בחודש ינואר הקרוב תוכנית "חיסכון לכל ילד", אותה הקימו הביטוח הלאומי ומשרד האוצר, תציין שמונה שנים למועד השקתה. התוכנית, שבמסגרתה הביטוח הלאומי מפריש 57 שקלים לחיסכון ייעודי על שמו של הילד בקופת גמל להשקעה או בבנק, עוררה הדים כבר מהקמתה, עם מאבקים גדולים מאחורי הקלעים.
● סיכום שנה בגמל ובפנסיה: אלטשולר שחם מאבד לקוחות, למרות התשואות הגבוהות
● ניתוח גלובס | דירוג הכלכלות החזקות לשנת 2024 והמקום המפתיע של ישראל
מהי תכלית התוכנית, מה ההבדל בין השקעה בבנק לבין בית השקעות, ומה צפוי להשתנות החל מה־1 בינואר? גלובס עושה סדר.
מהי מטרת התוכנית?
תוכנית "חיסכון לכל ילד" נפתחה בחודש ינואר 2017 ומיועדת לכל ילד הזכאי לקצבת ילדים. המטרה: שכל צעיר או צעירה מגיל 18 עד 21 יתחילו את החיים הבוגרים עם סכום שיכול להגיע לעשרות אלפי שקלים.
כמה כסף מופקד בכל חודש?
הביטוח הלאומי מפקיד 57 שקל בחודש (נכון לשנת 2024) לכל ילד. הסכום הזה מתעדכן בכל שנה בהתאם לאינפלציה, ומשולם בנוסף לקצבת הילדים. בנוסף לכך, ישנם מענקים חד פעמיים בדרך: 284 שקל בגיל 3, ומענק חד פעמי בגיל 12 לבנות ובגיל 13 לבנים בסכום זהה. מי שיחכה עד גיל 21 ולא ימהר למשוך את הכסף בגיל 18 יקבל מענק נוסף בסך 568 שקל. בסך הכול, יופקדו בקרן כ־13 אלף שקל במהלך השנים עד גיל 18.
האם ניתן להגדיל את ההפקדה החודשית?
כן, הורים יכולים להכפיל את הסכום על חשבון קצבת הילדים שהם מקבלים מהביטוח הלאומי. כך, סך ההפקדות עד גיל 18 יעמוד על קצת יותר מ־25 אלף שקל למי שהחיסכון שלו מתחיל מהלידה ועד גיל 18.
מתי אפשר לפדות את החיסכון?
מגיל 18 עד גיל 21 הילד יוכל למשוך את הכסף רק באישור ההורה, ואחרי גיל 21 החיסכון עומד לרשות הילד בלבד. בנוסף, לא מדובר במוצר הפטור ממס. בעת המשיכה מוטל מס רווחי הון.
השאלה הגדולה: בנק או בית השקעות?
הוריו של הילד יכולים לבחור האם לפתוח את החיסכון בקופת גמל להשקעה או בבנק בתוך 6 חודשים מיום לידת הילד. אם הם לא בחרו, כספי החיסכון יופקדו בקופת גמל להשקעה במסלול סיכון מוגבר (ברירת מחדל), מבין קופות הגמל שנבחרו. במידה שהורי הילד החליטו לחסוך במסגרת קופת גמל להשקעה, הם יצטרכו לבחור אחת מבין 12 חברות השקעה, שכל אחת מהן מנהלת כמה קופות עבור חיסכון לכל ילד, בדרגות משתנות: סיכון גבוה, בינוני ונמוך. סיכון נמוך הוא של מקסימום 25% מניות; בינוני של מקסימום 50% במניות וגבוה הוא של 75% השקעה במניות. במידה שההורים בחרו להפקיד את החיסכון בבנק, בניגוד לקופות הגמל, הבנקים מציעים מסלול ללא תחנות יציאה ומסלול עם נקודת יציאה לאחר חמש שנים. בשני המסלולים הללו אפשר לבחור בין ריבית קבועה לא צמודה, ריבית קבועה צמודה וריבית משתנה.
בקופת גמל להשקעה פוטנציאל התשואה גבוהה משמעותית, אך הכסף מושקע באפיקים המאופיינים בסיכון גבוה יותר. טבלת התשואות מגלה כי בשנים האחרונות בתי ההשקעות הציגו תשואה עודפת משמעותית על הבנקים, בוודאי במסלול של "סיכון גבוה".
מה השינוי שייכנס לתוקף ב־1 בינואר?
החל מה־1 בינואר ניתן יהיה לנייד את ההפקדות העתידיות בין פיקדונות בנקאיים לקופות גמל להשקעה. עד כה, מוצר החיסכון הראשון שנבחר היה זה שליווה את החוסך עד לשלב הפדיון.
מה הרציונל מאחורי המהלך?
