חברת הלואו קוסט הישראלית ארקיע החליטה בשבוע שעבר להקטין את תדירות הטיסות לאילת, מהלך שעורר זעם רב בקרב תושבי אילת והדרום. נכון להיום ארקיע מפעילה 70% מהטיסות לאילת, בין 6-8 טיסות שבועיות, שיקוצצו ל-3־4 טיסות בשבוע. "מדובר בפגיעה אנושה בעיר אילת ובתושביה", הגיב ראש עיריית אילת אלי לנקרי. "זו החלטה הרסנית שתפגע באופן ישיר בתושבי אילת, שכבר היום מתמודדים עם ניתוק תחבורתי בלתי נסבל ממרכז הארץ".
● חברת התעופה הישראלית שמציעה כרטיסים בפחות מ-100 דולר
● 3,400 טיסות בוטלו: שביתה רחבה משתקת את התנועה האווירית בגרמניה

אלי לנקרי, ראש עיריית אילת / צילום: עידן גרוס
מאחורי ההחלטה של ארקיע עומדים שיקולים כלכליים, לאחר שתי מכות חזקות שקיבלה במהלך השבוע שעבר. הראשונה היא החלטת הממשלה לקצץ את תקציב הביטחון של כלל חברות התעופה הישראליות (כולל אל על, ישראייר, ארקיע ואייר חיפה), לפיה יפחת שיעור השתתפות המדינה בהדרגה במהלך השנים הקרובות. שנית, בקשת החברה להעביר את הפעילות הבינלאומית שלה לטרמינל 1 לצורך חיסכון בהוצאות סורבה על־ידי משרד התחבורה.
מדינת ישראל מנהלת מאז שנות ה־70 את מערך אבטחת התעופה של טיסות ישראליות מחו"ל לישראל באמצעות אל על, כאשר האבטחה מבוצעת בפיקוח שב"כ ומיושמת באופן קבוע בכל טיסה של חברות התעופה המקומיות. בארקיע זעמו על ההחלטה לקצץ במימון, שתביא לזינוק של פי שלושה באחוז ההשתתפות המוטל עליה כיום, ותקשה עליה להתחרות עם חברות התעופה הזרות שאינן נושאות בהוצאות ביטחון דומות בטיסות בינלאומיות.
ארקיע טוענת כי "נוצרת עדיפות לחברות הזרות"
במכתב ששיגר מנכ"ל ארקיע עוז ברלוביץ' לראש עיריית אילת, הוא כתב כי "טיסות פנים־ארציות לאילת הן פחות כלכליות באופן משמעותי מטיסות בינלאומיות", ולכן הוחלט בארקיע לנתב את המטוסים ליעדים רווחיים יותר.
באותו המכתב ציין ברלוביץ' כי אחד הצעדים המידיים שמשרד התחבורה יכול לנקוט כדי לצמצם את הפגיעה בארקיע ולהחזיר את הטיסות לשדה התעופה רמון, הוא ריכוז פעילותה של החברה בנתב"ג בטרמינל 1 - אלא שבמשרד סירבו לבקשה.

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock
נכון להיום, ארקיע מפעילה טיסות משני הטרמינלים במקביל - טיסות בינלאומיות מטרמינל 3 וטיסות פנים־ארציות מטרמינל 1. פיצול זה מייקר משמעותית את הוצאות התפעול של החברה, שכן הוא מחייב מערך כפול של שירותים ומשאבים, מה שמונע ממנה להציע מחירים תחרותיים יותר.
בעקבות הסירוב של משרד התחבורה, בארקיע הגישו עתירה מינהלית נגד רשות שדות התעופה ונגד שרת התחבורה מירי רגב, בה הצביעו על מספר כשלים בקריטריונים הנהוגים כיום עבור חברות הפועלות מטרמינל 1 בנתב"ג. לטענת ארקיע, מדובר בקריטריונים שנקבעו לפני עשור ואינם משקפים את השינויים בענף התעופה, וכן מעניקים עדיפות לחברות תעופה זרות כמו ריינאייר ואיזי ג'ט, הפועלות באופן בלעדי מטרמינל 1, בעוד שהיא נאלצת לפצל את פעילותה בין שני טרמינלים.
הפיצול בין הטרמינלים עולה מיליונים בשנה
עד כמה משמעותי הדבר עבור ארקיע? לפי העתירה, פיצול הפעילות בין טרמינל 1 לטרמינל 3 גורם לעלויות נוספות שלפי הערכות מגיעות למיליוני דולרים בשנה. זאת מכיוון שהצורך בהפעלת צוותי קרקע ואוויר בשני טרמינלים במקביל, גורם לתשלום כפול על שירותים תפעוליים כמו כבודה, צ'ק־אין ושירותי קרקע. כמו כן, תשלום האגרות בטרמינל 3 גבוה יותר בהשוואה לטרמינל 1 ומוביל לעלויות תפעוליות גבוהות יותר - שבתורן מתגלגלות לנוסעים.
באשר למסים והאגרות, מדובר בפער של כ־18.5 דולר עבור כל נוסע. בטרמינל 1 מס הנמל עומד על פחות מ־14 דולר, ואגרת הסבלות היא 3.6 דולר לנוסע - בעוד שבטרמינל 3 מס הנמל מתקרב ל־30 דולר, ואגרת הסבלות היא כמעט 6 דולר לנוסע. בסך־הכול ארקיע טוענת כאמור כי הסכומים מגיעים למיליוני דולרים מדי שנה בעקבות הפיצול בין הטרמינלים.
מנכ"ל ארקיע ברלוביץ' אומר כי "בתקופות קשות, כשהשמיים התרוקנו מטיסות זרות, ארקיע נשארה כדי לשמור על חיבור אווירי לישראל, ואף לבקשת שרת התחבורה פתחה קו תעופה לניו יורק. כעת היא דורשת יחס הוגן ושוויוני. הפיצול בין הטרמינלים יוצר נטל כבד ובלתי מוצדק, ואנו מצפים ממשרד התחבורה לתקן את העיוות הזה במהרה".

עוז ברלוביץ', מנכ''ל חברת התעופה 'ארקיע' / צילום: שי יחזקאל
נזכיר כי ארקיע, כמו חברות תעופה ישראליות נוספות, שמרה על פעילות יציבה לאורך המלחמה, אך זכורה גם לשלילה בתקופות חירום שבמהלכן גבתה מחירים אסטרונומיים לטיסות מקפריסין ומיוון מישראלים שנותרו תקועים בעקבות גל ביטולי הטיסות. מעט לפני ראש השנה, בעיצומו של גל ביטולים, ארקיע גבתה יותר מ־800 דולר עבור כרטיס לכיוון אחד מאתונה לישראל, מה שעורר ביקורת ציבורית רבה.
גורם בכיר בענף התעופה סבור כי למרות טענות ארקיע, "אין אפשרות להפעיל יותר מטוסים בטרמינל 1 בשל מגבלות גודל ותפעול. אי־אפשר להטיס משם את הטיסות שלה לארה"ב. כמו כן, בעבר ארקיע קיבלה אפשרויות להגדלת פעילותה בטרמינל, אך לא ניצלה אותן. לא נהוג לבצע תיעדוף בין חברות תעופה. כמו חברות תעופה אחרות שפועלות גם מטרמינל 1, גם ארקיע פועלת בשני הטרמינלים. היא לא חריגה במובן הזה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.