בורסות עולם | סיקור שוטף

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, מודרנה צללה ב-17%

נאסד"ק ירד ב-0.4% • בלומברג: סוחרים בשוק האופציות נערכים לנפילה חדה נוספת של הליש"ט • סין: נתוני היבוא והיצוא זינקו מעל הצפי • מיטב: נתוני התעסוקה החזקים בארה"ב מסתירים מציאות אחרת • מנכ"ל די-ווייב: "מנכ"ל אנבידיה טועה בגדול בקשר למחשוב הקוונטי - זה לא יקרה בעוד 30 שנה, זה כבר קורה" • בלומברג: תשואות האג"ח מהוות תמרור אזהרה לראלי בוול סטריט

וול סטריט / צילום: Shutterstock
וול סטריט / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

23:00

יום המסחר בוול סטריט ננעל במגמה מעורבת. נאסד"ק ירד ב-0.4%, S&P 500 הוסיף לערכו 0.2%, והדאו ג'ונס עלה ב-0.9%.

לאורך יום המסחר המדדים המרכזיים נסחרו בירידות שערים שהתמתנו לקראת סיומו. נראה כי הסערה לאחר דוח התעסוקה החזק שהעלה את חשש המשקיעים מפני האטה בקצב הפחתות הריבית החלה לחלוף.

תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרו ביציבות אך עדיין ברמות גבוהות אליהן זינקו בסוף השבוע האחרון. התשואה ל-10 שנים עמדה על 4.78% והתשואה לשנתיים נסחרה סביב 4.39%.

21:30

המגמה המעורבת בוול סטריט נמשכת. נאסד"ק יורד ב-0.9%, S&P 500 משיל מערכו 0.2% והדאו ג'ונס עולה ב-0.6%.

מחיר הביטקוין ממשיך לדשדש ונסחר בשעה זו סביב רמה של 91 אלף דולר. בתוך כך, מניות הקריפטו נסחרות בירידות: קוינבייס גלובל  יורדת בכ-5%, מארה אחזקות יורדת בכמעט 7% ומיקרו-סטרטג'י  יורדת ב-4%.

גם מניית פינטרסט  נסחרת בירידות לאחר שבג'פריס הורידו את הדירוג למניה ל-"החזק". הבנק הוריד את תחזית ההכנסות וה-EBITDA לחברה בשנת 2025. 

20:33

מניות המחשוב הקוונטי יורדות בשעה זו, לאחר שמנכ"ל מטא , מארק צוקרברג, הצטרף לדבריו של מנכ"ל אנבידיה , ג'נסן הואנג, שטוען כי טכנולוגיית מחשוב קוונטי רחוקה משימוש מסחרי. בתוך כך, מניית ריגטי יורדת היום ב-24%, מניית די-ווייב צוללת ב-28%, מניית IonQ יורדת ב-10% ומניית Quantum Computing צוללת ב-22%.

צוקרברג ציין בפודקאסט של ג'ו רוגן כי "אני לא ממש מומחה למחשוב קוונטי, אבל אני מבין שזה עדיין רחוק מלהיות פרדיגמה מעשית באמת". הירידה הקודמת במניות הקוונטי התרחשה בשבוע שעבר בזמן תערוכת CES בלאס וגאס, אז הואנג אמר שהטכנולוגיה לא תהיה "ממש שימושית" ב-15-30 שנה הקרובות. דבריו הובילו לצלילה מהירה בערכיהן של המניות הקוונטיות בשבוע שעבר ותגובות נגדיות של אלה שחוו את הירידות על בשרם, לא אחרו לבוא. 

19:24

בבנק ההשקעות קנטור התחילו לסקר את מניות ציוד השבבים נובה  וקמטק  הישראליות, ו-Onto  האמריקאית. ההמלצות על נובה ו-Onto הן "תשואת יתר" ועל קמטק "נייטרלי". מחיר היעד למניית נובה משקף פרמיה של 26.3% על מחיר המניה ובקמטק מחיר היעד הוא 11.7%. באונטו מחיר היעד גבוה ב-31.8% ממחיר המניה בניו יורק.

