עקפה את אינטל: חברת שירותי המחשוב מישראל שמעסיקה מעל 12 אלף עובדים

גל הרכישות בענף שירותי המחשוב התחדש, ומי שבולטת בו היא מטריקס - החברה הגדולה בענף שהפכה לאחד המעסיקים הגדולים במשק • בד בבד היא מציגה תוצאות עסקיות חזקות, מניה מזנקת ומנכ"ל שהפך לשיאן שכר • "כשהמשק עובד טוב, סקטור ה–IT עובד יותר טוב"

בנין מטריקס בכפר סבא / צילום: יח''צ מטריקס
בנין מטריקס בכפר סבא / צילום: יח''צ מטריקס

בשנים קודמות היה מגזר שירותי המחשוב (IT) אחד הפעילים ביותר בכל הנוגע למיזוגים ורכישות בישראל. החברות הגדולות בתחום - מטריקס, חילן, וואן טכנולוגיות ומלם תים ביצעו סדרת רכישות, לרוב של חברות קטנות בענף, וסיפחו עוד ועוד עסקים ועובדים.

החוסכים הישראלים שהרוויחו מאות מיליוני שקלים מהקפיצה של טבע  
הרווח של קרן פימי, הפספוס של אלביט: מניית עשות הניבה 250% מאז הרכישה 
5 מיליארד דולר ביום אחד: הקאמבק של טבע לצמרת, והסיכויים שהוא יימשך 

בשנים האחרונות התרחשה רגיעה מסוימת בהיקפי המיזוגים והרכישות, אולם כמה מהלכים מהעת האחרונה עשויים להצביע על התעוררות מחודשת בתיאבון של ענקיות התחום. בשלב זה, עיקר הפעילות מגיע מכיוונה של חברה אחת: ממטריקס , שהיא הגדולה בתעשייה המקומית.

החברה, בניהולו של מוטי גוטמן ובשליטתה של חברת פורמולה מערכות, הודיעה בשבועות האחרונים על שלוש רכישות. במקביל וואן טכנולוגיות, בניהולו של עדי אייל, הודיעה על רכישת חברת בזק אונליין מקבוצת בזק בכ-50 מיליון שקל ברוטו (סכום ממנו יקוזז דיבידנד שיחולק טרם השלמת העסקה), ואילו חילן שבשליטת אבי באום רכשה שליטה בשתי חברות בישראל ובבולגריה ב-86 מיליון שקל.

העסקה הראשונה עליה דיווחה מטריקס בסבב הנוכחי הייתה רכישת השליטה בחברה האמריקאית Alacer, שעוסקת בשירותי ייעוץ ומשרתת שורה של לקוחות גדולים בארה"ב, ביניהם סיטי וטויוטה, וזאת תמורת כמה מיליוני דולרים.

רכישה נוספת פורסמה בתחילת דצמבר, של חברת אורטק שיווק ציוד ואספקה, המייצרת ומשווקת ציוד לתעשיית האלקטרוניקה והשבבים. הרכישה השלישית דווחה בשבוע שעבר, ובמסגרתה מטריקס משלמת 45.5 מיליון שקל תמורת מניות השליטה בחברות גב מערכות וגב אקספרט מחיפה, ספקיות פתרונות מגוונים בתחום ה-IT, כגון פיתוח טכנולוגיות, ייעוץ, מיקור חוץ ועוד.

רוב העובדים - בישראל

הרכישות האחרונות מחזקות את מעמדה של מטריקס כמעסיקה הגדולה ביותר בענף ה-IT, ואחת מהמעסיקות הגדולות במשק בכלל. למטריקס יתווספו 850 עובדים מחברות גב, כך שבסך הכול תעמוד מצבת העובדים בקבוצה על 12,500 עובדים. רוב גדול של העובדים מועסק בישראל (בסוף הרבעון השלישי היו לה 10,682 עובדים בארץ), ויש למטריקס גם כמה מאות עובדים בארה"ב ובאירופה. נכון לסוף שנת 2023, כ-52% מעובדי החברה היו נשים.

לשם השוואה, אלביט מערכות, ענקית התעשייה הביטחונית שצמחה משמעותית במצבת העובדים שלה על רקע המלחמה, מעסיקה כיום כ-14 אלף עובדים בישראל, ושופרסל אף יותר מכך. עם זאת, מטריקס עקפה במספר העובדים את אינטל, שהייתה לאורך תקופה המעסיקה הגדולה ביותר בישראל, לאחר שהשנה ביצעה ענקית הטכנולוגיה פיטורים משמעותיים.

בקרב חברות ה-IT, מטריקס כאמור הגדולה ביותר ללא עוררין. וואן טכנולוגיות שהעסיקה בתחילת השנה 7,052 עובדים צפויה לגדול ב-2,400 עובדים בעקבות רכישת בזק אונליין; חילן מעסיקה 5,360 עובדים, ומלם-תים של שלמה איזנברג מעסיקה 4,818 עובדים.

מקומה ביחס למתחרות

שוק ה-IT מקיף מגוון רחב של תחומים, החל מתשתיות מחשוב, דרך פתרונות תוכנה לארגונים, ניהול שכר ומשאבי אנוש. היקף ההכנסות של ארבע החברות המובילות בענף עמד בחודשים ינואר-ספטמבר השנה על כ-12 מיליארד שקל, ממנו חלקה של מטריקס כ-35%. החברה הציגה גידול נאה של 7.5% בהכנסותיה, בעוד הרווח הנקי מתחילת השנה זינק ב-19% ל-203 מיליון שקל.

