עו"ד יחזקאל פלומין, לשעבר סגן האוצר, טבע את מטבע הלשון ההומוריסטית לתיאור חכירות מעל 10 שנים, בה בחרנו ככותרת לרשימה שעוסקת בתיקון מספר 40 לחוק מס שבח מקרקעין. בתיקון שונתה הגדרת זכות במקרקעין, ובמקום חכירה ל-10 שנים נקבע כי חכירה היא ל-25 שנים או יותר.
תחילתה של יוזמת התיקון במכתבו של נשיא לשכת רו"ח דאז, דניאל דורון, לשר האוצר דאז אברהם שוחט, מיוני 94', ואחר כך באוקטובר 94' מכתב נוסף לח"כ מודי זנדברג. תוכנו של מכתב זה ישמש הסבר לסיבת התיקון ולפיכך נביאו להלן:
"במציאות הכלכלית של היום, כל עיסקאות החכירה ארוכות הטווח דורשות השקעות גדולות, זאת כדוגמת בתי קולנוע, סופרמרקטים, חנויות כל-בו, חנויות מרקחת גדולות ובנקים. בנסיבות אלו, חכירות מתחת ל-25 שנה אינן הוניות במהותן, אלא פירותיות, וככאלו אין זה מן הראוי כי ייכללו במסגרת חוק מס שבח מקרקעין.
"הוצאת החכירה מגדר מס שבח מקרקעין, והוצאתה בד בבד מגדר 'נכס קבוע' לעניין חוק התיאומים, יוצרים מצב בו אין חובת תשלום מס רכישה, במכירה אין סכום אינפלציוני פטור, והוצאות מימון ששולמו לשלם מימון החכירה יותרו לניכוי במלואן.
"לא סביר להחשיב נכס זה כנכס קבוע. מאחר שכמו כל דמי שכירות הוא מהווה למעשה 'הוצאה מראש', ולא נכס".
ציטוט זה פותח פתח תכנוני אדיר, בו נדון ברשימתנו הבאה, כי שינוי סטטוס על חכירה ארוכת טווח, שאיננה רשומה בספרים לנכס בלתי קבוע, מפחית את המס בגין העיסקה בשל ארבעה אלמנטים עיקריים שייסקרו ברשימתנו הבאה:
א. הפחתת מס רכישה.
ב. אי-היות החכירה בגדר נכס קבוע, והעדר צורך לרישומה במאזן כנכס מקרקעין, אלא כנכס של הוצאות מראש (שיותרו בניכוי...?).
ג. התרת הוצאות מימון אינפלציוניות שוטפות ומיסוי על הרווח הנומינלי במכירה.
ד. הפחתה נומינלית של השיפורים בחכירה (רלבנטי לרשתות מסחריות).
בסופו של דבר התגלגלה ההצעה שניסה דניאל דורון לקדם, בתחילה דרך שר האוצר ואחר כך על ידי ח"כ זנדברג, ולבסוף הגיעה לח"כ אלול, שניאות להגישה בכנסת הקודמת. עקב התנגדות ועדת המיסים של לשכת עוה"ד ולשכת רו"ח לתוספות להצעת החוק שדרשה נציבות המס, ביחס לביטול כפל עלויות במכירת חכירות, ועקב הקטנת משך הזמן של חכירה מ-25 ל-18 שנה כדרישת הנציבות, סירב ח"כ אלול להביא הצעתו לקריאה טרומית.
עקב ההסכם הג'נטלמני הקיים במוסד המחוקק, לא יכולה היתה הממשלה לקדם את הצעת החוק ב-"White Print" (נוסח לבן המקובל בממשלה). סופו של דבר, בתיאום בין מנהל מס שבח ליו"ר ועדת מיסים בלשכת עו"ד, ומ"מ היו"ר, סוכם כי תוסר התנגדות הלשכות לחקיקה, השוללת ביטול כפל עלות גם לגבי בעלי קרקע שנתנו חכירות בעבר, שייפגעו מכך רק לגבי עיסקאות עתידיות, ואילו נציבות מס הכנסה הסכימה להאריך תקופת החכירה כהצעתו המקורית של דניאל דורון.
סוף סוף ובמזל טוב, בנובמבר 97' אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את תיקון מס' 40 לחוק מס שבח, תיקון בעל השלכות מרחיקות לכת שנסקור ברשימותינו בשבועות הבאים.
ניתן לומר, שבסופו של דבר העלאת הנושא ודחיפתו המתמידה על ידי רו"ח דניאל דורון, ובסיוע המבורך של גורמים רבים, ובייחוד של ח"כ רפי אלול ושל אודי ברזילי ודורון לוי מהנציבות - איפשרו את השינוי החיוני. «עו"ד אברהם אלתר «"חכירות ל-25 שנה" «10+ 10+ 5 שנים על תנאי (א)
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.