האנליסט מתיו פריסקו מציין ששלוש החברות ייהנו מהצמיחה אך לכל אחת יש חוזקות והזדמנויות שונות. לדבריו, בנובה הקטליזטור למניה הוא אימוץ המוצרים שלה מתחום המטרולוגיה. על קמטק הוא כותב שיש לה עוד אפסייד, אך פחות משל האחרות.

18:47

יום המסחר באירופה ננעל בירידות שערים. מדד הדאקס ירד ב-0.4%, פוטסי השיל מערכו 0.3% והקאק הצרפתי ירד בשיעור דומה.

18:15

מגמה מעורבת בוול סטריט. נאסד"ק יורד ב-1.2%, S&P 500 משיל מערכו 0.5% והדאו ג'ונס עולה ב-0.5%.

חברת מודרנה  צוללת בכ-20% בשעה זו. החברה הודיעה היום על הורדת תחזית ההכנסות שלה לשנת 2025 בכמיליארד דולר, עקב מספר אתגרים פוטנציאליים הצפויים בהמשך השנה. החברה ממשיכה בצעדי חיסכון בהוצאות ובהרחבת פורטפוליו המוצרים שלה.

מודרנה צופה כעת כי הכנסותיה בשנת 2025 יעמדו על בין 1.5 ל-2.5 מיליארד דולר, כאשר רוב ההכנסות צפויות במחצית השנייה של השנה. חלק משמעותי מההכנסות יגיע מחיסוני ה-Covid של החברה ומהחיסון החדש לנגיף ה-RSV (Respiratory Syncytial Virus), על פי ההודעה שפרסמה.

תחזית זו נמוכה לעומת הטווח הקודם של 2.5-3.5 מיליארד דולר שפורסם בספטמבר. אז ציינה החברה כי היא מצפה להגיע לשוויון תפעולי במזומנים עד שנת 2028, במקום 2026 כפי שהוערך קודם לכן, עם הכנסות של 6 מיליארד דולר.

17:00

המגמה המעורבת בוול סטריט נמשכת. נאסד"ק יורד ב-1.2%, S&P 500 משיל מערכו 0.5% והדאו ג'ונס עולה ב-0.5%.

נראה כי המשקיעים עדיין מעכלים את נתוני התעסוקה שפורסמו ביום שישי האחרון בארה"ב ואותתו על חוזקו של שוק העבודה האמריקאי, מה שצפוי להאט את קצב הפחתות הריבית של הפד. 

בתוך כך, תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות שזינקו ביום שישי האחרון נסחרות בשעה זו ביציבות. התשואה ל-10 שנים עומדת על 4.77% והתשואה לשנתיים נסחרת סביב 4.39%.

16:30

יום המסחר בוול סטריט נפתח במגמה מעורבת. נאסד"ק יורד ב-1.4%, S&P 500 משיל מערכו 0.8% והדאו ג'ונס עולה ב-0.1%.

16:07

חברת נובוקיור  שפיתחה ומשווקת מערכת לטיפול בסרטן באמצעות אנרגיה חשמלית ממוקדת, פרסמה תוצאות מקדמיות מהדוחות הכספיים שלה לשנת 2024, המעידים על שנה נוספת של צמיחה. החברה רשמה הכנסות של 605 מיליון דולר, גידול של 19% לעומת 2023. ברבעון הרביעי של השנה רשמה הכנסות של 161 מיליון דולר, גידול של 21% לעומת התקופה המקבילה ב-2023. נובוקיור נסחרת לפי 3 מיליארד דולר, לאחר עליות של 118% בשנה האחרונה.