מטריקס נסחרת כיום לפי שווי של למעלה מ-5.6 מיליארד שקל, לאחר שמניית החברה זינקה ב-31% בשנה האחרונה. התשואה במניית חילן, החברה השנייה בגודלה בענף (שווי של 5.3 מיליארד שקל) הייתה נמוכה יותר, 22%.

לעומת זאת, מניות וואן טכנולוגיות ומלם תים הניבו תשואות גבוהות הרבה יותר של 52% ו-68% בשנה החולפת בהתאמה. מדד ת"א 125 שבו נכללות ארבע ענקיות המחשוב הללו עלה בתקופה זו ב-28%.

ריבוי מיזוגים ורכישות

גיא בראל, אנליסט חדר עסקאות בבנק דיסקונט, אומר כי "רכישות בסקטור ה-IT הן חלק מהדי.אן.איי, וזה קורה באופן שוטף, כי החברות עוסקות בשירות - והנושא הזה רחב מאוד. אם פעם דובר על שירות רק בעולם המחשוב, היום ברגע שהלקוח מרוצה וסומך על הספק, הוא הולך איתו גם לעולמות אחרים. חברות ה-IT היום הן למעשה יותר אינטגרטוריות של שירותים בתחומים שונים - ענן, סייבר, מחשוב וגם מוקדי שירות לקוחות, תכנון והנדסה".

לדברי בראל, לרוב הרכישות בסקטור הן win-win: "על פי רוב הרכישות אטרקטיביות מאוד לרוכשות, כי הן מתבצעות בתמחור טוב מאוד לעומת תמחורן בבורסה. לדוגמה, מטריקס נסחרת סביב מכפיל 20 על הרווח, ואת הרכישה האחרונה היא עשתה במכפיל של 6. כך, הצפת הערך היא מרגע שהיא קנתה את החברה.

"הסקטור הזה הוכיח שלא משנה מה 'מעמיסים' עליו, הוא מצליח לצמוח - קורונה, מלחמה, הסקטור יציב, הלקוחות מבוזרים והחברות צומחות גם אורגנית וגם בעזרת רכישות". להערכתו, ייתכן שעסקאות שהתעכבו בשל האי-ודאות על רקע המלחמה "משתחררות" כיום.

עוד לדברי בראל, "החברות בענף מבצעות כעת רכישות גם כי הן מזהות שיש הזדמנויות חדשות אחרי המלחמה. עולם ה-IT היום הוא נדבך בכל פרויקט, בין שבבנייה, תשתיות או פרויקט ביטחון. זה סוג של נגזרת של המשק: כשהמשק עובד טוב, סקטור ה-IT עובד יותר טוב, כי הוא בתחומים שלוקחים את המשק קדימה".

שכר נדיב למנכ"ל

מי שמוביל את מטריקס מאז שנת 2000 הוא המנכ"ל הוותיק מוטי גוטמן, שנחשב לאחד המנכ"לים המתוגמלים ביותר בבורסה המקומית. ב-2023 עלות שכרו הייתה 21.4 מיליון שקל, ובעשור שבין 2014-2023 עלות התגמולים של גוטמן הסתכמה ב-115 מיליון שקל.

בשנה שעברה, חוזה ההעסקה שלו במטריקס הוארך עד לשנת 2027. תנאי ההעסקה אושרו על-ידי הדירקטוריון, לאחר שאסיפת בעלי המניות של מטריקס התנגדה להם. הדירקטוריון עשה אז שימוש, ולא בפעם הראשונה, בתיקון 20 לחוק החברות המאפשר לו לבחון מחדש את החלטת האסיפה ולאשר את התגמול (אובר-רולינג).

דירקטוריון מטריקס ציין אז את תרומתו של גוטמן לצמיחה ולמוניטין, והגידול המשמעותי בהכנסות, הרווח, מספר העובדים, נתח השוק וסכומי הדיבידנדים שחילקה מטריקס לאורך השנים. תחת ניהולו של גוטמן זינק שווייה של החברה יותר מפי 5 בעשור האחרון.

בזימון לאסיפה שנועדה לאשר את התגמולים לגוטמן בעבר, נכתב כי היחס בין עלות תנאי הכהונה שלו לבין עלות ההעסקה הממוצעת של שאר עובדי החברה (לרבות עובדי קבלן) עומד על 55, וכי מדובר ביחס גבוה אך סביר "בנסיבות העניין".

בראל מדיסקונט מציין כי "סקטור ה-IT מעסיק עשרות אלפי עובדים. יש בו שילוב של התמתנות בצמיחת השכר מצד אחד, ומצד שני ביקוש גדל לפתרונות בעולמות הסייבר, הדיגיטל והענן. זה מסביר את השיפור ברווחיות החברות".

באשר לתחרות על עובדים מול חברות ההייטק, הוא אומר כי "ברור שב-2021 היה קשה לחברות ה-IT לעמוד בתנאים שהציעו בסטארט-אפים, אבל אני חושב שהיום יש עניין של בגרות, עובדים מחפשים יותר ודאות וחברות גדולות, וזה משחק לטובתן".