עקרון התא המשפחתי הוא אחד התנאים המקדמיים לזכאות לפטור ממס שבח במכירת דירת מגורים. סעיף 49(ב) בחוק מיסוי מקרקעין קובע, כי ה"מוכר" - לעניין הפטור ממס בדירות מגורים - יהיה לא רק הבעלים הקנייני של הדירה אלא כל התא המשפחתי, הכולל את בן או בת הזוג וכן את ילדיהם הקטינים שאינם נשואים. מטרת הקביעה כי התא המשפחתי ייחשב כמוכר אחד, היא למנוע תכנוני מס של מכירת מספר דירות מגורים בפטור ממס על ידי כל אחד מבני התא המשפחתי, ועל ידי כך מקסום הפטורים מעבר למכסה המותרת בחוק.
למרות התכלית המובנת שבקביעת התא המשפחתי כמוכר אחד וההיגיון העומד בבסיסו, מעורר יישומו של העקרון קשיים לא מבוטלים.
גבולות עקרון התא המשפחתי: נניח מקרה של בני זוג שנפרדו ולפי הסכם הגירושין עוברת דירת המגורים לבעלותו של ילדם המשותף הקטין, שאף עובר להתגורר בקביעות עם אמו. בינתיים נושא הבעל אישה אחרת, שאינה יודעת על "עברו" של בן זוגה, ולאחר נישואיהם היא מוכרת דירת מגורים שהייתה בבעלותה מאז ומעולם.
לא יהיה גבול לתדהמתה של בת הזוג החדשה לכשיתברר לה, שהיא אינה זכאית לפטור ממס כיוון שילדו של בעלה הספיק למכור בפטור ממס את דירתו לאחר נישואיה לאביו.
גבולות התא המשפחתי במקרה זה נראים מרחיקי לכת ובלתי סבירים, אך לפי לשונו הפשוטה של סעיף 49(ב) לחוק, נראה שזו התוצאה המתקבלת. לדעתנו, כדי למנוע את העיוות המתואר לעיל, יש להציע פתרון שיראה את הילד כשייך אך ורק לתא המשפחתי שעמו הוא מתגורר באופן קבוע.
בעייתיות נוספת מתעוררת במקרה שחברי התא המשפחתי הם בעלים משותפים בדירה אחת ורק חלקם מוכרים את זכויותיהם בדירה. מקרה כזה ייתכן כאשר מדובר בדירת עיזבון ואחד המוכרים הוא קטין שמכירתו נזקקת לאישור בית משפט. מאחר שכל חברי התא המשפחתי הם "מוכר" אחד, ובגלל העקרון של מכירת כל זכויותיו של המוכר בדירה, כפי שנקבע בסעיף 49א(א) לחוק, תתעורר בעיה, שבמקרה הנדון אין נמכרות כל הזכויות בדירה אלא לאחר אישור העיסקה של הקטין על ידי בית המשפט. אם הזכויות בדירה נמכרת בינתיים על ידי שאר חברי התא המשפחתי (למעט הקטין), לכאורה, לא יינתן פטור ממס.
אחת האפשרויות לפתור בעיה זו היא לבחון את עקרון התא המשפחתי בראי המכירות המבוצעות, אך לא בהקשר של הזכויות בדירה. במילים אחרות, עקרון התא המשפחתי קובע, כי מכירה של אחד מבני התא המשפחתי תיחשב כמכירה של כל שאר חברי התא המשפחתי, אך אין בכך כדי לאחד את זכויותיהם החלקיות בדירה באופן שנראה בתא המשפחתי כולו כבעלים של הדירה בשלמותה. אם תאומץ פרשנות זו, היא תאפשר לחברי התא המשפחתי למכור את חלקיהם בדירה בפטור ממס. אך משיבוא הקטין למכור את חלקו הנותר בדירה, יראו אותו כאילו כבר מכר דירה, בשל המכירה הפטורה שביצעו חבריו לתא המשפחתי.
הלכת דינה מור: שאלת גבולות עקרון התא המשפחתי הגיעה לפתחה של ועדת ערר בראשות השופט גלעדי בעניין עמ"ש 2979/97, דינה ואפרים מור. שם דובר בבן זוג שמכר דירה בפטור לפני נישואיו. לאחר הנישואין ביקשה האישה פטור ממס במכירת דירה שרכשה לפני נישואיה.
מנהל מס שבח טען, שלאחר הנישואין, ולאור הגדרת "מוכר" בחוק, יש לראות אם הבעל כשותף בדירת האישה, ובשל הפטור שקיבל, אין האישה זכאית לפטור נוסף. ועדת הערר דחתה את עמדת המנהל וקבעה, שפטור שקיבל בן זוג לפני הנישואין לא ייחשב לניצול פטור לבן הזוג האחר בבואו למכור, לאחר הנישואין, דירה שרכש לפני נישואיו.
הלכת אן מרי עברי: כאמור, עקרון התא המשפחתי הוא ייחודי בדיני המס בהקשר של מכירת דירת מגורים והוא גובר על דיני הקניין. לכן, גם אם כל אחד מבני הזוג רשם דירה על שמו בטאבו, הם ייחשבו, לצורכי מס, כבעלים של שתי דירות. באחרונה הפתיעה ועדת ערר בעניין עמ"ש 5958/98, אן מרי עברי, בקובעה שהסכם יחסי ממון גובר על עקרון התא המשפחתי. שם ערכו בני הזוג הסכם יחסי ממון בטרם נישאו ובו קבעו, שכל אחד מהם יישאר הבעלים של הדירות שרכש לפני הנישואין.
הבעל מכר דירה בפטור לאחר הנישואין, וזמן קצר לאחר מכן מכרה האישה את דירתה מלפני הנישואין וביקשה פטור ממס. ועדת הערר, בראשות השופט סלוצקי קבעה שהאישה זכאית לפטור, מאחר שאין לראות את בני הזוג כבעלים של הדירות שלגביהן נעשתה הפרדה רכושית בהסכם יחסי ממון.
אין ספק שהחלטה זו מערערת את יסודותיו של עקרון התא המשפחתי ויוצרת פרצה רחבה, כגון עריכת הסכם יחסי ממון שיתייחס לדירות שנרכשו לאחר ובמהלך הנישואין. רשויות המס ערערו על החלטת ועדת הערר, וטרם ניתנה פסיקתו של בית המשפט העליון בסוגיה.
הכותבת היא מנהלת מחלקת מיסוי בינ"ל ומנהלת מחלקת מיסוי מקרקעין לשעבר בנציבות מס הכנסה. הכותב הוא מנהל מחלקת שומת מקרקעין לשעבר. האמור ברשימה זו הינו על דעת הכותבים בלבד ואינו מייצג עמדת גורם רשמי כלשהו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.