העליון ידון היום בבקשת משקיעי וולת'סטון לעכב את הסדר החוב בנטו פיננסים

אחרי שביהמ"ש המחוזי אישר את הסדר החוב, שבמסגרתו תימכר נטו לארבע עונות של IBI תמורת כ-51 מיליון שקל - משקיעים שגויסו ע"י סוכני נטו פיננסים להשקעה בקרן וולת'סטון ערערו לעליון • במוקד הערעור: הפטור שקיבלו סוכני הביטוח מתביעות אפשריות • מנהלי ההסדר, ואיתם החברות שאמורות לבצע את העסקה, מתנגדים לכל עיכוב וטוענים כי ההסדר הוא "מעשה עשוי"

ירון פיטארו, בעלי וולת'סטון / צילום: תמר מצפי
ירון פיטארו, בעלי וולת'סטון / צילום: תמר מצפי

בית המשפט העליון ידון היום (ג') אחר-הצהריים בבקשה לעכב את ביצועו של הסדר החוב בנטו פיננסים, מסוכנויות הביטוח הגדולות בישראל. הסדר החוב אושר זה מכבר על-ידי בית המשפט המחוזי, ובמסגרתו אמורה פעילותה של נטו להירכש על-ידי סוכנות ארבע עונות שבשליטת בית ההשקעות IBI תמורת כ-51 מיליון שקל. 

רוכש סוכנות נטו שקרסה: "חלק מהקולגות שלי התבלבלו ושיווקו מוצר שהיה צריך לעוף מהחלון" 
סוכני הביטוח זכו לחסינות: מה אפשר ללמוד מההסדר החריג של נטו פיננסים

הסעיף שבמוקד המחלוקת הוא זה המבטיח פטור מתביעות אפשריות לסוכני הביטוח של נטו, אשר גייסו משקיעים לקרן וולת'סטון שנקלעה מאז להפסדים כבדים ולחקירה של רשות ניירות ערך. כ-160 משקיעים, שגוייסו להשקעות אלטרנטיביות בוולת'סטון, מבקשים מבית המשפט העליון לעכב את ביצוע ההסדר.

השופט עופר גרוסקופף, אשר בפניו יתקיים היום הדיון, זימן אליו את כל הצדדים - כולל נציגי המדינה. רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך התנגדו בבית המשפט המחוזי למתן הפטור לסוכנים, אך בהחלטתה לאשר את הפטור קבעה השופטת בטינה טאובר כי החששות שהביעו הרגולטורים קיבלו מענה.

כעת, מנהלי ההסדר, עורכי הדין ליזה חדש וישראל בכר, שגיבשו את הסדר החוב ביחד עם עו"ד חובב ביטון, שייצג את בעלי השליטה בנטו, מתנגדים לכל עיכוב וטוענים כי הסדר החוב זכה לאישור, והוא "מעשה עשוי". גם בארבע עונות מצטרפים להתנגדות זו. ההסדר נועד להתמודד עם החובות שאליהם נקלעה נטו בהיקף של כ-110 מיליון שקל.

מנגד, עורכי הדין המייצגים את משקיעי וולת'סטון - עידו קוסובר, ליאור להב וד"ר עומר נירהוד - טוענים כי בדיווח של IBI לבורסה נאמר כי הצדדים לעסקה קבעו מנגנונים להחזרת הכספים במקרה שפסק הדין של המחוזי יבוטל או ישונה. במילים אחרות, כך נטען, הצדדים לעסקה לא רואים בה כמהלך סופי.

נטו פיננסים סיפקה מעטפת תפעולית לכ-200 סוכנים. לנטו יש תיק לקוחות של כ-28 מיליארד שקל עם 50 אלף לקוחות פעילים. 70% מהסוכנים יעברו כעת לארבע עונות, אשר התנתה את נכונותה לרכוש את נטו בכך שהסוכנים יעברו אליה עם פטור, ובלי שמרחף מעליהם צל של איום בתביעות.