נובוקיור מסרה כי הגידול בהכנסות נבע בעיקר מהשקה מוצלחת בשוק הצרפתי וכן משיפור הכיסוי הביטוחי למוצר בארה"ב. הנתונים שפורסם לא כוללים התייחסות לרווחיות. ברבעונים האחרונים נובוקיור רשמה הפסדים, ומסרה כי מדובר במעבר מכוון להפסד כדי לממן את הניסויים הקליניים וההיערכות הנוספת הדרושים לכניסה לשווקים חדשים.

שניים מאלה אמורים להיפתח עבורה ב-2025. היא קיבלה אישור ב-2024 למוצר לשוק סרטן הריאות, וכעת כבר משתמשים במוצר 20 מטופלים. היא השלימה בהצלחה נסוי שלב III במוצר שלה לתחום סרטן הלבלב, ומתכוונת להגיש גם אותו לאישור שיווק בארה"ב. שני השווקים הללו גדולים משמעותית מזה בו היא פועלת היום, שוק סרטן המוח מסוג GBM , אולם עדיין לא ברור איזה נתח יוכל המוצר של נובוקיור לקחת מתוך השווקים הללו. את ההכנסות בתחום סרטן המוח בנתה החברה בהדרגה, אולם היום היא מגיעה לשוק מעמדה חזקה יותר.

15:26

חברת מודרנה  יורדת בכ-15% בטרום מסחר. החברה הודיעה היום על הורדת תחזית ההכנסות שלה לשנת 2025 בכמיליארד דולר, עקב מספר אתגרים פוטנציאליים הצפויים בהמשך השנה. החברה ממשיכה בצעדי חיסכון בהוצאות ובהרחבת פורטפוליו המוצרים שלה.

מודרנה צופה כעת כי הכנסותיה בשנת 2025 יעמדו על בין 1.5 ל-2.5 מיליארד דולר, כאשר רוב ההכנסות צפויות במחצית השנייה של השנה. חלק משמעותי מההכנסות יגיע מחיסוני ה-Covid של החברה ומהחיסון החדש לנגיף ה-RSV (Respiratory Syncytial Virus), על פי ההודעה שפרסמה.

תחזית זו נמוכה לעומת הטווח הקודם של 2.5-3.5 מיליארד דולר שפורסם בספטמבר. אז ציינה החברה כי היא מצפה להגיע לשוויון תפעולי במזומנים עד שנת 2028, במקום 2026 כפי שהוערך קודם לכן, עם הכנסות של 6 מיליארד דולר.

15:14

אנבידיה  הטיחה ביקורת על הגבלות הייצוא החדשות של ממשל ביידן, ומזהירה כי המהלך עלול לשבש את התקדמות ה-AI בעולם ולהחליש את התחרותיות של ארצות הברית. מניית החברה יורדת בכ-3% בטרום מסחר. 

הביקורת של אנבידיה באה לאחר שנשיא ארה"ב היוצא מגביל את יצוא המעבדים הגרפים, שבוע בלבד לפני עזיבתו את הבית הלבן. במסגרת תקנות חדשות שאושרו בימים האחרונים, תיכלל ישראל במסגרת קטגוריה המטילה עליה הגבלות יבוא מעבדים גרפיים מתוצרת חברות כמו אנבידיה, אינטל ו-AMD, זאת חרף העובדה שבחלק מן החברות הללו מפותחים המעבדים הגרפיים בישראל. 

14:54

פרשינג סקוור, קרן ההשקעות של ביל אקמן, מציעה לרכוש את יתרת המניות של חברת הווארד יוז הולדינגס  שאינן בבעלותה במחיר של 85 דולר למניה. הנרכשת מזנקת בכ-10% במסחר המוקדם. 

"בעוד שאנו מרוצים מההתקדמות המשמעותית ש-Howard Hughes Holdings השיגה מאז הפיכתה לציבורית לפני יותר מ-14 שנים, אנו, כמו בעלי מניות ארוכי-טווח אחרים ודירקטוריון החברה, איננו מרוצים מביצועי מחיר המניה," כתב אקמן במכתב לדירקטוריון החברה.

