להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
אנחנו כבר במרץ, עתיד תקציב 2025 לוט בערפל, אבל גם נשאלת השאלה מה יהיו שווים המספרים שייכתבו בחוק התקציב. טענה ותיקה היא שבפועל אגף התקציבים במשרד האוצר הוא זה שמנהל את התקציב לפי ראות עיניו. כשח"כ עמית הלוי נשאל אם לכנסת יש יכולת לפקח על זה, הוא השיב שיש ואף הבהיר את הנחיצות: "בדרך־כלל כמעט שליש מהתקציב עובר שינויים במהלך השנה". האם זה המספר?
● המשרוקית | האם תחת בן גביר מספר מקרי הרצח בחברה היהודית ירד?
● המשרוקית | מה עשו ממשלות ישראל לגבי גיוס חרדים בעשורים הראשונים של המדינה?
באופן עקרוני, חוק יסודות התקציב מאפשר, באמצעות פירוט פרוצדורה לעשות כן, לבצע שינויים תקציביים לאחר העברת חוק התקציב תוך כדי שנת הכספים שעבורה הוא נחקק. שינויים כאלו יכולים לנבוע משלל סיבות: החלטת ממשלה או חקיקה עם משמעויות תקציביות, שינוי סדרי עדיפויות, שיתופי־פעולה בין משרדי ממשלה וכמובן אירועים לא צפויים.
לפי מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ), יש שלושה סוגים עיקריים של שינויי תקציב. ראשית, העברת עודפים, כלומר מימון תוספת תקציבית בשנת הכספים הזו באמצעות שימוש בכספים שלא נוצלו בתקציב של שנת הכספים הקודמת. שנית, שינויים פנימיים, קרי חלוקת תקציב שונה בין התוכניות הכלולות תחת אותו סעיף תקציבי, מבלי לשנות את הסכום הכולל המוקצה לו. שלישית, העברה בין סעיפי תקציב שונים, באופן כזה שמשנה את הסכום הכללי שמוקצה לכל אחד מהם.
ומה היקף השינויים האלו? אותו מסמך של הממ"מ מספק נתונים בנושא לשנים 2016-2021. ב־2020 לא עבר תקציב, וב־2021 התקציב עבר רק בנובמבר אותה שנה, כך שלא היה זמן רב מדי לשינויים. נוסיף לכך שמשרד האוצר לא סיפק לנו נתונים לתקציב 2022 וש־2023 ו־2024 הפכו לחריגות בעקבות המלחמה, ונישאר עם ניתוח לתקציבי 2016־-2019.
כפי שתוכלו לראות בגרף שלפניכם, בשנים אלו היקף השינויים נע בין 49 ל־65 מיליארד שקל, שהם 14%־19% מהתקציב המקורי (נטו, כלומר לא כולל החזר חובות למעט אלו לביטוח הלאומי). בממוצע, מדובר על 15% בכל שנה, פחות מחצי מהמספר בו נקב הלוי.

זה לא הכול: שנות הכספים האלו עברו תחת הממשלה ה־34. היא העבירה שני תקציבים דו־שנתיים (2015־2016 ו־2017־2018), ואת תקציב 2019 העבירה בתחילת 2018. למה זה חשוב? לפי הממ"מ, ככל שתקציב המדינה מאושר מוקדם יותר, כך קטנה הוודאות באשר להנחות על סמכן הוא נכתב. לכן, יש חוסר ודאות לגבי השנה השנייה של תקציב דו־שנתי או של תקציב שאושר בשלב מוקדם למדי. ועדיין, ב־2017 ו־2019, למרות שהתקציב להן תוכנן זמן רב מראש, שיעור השינויים בהן לא התקרב לזה בו נקב הלוי.
מח"כ הלוי לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי הלוי לא נכונים ברובם. שיעור השינויים בתקציב המקורי עומד על 15% בשנה ממוצע, ולא 33% כפי שטען הלוי.
תחקיר: יובל אינהורן
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: עמית הלוי
מפלגה: הליכוד
תוכנית: סטלה קורין-ליבר ואלי ציפורי
ציטוט: "בדרך-כלל כמעט שליש מהתקציב עובר שינויים במהלך שנה"
תאריך: 23.2.25
ציון: לא נכון ברובו
ח"כ עמית הלוי התראיין לגלי ישראל, ונשאל על הפיקוח הפרלמנטרי של הכנסת על תקציב המדינה. בתשובתו, ח"כ עמית הלוי הסביר למה פיקוח זה נדרש - וטען: "בדרך-כלל כמעט שליש מהתקציב עובר שינויים במהלך השנה". בדקנו האם זה הנתון הזה מדויק.
כפי שציינו בעבר, גם לאחר שחוק התקציב מאושר בשלוש קריאות בכנסת, ניתן במהלך השנה לבצע בו שינויים. זאת, על פי הפרוצדורה המפורטת בחוק יסודות התקציב. במסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ) מוסבר כי הדבר נעשה מסיבות שונות כמו החלטות ממשלה שיש להן השלכות תקציביות, שינוי סדרי עדיפויות, חקיקה חדשה, אירועים לא צפויים המשפיעים על מועד הביצוע בפועל של הפעילות שבגינה הוקצה התקציב ושיתופי פעולה בין משרדי ממשלה בביצוע פרויקטים שונים.
