400 אלף מטבעות את'ריום, בשווי של כ־1.5 מיליארד דולר, נשדדו ב־21 בפברואר מבורסת הקריפטו Bybit היושבת בדובאי. מדובר בשוד הקריפטו הגדול ביותר אי־פעם, יותר מכפול מאירועי השוד הגדולים ביותר עד כה.
● תעשיית הקריפטו בהלם. מי עומד מאחורי "השוד הגדול בהיסטוריה"
● צ'כיה עשויה להפוך למדינה הראשונה שמחזיקה רזרבות מטבע בביטקוין
השוד, שעל פי מומחי סייבר בוצע על ידי קבוצת לזארוס המזוהה עם ממשלת צפון קוריאה, גרר משיכות ענק של כספי משקיעים, במעין גרסת הקריפטו של "ריצה אל הבנק". יותר מ־4 מיליארד דולר נמשכו מהבורסה מאז הפריצה, ויחד עם הגניבה שווי הנכסים שלה צנח מ־16.9 מיליארד דולר ל־11.2 מיליארד דולר. זאת למרות שהמנכ"ל בן ז'ו מיהר לפרסם ולהדגיש שלחברה "כושר פרעון אפילו אם ההפסד מהפריצה לא יוחזר. כל הנכסים של הלקוחות שלנו מגובים, אנחנו יכולים לכסות על ההפסד". בנוסף, Bybit הודיעה על פרס של 10% משווי המטבעות הגנובים למי שיסייע לה להשיב חלק מהכסף האבוד.

החשש של המשקיעים לא מופרך: בורסת הקריפטו FTX קרסה לאחר שהתגלתה ההונאה של היזם סם בנקמן־פריד ב־2022, וביום ההכרזה על פשיטת הרגל נגנבו ממנה מאות מיליוני דולרים. גם בורסת Mt. Gox, שניהלה ב־2014 את רוב תנועת הקריפטו העולמית, קרסה לאחר שנגנבו ממנה מאות מיליוני דולרים.
חסות ממשלתית לגניבות קריפטו
הקשר של צפון קוריאה לגניבות קריפטו גדולות לא חדש, ומדובר בתעשייה משגשגת במיוחד בשל החסות הממשלתית שמוענקת לה וחוסר היכולת של ממשלות זרות לאכוף נגדה, משום שהסנקציות המופעלות עליה כבר מקסימליות, וקשה להפעיל כלפיה כוח נוסף. הדיקטטורה הטוטליטרית ממזרח אסיה משתמשת בגניבות קריפטו הן כמקור למטבע זר הנדרש לה בשל היצוא האפסי שלה, והן כאמצעי לערעור המערכות הפיננסיות במערב. בשנת 2023 האקרים צפון קוריאנים גנבו קריפטו בשווי 660 מיליון דולר, וב־2024 הסכום הוכפל ל־1.3 מיליארד דולר. כעת, ביום אחד בפברואר 2025, נראה שצפון קוריאה ביצעה גניבה בשווי כל המבצעים שלה בשנת 2024.
לאחר השוד, הביטקוין איבד מעל 4% מערכו, אם כי קשה לקשור ישירות בין האירועים שכן בוול סטריט נרשמו במקביל ירידות חדות. עם זאת, אנליסטים רבים, בהם בנק ההשקעות ברנשטיין, בנתיים לא זזים מהערכה הקיימת, וצופים ששוק הקריפטו יישאר שורי עד 2026. נראה שבזמן ש־Bybit עצמם בוודאי נפגעו מהשוד, התעשייה ככלל נעשית בוגרת יותר ופחות נרתעת מאירועים קיצוניים. הציפיות להתחזקות בשווי ובשימוש בביטקוין, שגדלו מאז בחירתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב, עדיין בתוקף.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.