לאורך השנים, תוכנית חיסכון לכל ילד "זכתה" לביקורת נוכח הבדלי התשואות המשמעותיים שהניבו קופות החיסכון שנוהלו בגופים המוסדיים כקופות גמל להשקעה אל מול הקופות שנוהלו בבנקים. על פי הערכות, ילדים שהוריהם בחרו להפקיד את החיסכון בבנקים צפויים לקבל בגילאי 21־18 פחות כסף מילדים של הורים שבחרו להפקיד את החיסכון בקופות גמל להשקעה. מדובר בהפרשים שעשויים להגיע לעשרות אלפי שקלים.
הבעיה המרכזית הייתה שהורים לילדים שבחרו לפתוח את התוכנית בבנק וראו את פערי התשואות בוודאי היו רצים לשנות את המסלול אך לצערם "נתקעו" לאור העובדה שהחוק במפורש אוסר על כך. אם החיסכון מנוהל בבנק, לא ניתן אפילו להעבירו אל בנק אחר. זאת בניגוד לחוסכים בקופות גמל, שיכולים להעביר את החיסכון בכל שלב לקופת גמל אחרת.
מי ירוויח מהמהלך?
על פי נתוני הביטוח הלאומי בשנת 2023, 13% מהחסכונות נפתחו בבנקים ו־87% בקופות גמל. עם זאת, בשנים קודמות הפערים היו קטנים הרבה יותר. כך למשל מהתוכניות הפעילות בסוף 2023 21% התנהלו בבנקים ו־79% בקופות גמל. בנוסף, נתוני הביטוח הלאומי מיולי האחרון מגלים כי מאז הושקה התוכנית, 41% מההורים כלל לא בחרו אקטיבית היכן ייפתח החיסכון. כעת גם מי שכבר בחר (או לא בחר) יכול להתחרט.
למה זה לא קרה עד היום?
במשרד האוצר, רשות שוק ההון, ועדת הכספים, בנק ישראל היו מודעים היטב לבעיה. אבל הצעת חוק לביטול המסלול הבנקאי לילדים חדשים ומתן אפשרות ניוד לקופות הגמל נתקעה בצנרת החקיקה עוד מאז 2022. עם זאת, בחודש יולי האחרון, ועדת הכספים העבירה תיקון לחוק שמאפשר להורים להחליט שכספים חדשים יופקדו מעתה בקופת גמל להשקעה, שאותו יזמו ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) וארגון לובי 99. על פי התיקון לחוק, הורים שהפקידו בעבר בבנקים יוכלו החל מה־1 לינואר להורות לביטוח הלאומי לפתוח תוכנית חיסכון חדשה בקופת גמל להשקעה, בהם יופקד מעתה והלאה סכום הכסף החודשי שמפריש הביטוח הלאומי, אך לא להעביר את הכספים שנצברו עד כה.
אף שמדובר בתיקון משמעותי, בלובי 99 קיוו אף לבטל את האפשרות לפתוח את החיסכון במסלול הבנקאי, ללא הצלחה. משה קאשי, מנהל תחום הפיננסים בלובי 99 הסביר כי לפי הנתונים, הבחירה במסלול הבנקאי נפוצה בקרב עשירוני ההכנסה הנמוכים יותר, באופן שמגדיל את הפערים הכלכליים בחברה.
ח''כ ינון אזולאי, מיוזמי שינוי החוק / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת
מעוניין לנייד את הכספים מהבנק, מאיפה מתחילים?
את הניוד ניתן יהיה לבצע דרך אתר הביטוח הלאומי. בכל הנוגע לבחירת הגוף אליו רצוי לנייד את הכספים, קאשי מדגיש כי יש להתחשב בשני פרמטרים מרכזיים. הראשון הוא גילו של הילד: "בדיוק כמו בקרנות הפנסיה, שם מפחיתים סיכון ככל שמתקרבים לגיל הפרישה כך גם יש לבחור את מסלול ההשקעה בהתאם לגילו של הילד - ככל שהילד גדול יותר, רצוי לבחור במסלול השקעות מסוכן פחות". פרמטר נוסף הוא השוואת התשואות בין הגופים שמנהלים את הקופות. "כמובן שלא ניתן להסתמך על תשואות עבר, אבל השוואת התשואות תיתן אינדיקציה מסוימת להבדלים בין הגופים ותעזור בקבלת ההחלטה".
כמה ניהול התוכנית שווה לבנקים ולבתי ההשקעות?
על פי נתוני הביטוח הלאומי מיולי האחרון, בעבור ניהול כספי החיסכון הביטוח הלאומי משלם לבנקים דמי תפעול של 6 אגורות לכל שורת דיווח ולקופות הגמל דמי ניהול בשיעור של 0.23% לשנה מהכספים הצבורים בקופות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.