קמטק | ניתוח

הישראלית בוול סטריט שהציגה תשואה של אלפי אחוזים בעשור

דירוג 10 המניות עם התשואה השנתית הממוצעת הגבוהה ביותר בעשור האחרון מגלה רוב מובהק למניות השבבים, ואחת מהן תוצרת כחול לבן - קמטק • אבל בדרך לתשואות החלומיות הללו, היו גם לא מעט ירידות חדות במיוחד • כמו שצ'ארלי מאנגר אמר: הכסף הגדול נמצא בהמתנה

הואנג (אנבידיה), סו (AMD) רפי עמית (קמטק) / צילום: Shutterstock, רענן טל
הואנג (אנבידיה), סו (AMD) רפי עמית (קמטק) / צילום: Shutterstock, רענן טל

אימרה ידועה בוול סטריט היא שאתם לא צריכים שכל המניות שאתם משקיעים בהן יככבו כדי להכות את השוק. אתם צריכים כמה מניות בודדות עם תשואה פנומנלית. התפיסה הזו בהחלט התגשמה בעשור האחרון, כאשר מניות ענקיות הטכנולוגיה ("שבע המופלאות") "סחבו" את מדדי וול סטריט המרכזיים על גבן.

משקיע העל חוזר לאנבידיה, אבל נפרד ממניות החברה הגדולה בעולם
ישראליות בוול סטריט | שווי של 16.7 מיליארד ד': הישראלית בוול סטריט בשיא כל הזמנים
WSJ | המניות סוגרות את השנתיים הטובות ביותר ברבע מאה

הרשימה היוקרתית מלאה במניות שבבים

המניה שבלטה גבוה מעל כולן בתשואה היא כמובן ענקית השבבים אנבידיה . מי שהייתה כמעט אלמונית לרוב הציבור עד לפני מספר שנים, זינקה בקרוב ל־30 אלף אחוז בעשור האחרון (כמעט 77% לשנה בממוצע - CAGR) והפכה לשיאנית התשואה של וול סטריט. בדיקה של אתר מאקרו טרנדס דירגה את 10 החברות הנסחרות בוול סטריט עם התשואה השנתית הגבוהה ביותר בעשור האחרון - ואחת מהן היא חברה תוצרת כחול לבן.

המקרה של אנבידיה קיצוני במיוחד. כך, המניה השנייה בדירוג היא חברת שבבים נוספת, AMD , שהניבה לחוסכים תשואה של כמעט 5,000%. גם כאן מדובר בעלייה שנתית ממוצעת של כמעט 47%, כך על פי אתר הנתונים הפיננסי מאקרו טרנדס, שמספק בין היתר השוואת תשואות של מניות לאורך זמן.

הסיבה המרכזית לעליות הפנטסטיות במקרה של חברות השבבים היא כמובן מהפכת הבינה המלאכותית (ה־AI) שייצרה צורך בכוח מיחשובי עצום ומרכזי נתונים (דאטה-סנטרס), שמשתמשים בשבבים של אותן חברות ובראשן אנבידיה. באתר מוטלי פול מציינים כי אם הייתם משקיעים באנבידיה 10,000 דולר לפני עשור היו לכם בסוף חודש דצמבר האחרון 2.7 מיליון דולר (לא כולל דיבידנדים).

ג'נסן הואנג,  מנכ''ל אנבידיה. פספוס השנה / צילום: Reuters, Kyodo
 ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה. פספוס השנה / צילום: Reuters, Kyodo

קמטק בשורה אחת עם הגדולות מכולן

מעניין לגלות כי בתוך יותר מ־5,500 מניות שנסחרות בשתי הבורסות האמריקאיות המובילות, ניו יורק (NYSE) ונאסד"ק, נמצאת בעשירייה הראשונה, על פי מאקרו טרנדס, גם מניה ישראלית אחת. מדובר על מניית בדיקת ציוד השבבים הדואלית קמטק , בניהולו של רפי עמית, והיא ממוקמת במקום השביעי. גם היא הניבה תשואה של אלפי אחוזים בעשור האחרון, או תשואה שנתית ממוצעת של 40.2% וזינקה לשווי של יותר מ־3.5 מיליארד דולר (13.6 מיליארד שקל) ונכנסה לפני קצת יותר משנה למדד הדגל של הבורסה המקומית, ת"א 35.

