ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה, שרת התחבורה מירי רגב ושר הכלכלה ניר ברקת, נפגשו ביום ראשון השבוע ללא אנשי רשות שוק ההון, והחליטו לקדם חקיקה שעשויה לעקוף את הרפורמה של הרשות להוזלת חלקי החילוף לכלי רכב, כך נודע לגלובס. האירוע הוגדר על פי גורם ששוחח עם גלובס כ"ללכת לרשות שוק ההון מעל הראש".
● המהלך עולה שלב: המוסדיים וחברות כרטיסי האשראי בדרך להציע פיקדונות
● תשואה של 11.5% בשנה: קרן העושר הישראלית ממשיכה לצמוח
הרפורמה המקורית, שאמורה להיכנס לתוקף בחודש מאי, ומחכה בינתיים רק לחתימה של רגב על תקנות, קובעת ששמאי הרכב יעריכו את גובה הנזק לכלי הרכב במקרה של תאונה בהתאם למחיר השוק של חלקי החילוף, ולא בהתאם למחיר המחירון שקובעים יבואני הרכב. לכאורה, זה אמור להיות מובן מאליו, אלא שלפני עשור משרד התחבורה אילץ את השמאים להעריך נזקים לפי מחיר היבואן, הגבוה בעשרות אחוזים ולפעמים אף במאות אחוזים מהמחיר בפועל, מה שמתגלגל למחירי הביטוח הגבוהים שכולנו משלמים.
לקדם חקיקת בזק
כעת נודע לגלובס שהוחלט בפגישה לקדם חקיקת בזק, שלפיה חברות הביטוח לא יוכלו להחזיק בחברות חלקי חילוף לרכב או במוסכים, כדי למנוע שותפות סמויה שלהן בחברות של חלפים. גורם שהשתתף בפגישה ומעורה בפרטים היטב ציין בשיחה עם גלובס, כי "סוכם בפגישה ללכת על חוק, כי רשות שוק ההון לא עומדת בהסכם, וההטבה וההוזלה אינן מגיעות לציבור (ירידה במחירי ביטוחי הרכב, נ' א'). לכן החקיקה תעגן את כל המקשה: השמאים, המוסכים וחברות הביטוח. פתרנו המון בעיות ברגולציה המסוכמת, אבל רשות שוק ההון עושה מה שהיא רוצה".
החשש שהועלה בפגישה הוא שהקשר בין חברות הביטוח לחברות חלפים הוא "הרעה החולה המרכזית שגורמת למחירי הביטוח לזנק. יש פה קליקה סגורה שדואגת לעצמה. חלק מחברות הביטוח שותפות ביבואניות רכב או בחברות של יבואני חלפים".
אלא שגורם בכיר אחר בשוק אומר בשיחה עם גלובס, כי "חברות הביטוח אינן מחזיקות במוסכים וככל הידוע רק הפניקס מחזיקה בחברת חלפים אחת". לדעתו "מדובר בספין שגם מסיט את הסיפור מהרפורמה האמיתית: קביעת מחירי שוק. החקיקה החדשה לא רלוונטית לבעיה, ורק תחריף אותה. חברות הביטוח קונות היום חלפים יותר בזול ומוכיחות שהמחיר האמיתי בשוק נמוך יותר. אם היה מחיר שוק ולא המצב היום, שהוא בפועל מחיר מפוקח גבוה, חברות הביטוח בכלל לא היו צריכות לקנות חלפים בעצמן".
הגורם אף חושש שהחתימה של רגב על התקנות לא תגיע. "בסוף ברור ששרת התחבורה לא מתכוונת לחתום על זה", הוא אומר.
אלא שבסביבת שרת התחבורה רגב קובעים: "ברור שהיא תחתום". אז מדוע רגב טרם חתמה? לדברי גורם שמעורב בפרטים, "השרים וביטן רוצים לוודא שהורדת המחירים כן תגולגל לצרכן. יכול להיווצר מצב שההוזלה תיעצר אצל גורמי ביניים (מוסכים או חברות הביטוח, נ' א'). לכן, הדרך היחידה להבטיח שהורדת המחירים תגיע לצרכן היא ניתוק הזיקה בין חברות הביטוח ובין חברות החלפים. אם לצורך העניין יסדירו רק את נושא השמאים, יכול להיות שהמצב יהיה הורדה של העלויות לחברות הביטוח, אבל לא של מחירי הביטוח לצרכן".
לחץ מאיגוד המוסכים
עד כמה המצב כאוטי? לגלובס נודע כי לפני מספר חודשים כבר תוכננה מסיבת עיתונאים בהשתתפות כל הגורמים כדי לחתום על התקנות, אך זו בוטלה בעקבות אותו חשש שהתקנות לא יגולגלו לצרכן.
עם זאת, בפגישה תהו גם המשתתפים האם בג"ץ יסכים לחוק כזה, שיגביל את חופש העיסוק של חברות הביטוח, כך שלא בטוח שהחקיקה אכן תושלם.
מי שפועל ככל יכולתו לסכל את הרפורמה של רשות שוק ההון הוא איגוד המוסכים, שמפעיל לחץ כבד על ביטן. האחרון, שכבר תמך ברפורמה, שינה כיוון בשנה שעברה והפך למתנגד נחרץ אליה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.