לפי הממ"מ, יש שלושה סוגים עיקריים של שינויים בתקציב שאפשר לערוך במהלך שנת הכספים. הסוג הראשון הוא העברת עודפים. בסוף שנת הכספים נשארים בדרך-כלל עודפים תקציביים בחלק מסעיפי התקציב. חלק מעודפים אלו הם עודפים מחויבים, כלומר יש בגינם התחייבות תקציבית שתבוצע לאחר תום שנת הכספים, וחלק מהעודפים אינם מחויבים. החוק מאפשר העברת עודפים משנת תקציב לשנת התקציב הבאה. אם אכן מועברים עודפים, סעיפי התקציב בשנה החדשה מתעדכנים בהתאם לעודפים שהועברו. המשמעות של העברת עודפים היא למעשה הגדלת מסגרת התקציב העומדת לרשות הממשלה באותה שנה, אם כי בפועל ברוב השנים סך ביצוע התקציב אינו עולה על סך התקציב המקורי שהוקצה.
הסוג השני הוא "שינויים פנימיים". כאן הכוונה היא העברת תקציב בין תוכניות המפורטות באותו סעיף, כלומר שינוי של אופן חלוקת התקציב בין התוכניות הכלולות בסעיף מסוים. אומנם שינויים אלו משפיעים על ההרכב הפנימי של הסעיף, אך התקציב הכולל של הסעיף אינו משתנה בעקבות שינויים פנימיים. בשינויים פנימיים נכללות גם העברות בין תקנות תקציב (באותה תוכנית), המצריכות אישור של אגף התקציבים באוצר בלבד. יתר השינויים הפנימיים מחייבים הודעה לוועדת הכספים או אישור מראש של הוועדה.
הסוג השלישי הוא העברת תקציב בין סעיפי התקציב. במסגרת חוק התקציב מאושרת מסגרת תקציב לכל סעיף תקציבי. לעיתים מחליטה הממשלה על העברת תקציבים מסעיף אחד לאחר מסיבות שונות כמו שינוי סדרי עדיפויות, השתתפות של משרד אחד במימון פרויקט המבוצע על ידי משרד אחר והחלטות ממשלה שדורשות מסגרת תקציבית. בחוק יסודות התקציב לא מפורט מנגנון לביצוע העברת תקציבים באופן ישיר בין סעיפי תקציב, אך יש התייחסות להעברת תקציבים לרזרבה הכללית ולכן העברת תקציב בין סעיפי תקציב שונים נעשית בשני שלבים: בשלב הראשון מועבר תקציב מהסעיף המקורי לסעיף הרזרבה הכללית ובשלב השני מועבר התקציב מסעיף הרזרבה הכללית לסעיף היעד.
ובחזרה לטענה של הלוי - על כמה עומדים היקף השינויים הללו? היות שהלוי דיבר על המצב שקורה "בדרך-כלל", לא יהיה נכון לבחון את השנים 2023 ו-2024 - שבהן, בגלל המלחמה, תקציבי המדינה שונו גם בחקיקה. במסמך של הממ"מ מופיע ניתוח כזה עבור השנים 2016-2021, למעט שנת 2020 שבה לא אושר תקציב. כמו כן, התקציב לשנת 2021 התקבל בכנסת רק בנובמבר אותה שנה - כך שמראש היקף השינויים שהיה ניתן לערוך עד סוף השנה היה מצומצם. לכן, שנה זו לא מהווה אינדיקציה למה שקורה בשנת תקציב "שגרתית".
לפי נתוני הממ"מ, בין 2016 ל-2019, היקף השינויים השנתי עמד על בין 49 ל-65 מיליארד שקל - שהם 14-19% מהתקציב המקורי (נטו - כלומר בניכוי תשלום חובות, למעט תשלום חובות לביטוח הלאומי). בממוצע שנתי, שיעור השינויים השנתי מתוך סך התקציב עמד על כ-15% בין השנים 2016-2019. כלומר, נתונים נמוכים בהרבה ממה שטען הלוי.
אלא שגם כאן צריך לסייג: בשלוש מתוך ארבע השנים שנבחנו, התקציב היה חלק מתקציב דו-שנתי: כך היה בתקציב המדינה לשנים 2015-2016 וגם בתקציב לשנים 2017-2018. גם תקציב המדינה ל-2019, אף שהיה תקציב חד-שנתי, התקבל באפריל 2018.
זה נתון שהוא בעל משמעות, שכן בעת עריכת תקציב המדינה, אגף התקציבים במשרד האוצר מסתמך על הנחות שונות באשר לגורמים כמו צמיחה במשק והכנסות המדינה. בממ"מ מסבירים שככל שתקציב המדינה מאושר בשלב מוקדם יותר חוסר הוודאות באשר להנחות גבוה יותר, ולכן בשנים שבהן מאושר תקציב דו-שנתי או שהתקציב אושר בשלב מוקדם של השנה, חוסר הוודאות גבוה יותר ועשוי להתבטא בהיקף שינויים גדול יותר באותה שנת תקציב, כפי שאכן עולה מהנתונים.
מח"כ עמית הלוי לא נמסרה תגובה.
לסיכום, מבחינה של השינויים בתקציב המדינה בין השנים 2016-2019, עולה ששיעור השינויים השנתי מתוך התקציב המקורי עומד על כ-15% - ולא 33% כדברי הלוי. לכן דבריו של הלוי לא נכונים ברובם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.