אקמן הציע להקים חברה בת חדשה של Pershing, המחזיקה כיום כ-38% מהמניות של הווארד יוז, אשר תתמזג עם החברה, שהמטה שלה ממוקם ב-The Woodlands, טקסס.

"משקיעים יקבלו אפשרות לקבל את רוב התמורה בעסקת המיזוג במזומן, במחיר של 85.00 דולר למניה - פרמיה של 38.3% בהשוואה למחיר המניה הלא-מושפע ופרמיה של 18.4% בהשוואה למחיר הסגירה ביום שישי האחרון - והשאר במניות של החברה לאחר המיזוג," נכתב במכתב.

14:07

המסחר באירופה מוסיף ומתנהל בירידות - דאקס יורד ב-0.7%, קאק ב-0.8% ופוטסי יורדים ב-0.3%. 

בתוך כך המסחר בחוזים העתידיים בוול סטריט מתנהל בירידות וממשיך את הירידות של יום שישי - נאסד"ק משיל מעל ל-1%, S&P 500 יורד ב-0.8%. 

10:46

בבלומברג טוענים הבוקר שסוחרים בשוק האופציות נערכים לנפילה חדה נוספת של הלירה הבריטית. "הלירה הבריטית עשויה לצנוח בעוד כ-8%, על רקע משברים פיסקליים שגרמו למכירה מאסיבית בבריטניה בשבוע שעבר". 

לדברי מימי ראשטון, ראש תחום מטבעות עולמית בברקליס, נרשמה עלייה של 300% בביקוש למסחר באופציות על הליש"ט, כאשר קרנות גידור מיהרו להמר על היחלשות נוספת של המטבע. 

הליש"ט היתה המטבע החלש ביותר בסל המטבעות של המדינות המפותחות בשבוע שעבר, על רקע חששות ממדיניותו של דונלד טראמפ, אינפלציה עיקשת, ורמות חוב גבוהות שגרמו לנסיגה עולמית, עם נכסי בריטניה במוקד המשבר. משקיעים טוענים כי השוק ממעיט בצורך בהפחתת ריבית כדי לעודד את הכלכלה, גורם נוסף שמוסיף לחץ על המטבע.

ביום שישי, הליש"ט צנחה שוב לאחר נתוני תעסוקה חזקים מהצפוי בארה"ב, שהעלו את הסיכוי שהפדרל ריזרב לא יוכל להפחית ריבית באופן משמעותי. היום ירדה הליש"ט ב-0.5% למחיר של  1.2147 דולר לליש"ט, הרמה הנמוכה ביותר מאז נובמבר 2023.

10:23

המסחר באירופה נפתח הבוקר בירידות כשכל המדדים המובילים, דאקס, קאק ופוטסי יורדים ב-0.2%. 

באסיה שנגחאי והנג סנג ב-0.25% וב-1% בהתאמה וקוספי ב-1%. ביפן לא מתקיים היום מסחר. 

08:43

באסיה נפתח שבוע המסחר בירידות - שנגחאי והנג סנג ב-0.45% וב-1.4% בהתאמה וקוספי ב-1%. ביפן לא מתקיים היום מסחר. 

החוזים עתידיים העתידיים בוול סטריט מצביעים הבוקר על ירידות נוספות - נאסד"ק יורד ב-0.6%, דאו ג'ונס ו-S&P 500 ב-0.2% וב-0.4% בהתאמה. 

בשישי בוול סטריט המסכים היו אדומים וזאת בעקבות דוח תעסוקה חזק מהצפוי שפורסם בארה"ב. הדוח צינן את הציפיות לכך שהפד יוריד את הריבית בסוף החודש. מדד נאסד"ק נפל ב-1.6%, דאו ג'ונס ירד בשיעור דומה ו-S&P 500 איבד 1.5% ביומו הגרוע ביותר מאז 18 בדצמבר. בכך השלימו המדדים בניו יורק שבוע שני ברציפות של ירידות. בסיכום שבועי ירדו המדדים בכ-1%. 

