אחרי שבג"ץ חייב את שר המשפטים יריב לוין למנות נשיא לבית המשפט העליון, הממשלה מקדמת הצעת חוק לשינוי אופן מינוי נשיא לעליון כך שייבחר על ידי הכנסת.
ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק פרטית של החכ"ית טלי גוטליב, לפיה הנשיא ימונה על פי בחירה של מליאת הכנסת ויבחר לתקופה של חמש שנים. אם ועדת השרים לחקיקה תאשר את הצעת החוק, ניתן יהיה להעלותה להצבעה בקריאה טרומית ביום רביעי באותו שבוע.
לפי ההצעה, המינוי יתאפשר במקרה שיש מועמד יחיד, משפטן בעל תואר שלישי, אשר רשום כעו"ד לפחות 35 שנים, או מי שכיהן במשך תקופה של 5 שנים כנשיא בימ"ש מחוזי. מתוך בית המשפט העליון ניתן יהיה למנות שופט שכיהן לפחות 3 שנים בעליון. ההצבעה, לפי הצעת החוק, תהיה חשאית. בדברי ההסבר נכתב כי "הוועדה לבחירת שופטים לא מפעילה הלכה למעשה שיקול דעת בשאלת המינוי אלא "ממנה באופן טכני ואוטומטי את הנשיא לפי ותק הכהונה על כס השיפוט בבית המשפט העליון".
על פי פסיקת בג"ץ, עד ל-16 בינואר שר המשפטים לוין מחויב לקיים הצבעה על בחירת נשיא בוועדה לבחירת שופטים. לוין נמנע מקיום הצבעה מאז פרשה הנשיאה אסתר חיות באוקטובר 2023, על מנת למנוע את מינויו של השופט יצחק עמית, היום ממלא מקום הנשיא. עמית הוא המועמד המוביל, לפי שיטת הסניוריטי, והוא זוכה לרוב בוועדה מול המועמד הנוסף, השופט יוסף אלרון.
לוין קבע דיון בוועדה ב-7 בינואר אך אין בכוונתו לקיים הצבעה באותו היום. הוא הודיע כי בדיון ידונו בהסתייגויות שהוגשו ביחד למועמדים, והוא הודיע בצעד חריג כי בכוונתו להזמין מסתייגים לשאת דברים בפני הוועדה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.