השופטת טאובר אישרה את מתן הפטור לסוכנים - שיחול בתנאי שכל יתר פרטי ההסדר יקוימו, והכסף יחזור לנושים. "בנסיבות מיוחדות אלה, כאשר הסוכנים הם הנכס העיקרי של החברה, ובהיעדרו לא יוכלו הנושים להיפרע, אין מנוס מלכלול גם את סוכני נטו אשר נתנו הסכמתם להצטרף לארבע עונות, שכן אי-הכללתם תביא למחיקת ערך עצומה ותותיר את כלל הנושים בפני שוקת שבורה", קבעה טאובר, והכירה בכך שאין תקדים בפסיקה לפטור דומה. השופטת הסתמכה גם על כך שההסדר עם הפטור עלה להצבעה באסיפות הנושים של נטו וזכה שם לתמיכה גורפת.

עו"ד אורן ליטוין, שייצג את הסוכנים ביחד עם עו"ד גיא העליון, הדגיש בעקבות החלטת המחוזי כי הפטור מבטיח לא רק את עתידם המקצועי של הסוכנים אלא גם את הצלחתו של הסדר החוב. 

הפסדים של כ-350 מיליון שקל

בעלי נטו, עידן כץ ואילן בן-ישי, הם שותפים של איש שוק ההון ירון פיטארו לשליטה בקרן וולת'סטון, המתמחה בהשקעות אלטרנטיביות. הקרן הסתבכה בעקבות מיזמי נדל"ן כושלים, והפסדיה נאמדים בכ-350 מיליון שקל. בינואר 2024 פתחה רשות ניירות ערך בחקירה נגד כץ, בן-ישי ופיטארו בחשד לגיוס 800 מיליון שקל לקרן וולת'סטון ללא תשקיף ותוך הטעיית משקיעים.

נטו התחייבה בכתב לערוב לחובות שצברה וולת'סטון כלפי חלק מהמשקיעים. כ-60 מיליון שקל מחובות נטו הם כלפי משקיעים אלה. אך לפחות 160 חוסכים לא קיבלו התחייבות, וגם לא הוכרו כנושים של נטו לצורך הצבעה באסיפות לאישור ההסדר. לטענתם, החובות של נטו כלפיהם מגיעים לכ-305 מיליון שקל.

רשות שוק ההון והממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים התנגדו בשל כך למתן פטור לסוכנים, אשר ימנע מאותם משקיעים מלתבוע את זכויותיהם. השופטת טאובר מצאה כי החשש שהביעו הרגולטורים קיבל מענה לאחר שהובהר כי כל משקיעי וולת'סטון - לרבות אלה שלא קיבלו התחייבות מנטו - יורשו להגיש תביעות חוב לנטו ולקבל בחזרה את כספם, ככל שהתביעות יימצאו מוצדקות.

טאובר גם הבהירה כי הפטור לא יחול על הליכים פליליים. זאת, לנוכח עמדתה של רשות ניירות ערך, שהתנגדה לפטור בטענה כי החקירה נגד בעלי נטו נמשכת, והחשדות עשויים להוביל לתביעות אזרחיות.

עוד נקבע בפסק הדין כי ניתן יהיה לתבוע את הסוכנים לגבי פעולות סביב מוצרי פנסיה וביטוח, וכי הפטור יחול רק על השקעות אלטרנטיביות - ובראשן אלה שזרמו לוולת'סטון.

ההבהרות הללו הובילו את בית המשפט המחוזי לקבוע כי החששות שהביעו הרגולטורים קיבלו מענה. גם הממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים תמך בסופו של דבר באישור ההסדר.

"הדרך למימוש ההסדר אינה קלה, ומסוכות רבות עומדות בפני מנהלי ההסדר", כתבה השופטת טאובר. "ואולם היעדר מתן תוקף להסדר שאמור להיטיב עם מאות נושים ולתת להם בשורה, היא תוצאה קשה שרצוי להימנע ממנה".