אחרי הירידות בשווקים: כמה איבדו החסכונות שלכם בחודש מרץ?

לפי הערכות מיטב, בסיכום הרבעון הראשון של 2025 המסלולים הכלליים הצליחו לשמור על תשואה חיובית, למרות הירידות של פברואר-מרץ • המסלולים המנייתיים ומסלולי ה-S&P בקופות הגמל רושמים רבעון שלילי ראשון מאז שנת 2022

מי שהשקיע במסלול ''מניות בארץ'' השיג את התשואה הגבוהה ביותר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
מי שהשקיע במסלול ''מניות בארץ'' השיג את התשואה הגבוהה ביותר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הירידות של חודש מרץ בשווקים פגעו גם בחוסכים, וזאת אחרי יותר משנתיים של תשואות חיוביות. החוסכים במסלולים הכלליים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות צפויים לספוג ירידה בתיק של 1% בממוצע בחודש מרץ (טווח ירידות של 0.8% עד 1.5%) ואלה במסלולים המנייתיים צפויים לספוג ירידה ממוצעת של 3.1% (טווח של מינוס 2.6% עד 3.6%), כך על פי הערכת אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי מיטב גמל ופנסיה.

ניתוח | "ירידות דה לוקס": המשקיעים בתל אביב נקלעו לסערה מושלמת, אבל יש גם הזדמנויות
מנהל ההשקעות שטוען: "זו השנה של המסלולים הכלליים, לחזור לניהול מפוזר"

הירידות היו חריפות פחות בזכות התחזקות הדולר מול השקל וגם העובדה שרוב הקופות "סגרו" את חודש פברואר ביום חמישי האחרון של אותו חודש, וביום שישי שלמחרת השוק האמריקאי קפץ, כך שהתשואות החיוביות באותו היום השתרשרו לתשואות של מרץ ומיתנו את הפגיעה בחוסכים.

באופן אולי מפתיע, ולראשונה מזה יותר מחצי שנה, מי שנפגעו הכי פחות הם החוסכים במסלולים מחקי ה-S&P 500 כאשר הסיבה היא התחזקות הדולר מול השקל שמתרחשת תמיד במקביל לירידות בוול סטריט ומהווה מעין "פוליסת ביטוח" והגנה מסוימת לחוסכים. החוסכים במסלול הזה סבלו מירידה של 0.5% בלבד בחודש מרץ. הדולר קפץ מול השקל בחודש מרץ ב-3.6% והדולר קפץ ב-7.7%. מתחילת השנה הדולר התחזק מול השקל בכמעט 2% והאירו משלים עליה של כ-6%.

הירידות של מרץ מחקו את רוב התשואה מתחילת השנה

על פי ההערכה של ברקוביץ, הירידות של חודש מרץ מחקו את רוב התשואה של תחילת השנה, וזאת אחרי שחודש ינואר עוד היה חיובי בשווקים והירידות החלו באמצע חודש פברואר. כך, בסיכום הרבעון הראשון של שנת 2025, החוסכים במסלולים הכלליים הצליחו לרשום תשואה חיובית קלה של 0.3% (טווח תשואה רחב, החל מחיובי עם עלייה של 1% עד שלילי עם ירידה של 0.5% לגופים שחשופים בעיקר לארה"ב).

במסלול המנייתי מתחילת השנה נרשמו ירידות של 1.5% בממוצע (טווח של פלוס 0.1% עד מינוס 3.2%). את הירידה המשמעותית ביותר נאלצו לספוג המסלולים שמחקים את מדד ה-S&P 500 שם נרשמו ירידות של 2.8% מתחילת השנה (טווח של מינוס 2.6% עד מינוס 3%). עם זאת, הירידות הללו מגיעות אחרי שנתיים חזקות במיוחד בוול סטריט כך שחוסכים שנכנסו להשקעה רק לפני שנה או שנתיים עדיין נהנים מתשואה חיובית של עשרות אחוזים.

שוק ההון עולה במשך רוב הזמן. עד כמה מדובר בתקופה מצטברת חריגה של ירידות ניתן ללמוד מהנתון הבא: זהו הרבעון הראשון שבו נרשמת ירידה במסלולים המנייתיים במצטבר, לראשונה מאז הרבעון השלישי של שנת 2022.

תשואות חיוביות במסלולי הפנסיה

מי שהצליחו לשמור על יציבות הן מסלולי הפנסיה שבהם עדיין נרשמו עליות מתחילת השנה. כך למשל במסלול לבני 50 ומטה התשואה בחודש מרץ אמנם שלילית עם ירידה של 1% אך מתחילת השנה עדיין התשואה עדיין חיובית בשיעור של 0.9%.

במסלולים לבני 60 ומעלה התשואה בחודש מרץ הייתה שלילית רק מעט (ירידה של 0.3%) ומתחילת השנה מדובר על תשואה חיובית של 0.9%. הסיבה היא שבמסלולי הפנסיה ישנן 'אג"ח מיועדות' או 'מבטיחות תשואה' על חלק מכספי החיסכון, שנתונות תשואה קבועה וממתנות ירידות.

ירידות בשווקים במרץ ומגמה מעורבת מתחילת השנה

בחודש מרץ נרשמו ירידות חדות בוול סטריט וירידות מתונות יותר בישראל ובאירופה. כך, מדד ה-S&P 500 האמריקאי צלל ב-5.8% והנאסד"ק צנח ב-8.2% ונכנס לטריטוריה של 'תיקון' (ירידה של יותר מ-10% מהשיא האחרון). באירופה מדד הדאקס הגרמני ירד ב-1.7% ויורוסטוקס 50 איבד 3.8%. בארץ, מדד ת"א 35 ירד ב-2.1% ות"א 90 צנח ב-8.4%, בדומה לנאסד"ק.

גם האג"ח הקונצרניות והממשלתיות לא באו הפעם לעזרת החוסכים. מדדי תל בונד ירדו ב-0.7% עד 1.2% ומדד האג"ח הממשלתיות ירד ב-0.8%.

מתחילת השנה מדד ה-S&P 500 ירד ב-4.6% ומדד הנאסד"ק ירד ב-10.4%. מנגד הדאקס משלים עליה של 11.3, מדד ת"א 35 עלה ב-1%.

נזכיר כי הירידות בארה"ב השנה מגיעות על רקע נתונים מאקרו כלכליים חלשים מעט בארה"ב, וכן בעקבות המכסים שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ מטיל על שותפויות הסחר העיקריות של המעצמה הגדולה בעולם. בישראל הירידות מגיעות על רקע החזרה הלחימה בעזה, חזרת הרפורמה המשפטית והמחאה נגדה.