הוא הימר בגדול על רשת מלונות בראון וכבר מחק 50 מיליון שקל

הכשרה חברה לביטוח, בשליטת אלי אלעזרא, הייתה אחת המשקיעות הגדולות של רשת המלונות שנקלעה השנה לחובות בהיקף של כמיליארד שקל והליכי חדלות פירעון • אחרי שמחקה את רוב ההשקעה, בהכשרה בונים על אישור הסדר החוב שיותיר אותה עם החזקה של 20% ברשת בראון

ניר ויצמן, מבעלי רשת מלונות בראון, ואלי אלעזרא, בעלי הכשרה חברה לביטוח / צילום: יח''צ, רמי זרנגר
ניר ויצמן, מבעלי רשת מלונות בראון, ואלי אלעזרא, בעלי הכשרה חברה לביטוח / צילום: יח''צ, רמי זרנגר

אחד השחקנים המרכזיים בסיפור עלייתה ונפילתה של רשת מלונות בראון הוא גוף מוסדי - הכשרה חברה לביטוח. הכשרה, בשליטת היו"ר אלי אלעזרא, השקיעה בעבר עשרות מיליוני שקלים ברשת מלונות הבוטיק ומחזיקה כיום כ־16.5% ממניותיה. מבדיקת גלובס עולה כי ההפסד בו הכירה חברת הביטוח על השקעתה ברשת, עומד כבר על כ־50 מיליון שקל והיא עדיין חשופה אליה בכ־30 מיליון שקל נוספים.

חובות הענק שצברה רשת מלונות הבוטיק בראון בזמן שהמתחרות חגגו 
מלונות בראון: עו"ד מור נרדיה מונה למנהל ההסדר 

מה נשאר מהזרמה של 80 מיליון שקל?

לפני כשבועיים נחשף היקף החובות העצום של קבוצת מלונות בראון, שמובילים ניר ויצמן וליאון אביגד. הקבוצה, שהגיעה לחדלות פירעון ואינה מסוגלת לשרת את חובותיה, הגישה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לכינוס אסיפות נושים לצורך אישור הסדר חוב. זאת, כחלק מעסקה מתוכננת למכירת עיקר פעילותה המלונאית של בראון בישראל לשותפות שתוחזק בידי חברת הנדל"ן ישראל קנדה (80%) והכשרה ביטוח (20%). לפי הבקשה, חובותיה של מלונות בראון מצטברים לכ־980 מיליון שקל.

הכשרה ביטוח, בניהולו של שמעון מירון, הודיעה ביוני 2019 על העמדת הלוואה המירה למניות רשת המלונות בהיקף של 80 מיליון שקל, במסגרת ההשקעות הלא סחירות של החברה. בדצמבר אותה שנה המירה הכשרה 66 מיליון שקל מסכום ההלוואה למניות רשת בראון לפי שווי חברה של כ־400 מיליון שקל לבראון - כאמור 16.5% מהרשת. הכשרה הוסיפה להחזיק בזכות להמיר את יתרת ההלוואה למניות נוספות שיגדילו את החזקותיה ל־20% מבראון. אלא, שמצבה של רשת המלונות הידרדר בשנים האחרונות - ובעקבות זאת הפחיתה כאמור הכשרה ביטוח את רוב השקעותיה בה, כ־50 מיליון שקל.

בנוסף ליתרת השקעה של 15 מיליון שקל בבראון שעדיין רשומה בספרי הכשרה ביטוח, היא גם נושה של רשת המלונות, בגין יתרת ההלוואה של 14 מיליוני שקלים שאותה לא המירה למניות. עם זאת הכשרה, על פי הבקשה של בראון לביהמ"ש, הסכימה בינתיים להעמיד לטובת רשת המלונות הלוואה בגובה 5 מיליון שקל לטובת תשלום משכורות למאות עובדי הרשת וכחלק מהסדר החוב, שאישורו כפוף לקבלת אישור מבית המשפט ומרשות התחרות.

מה יעלה בגורל מלונות בראון?

על פי מתווה הסדר החוב המוצע, השותפות של ישראל קנדה והכשרה ביטוח תרכוש את מרבית הפעילות של מלונות בראון בישראל, הממוקדת בתל אביב וירושלים, לצד הזכויות במותג בראון, מועדון הלקוחות של הרשת, הנכסים הדיגטליים של הרשת ואתר האינטרנט של החברה. במקביל, תבוצע עסקה למכירת פעילותה המלונאית של בראון ביוון.

לפי הבקשה שהוגשה לבית המשפט, פועלים כיום תחת רשת בראון קרוב ל־20 בתי מלון בתל אביב ובירושלים. בעסקה המתוכננת, במסגרת הסדר החוב המבוקש, צפויה השותפות שתוביל ישראל קנדה לרכוש את עיקר הפעילות המלונאות של הרשת תמורת כ־38.5 מיליון שקל במזומן ובנוסף תיקח על עצמה חוב של כ־74 מילון שקל. לפי מלונות בראון, הבקשה להסדר חוב ולעסקה עם ישראל קנדה מוגשת בתמיכתם של חלק ניכר מהנושים, המייצגים חוב בהיקף כולל של כ־800 מיליון שקל.

רשת בראון, שהביאה את בשורת מלונות הבוטיק לישראל, הקימה את המלון הראשון שלה בתל אביב ב־2010, ובהמשך הקימה מלונות נוספים בעיר, כמו גם בירושלים ובאילת. אך המציאות לא האירה פנים לרשת, וזו נקלעה לסחרור בעקבות רצף של אירועים, ובהם מגפת הקורונה, בניית הרכבת הקלה בתל אביב והמשבר הכלכלי שהכה בישראל בעקבות המאבק סביב הרפורמה המשפטית ועם פרוץ המלחמה. בינתיים, בית המשפט המחוזי בתל אביב מינה השבוע (ב') את עו"ד מור נרדיה למנהל הסדר החוב של רשת מלונות בראון, המתמחה בהליכי חדלות פירעון.