מניית רשת בתי המרקחת וולגרינס  זינקה בכ-27% לאחר שדיווחה על רווח רבעוני מותאם של 51 סנט למניה - מעל לתחזית האנליסטים, ההכנסות היו 39.5 מיליארד דולר, מעל לתחזיות.

מניית מפעילת תחנות הכוח הגרעיניות הגדולה בארה"ב, קונסטליישן אנרג'י  זינקה ב-25% בעקבות הודעתה שתרכוש את חברת החשמל קלפיין (Calpine) תמורת 16.4 מיליארד דולר. 

דלתא איירליינס  זינקה ב-9% לאחר שדיווחה על רווח והכנסות גבוהים מהצפוי ברבעון הרביעי, וסיפקה תחזיות לרבעון הראשון שעלו באופן ניכר על ציפיות האנליסטים. 

ביטול העסקה עבד לטובת טאואר: זינקה למחיר שבו הייתה אמורה להימכר לאינטל 

בשבוע שעבר עלתה שאלה חשובה בוול סטריט - כמה זמן יקח באמת לטרנד החם בוול סטריט להבשיל? השאלה עלתה כשמנכ"ל אנבידיה , ג'נסן הואנג צינן את ההתלהבות ממניות המחשוב הקוונטי כשטען ש"מחשוב קוונטי ישים רחוק עדיין בכ-15-30 שנה". דבריו הובילו לצלילה מהירה בערכיהן של המניות הקוונטיות ותגובות נגדיות של אלה שחוו את הירידות על בשרם, לא אחרו לבוא. 

נזכיר שחודש קודם לכן, מניות המחשוב הקוונטי זינקו בחדות לאחר שגוגל  חשפה את "ווילו" (Willow), שבב קוונטי חדש שמציג ביצועים שנחשבים מהפכניים בהשוואה למחשבי-על הקיימים כיום. ההודעה הזניקה באחת את מניות ריגטי, IonQ, די-ווייב ועוד. השלוש זינקו בחודש שלאחר ההכרזה ב-360%, 50% ו-125% בהתאמה אך צנחו בעקבות דבריו של הואנג בכ-40% ביום אחד, כל אחת. 

סילביה יבלונסקי, מנכ"לית בית ההשקעות Defiance מיהרה בתחילת השבוע לסתור את הואנג ואמרה ש"הטכנולוגיה הקוונטית מתקדמת בקצב אקספוננציאלי. הפיתוח המואץ, יישומי נישה וההון הרב עשויים להביא לשוק מחשבים קוונטיים שימושיים הרבה יותר מהר מכפי שמעריך הואנג".

יבלונסקי, כמו הואנג, מדברת "מהפוזיציה". היא מנהלת את אחת מהקרנות הבולטות שעוקבת אחר מניות הקוונטים Defiance Quantum (QTUM). הקרן הוקמה ב- 2018 והיתה אנונימית עד לאחרונה, בדצמבר היא זינקה ב-16% וב-2024 עם תשואה של 50%, כאשר סך הנכסים המנוהלים שלה עומד היום על כ-776 מיליון דולר. שלוש החברות הנ"ל מהוות כמעט 10% מהקרן שמונה כ-70 מניות, אחת מהן אגב, היא טאואר .

"מסחור הטכנולוגיה עשוי להגיע הרבה יותר מהר מכפי שמעריך הואנג. כבר כיום יש למחשבים קוונטיים יישומים בתחומים כמו הנדסת חומרים, הצפנה ומודלים פיננסיים. קרנות הון-סיכון, חברות עסקיות וגופים ממשלתיים מקצים משאבים הולכים וגדלים לתחום, והדבר צפוי להאיץ את קצב הפיתוח וההתקדמות. גם שימוש בבינה מלאכותית ולמידת-מכונה מסייע להאיץ את התכנון של מעגלים קוונטיים".

