בית ההשקעות שהיה כוכב התשואות של 2024 עושה זאת שוב גם בינואר

קרנות ההשתלמות נהנו מתשואה של 1.4% במסלול הכללי בחודש ינואר • בית ההשקעות אנליסט, שכיכב גם בשנת 2024, ניצב בצמרת לצד בית ההשקעות מור וחברת הביטוח מנורה מבטחים, ואילו חברת הביטוח הראל המשיכה את המומנטום השלילי • עם זאת, המסלול שמחקה את מדד ה-S&P 500 סיפק תשואה חלשה עקב התחזקות השקל מול הדולר

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

חודש ינואר המשיך את המגמה החזקה של השנתיים האחרונות בשוק הגמל והפנסיה, וגם בו נרשמו עליות שערים נאות. כתוצאה מכך החוסכים באפיקים אלו נהנו מעוד חודש חיובי, כאשר התשואה הממוצעת במסלול הכללי בקרנות ההשתלמות עמדה על 1.4%. זאת לאחר שהמסלולים הללו רשמו תשואה חיובית של 13% בשנה שעברה - שהייתה אחת השנים החזקות ביותר מאז 2010.

המוסדיים כבר מצביעים ברגליים: המדד שמפתיע עם ביצועים חזקים 
הפעם לא מדובר במחירי הטיסות: זה הסעיף שקפץ בצורה חריגה במדד 

העליות בשווקים תדלקו עוד יותר כמובן גם את המסלולים המנייתיים, שרשמו חודש חיובי במיוחד עם עלייה של 2.8% בממוצע, לאחר זינוק של יותר מ-21% בשנה שעברה. מנגד, התחזקות השקל מול הדולר בינואר פגעה בתשואות של המסלולים מחקי מדד S&P 500 האמריקאי, שעלו בממוצע ב-1% בלבד. בשנה שעברה הניבו המסלולים האלה תשואה פנטסטית של 25.7%, ובשלוש השנים האחרונות המסלול מככב עם תשואה של 56%.

התשואות היפות של ינואר הגיעו למרות שני זעזועים שחוו השווקים במהלך חודש זה: החששות ממודל הבינה המלאכותית הסיני דיפסיק (Deepseek) שהפילו את שוקי העולם ליום אחד, ושבוע לאחר מכן הטלת המכסים על ידי נשיא ארה"ב החדש טראמפ. אנליסט, בית ההשקעות שכיכב בשנת 2024, המשיך להוביל את הטבלה גם בינואר 2025 ורשם במסלול הכללי עלייה של 1.9% (אחרי 14.5% בשנה קודמת). במקום השני נמצא בית ההשקעות מור עם תשואה חיובית של 1.6% ואחריו חברת הביטוח מנורה מבטחים עם 1.5%. התשואה של אנליסט מרשימה גם בטווח של שלוש שנים - 21%, כמעט כמו ממוצע המנהלים במסלול המנייתי.

את הטבלה של ינואר נועלות קבוצת הביטוח הראל עם תשואה של 1.1% בלבד ומעליה מגדל ואינפיניטי הקטנה עם 1.2%. הראל כזכור היא גם זו שהניבה את התשואה החלשה ביותר בשנת 2024, עם 10.9% בלבד, וגם בשלוש השנים האחרונות היא די בתחתית הטבלה עם 14.5% בלבד, כשמתחתיה נמצא בית ההשקעות אלטשולר שחם.

המובילות במסלול הכללי הובילו גם במנייתי

שלושת הגופים המנהלים שניצבו בראש דירוג התשואות במסלול הכללי בינואר מובילים גם במסלול המנייתי, אך הסדר מתחלף. כך, בית ההשקעות מור בראש עם תשואה של 3.3%, במקום השני מנורה עם 3.2% וצמוד אליהם נמצא אנליסט עם תשואה של 3.1%. במקום הרביעי - כלל ביטוח עם 3%. בתחתית הטבלה במסלולים המנייתיים נמצאת אינפיניטי עם תשואה של 2.3%, מעליה ילין לפידות עם 2.4% ומיטב עם 2.5%.

בטווח של שלוש השנים האחרונות מוליכת הטבלה היא אנליסט עם 32.7%, ומיד אחריה ילין לפידות עם 32.1%. בתחתית הטבלה לשלוש שנים נמצאים כלל ביטוח עם תשואה של 20.7%, ומעליה אלטשולר שחם עם 21.4%.

גם קרנות הפנסיה נהנו מחודש ינואר חיובי עם תשואה ממוצעת של 1.5% במסלולים עד גיל 50. קרן הפנסיה הקטנה של מור בלטה לטובה עם תשואה של 2.1%. מבין הגדולות בלטו מנורה מבטחים ואלטשולר שחם (1.6% כל אחת) ואחריהן נמצאת מיטב. מנגד, בתחתית הטבלה נמצאות קרנות אינפיניטי ומגדל עם תשואה של 1.3%. בשלוש השנים האחרונות בולטות לטובה הפניקס עם תשואה של 26.3%, מיטב מעט מתחתיה עם 25.9% ואחריה מנורה מבטחים עם 25%.

"רואים רוטציה השנה בין המדינות והסקטורים"

"ינואר היה חודש חיובי בשווקים, כאשר בלטו במיוחד השוק האירופי וגם הישראלי", אומר ערן גולדרינג, משנה למנכ"ל ומנהל אגף ההשקעות בבית ההשקעות אנליסט. באירופה בלטו בחודש שעבר מדד הדאקס הגרמני עם עלייה של 9.1% והקאק הצרפתי עם 7.6%. בשוק המקומי מדד ת"א 35 עלה ב-2.2% בעוד מדד ת"א 90 שמייצג יותר את הכלכלה המקומית קפץ ב-5.7%. בארה"ב מדד ה-S&P 500 עלה ב-3.2% והנאסד"ק רק ב-1.9%.