מניה נוספת שנכנסה לעשירייה הפותחת של התשואה הממוצעת לתקופה של 10 שנים, על פי אתר מאקרו טרנדס, היא מניית השבבים ברודקום , שתפסה את המקום הרביעי לאחר שחצתה לראשונה את השווי של טריליון דולר והצטרפה לגדולות ביותר. גם היא הניבה תשואה שנתית ממוצעת של יותר מ־40%.

במקום התשיעי ברשימה נמצאת ענקית הרכבים החשמליים, טסלה, של אילון מאסק, זו נסחרת כיום לפי שווי של יותר מ־1.3 טריליון דולר, כשהיא רושמת עלייה שנתית ממוצעת של 39.6% בכל שנה בעשור האחרון. כולל זינוק של יותר מ־60% בשנת 2024, רובה הגדול בעקבות הבחירה בדונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, והיותו של המיליארד מאסק, מייסד ומנכ"ל טסלה מקורבו של הנשיא החדש־ישן. לפי אותה בדיקה, אם הייתם קונים לפני עשור מניות טסלה ב־10,000 דולר הן היו שוות היום 290 אלף דולר.

הדרך הקשה להשגת תשואה חלומית

אבל כדי ליהנות מהתשואות החלומיות הללו, המשקיעים נדרשו להחזיק חזק בלא מעט מפולות. הגדרת המפתח "תשואה שנתית ממוצעת" (CAGR) מחביאה בתוכה גם נפילות מרשימות לא פחות. באתר מוטלי פול מציינים כי המכנה המשותף של אותן מניות חלומיות שהניבו תשואות מרשימות במיוחד לאורך זמן, הוא שבמהלך הדרך הן צללו כולן לפחות פעם אחת בשיעור של יותר מ־50%. כלומר, אם הייתם מחזיקים את המניות הללו, בשלב מסוים הייתם רואים את הכסף שלכם מאבד יותר מחצי מהערך שלו. האם אתם מסוגלים לספוג הפסד שכזה ולהגיב בשלווה?

כך למשל, בירידות של שנת 2022, בעקבות האינפלציה ועליית הריבית בעולם, מניית טסלה איבדה לא פחות מ־73% משוויה. "אפילו אנבידיה האדירה איבדה 66% בירידות של שנת 2022", הם כותבים. לדבריהם, אנבידיה איבדה יותר מ־50% ממחירה פעמיים בעשור האחרון, לטסלה זה קרה שלוש פעמים, וגם ל־AMD זה קרה מספר פעמים, כשהנפילה הכואבת ביותר התרחשה בשנת 2022, עם נפילה של יותר מ־65%.

ומה באשר לקמטק? היא נסחרת כיום במחיר נמוך ב־40% מהשיא האחרון שלה, שאליו הגיעה ביולי 2024. במקרה שלה, בשנת 2022 היא איבדה יותר מ־56% משוויה.

"כאשר מניה כלשהי נופלת תמיד יהיו כותרות שליליות שמעוררות חששות לגבי הכיוון ארוך הטווח. המקרים הדוביים הללו יפחידו משקיעים ויגרמו להם להאמין שהגיע הזמן למכור", כותבים במוטלי פול. "קל להזדהות עם זה מכיוון שזה יעשה לכם בחילה לראות פוזיציה של מאות אלפי דולרים שיורדת ב־50%. מצד שני, מכירה של המניות הללו אחרי נסיגה של 50% הייתה בסופו של דבר צעד שגוי, שגרם למוכרים להחמיץ עליות חדות".

תקשיבו לצ'ארלי מאנגר: הכסף הגדול הוא בהמתנה

אז מה ניתן לעשות? דבר ראשון לזכור שלא כל מניה שיורדת בהכרח תעלה לאחר מכן. אין שום ערובה לכך שאחרי נפילות חדות יגיעו עליות. ספרי ההיסטוריה של וול סטריט מלאים במניות שהתרסקו ומעולם לא התאוששו.

אך אם אתם מאמינים במניה מסוימת ומבינים מדוע היא עולה וגם מה גרם לה ליפול, מציעים לכם במוטלי פול להיזכר במשפט של צ'ארלי מאנגר שנפטר לאחרונה והיה שותפו של וורן באפט לניהול חברת ההשקעות ברקשייר האת'וויי: "אם אתה לא מוכן להגיב בשוויון נפש לירידת מחיר של 50% במנייה פעמיים או שלוש פעמים ב־100 שנים, אתה לא מתאים להיות בעל מניות ומגיע לך לקבל את התוצאה הבינונית שאתה הולך לקבל". מאנגר גם אמר באותו הקשר כי "הכסף הגדול הוא לא בקנייה ובמכירה, אלא בהמתנה".