מנכ"ל די-ווייב קוונטום, אלן בארצ, אמר שהואנג, "טועה בגדול. אנו פועלים באופן מסחרי כבר היום", אמר בארצ ל-CNBC. בארצ ציין שחברות כמו מאסטרכרד ו-NTT Docomo מיפן "משתמשות במחשבים הקוונטיים שלנו כבר היום כדי לשפר את פעילותן העסקית". 

"הואנג הוא סמכות גדולה בעולם המחשוב, אבל לא בטכנולוגיית המחשוב הקוונטי", אמר בארצ וציין שמערכות של די-ווייב יכולות לפתור בעיות שחורגות מיכולות המערכות המהירות ביותר המבוססות. "אני אשמח להיפגש עם ג'נסן בכל זמן ובכל מקום כדי לעזור לו להשלים את הפערים", אמר.

עונת הדוחות תתחיל השבוע עם דוחות הבנקים הגדולים, ג'יי.פי.מורגן , סיטיגרופ , וולס פארגו , בנק אוף אמריקה  ועוד. גם יצרנית השבבים הטאיוואנית, TSMC  תדווח השבוע. 

בשוק החוב - תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו בחדות ביום שישי האחרון על רקע נתוני תעסוקה טובים מהצפוי בשוק העבודה האמריקאי, שהובילו לציפיות שהפחתת הריבית תתעכב. התשואה ל־10 שנים קפצה ל־4.79% מיד לאחר פרסום הדוח וננעלה סביב רמה של 4.76%. 

מתן שטרית הכלכלן הראשי של הפניקס ציין בסקירתו ש"שוק האג"ח מזנק למרכז הבמה - הנתונים הכלכליים מהשבוע האחרון החריפו את חששות המשקיעים בוול סטריט מפני אינפלציה עקשנית, לצד שוק עבודה שממשיך להפתיע בעוצמתו, זינוק במחיר הנפט, ובמקביל, חוב ממשלתי שהולך וגדל. רק לפני שבועיים כתבנו על מגמה נדירה ומדאיגה שממשיכה להתפתח בימים אלה בשוק האג"ח, מגמה שנראית כמו סימן לאובדן אמון - הפד מפחית את הריבית ב-100 נ"ב, ובמקביל, התשואה על האג"ח הממשלתית ל-10 שנים מזנקת בכ-110 נ"ב. כעת, עם נתונים חדשים שמוסיפים שמן למדורה, התשואות מטפסות לרמות שמתחילות לעורר דאגה גם בקרב המשקיעים בשוקי המניות". 

במיטב מציינים ש"הסיבה העיקרית שגורמת לעליית התשואות בשוק האג"ח ולתנודתיות בשוק המניות קשורה פחות לנתוני שוק העבודה, האינפלציה או אחרים, אלא לכניסתו הצפויה של הממשל החדש בארה"ב שכבר מייצר לא מעט כותרות שערורייתיות". 

ראו הרחבה בהמשך. 

בשוק הסחורות - הנפט קפץ בקרוב ל־4% ביום שישי כאשר מחיר חבית ברנט עמד על 79.8 דולר. זאת אחרי שמשרד האוצר האמריקאי הכריז על סנקציות גורפות נגד תעשיית הנפט של רוסיה וחששות מפני שיבושים באספקה בשוקי הנפט הגולמי. הסנקציות על רוסיה הן חלק מהגברת הלחץ על פוטין. דוברת הבית הלבן אמרה שהסנקציות החדשות יעלו לרוסיה מיליארדי דולרים בכל חודש.

