אקזיט ענק: חברת הטכנולוגיה הישראלית שנמכרת בכמיליארד שקל

חברת הטכנולוגיה Windward נמכרה לקרן אמריקאית, במחיר המשקף פרמייה של 40% על המחיר בו הונפקה בלונדון לפני שלוש שנים • החברה מספקת  מידע בזמן אמת על כלי שיט מרכזיים

מתן פלד ועמי דניאל, מייסדי ווינדוורד / צילום: איל יצהר
מתן פלד ועמי דניאל, מייסדי ווינדוורד / צילום: איל יצהר

לפני שלוש שנים, בדצמבר 2021, הפכה חברת הטכנולוגיה הישראלית ווינדוורד (Windward) לחברה ציבורית בבורסת AIM בלונדון, כשהתחילה להיסחר לפי שווי של 127 מיליון פאונד (לפני הכסף). כעת, היא מדווחת על מכירתה לקרן פרייבט אקוויטי אמריקאית, FTV (באמצעות חברת Octopus), לפי שווי כפול כמעט, של 216 מיליון פאונד במזומן (קרוב למיליארד שקל).

דיווח אחד הקפיץ חברה משווי של 3 מיליון דולר ליותר מ־100 מיליון. והוא קשור לכיפת ברזל
הציוץ שהקפיץ את המניה וההודעה: אינוויז קיבלה הזמנות של 80 מיליון דולר

מחיר המניה במכירה, 215 פני, משקף פרמיה של 47% על מחיר השוק לפני הדיווח, ושל 92% על המחיר הממוצע בששת החודשים האחרונים. בהשוואה למחיר בהנפקה לפני שלוש שנים, מדובר על פרמיה של כ-39%. לשם השוואה, בתקופה זו, מדד FTSE AIM All Share, שכולל את כל המניות בבורסת AIM של לונדון, ירד ביותר מ-65%. בתגובה להודעה על המכירה, מניית ווינדוורד קפצה במהלך המסחר ביום שלישי בלונדון ב-40%, והתקרבה למחיר המניה שנקבע בעסקה.

ווינדוורד הוקמה בשנת 2010, על־ידי עמי דניאל, שמכהן כמנכ"ל החברה, ומתן פלד, שמנהל את הפעילות שלה בארה"ב. יו"ר החברה הוא הלורד ג'ון בראון, שהיה בעבר מנכ"ל חברת האנרגיה BP. החברה פיתחה ומשווקת פתרון שנועד לספק מידע בזמן אמת על כלי שיט מרכזיים בים, ומאפשר למשתמשים לקבל החלטות ולנהל את הסיכונים שלהם. בין לקוחות החברה, ישנם גופים גדולים ובהם חברות אנרגיה, בנקים וסוכנויות ממשל. נכון לתחילת 2024, החברה העסיקה כ-170 עובדים, מתוכם 120 בישראל.

ווינדוורד הציגה צמיחה של 37% במחצית הראשונה של 2024

מוקדם יותר השנה, החברה דיווחה שנבחרה על־ידי האינטרפול לאספקת מודיעין ותובנות בנושאי סחר בלתי־חוקי, הברחת בני אדם ודיג לא חוקי. לפי הדיווח על הרכישה, הקרן האמריקאית רואה הזדמנות להמשיך להאיץ את ההתרחבות של ווינדוורד, ולהרחיב את פעילותה מעבר למגזר הימי, לחלקים נרחבים יותר בשרשרת האספקה העולמית. התפתחות כזאת בעסקי החברה צפויה לדרוש ממנה השקעות, שבטווח הקצר עלולות להוביל להפחתת הרווחיות - כך שכחברה פרטית, שלא נדרשת לעמוד ביעדים רבעוניים ולהיבחן על כך במחיר המניה מדי יום, יהיה לווינדוורד קל יותר לבצע את המהלך.

בחברה מציינים שמאז ההנפקה, היא יותר משילשה את בסיס הלקוחות שלה. הדירקטורים העצמאיים שבחנו את ההצעה סבורים שהחברה יכולה להמשיך להצליח גם באופן עצמאי, אך מכירים בכך שיש אי־ודאויות כלכליות, רגולטוריות ותחרותיות, ומעריכים שההצעה שהתקבלה אטרקטיבית, ותספק לחברה גישה טובה להון לצורך התרחבות.

המנכ"ל עמי דניאל מסר שמדובר בצעד הבא בהתפתחות החברה, שיספק לה הזדמנות להאיץ את החדשנות והפרישה בשוק. "אנו גאים מאוד בצמיחה שהשגנו בתקופה שאנו נסחרים ב-AIM, וביכולת שלנו להתאים ולספק טכנולוגיה מתקדמת, בפרט Generative AI". לדבריו, העובדה שהקרן הרוכשת אמריקאית תסייע לחברה בחדירה שלה לשוק האמריקאי. ווינדוורד רשמה במחצית הראשונה של השנה הכנסות של 17.6 מיליון דולר, צמיחה של 37% לעומת המחצית הראשונה של 2023. ה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) היה שלילי בסך 1.3 מיליון דולר, צמצום לעומת 3.8 מיליון דולר בתקופה המקבילה, ובסוף המחצית, היו לה 13.8 מיליון דולר בקופה.

את Windward ייצגו עורכי הדין סיימון מרקס וג'רמי סיף ממשרד אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM) ומשרד CMS Law. את הרוכשת ייצגו המשרדים גורניצקי ו-Willkie Farr & Gallagher.