גולדרינג מציין כי ת"א 35 פיגר בחודש החולף, "בעיקר בגלל הנפילה הגדולה במניית טבע אחרי הדוחות. גם השוק האמריקאי היה פחות טוב, ובעיקר מניות הביג טק שרשמו ירידה מסוימת". לדבריו, "אנחנו מרוכזים בגרמניה וישראל. האלוקציה של יותר מניות במדד ת"א 90, כמו נאוויטס, מנועי בית שמש, נאייקס ואחרות, לצד משקל חסר בטבע, עבדה טוב.

"גם שוק האג"ח מתפקד יפה, כשהאיגרות הממשלתיות עלו בינואר ב-0.3%. למרות שהתשואות לא ממש יורדות, התשואה השוטפת עובדת".

אורן מונטל, מנהל השקעות עמיתים במנורה מבטחים, מחדד ומבליט כי "רואים שינוי מגמה ביחס לשנת 2024. מתחילת השנה מתרחשת רוטציה בין המדינות והסקטורים. למשל, מדד הטכנולוגיה בארה"ב שטס בשנה שעברה 35% היה היחיד שירד בינואר (ב-3%) - ובתוכו סקטור השבבים שהיה חלש, ובפרט מניות אנבידיה וברודקום. דווקא ענפים אחרים כמו פיננסים ושירותי בריאות עלו ביותר מ-6% בינואר.

"אפשר לראות זאת גם במדד ה-S&P 500 שבנטרול הטכנולוגיה קפץ ב-5.5%. זה מספר את הסיפור של שינוי בהעדפות המשקיעים, לפחות בחודש ינואר. זה הטיב איתנו כי הגדלנו לא מעט את ההחזקות באירופה וכי בסקטור הפיננסים יש לנו החזקות יפות.
"אחרי שנתיים מאוד חזקות בוול סטריט ייתכן שתהיה שם שנה פחות טובה. מנגד, אירופה מגיעה עם פער גדול מאוד שהיא צריכה להדביק משנה שעברה. יש ציפיות שהנשיא טראמפ יצליח להוביל לסיום המלחמה באוקראינה, והצפי הזה פוגש תמחור זול מאוד באירופה. מתחילת השנה הדאקס הגרמני עולה ב-13% בעוד ה-S&P רק ב-4%. כלומר דווקא מדדים שאינם עתירי טכנולוגיה מתפקדים טובים יותר. השינוי הזה מדגיש שוב את הצורך להשקיע לא רק בארה"ב או רק בטכנולוגיה".

ערן קלינסקי, סמנכ״ל השקעות במור גמל ופנסיה מתמקד בעיקר בישראל: "בחצי השנה האחרונה שוק המניות בישראל סיפק ביצועי יתר משמעותיים ועלה מאוד חזק, בעקבות השיפור במצב הביטחוני והירידה בפרמיית הסיכון. ישראל הייתה בתמחור מאוד זול ופער קיצוני. גם כעת ישראל בסדר אבל כבר אין פער תמחור קיצוני כל כך, ולכן צריך להתמקד בחברות האיכותיות, הזולות שמנוהלות טוב וגם צומחות. אנחנו נמצאים כעת בחשיפה מאוזנת של 30% לישראל והשאר לחו"ל.

ומה קורה עד כה בחודש פברואר?

מתחילת חודש פברואר, גם אחרי הטלת המכסים של טראמפ שהסעירה לרגע בתחילת החודש את השווקים, שוקי ההון בינתיים ממשיכים לספק תשואות יפות. בבורסה המקומית, מדד ת"א 35 עלה עד כה ב-1.7% ומדד ת"א 90 ב-5.2%, כשמדד ת"א נפט וגז מנתר בכמעט 12%. גם בארה"ב נרשמות בינתיים תשואות נאות כשמדד S&P 500 עולה ב-1.2%, בעוד מדד נאסד"ק הוסיף 2%.

באירופה גם כן נרשמות עליות שערים נאות כאשר מדד דאקס הגרמני מטפס ב-3.5% ומדד קאק הצרפתי ב-2.9%. אלא שהתחזקות השקל ב-1% מתחילת החודש עלולה לפגוע בתשואות של ההשקעות בחו"ל גם בחודש פברואר.

גולדרינג מאנליסט אומר כי מתחילת פברואר "בולט במיוחד מדד האנג סנג (של הונג קונג) עם מניות הטכנולוגיה הסיניות. אחרי פיגור עצום בשנים האחרונות הוא חזק לפוקוס ועלה על הרדאר של המשקיעים, כנראה בגלל Deepseek. מתחילת פברואר המדד זינק ב-12%".

קלינסקי ממור מציין כי בהסתכלות קדימה, "מה שיקבע את המצב של ישראל זה האם הולכים לשלב ב' בעסקת חטופים ונורמליזציה עם סעודיה או חזרה למלחמה. בארה"ב השאלה תהיה עד כמה טראמפ יילך קדימה עם המכסים, האם האינפלציה תעלה בעקבות כך - מה שיעצור את הורדות הריבית, וגם האם הוא יצליח לסיים את מלחמת רוסיה-אוקראינה".