בשנה האחרונה החלו רשויות מס שבח להוציא שומות מס רכישה בנוגע לעיסקאות הידועות כ"עיסקאות 10 + 10" גם רטרואקטיביות ל-10 שנים אחורה ויותר, לכל מי שהיה מעורב בעיסקאות הללו. לעתים השומות הן אף שומות חלופיות, הן לחברה האחות האחת והן לחברה האחות או הבת האחרת, לכל תקופת 20 השנה.
שומות אלה נוגעות בדרך כלל לרשתות שונות המתקשרות בחכירה עם בעלי קניונים, דוגמת בנקים, מרכולים ודיירים אחרים של קניונים, כשבדרך כלל מתנהלים ויכוחים על עצם החיוב במס רכישה ועל גובהו בין אותן רשתות לרשויות מס שבח.
רבות דובר על ההיבטים השונים של אותן עיסקאות, וגם על ההיבטים הקשורים במס שבח, אך נראה כי היבטי מס ההכנסה טרם זכו לניתוח.
עם זאת, נראה כי על פי הדין, ולצרכי מס הכנסה בהיותו של מס הרכישה מס עקיף בדומה למס רכוש ולמע"מ, מכיוון שמס רכישה מותר בניכוי כהוצאה נלווית לרכישת חכירה על פני תקופת החכירה, בין על פי סעיף 17(2) לפקודה ובין על פי הכללים לניכוי דמי חכירה, אזי על פי הלכות תל רונן, אך במיוחד הלכת הרמן, נראה כי ניתן לעשות הפרשה בדו"חות השנתיים לצורכי מס הכנסה, בגין אותו חלק ממס הרכישה, אשר היה ניתן לייחוס לניכוי בשל כל שנה ושנה.
לדעתנו, על פי הלכות תל רונן, ישראניל וטמפו, אם שומות מס הרכישה הן רטרואקטיביות, ניתן אף ביוזמת הנישומים לפתוח שומות מס ההכנסה לכל השנים הנוגעות לדבר, ולבצע הפרשה לכל אחת ואחת מן השנים הרטרואקטיביות הללו. ואם המדובר בשומות חילופיות לשתי החברות (הקשורות), אזי ניתן לדרוש את הניכוי על פי השומה בשתי החברות, וזאת גם אם משיגים כנגד השומות ויוצאים חוצץ כנגד עצם החיוב, כמו גם על גובהו.
הפרשה זו מעוגנת בפסיקה, ולכן גם אם פקיד השומה יטען כנגד סבירותן של שומות מס הרכישה של מנהלי מס שבח, סיכוייה בבתי המשפט בכלל, ובבית המשפט העליון בפרט, מצויינים.
כך לדוגמא, נפסק בפרשת הרמן, כי שומת מע"מ, מרגע שיצאה, מאפשרת לנישום לדרוש את הסכום של שומת מע"מ כהוצאה, כך גם בשומת מס רכישה, מאחר שזו הוצאה מוכרת. מרגע יציאת השומה ניתן לתבוע אותה בניכוי. «עו"ד זיו שרון «עיסקאות 10 + 10 «הפרשות למס הכנסה של שומות מס הרכישה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.