיבה ברורה: נסחרות בו כל ענקיות הטכנולוגיה. מתוך 10 המניות הגדולות בו שבע הן אותן "7 המופלאות" (אפל, אנבידיה, מיקרוסופט, גוגל, אמזון, מטא וטסלה) שמובילות בשנים האחרונות את העליות בשווקים.
האג"ח הסולידית עדיפה?
המדד הוא גם ריכוזי מאוד, כאמור עוד יותר מה-S&P 500. אותן 10 מניות גדולות מהוות יותר מחצי ממשקל המדד כולו. בשנה האחרונה עלה בשוק החשש שהאוויר "ייגמר" לאותן מניות ענק ושהעליות בהן ייעצרו, מה שאולי יגרור עצירה בכל השוק. מנהלי השקעות רבים הציעו בעקבות כך להיחשף למדד השוק הרחב יותר, ה-S&P 500 במשקל שווה, שבו כל מניה מקבלת את אותו משקל, 0.2%. אלא שמי שעשה זאת שגה בדיעבד, שכן מדד המשקל השווה עלה ב-17% ואילו ה-S&P 500 הרגיל זינק ב-27%. הנאסד"ק 100 עלה השנה ביותר מ-31%.
המניות שהקפיצו את המדד הן אותן ענקיות טכנולוגיה דומיננטיות: כך ענקית השבבים אנבידיה טסה עם תשואה פנומנלית של 167%; ברודקום שגם נמצאת בעשירייה הפותחת עם 124%; טסלה טסה 86%, מטא עם 76%, אמזון 53%, גוגל 41%, אפל 30%, ומיקרוסופט עם 20% "בלבד".
על פניו, מנהלי ההשקעות מעריכים שבשנה הקרובה העליות יימשכו, אם כי פחות מאשר בשנתיים שחלפו. להשיג את התשואה של השנתיים הללו יהיה כמובן קשה מאוד. אלא שאם הם צריכים להמר, עקב האכילס הגדול הוא התמחור של הנאסד"ק. מכפיל הרווח שלו עומד כעת על 35, כך שהתשואה הפנימית השנתית הגלומה בו היא 2.9% - הנחשבת נמוכה מאוד, אפילו פחות ממה שניתן להשיג היום באג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים, שם התשואה הגלומה היא 4.4%. המשמעות היא לכאורה שמשקיעים עלולים להחליט להקטין סיכון ולעבור להשקעות סולידיות יותר.
מצד שני, את האזהרות הללו שומעים על מדד הנאסד"ק זה תקופה, ובכל זאת הוא ממשיך לספק לאורך שנים תשואות מרשימות.
הכול נתון לפרשנות
באתר Market Watch ציטטו השבוע את ביל לאטימר, ראש מחלקת המחקר של חברת Smart Insider, שציין כי מכירות בעלי עניין בחברות נמצאות בשיא: "הפעם האחרונה שמקורבים היו זהירים כל כך הייתה בתחילת שנת 2021". לא עברה יותר משנה וכאמור בשנת 2022 הנאסד"ק צלל בחדות.
אבל גם את הנתון הזה כמובן אפשר לפרש בשני כיוונים: "לא ברור אם הם חושבים שמשהו רע עומד לקרות בכלכלה או שהם פשוט מנצלים את מחירי המניות הגבוהים יותר כדי למכור". לדבריו, מכירות הפנים הגדולות ביותר נמצאות כיום בסקטורים טכנולוגיה, צריכה מחזורית ובנקים - שלא במפתיע אלה שזינקו הכי הרבה בשנה האחרונה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.