מאקרו - 

הבוקר פורסמו נתוני הסחר של סין בדצמבר הפתיעו לטובה ובפער מהתחזיות, כאשר היצואנים המשיכו להאיץ משלוחים בשל החשש מעלייה נוספת במכסים, בזמן שצעדי התמריצים של המדינה נראים כתומכים בביקוש במגזר התעשייתי. 

היצוא בדצמבר זינק ב-10.7% במונחים דולריים לעומת השנה שעברה, כך לפי נתוני רשות המכס של סין שפורסמו היום. לשם השוואה, בנובמבר נרשמה צמיחה של 6.7%, ובאוקטובר זינוק של 12.7%. היבוא  בסין זינק השנה ב-2.3% וזאת לעומת ירידה של 0.3% ב-2023. 

כאמור, ביום שישי האחרון פורסמו נתוני תעסוקה חמים מהצפוי בשוק העבודה האמריקאי. מספר המשרות החדשות שנוצרו בדצמבר עומד על 256 אלף - לעומת צפי ל־164 אלף. שיעור האבטלה ירד מעט מ־4.2% ל־4.1%.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב צלל לתוך המספרים והסיק שהדוח אינו מספר את כל הסיפור. "שני הסקטורים שאחראים על התוספת של כמעט שני שליש מהמשרות החדשות בארה"ב צפויים לעבור 'התייעלות' ע"י הממשל החדש", הוא אומר.

"למרות תוספת המשרות הגבוהה, שיעור גיוס העובדים עלה בכ-3.3%, השיעור הנמוך ביותר משנת 2013. סקטור הבריאות והממשלה ממשיכים לגייס עובדים בקצב גבוה. התוספת החודשית הממוצעת של משרות חדשות הייתה בחצי השנה האחרונה כ-150 אלף, אך ללא הממשלה וסקטור שירותי הבריאות התווספו בממוצע רק כ-50 אלף משרות, כמחצית מאשר בשנת 2019".

"בשלושת החודשים האחרונים שני הסקטורים הללו היו אחראים על כ-62% מהמשרות החדשות לעומת משקלם של כ-29% בסך המשרות במשק. הממשל החדש מתכנן לבצע קיצוץ עמוק במגזר הממשלתי ומינה לצורך זה את אילון מאסק למשרד מיוחד. גם בסקטור שירותי הבריאות צפויים שינויים גדולים בגלל חוסר שביעות רצון מהתפקוד של מערכת הבריאות ומעלות שירותי הבריאות". 

בהמשך השבוע, המשקיעים צפויים להתמקד במדד המחירים לצרכן. תחזית הקונצנזוס למדד דצמבר מצביעה על עלייה חודשית של 0.3% וקצב שנתי שצפוי להאיץ מ־2.7% ל־2.9%. במקביל, צפויים השבוע להתפרסם בארה"ב נתוני המסחר הקמעונאי לצד נתוני הייצור התעשייתי. 

תמרור האזהרה לוול סטריט: אמנם מדד S&P 500 זינק ביותר מ-50% מתחילת 2023 ועד סוף 2024, והוסיף לשוויו 18 טריליון דולר, אבל בבלומברג מרימים תמרור אזהרה, או דגל אדום. "וול סטריט מתמודדת עם מה שיכול לבסוף לבלום את הריצה הזו: תשואות אג"ח של מעל 5%". 

בבלומברג מציינים שהמשקיעים התעלמו במשך חודשים מהאזהרות בשוק האג"ח והתמקדו ברווחים הצפויים מקיצוצי המסים שהבטיח הנשיא הנבחר דונלד טראמפ ובאפשרויות הבלתי מוגבלות לכאורה של בינה מלאכותית. אבל הסיכון התבהר בשבוע שעבר, כאשר תשואות האג"ח טיפסו למספרים מאיימים, ומחירי המניות צנחו.

תשואת האג"ח ל-20 שנה בארה"ב חצתה את רף ה-5% ביום רביעי שעבר, ירדה, שבה מעליו ביום שישי והגיעה לרמות הגבוהות ביותר מאז בנובמבר 2023. במקביל, תשואת האג"ח ל-30 שנה חצתה לזמן קצר את רף ה-5% ביום שישי, הרמה הגבוהה ביותר מאז סוף באוקטובר 2023. תשואות אלה עלו בכ-100 נקודות בסיס מאז אמצע ספטמבר, כאשר הפדרל ריזרב החל להוריד את ריבית הפד ב-100 נקודות בסיס באותה תקופה.

"זה יוצא דופן", אמר ג'ף בלאזק, מנהל השקעות בכיר בנוברגר-ברמן לבלומברג, בהתייחסו לעלייה החדה בתשואות האג"ח בתחילת מחזור הורדת הריבית. "ב-30 השנים האחרונות, תשואות בינוניות וארוכות-טווח נותרו יחסית שטוחות או עלו במתינות בחודשים שלאחר התחלת הורדת ריבית משמעותית", הוסיף.

המשקיעים עוקבים אחר תשואת האג"ח ל-10 שנים, שהיא הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2023, ומתקרבת במהירות ל-5%, רמה שעלולה לעורר תיקון בשוק המניות. התשואה חצתה כבר את הרף לזמן קצר באוקטובר 2023, לפני כן זה קרה אי שם ביולי 2007.

"אם התשואה ל-10 שנים תגיע ל-5%, תהיה תגובת מכירה מיידית בשוק המניות", אמר מאט פרון, מנהל ההשקעות הגלובליות ב-Janus Henderson. "אירועים כאלה מתפרסים על פני שבועות או אולי חודשים, ובמהלך התקופה הזו ה-S&P 500 עשוי לרדת בכ-10%". הסיבה לכך פשוטה, מציינים בבלומברג: תשואות אג"ח גבוהות הופכות את ההשקעה באג"ח לאטרקטיבית יותר, תוך שהן גם מעלות את עלויות גיוס ההון עבור חברות.

ההשפעה על שוק המניות הייתה ברורה ביום שישי, כאשר מדד S&P 500 צנח ב-1.5%, היום הגרוע ביותר מאז אמצע דצמבר. המדד עבר לירידה לשנת 2025 והתקרב למחיקת כל הרווחים שנצברו בעקבות ההתלהבות מניצחונו של טראמפ בבחירות. "בעוד שאין 'קסם' במספר העגול של 5%, ישנה משמעות פסיכולוגית שיכולה ליצור 'חסמים טכניים"', אמרה קריסטי אקוליאן, ראש אסטרטגיית ההשקעות של בלאקרוק. לדבריה, תנועה מהירה בתשואות יכולה להקשות על עליית המניות.

משקיעים כבר רואים את ההשפעה: לפי בלומברג, תשואת הרווח למדד S&P 500 נמוכה באחוז בלבד מתשואת האג"ח ל-10 שנים, תופעה שלא נראתה מאז 2002. במילים אחרות, התשואה על השקעה בנכס שנחשב בסיכון נמוך משמעותית ממניות אמריקאיות מעולם לא נראתה כה אטרקטיבית.

הדרך לתשואה של 5% באג"ח ל-10 שנים הפכה לריאלית יותר ביום שישי, כתבו בבלומברג, לאחר שדוחות תעסוקה חזקים הובילו כלכלנים להפחית ציפיות להורדות ריבית השנה. עם זאת, זה לא רק קשור לפד, הירידות בשוק האג"ח הן גלובליות ונובעות מאינפלציה מתמשכת, בנקים מרכזיים ניציים, חובות ממשלתיים מתנפחים, והאי-ודאות הקיצונית שמביא ממשל טראמפ הנכנס. "כאשר אתה נמצא במים עוינים, תשואות מעל 5% הן המקום שבו כל ההימורים נפסקים", אמר לבלומברג מארק מלאק, מנהל ההשקעות הראשי ב-Siebert.